Dotknite sa raja na zemi - Faerské ostrovy

Pomerne málo známe a ešte menej prebádané sú Faerské ostrovy, ktoré tvorí skupina 18 sopečných ostrovov zastrčených vo vodách Atlantiku medzi Islandom a Nórskom. Na výslnie sa dostali práve pre svoju neobyčajnú krásu, ktorú vás pozýva prebádať s CK SATUR.
  • faerské ostrovy domčeky
  • faerské ostrovy ovce
  • faerské ostrovy domčeky
  • faerské ostrovy domčeky
  • faerské ostrovy ovce
  • faerské ostrovy domčeky

Strmé útesy, skalnaté pobrežie, vodopády, zelená a modrá farba kam len oko dovidí a huňaté ovce roztrúsené po celej krajine sú typickými symbolmi, ktoré môžete spoznávať počas poznávacieho zájadzu na Faerské ostrovy.

Poznávacie zájazdy na Faerské ostrovy

Ostrovy plné oviec

Tieto ostrovy sú autonómnou oblasťou Dánska, ktorých rozloha činí cez 1400 km2, čo je asi dva krát viac ako rozloha Tatranského národného parku. Majú okolo 50 000 obyvateľov a tí obývajú skoro všetky ostrovy, okrem toho najmenšieho. Už celé stáročia sa živia chovom oviec a rybolovom. Vo faerčine je názov ostrovov Føroyar, pričom "før" znamená ovca a "oyar" ostrovy. V skutočnosti počet oviec prevyšuje počet obyvateľov takmer 2:1. Podľa stredovekej legendy, sa tu v 6. storočí zastavil írsky mních sv. Brendan a keď videl všade ovce, pomenoval ho Ovčím ostrovom.

Ovce na Faerských ostrovoch
Ovce na Faerských ostrovoch. Foto: depositphotos.com

Vlastný jazyk, vlastná vlajka a hmla

Faerské ostrovy sú samosprávnym územím Dánska s vlastným parlamentom. Pred viac ako tisíc rokmi patrili ostrovy Nórsku a od konca 14. storočia pod Dánske kráľovstvo. V priebehu mnohých storočí boli ostrovy pomerne samostatné, ale nikdy nezískali úplnú nezávislosť. Majú však svoj vlastný jazyk aj vlajku. Podnebie ostrovov, ktoré ležia na 62. stupni zemepisnej šírky, oceán a blízkosť polárneho kruhu predurčuje časté hmly. Tá je tu súčasťou každodenného života. A dokonca na pomenovanie hmly tu existuje až desať rozličných výrazov. 

Vlajka Faerských ostrovov
Vlajka Faerských ostrovov. Foto: depositphotos.com

Najútulnejšie hlavné mesto

Hlavné mesto Tórshavn je zároveň aj tým najväčším. Nachádza sa za rušným prístavom vo východnej časti ostrova Streymoy. Mesto pôsobí veľkoryso a idylicky. Sú v ňom roztrúsené kostoly z 18. storočia, niekoľko múzeí, stará časť mesta a rady pestro namaľovaných domov. Na prvý dojem pôsobí veľmi sviežo, nesie si v sebe akúsi tajuplnú severskú eleganciu a aj napriek počasiu je prívetivé. Zaujímavé sú aj trávnikové strechy.

Farebné mesto Tórshavn
Farebné mesto Tórshavn. Foto: depositphotos.com

Bezkonkurenčná atlantická krása

Kdekoľvek sa ocitnete, čakajú vás pozoruhodné výhľady, ktoré podčiarkujú čaro sopečných ostrovov, ktoré sú za celé tisícročia ošľahané vetrom z každej strany, burácajúce spenené vlny Atlantiku, členité pobrežie a úchvatné skalné útvary ako Drangarnir. Ako z fantastického románu pôsobí vodopád Mulafossur na ostrove Vagar padajúc cez skalný masív do oceánu, za ním zelené vlniace sa kopce ako pistáciová zmrzlina a malebná dedinka Gásadalur.

Vodopád Mulafossur
Vodopád Mulafossur. Foto: depositphotos.com

Super cesty, pohostinnosť a najrozkošnejšie vtáky na svete

Napriek odľahlej polohe a členitému terénu je cestovanie po súostroví už dnes jednoduché a to vďaka novej infraštruktúre, ako sú podmorské tunely spájajúce jednotlivé ostrovy a kvalitným cestám. Tiež sú dostupné lodné presuny, či krátke lety. Faerčania sú veľmi priateľskí a dokonca majú v ich slovníku aj slovo „heimablídni“, čo sa dá preložiť ako domáca pohostinnosť typická po celom súostroví. Ak túžite vidieť najrozkošnejšieho vtáka na planéte, nie je lepšie miesto ako malý ostrov Mykines. Na tomto najzápadnejšom ostrove síce žije len pár obyvateľov, ale svojim členitým pobrežím a dramatickými útesmi je počas letných mesiacov hotovým rajom pre roztomilé alky, ktoré si sem chodia hľadať partnera. A práve vtedy je tu poriadne rušno. 

Rozkošná alka
Rozkošná alka. Foto: depositphotos.com

Trávnik na streche, v zime tma a v lete vidno

Typické faerské domy majú trávnikovú strechu, ktoré uvidíte po celom súostroví. Okolo 8. storočia ich začali používať Vikingovia, aby sa chránili pred nepriaznivým počasím. Často tu prší a fúka silný vietor, čo bol dostatočný dôvod pre takéto stavby. Napriek severnej polohe sú tu zimy prekvapivo mierne a teploty málokedy klesnú pod bod mrazu. Je však čarovné, keď na ostrovoch nasneží. Najkratšie dni tú bývajú od novembra do januára, keď je tu vidno asi len 5 hodín. V letných mesiacoch v týchto končinách slnko zapadá zas až po polnoci.

Leto na Faerských ostrovoch
Leto na Faerských ostrovoch. Foto: depositphotos.com

Neodolateľná polárna žiara

Faerské ostrovy ležia dosť ďaleko na severe, aby bolo možné pozorovať polárnu žiaru v celej kráse, ak to samozrejme dovolí počasie. Dobré vyhliadkové miesta sú napríklad dedina Gjógy na severnom cípe ostrova Eysturoy alebo Klaksvík na Borðoy. Ideálny čas na pozorovanie je od septembra do marca alebo do apríla.

  • faerské ostrovy
  • faerské ostrovy
  • faerské ostrovy
  • faerské ostrovy
  • faerské ostrovy
  • faerské ostrovy

Ak vás naša ponuka poznávania Faerských ostrovov zaujala, vydajte sa za touto severskou kráskou s CK SATUR, v malej skupine a s maximum zážitkov, kde vás bude sprevádzať náš TOP sprievodca, ktorý ich pozná dokonale. 


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook