Etiópia: Zem kráľovnej zo Sáby a pravlasť kávy

Jediná krajina Afriky, ktorá nebola kolonizovaná a jej cisárstvo pretrvalo dlhšie než Rímska ríša. Podľa legendy Etiópiu založil Ithiopos, vnuk biblického Noema. Z jeho dynastie vraj pochádzala kráľovná zo Sáby, ktorá sa dopočula o múdrosti izraelského kráľa Šalamúna a rozhodla sa ho navštíviť. Počas jej pobytu v Jeruzaleme nezostalo pri formalitách a po návrate do vlasti sa kráľovnej narodil syn Menelik, zakladateľ Šalamúnovskej dynastie, ktorá vládla v Etiópii do roku 1974.

Príbeh stratenej archy

Podľa legendy Menelik išiel navštíviť svojho otca Šalamúna do Svätej zeme a odtiaľ si ako dar priniesol bájnu Mojžišovu archu úmluvy, v ktorej sa skrývali pôvodné dosky s desatorom, rôzne tajomné informácie a obrovská moc. Hľadali ju templári, nacisti aj Indiana Jones. Dodnes je však vraj ukrytá v malom kostolíku v meste Axum v Etiópii, a má k nej prístup vždy len jeden mních, ktorý stráženiu archy zasvätí celý svoj život a nikoho iného k nej nepustí. 

V Axume sú tiež jedinečné etiópske obelisky. Jeden z nich počas krátkej okupácie ukradol Mussolini, skrášľoval Rím až kým ho v roku 2005 Taliani nevrátili späť za veľkej radosti domácich a pompéznych osláv.

Axum. Etiópia
Axum. Etiópia. Foto: depositphotos.com

Smelý národ v Afrike

Etiópčania sa nepovažujú za černochov, ich pokožka je svetlejšia, majú úzke nosy a rovné vlasy, čím sa líšia od ostatných obyvateľov subsaharskej Afriky. Podľa genetických výskumov a aj lingvisticky sa zaradzujú k semitským národom, teda Židom a Arabom. Ich legendárny pôvod od kráľa Šalamúna, teda možno má niečo do seba. Dlho sa v tejto krajine praktizoval judaizmus, v 4. storočí nášho letopočtu prišlo kresťanstvo. Etiópia sa hrdí tým, že ako druhý štát po Arménsku prijala toto náboženstvo za štátne. V niekoľkých komunitách pretrval aj judaizmus a počas ťažkého obdobia v 80-tych a 90-tych rokoch väčšina miestnych čiernych židov emigrovala do Izraela.


Addis Abeba - nový kvet

Addis Abeba je jedným z najvyššie položených hlavných miest na svete. Väčšina mesta je v nadmorskej výške okolo 2355 metrov, ale k mestu patrí aj vrch Entoto vysoký 3200 m, tu nájdete palác cisára Menelika II. V meste si môžete pozrieť aj najstaršieho predka dnešného človeka, viac ako tri milióny rokov starú Lucy z rodu Australopithecus. V kostole svätej trojice je pochovaný posledný vládnuci cisár Haile Selassie, ktorého v roku 1974 z trónu zosadili komunisti. Na Jamajke ho v 30-tych rokoch považovali za mesiáša, keďže bol potomkom kráľa Dávida, otca spomínaného Šalamúna. Tak vzniklo nové náboženstvo rastafarianizmus, nazvané podľa titulu a mena ktoré nosil predtým, než sa stal cisárom - Ras Tafari. Sám Haile nebol vyznávačom tejto viery, spevák Bob Marley áno.

Obrovský trh - Mercato
Obrovský trh - Mercato. Foto: wikimedia.org

Na niekoľkých kilometroch štvorcových kúpite všetko, čo potrebujete. Najfotogenickejšie je oddelenie bandasiek, tie sú v Afrike nepostrádateľné.


Naprieč nedobytnou náhornou plošinou

Z hlavného mesta sa väčšina cestovateľov presúva k jazeru Tana. Táto krajina je turistami pomerne neobjavená, preto je dobré sem prísť skôr, ako Vás predbehnú masy dovolenkárov. Po jazere sa plavia rybári na prútených lodiach aké vraj brázdili vody Nílu v starovekom Egypte. Kde tu hroch, tam krokodíl či pelikán. Na ostrovoch sú kláštory so stáročnými insitnými freskami, zachytávajúce príbehy zo starých etiópskych kresťanských kníh, mnohé z nich sa do našej biblie nedostali. 

Majestátne orly jasnohlasé Vás zavedú k vodopádom na Modrom Níle. Môžete navštíviť aj hrady v meste Gondar, ktoré pomáhali budovať portugalskí stavitelia.

  • etiópia
  • etiópia
  • etiópia
  • etiópia
  • etiópia
  • etiópia

Najkrajšie stavby sme však nájdete v Lalibele, obrovské podzemné kostoly vytesané v kamennom podloží sú svetovým unikátom, ich atmosféra sa nedá opísať len zažiť. Najznámejší je kostol svätého Juraja v tvare kríža. 

S domácimi sa naučíte miestne tance. Afričania majú úplne iný rytmus ako my, etiópsky tanec je typický extréme rýchlym kmitaním ramien. K tancu patrí veselý spev a miestne medové víno.

Odvážnejší  môžu prejsť aj do oblasti Dallol v Danakilskej preliačine 115 metrov pod hladinou mora. Očaria ich tam neuveriteľné farby sírnych prameňov, ktoré vyzerajú akoby sa tam rozliali krikľavé zvýrazňovače. Táto časť krajiny pôsobí ako z inej planéty.


Omamné vône kávy a kadidla

Po celej Etiópii rozvoniava káva, ktorú pražia na žeravých uhlíkoch, pokojne aj v letiskovej hale. Popri tom pália kadidlo. V mažiari rozdrvenú kávu potom varia s vodou v špeciálnej keramickej kanvici nazývanej Džebena. Kávovník pochádza z Etiópskej vysočiny, kde si miestni pastieri všimli, že keď kozy zjedia kávové bobule sú veľmi aktívne. Kúzlo tejto rastliny teda začali využívať sami pre seba. Odtiaľto sa potom vďaka Arabom a Osmanom dostal čierny životabudič do celého sveta.

Ak chcete ochutnať ako má naozaj chutiť káva poďte s nami do Etiópie.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Faceboook