TOP 10 najkrajších miest Francúzska, ktoré môžete spoznávať s CK SATUR

Pri predstave na Francúzsko si každý zvyčajne vybaví Eiffelovu vežu, kvalitné víno, výbornú kuchyňu, výnimočné scenérie miest a uvoľnený životný štýl, ktorý im závidí zvyšok sveta. S toľkými krásnymi miestami na návštevu je ťažké vedieť, kde začať, ale zostavili sme pre vás zoznam tých najkrajších miest, ktoré môžete s nami spoznávať, pričom vás bude sprevádzať náš sprievodca.

Táto nádherne rozmanitá krajina po stáročia inšpirovala vplyvných spisovateľov, umelcov a básnikov. Svojim magickým čarom vyvoláva romantiku a nadčasovosť. Zaručene na vás zapôsobí Azúrové pobrežie, Provensálsko, Alpy, mestá plné čarovných uličiek, zámky, kláštory, omamná fialová vôňa od jari až do leta či olivové háje a polia.

Chcem ísť do Francúzska

1. Azúrové pobrežie

Slnkom zaliate stredomorské pobrežie juhovýchodného Francúzska je známe aj ako Francúzska riviéra. Tento očarujúci región v priebehu desaťročí očaril mnoho slávnych návštevníkov, vrátane členov kráľovskej rodiny, spisovateľov a umelcov ako Pablo Picasso a Henri Matisse. Práve  kilometre nádherného pobrežia a azúrových vôd tvoria jedno z najlepších miest na dovolenku na svete. Keď sem prídete, nezabudnite navštíviť štýlové pobrežné mestá Nice, Cannes a St.Tropez, ktoré stále zostávajú exkluzívnymi dovolenkovými strediskami, pričom okrem zábavy si užijete i krásnu architektúru.

Saint Tropez
Saint Tropez. Francúzsko. Foto: depositphotos.com

2. Provensálsko

Nekonečné levanduľové polia, nádherné vinice a starobylé dedinky na kopcoch sú pýchou juhovýchodného Francúzska, známe aj ako Provensálsko. Hraničí s Talianskom a Stredozemným morom. Ak sa vydáte do časti Luberon, ktoré leží priamo v srdci regiónu, očaria vás tunajšie levanduľové polia, olivové háje, vinice a čarovné domčeky rozhádzané po kopcoch. Malebné dediny ako Gordes, Baux-de-Provence, St. Rémy či oslnivý Avignon patria medzi najkrajšie vo Francúzsku. Jedinečným zážitkom je fotogenické opátstvo Abbaye de Senanque. Kláštor Sénanque navštívia ročne tisíce turistov, ktorí majú možnosť obdivovať architektúru kláštora, poprechádzať sa po levanduľových hájoch, zakúpiť si originálny levanduľový med, chutné koláčiky a voňavé levanduľové vrecúška.

Kláštor Sénanque
Kláštor Sénanque v Provensálsku. Foto: depositphotos.com

3. Normandia a Mont St. Michel

Jedinečný ostrov Mont Saint-Michel je po Eiffelovej veži druhý najobľúbenejší. Jedná sa o skalnatý ostrov, ktorý je spojený hrádzou so severozápadným Francúzskom. Na ostrove sa nachádza benediktínske opátstvo v gotickom štýle. Podľa legendy bol hrad postavený na podnet archanjela Michala v roku 708. Viac krát vyhorel a v 19. storočí slúžil ako väznica. Nad pevnosťou sa týči kostol opátstva. Priamo pod veľkým kláštorom sa nachádza stredoveká dedina s kľukatými uličkami posiatymi malými domčekmi a obchodíkmi so suvenírmi. Aj zvyšok Normandie je naplnené históriou, hradmi, farmárskymi domami a bielymi útesmi.

Ostrov Mont Saint-Michel
Ostrov Mont Saint-Michel. Foto: unsplash.com

4. Bretónsko

Bretónsko je ohromujúci región Francúzska, ktorý je známy stredovekými mestami, majestátnymi zámkami, hustými lesmi a svojím dramatickým pobrežím, kde sa príroda zahrala na sochára. Pozdĺž pobrežia Bretónska môžete navštíviť množstvo čarovných miest vrátane strmých útesov Pointe du Raz, Cap Fréhel a polostrova Crozon. Tunajšie pláže sú tiež lákadlom, z ktorých najobľúbenejšie sú Ploumanac’h, Morgat a Quiberon. Ak sa vydáte do vnútrozemia, môžete navštíviť les Brocéliande alebo úžasné megalitické stojace kamene v Carnacu.

Bretónske megalitické kamene
Bretónske megalitické kamene v Carnacu. Francúzsko. Foto: unsplash.com

5. Languedoc

Languedoc je historický pobrežný región v južnom Francúzsku s vinicami a nádhernými plážami. Rozprestiera sa od Provensálska až po Pyreneje a hranice so Španielskom. Niekedy sa mu hovorí aj ako „skutočný juh Francúzska“. Táto časť ťaží z teplého stredomorského podnebia, má nedotknuté prírodné prostredie a je geograficky najrozmanitejším regiónom v krajine, s mokraďami, horami, piesočnatými plážami a vyprahnutými oblasťami blízko južnej hranice. Dominujú mu rušné mestá ako Montpellier a Nîmes. Keď sa vydáte do vnútrozemia, nájdete divokú krajinu Grands Causses a Cévennes. Smerom na juh sa krajina stáva suchšou a španielsky vplyv je zreteľnejší. Môžete tu navštíviť Pont du Gard s rímskym akvaduktom, prímorské letovisko Cap d'Agde, Cité de Carcassonne so stredovekou citadelou, Gorges du Tarn a Château de Quéribus, kde je zrúcanina hradu v mestečku Cucugnan.

Stredoveká citadela
Stredoveká citadela v Carcassonne. Francúzsko. Foto: unsplash.com

6. Verdonský kaňon

Gorge du Verdon niekedy známy ako Veľký kaňon Európy s perejami na divokej vode a úžasnými útesmi je jedným z najkrajších v Európe. Ťahá sa v dĺžke 21 km až ku priehradnému jazeru Lac de Ste-Croix. Na niektorých miestach je hlboký až 700 metrov. Nachádza sa v provensálskych Alpách na juhu Francúzska. Kaňon je pomenovaný podľa nádhernej zelenej vody rieky Verdon. Táto prírodná roklina bola preskúmaná v roku 1905 geológom E. A. Martelom, ktorý sa tri dni prebíjal s malou expedíciou na kajakoch dravými prúdmi.  Aj dnes tu môžete jazdiť na kajaku, kanoe, alebo ísť na túru po chodníku dlhom 14 kilometrov alebo len tak obdivovať kaňon z ciest, ktoré vedú po oboch okrajoch.

Verdonský kaňon
Verdonský kaňon. Francúzsko. Foto: unsplash.com

7. Nice

Nice patrí medzi najatraktívnejšie mesto Francúzska, ktoré sa leskne v odrazoch Stredozemného mora. Keďže je hlavným mestom Francúzskej riviéry, je tiež piate najväčšie vo Francúzsku. Okrem toho, že Nice sa pýši svojimi očarujúcimi malebnými uličkami Starého Mesta a panoramatickým výhľadom, je známe aj pre obľúbený karneval. Odtiaľto sa môžete vydať do Saint Tropez či Monaka a spoznať tak nablýskaný svet hviezd. Nice ponúka aj peknú promenádu pozdĺž pobrežia.

Nice
Nice. Francúzsko. Foto: depositphotos.com

8. Annecy

Annecy je jednoznačne „pohľadnicové mesto“, ktoré leží pri jazere Annecy. Známe je tiež pod menom „Savojské Benátky“, pretože je popretkávané malými kanálmi. Mestu dominuje zámok zo 14. storočia. Vďaka svojim jedinečným farbám a kulisám krásnych hôr, ako aj úžasnému historickému centru s dláždenými uličkami, kľukatými kanálmi a pastelovými domami, je Annecy jednoducho jedným z najfotografovanejších miesto vo Francúzsku! Francúzske Alpy sú pravdepodobne najznámejšie pre svoje luxusné lyžiarske strediská, ale región je tiež domovom niekoľkých veľmi atraktívnych miest, ktoré je možné navštíviť v lete ako i zime.

Annecy
Annecy. Francúszko. Foto: depositphotos.com

9. Rhône-Alpes

Rhône-Alpes je región, ktorý sa nachádza na juhovýchode Francúzska. Má veľmi rozmanitú krajinu, vrátane slávneho Mont Blancu, kľukaté kaňony a údolia posiate stovkami fariem a viníc a vlastnou spiacou sopkou Puy-de-Dôme. V Ardèche sa nachádza Gorges de l'Ardeche, čo sú série kľukatých roklín. Ženevské jazero zdieľané Švajčiarskom a Francúzskom je ďalším lákadlom patriacim do tohto regiónu. V teplejších mesiacoch je to ideálne miesto na člnkovanie, rybolov, plávanie a vodné lyžovanie.

Horský región a francúzske Alpy
Horský región a francúzske Alpy. Francúzsko. Foto: unsplash.com

10. Údolie rieky Loire

Údolie Loiry je známe ako záhrada Francúzska a to pre nádherné zámky, ktoré tu vytvárajú romantickú atmosféru. Údolie má dĺžku viac ako 280 km a nachádza sa v strednom úseku rieky Loiry v centrálnom Francúzsku. Je zapísané aj na zozname UNESCO. Patrí medzi najnavštevovanejšie miesta, všade navôkol to vypadá ako v rozprávke, z ktorej sa vám pravdepodobne nebude chcieť ani odísť!

Údolie Loiry
Údolie Loiry. Francúzsko. Foto: unsplash.com

Náš tip: Paríž v neodolateľnom šarme

Poddajte sa objavovaniu aj parížskeho sveta, ktorý udivuje na každom kroku. Senzačná Eiffelova veža vysoká cez 300 m, ktorú drží pokope 2.5 milióna skrutiek a nitov, vycibrené Champs-Élysées, Námestie svornosti, Víťazný oblúk, skvosty francúzskej gotiky, Montmartre, Moulin Rouge, Louvre ako "svetová pokladnica artefaktov", romantická Seina a jej trblietajúca sa hladina lákajúca ku plavbe a neodolateľný Versailles, sú hotovým umeleckým pôžitkom.

Koláž fotiek z Paríža. Seina, Notre Dame, Eiffelova veža.
Podmanivý Paríž a jeho nezabudnuteľné stavby. Francúzsko. Foto: unsplash.com

Inšpirujte sa našimi poznávacími zájazdmi do Francúzska, ktoré vás určite nesklamú, keďže vám prinášame bohatý výber, s ktorým vám aj radi poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. U nás máte nielen kvalitný program s top atrakciami, sprievodcu 24 hodín, ale aj malé skupiny a maximum zážitkov.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook