Mestá, ktoré milujú deti

Cestovať s deťmi je akoby ste sa ocitli v dobrodružnom filme. Zaujmú ich také veci, ktoré by dospelých asi nikdy nenapadli. Každé mesto ich dokáže nadchnúť pre niečo výnimočné. Tu je tých top 7 miest, ktoré deti milujú najviac a 1 náš skvelý tip, ktorým rozvírite všetky vody.

1. Londýn, kde čaruje Harry Potter

Toľko čarov, toľko scén. "Hollywoodsky Londýn" vás vtiahne do sveta tajomstiev, kde sa čosi čaruje každú hodinu. Dokonalý chaos a dokonalý poriadok spoznáte nielen cez filmové štúdiá, ale aj v londýnskych uliciach. Hemžiace sa červené autobusy, kde stačí len "naskočiť" a o chvíľu zas "vyskočiť". Buď pri tej veľkej veži Big Ben alebo pri strážcovi mesta Tower Bridge. Poďme letieť Londýnskym okom a z výšky sa len tak dívať na krútiacu sa Temžu. Potom aspoň jednu "selfi s celebritou"! Ale s ktorou, keď ich je v múzeu Madame Tussaud´s až 150! Milovníčky princezien si zas nenechajú ujsť Buckinghamský palác, domov skutočných kráľovien a princezien. Malým princom sa zas páčia lietadlá či lokomotívy, na ktoré sa môžu pozrieť celkom zblízka v Technickom múzeu či Múzeu kráľovského letectva RAF, ktoré má nielen rafinované kúsky. Viete ako je to stáť na nultom poludníku? V Greenwich si to môžete vyskúšať!   

Chcem ísť do Londýna
Londýnske ikony - koláž fotiek. Anglicko.
Londýnske ikony a Harry Potter. Anglicko. Foto: CK SATUR

2. Paríž v rozprávkovom podaní Disneylandu

Vojdite ruka v ruke do sveta farebných rozprávok, kde dobro vždy víťazí nad zlom. Tým dejiskom je francúzsky Disneyland. Ten obdarúva každého návštevníka šťastnými momentami, ktoré začínajú po prechode cez Hlavnú ulicu, ktorá si zaslúži vašu pozornosť, lebo už tu sa ocitáte vo svete, kde je všetko krásne možné. Raz vás to ťahá do Krajiny fantázie, potom zas do Krajiny objavov. V Dobroduržnej krajine a v Krajine Divokého Západu je to plné hier, kde sa pod vami rozhýbe celá zem. A keď už ste zo Slovenska dorazili až do Disneylandu a prešli tých 1300 km, treba sa pozrieť aj na tú slávnu vežu od Eiffela alebo sa na vlnách Seiny plaviť cez bohémsky Paríž. Deťom je jasné, že zábavy nikdy nie je dosť, preto pozvanie za Asterixom a Obelixom sa určite neodmieta.  

Chcem ísť do Paríža
Čarovný svet v Disneylande - koláž fotiek - Paríž.
Čarovný svet v Disneylande. Paríž. Foto: CK SATUR

3. Billund, miesto zrodu Lega

Najlepšie na tom je vždy to, že "veľké veci" sa rodia z tých malých. A to sa pred mnohými rokmi udialo aj jednému stolárovi v Dánsku. Z dreveného odpadu, začal prikladať kocku ku kocke a zrazu bolo na svete Lego. A ostatné je potom už len príbeh. Milióny kúskov sú dnes pastvou pre oči každého dieťaťa. Príbeh Lega môžete prežiť najlepšie v Billunde. Lego hrad, zvieratá, autá, alebo snáď vlastné experimenty? Tu je možné všetko. Osudom Billundu nie je však len Lego, ale aj  fantastický safari park Givskud, kde sa môžete prejsť cez Južnú alebo Severnú Ameriku, savanou, a tiež vidieť Levieho kráľa. Na záver už len skočiť do teplých vôd akvaparku Lalandia, kde to zaváňa exotikou a o mokrú zábavu nie je núdza.

Chcem ísť do Dánska
Farebný svet Lega - koláž fotiek z Dánska.
Farebný svet Lega. Dánsko. Foto: CK SATUR

4. Rovaniemi, ktorému vládne Santa Claus

Život vo fínskom Rovaniemi sa točí okolo Santa Clausa. To, že je "najvysnívanejšou postavou" detí, je jasné. Chcete sa s ním zoznámiť? Vojsť do jeho kancelárie? Alebo sa s ním dokonca aj rozprávať? Na ceste za Santom si ešte môžete odskočiť do Ľadového hotela a pochutnať si na ľadovom nápoji v ľadovom bare, zajazdiť si na snežných skútroch, nechať sa ťahať sobmi alebo husky cez laponskú zimnú krajinu. Večer príjemne unavení, budete zaspávať v sklenenom iglu a z teplej postele sa pri troche šťastia dívať na tú fantastickú žiaru na nočnej oblohe. Lebo aj tá je divom sveta. Ako funguje tunajšie arktické kráľovstvo sa dá pochopiť vo vedeckom centre Arktikum a návštevou krásneho prírodného parku Ranua, kde vo voľnom výbehu žijú ľadové medvede, losy, soby či líšky. A keď už budete pri Santovi, nezabudnite na certifikát, že ste v “napapijri”, čo znmená, že ste došli až na polárny kruh.

Chcem ísť do Fínska
Laponsko, Santova dedina a polárna žiara. Koláž fotiek z Fínska.
Laponsko, Santova dedina a polárna žiara. Fínsko. Foto: CK SATUR

5. Dubaj s pretekmi o prvenstvo

Je len jedno miesto na svete, kde sa nepretržite čosi deje. Dubaj. Ráno sa zobudíte, a už vaše "raňajky" budú bohaté: spoznáte zlatý trh, kde vás očarí obrí prsteň, hrdo vyjdete na 125. poschodie výťahom len za jednu minútku, ktorý má len Khalifova veža a z diaľky zaostríte na najznámejšiu "plachetnicu" Burj al Arab. Na "obed" vám Dubaj naservíruje púštne safari, kde sa budete preháňať po tých najzlatších dunách, v srdci mesta sa zoznámite so svetom dažďového pralesa a spustíte sa na tých "naj, naj, naj" toboganoch v Aquaventure. Tu vaše deti zistia, že tento akvapark žiadnu konkurenciu nemá. Lákavou "večerou" bude aj Abu Dhabi s celkom novým akváriom Seaworld, zábavným parkom Warner Bros a bodku za perlovou krásou emirátov urobí biela mešita šejka Zayeda. A čo poviete ešte na menší prídavok? Najdlhšia zip line dráha, perlová farma, let balónom či noc pod hviezdami v púšti.   

Chcem ísť do Dubaja
Dubajské dobrodružstvá - koláž fotiek z Dubaja.
Dubajské dobrodružstvá. SAE. Foto: CK SATUR

6. Asuán na brehu najdlhšej rieky sveta

Kapitán s pokrikom zvolá, že loď dvíha kotvy a odchádza za nílskym dobrodružstvom. Legendy i realita vzniku egyptských pokladov na Níle sú rovnako fantastické ako ich ozajstná podoba. Luxor, z ktorých brehov sa odrazíte na juh sa vám i deťom najlepšie predstaví z výšky, z balóna. Asuán zas z vody, lebo jeho brehy lákajú odjakživa. Ale čím? Malými farebnými loďkami, ktoré sa pokojne plavia medzi rákosím a "sloními" skalami. Pohľad na západ, kde sa dvíha veľká duna a po nej ladne kráčajú ťavy, aby sa stretli s oázou ohromí všetky deti, lebo púšť tak blízko Nílu je ozaj možná. A čo živé krokodíly? Tie sa dobre schovali v núbijských dedinkách. Deti to na Níle veľmi baví, lebo sa plavia loďou na najdlhšej rieke sveta, spoznávajú púšť a tie najtajomnejšie stavby, ktoré svojou mohutnosťou budú navždy vyčnievať z radu, uvidia nevšednosť života a budú bližšie k poznaniu jednej z najfascinujúcejšej starovekej civilizácii.

Chcem ísť do Egypta
Dobrodružstvo na Níle. Koláž fotiek z Egypta.
Dobrodružstvo na Níle. Egypt. Foto: CK SATUR

7. Negombo s pokušením slonov

Až po okraj je malý ostrov Srí Lanka, ktorého tvar sa podobá slze, naplnený vodami oceánu. Tropická príroda sa vryla do ostrova do šírky aj do hĺbky. Tu sa dobre žije veľkým stvoreniam, ktorým deti nevedia odolať. Ich dlhý chobot, veľké uši a pomalé kroky sú predzvesťou, že sa tu bude čosi diať. Kúpanie, kŕmenie a hladkanie. Čo tak spoznať ostrov aj zdolaním 1200 schodov a z výšky hory Sigiriya si užiť výhľad za výhľadom? Potom netradičná jazda na vozoch zapriahnutými byvolmi cez ryžové políčka, plavba v kanoe, safari dobrodružstvo na džípoch, čajové plantáže a už to bude ako v dobrodružnom filme. Ešte pár viet a pár sôch o Buddhovi, trošku korenia, exotického ovocia a hodvábu. Takto vyzbrojený novými poznatkami a zážitkami sa vraciame domov.

Chcem ísť na Srí Lanku
Ostrov plný zážitkov. Koláž fotiek z ostrova Srí Lanka.
Ostrov plný zážitkov. Srí Lanka. Foto: CK SATUR

Náš tip: výletá loď alebo 6v1

Ešte máme pre vás jeden skvelý tip. Plavba na veľkej výletnej lodi Stredomorím v spoločnosti zábavných animátorov Planet Fun vás zláka jedna radosť. Tisíce pohľadov na more, plaviaci sa kolos nad hladinou, paluba lode nasiaknutá hravou atmosférou, z ktorej sa vám vôbec nechce odísť. Bonusom počas plavby sú návštevy 6 miest: v Taliansku, Španielsku a Francúzsku. Môžete sa len tak túlať mestom, okúpať sa na pláži alebo si užívať bazénový svet na lodi. Má vaša ratolesť chuť na pizzu či sushi? Tu si stačí len vybrať. Gastronomické zázraky sú na dennom poriadku. Zabavia a zašportujú si na lodných ihriskách, rozvášnia v akvaparku a večer s vami v kľude zájdu do divadla. "Bez ľadu a skladu", toto je jednoducho plavba vášho života.

Chcem ísť na plavbu
Jedna loď, ale každý deň niečo nové. Koláž fotiek z plavby Stredomorím.
Jedna loď, ale každý deň niečo nové. Stredomorie. Foto: CK SATUR

Veríme, že sme vás inšpirovali, a že sa vám tak bude dovolenka pre deti vyberať ľahšie. Radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook