Dánsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Do tejto krajiny sa vydáte za spoznávaním historických a kultúrnych pamiatok, ale taktiež aj za prírodnými krásami.

Vyberieme sa za dobrodružstvom do zábavného parku? Navštívime najväčší ostrov Dánska? Alebo sa prevezieme na bicykli ako ozajstný Dán? V tejto krajine má každý bicykel alebo dieťa alebo oboje. Tie najkrajšie zážitky vás čakajú práve tu :)

Vypočuť reláciu:

O Dánsku rozprávajú:

  • Ľudmila Masariková, riaditeľka CK SATUR
  • Marcel Šmátrala, sprievodca CK SATUR

Gregorová: Škandinávske krajiny objavuje čoraz viac turistov. O Dánsku sa hovorí, že v sebe spája to najlepšie zo severu, ale aj zo zvyšku Európy. Aké sú podľa vás jeho najväčšie pozitíva?

Masariková: Dánsko je naozaj krajina, veľkosťou aj populáciou, veľmi podobná Slovensku. S krásnou prírodou a s takou pohodou, by som povedala, žiariacou z každého kúsku. Naozaj ľudia, ktorí tam žijú sú veľmi príjemní, pohodoví a a vládne tam taká veľmi príjemná atmosféra. S tým, že naozaj Dánsko má čo ponúknuť či už ako mestá, nádherná príroda, aj dobrá vzdialenosť na cestovanie.

Šmátrala: Tak Dánsko je naozaj rozlohou o čosi menšie ako Slovensko, ale tá rozloha je veľmi podobná, podobne ako aj samotný počet obyvateľov, teda sú tu určité paralely, určité podobnosti so samotným Slovenskom. Nie je to krajina žiadnych veľhôr, v podstate najvyšší vrchol má nejakých 172 metrov. Je to krajina skôr rovinatá, kde prevažuje pahorkatina, ale napríklad krajina, ktorá sa rozprestiera na 474 ostrovoch, plus teda Jutskom polostrove. To znamená, že zo žiadneho miesta v Dánsku to vzdušnou čiarou k najbližšiemu morskému pobrežiu nie je viac než 52 km. No a práve to veľmi teda spôsobuje práve to množstvo krásnych pláží, ktoré sa vlastne vyskytujú v Dánsku. Je tam sympatická príroda a naozaj nádherné piesočné pobrežie. Predovšetkým na Jutskom polostrove. No ale predovšetkým, to najdôležitejšie za čím sa vlastne cestuje je jednak Sjeallandský ostrov a predovšetkým teda hlavné mesto Kodaň a nádherné kráľovské dánske paláce.

Gregorová: O Dánoch sa vo všeobecnosti hovorí, že patria k najšťastnejším ľudom na svete. Čím to je, čím je život v Dánsku iný ako povedzme na Slovensku.

Masariková: Možno takým tým nastavením, teraz také populárne slovo “Hygge“, čo znamená v zásade nejaká taká vnútorná pohoda. To znamená, ľudia sa chcú dobre najesť, dobre sa napiť, stretnúť sa s priateľmi, vychutnať si naozaj každý jeden okamih. Vážia si rodinu, vážia si priateľov. A taký ten život nastavený na vychutnanie si momentálnej situácie. Myslím, že tí Dáni naozaj tak aj žijú a je to vidno a aj cítiť naozaj, keď sa človek kdekoľvek prechádza alebo sa posadí niekde a pozoruje domácich.

Šmátrala: Ono Dánsko má hneď niekoľko prvenstiev, je to napríklad krajina s najstaršou štátnou vlajkou na svete, krajina s najmenej skorumpovanou politickou situáciou alebo teda vôbec krajina, ktorá má najviac prvenstiev a najmenej skorumpovaná krajina sveta. A práve teda krajina s najvyšším prvenstvom víťazstiev v ankete o najšťastnejších ľudí vôbec, našej planéty. A to súvisí práve s tým dánskym sociálnym systémom, čo znamená jednak teda Dáni sú úžasne otvorení, priateľskí ľudia, niekedy až príliš priamočiary v porovnaní s ostatnými Škandinávcami. Teda naozaj niekedy, to čo majú na srdci to aj na jazyku, niekedy vedia byť až nepríjemne priami. Ale veľmi teda otvorený národ a samozrejme, bodaj by neboli šťastný, majú fantastický sociálny systém, majú úplne bezplatné zdravotníctvo, školstvo. Dokonca Dáni pár krát už vyšli do ulíc s transparentmi, chceme platiť vyššie dane, len teda z toho dôvodu aby tie sociálne výhody, ktorá naozaj majú, im zostali zachované.

Gregorová: Vy už ste teda spomínali, že takým hlavným bodom, prečo ľudia navštevujú Dánsko, je Kodaň. Ona patrí medzi najenvironmentálnejšie metropoly na svete vôbec. Ako to tam na vás pôsobilo?

Masariková: Všade samé bicykle, to znamená, že doprava je naozaj veľmi dobre zorganizovaná a všade je veľmi čisto. A je vidno, že naozaj je to jeden z fenoménov, na ktorý si obyvatelia či už Kodane alebo v zásade celého Dánska dávajú pozor, aby mali jednak naozaj ten poriadok okolo seba a dbajú na to, aby sa neplytvalo vecami. Aby to bolo všetko, ako spĺňalo svoje funkcie, ale na druhej strane netreba zbytočný ani prepych ani luxus, ale všetko účelne zariadené.

Bicykle sú v uliciach Kodane najčastejším dopravným prostriedkom. Foto: depositphotos.com
Bicykle sú v uliciach Kodane najčastejším dopravným prostriedkom. Foto: depositphotos.com

Šmátrala: Dánsko je naozaj a hlavné mesto Kodaň extrémne environmentálne mesto. Jednak teda ako boli spomenuté bicykle, je to vlastne druhá najcyklistickejšia krajina Európy po Holandsku. a je to spôsobené samozrejme aj teda tým reliéfom, tým že je tam prevažne pahorkatina a teda rovina. Dokonca máme cyklotrasy nielen v samotnom meste, ale dokonca mimo mesta. Dokonca pospájané rôzne mestečká cyklotrasami. Cyklisti majú dokonca prednosť. Najprv teda idú cyklisti, potom chodci a potom osobné automobily. No a je to v podstate tak hlboko zaužívané, že dokonca aj politici veľmi často cestujú do práve na bicykli. Niektorý ministri alebo teda poslanci parlamentu, pred parlamentom je dokonca parkovisko na bicykle. Je to v podstate niečo, čo je úplnou súčasťou každodenného života. Teda deti do školy na bicykli, ľudia dokonca majú niekedy v permanencii dva bicykle, to znamená z domu sa odvezú na najbližšiu stanicu rýchlodráhy a potom prímestským vláčikom do Kodane a tam ich čaká druhý bicykel a tým sa vlastne presunú na pracovisko.

Gregorová: A čo konkrétne odporúčate v Kodani navštíviť?

Masariková: No ja by som začala takým tým pohľadnicovým záberom,  ktorý asi všetci z Kodane poznajú, to sú také tie farebné domčeky na brehu kanálu, Nyhavn, čo je vlastne nový prístav, kde sú naozaj dneska teda zaujímavá architektúra, ale aj mnoho krčmičiek, reštaurácií, barov, kde je naozaj príjemné si posedieť a pozerať sa. Potom je to nespočetné množstvo palácov, kráľovských pamiatok, Malá morská víla, ktorá je určite zaujímavou prechádzkou popri parku. Ďalej sú to ďalšie v centre či už sú to kostolíky a ďalšie pamiatky z kráľovskej doby, Marcel možno doplní bližšie.

Pohľadnicový záber z Dánska - domčeky pozdĺž kanála Nyhavn. Foto: depositphotos.com
Pohľadnicový záber z Dánska - domčeky pozdĺž kanála Nyhavn. Foto: depositphotos.com

Šmátrala: Sú to teda práve tie nádherné, pohľadnicové, farebné domčeky, teda Nyhavn, nový prístav. Pretože samotná Kodaň, vlastne v origináli svoje Kobenhavn, teda kupecký prístav. No a nový prístav, potom čo bolo potrebné prekovať, keďže vlastne Kristiánov prístav bol trošičku starší, z čias Kristiána 4. a vlastne bolo potrebné privážať tovar čo najbližšie k bránam mesta, tak vlastne Kristián 5. nechal  prekopať tento nový kanál, nový prístav až po hradby samotného mesta. No a kedysi vlastne najhoršia možná adresa, to znamená že vlastne v novom prístave bývali v minulosti len prostitútky, námorníci a Hans Christian Andersen mladý. A dnes je to samozrejme jedna z tých najvychýrenejších oblastí, množstvo krásnych, trošku aj drahších reštaurácií, krčmičiek, má tak špecifickú atmosféru. V samotnej Kodani, máme tam napríklad najdlhšiu pešiu zónu na svete, Stroget až vlastne piatimi ulicami, od Frederiksberggabe cez Nygabe a tak ďalej. Priamo na nej napríklad nájdeme takú špecialitu, najstaršiu fontánu v celej Kodani, z roku 1610. Fontána Milosrdenstva alebo fontána Caritas a tá sa viaže s udalosťou z roku 1892, keď vlastne vtedajší kráľ Kristián 9. prezývaný aj svokor Európy so svojou manželkou Lujzou slávili zlatú svadbu, tak vznikla taká milá tradícia, ktorá sa vlastne dodržiava pravidelne raz do roka. Vždy teda v deň narodenín kráľa alebo kráľovnej, momentálne teda aktuálna kráľovná Margaréta 2. má narodeniny 16. Apríla. No a vtedy sa vlastne do tejto fontány v tej hornej časti kladú kópie zlatých jabĺk, ktoré vlastne pod tými prúdmi krásne tak tancujú, no a hovorím, je to možno vlastne zažiť iba raz do roka práve v deň narodenín kráľovnej.

Vedeli ste, že najdlhšia pešia zóna na svete sa nachádza práve v Kodani? Foto: depositphotos.com
Vedeli ste, že najdlhšia pešia zóna na svete sa nachádza práve v Kodani? Foto: depositphotos.com

Máme tam potom množstvo ďalších zaujímavostí ako je už spomínaná Malá morská víla, najznámejšia rozprávka Hansa Christiana Andersena, ktorá teda bola morskou pannou, to znamená od pol pása hore vyzerala ako žena, od pol pása dole potom ako ryba. No a obetovala, vymenila za lásku pozemského princa svoj hlas sa ľudské nohy, no a potom čo sa vlastne teda stala ľudskou osobou, tak zistila, že ten jej vysnívaný princ sa zaľúbil do skutočnej princeznej, no a od žiaľu teda skočila do vody a premenila sa na morskú penu. No a práve táto socha, podobne ako najkrajšia kodanská fontána Gefion, pochádzajú vlastne z diela alebo teda človekom, ktorý vlastne financoval bol Carl Jacobsen, majiteľ pivovaru Carlsberg, čo je tretí najväčší exportér piva na svete, po Heinekene a Guinnessy. A pochádza takisto vlastne z Kodane, no a bol to človek, ktorý vďaka tomu, že v podstate zbohatol na základe, začal vyrábať pivo a Kodančanom jeho pivo veľmi chutilo, on sa stal nesmierne bohatým, tak aby sa nejakým spôsobom odmenil obyvateľom Kodane, tak zafinancoval nie len opravu nádherného kráľovského zámku ale tak isto aj rozmiestnil rôzne fontány a sochy po celom meste. No a sochár E. Eriksen, ktorý bol autorom tejto sochy  v roku 1913, tak sa práve nevedeli s Jacobsenom dohodnúť ako vlastne má tá morská víla vyzerať či má mať ľudské nohy alebo teda rybí chvost, tak nakoniec našli kompromisné riešenie, práve vo fáze premeny je zachytená táto morská víla. No a pózovala samozrejme primabalerína, ktorá sa ale hanbila vyzliecť do pol pása, tak vlastne hlava je podľa nej a telo je potom podľa Eriksenovej manželky.

Andersenov príbeh Malej morskej panny sa spája práve s Kodaňou. Foto: depositphotos.com
Andersenov príbeh Malej morskej panny sa spája práve s Kodaňou. Foto: depositphotos.com

Gregorová: Vy už ste teda spomínali aj pivo aj tie reštaurácie pri nábreží. A majú Dáni aj niečo špeciálne na jedenie, čo tam odporúčate ochutnať?

Masariková: No ja by som určite začala takým tuhým ražným chlebom, čiernym, ktorý je obložený všetkým možným od výmyslu sveta. Či už je to nejaký kúsok šunky, mäsa, ryby samozrejme, tým že Dánsko je naozaj preslávené svojimi rybími špecialitami. A potom rôzne ďalšie, či už nakladaná zelenina alebo čerstvá, naozaj od výmyslu sveta. Bolo to zaužívané ako nejaký snack alebo nejaký olovrant a dnes to je naozaj jedna z takých typických špecialít v celom Dánsku a ponúka sa či už v hoteloch, ale aj v reštauráciách ako nejaký snack k nápojom.

Obložený chlebík Smørrebrød je jednou z typických špecialít v celom Dánsku. Foto: pixabay.com
Obložený chlebík Smørrebrød je jednou z typických špecialít v celom Dánsku. Foto: pixabay.com

Šmátrala: Tieto obľúbené chlebíky, ono sa to po dánsky volá Smorrebrod, teda otrocky preložené to znamená chlieb s maslom, hej teda brod je chlieb a smorr je maslo. Ale samozrejme žiaden maslový chleba nečakajte, jedná sa o veľmi bohato obložené chlebíky na ozaj desiatky spôsobov či je to napríklad slede, losos, syrom, krevetami. Množstvo naozaj ďalších a ďalších receptúr veľmi známych. Je to taký typický dánsky obed, povedzme také 3 kúsky tohto obloženého chlebíka s pivom, veľmi typická obedňajšia kombinácia. To je vlastne také hlavné národné jedlo, ale máme tam množstvo ďalších, veľmi populárny Rod polse, teda červený párok, v takých tradičných vozíkoch, práve ten červený, pretože je to vlastne farba dánskej vlajky, vlastne máte pečivo a taký dlhší párok, no a potom si môžete dať horčicu, kečup na to, posypaný opraženou cibuľkou, uhorkou a tak podobne. Dánsko je najväčší producent slaniny a bravčového mäsa na svete, aj teda majú farmy. Hej takže vlastne bravčové mäso veľmi typické dánske. Veľmi obľúbený toast skeyen z toho najsevernejšieho mesta, veľmi bohato obsypaný krevetami. No a množstvo sladkostí od výmyslu sveta, tradičné pekárničky, viedenský pekári, ktorí vlastne priniesli tieto plnené buchtičky marcipánom, vanilkovým, čokoládovým krémom. Potom veľmi populárny odenský marcipán, čokoládové korytnačky plnené rumom a karamelom. A množstvo dobrých, napríklad takzvanú “softice“, to je vlastne smotanová zmrzlina v tvare takého plameňa. No a nápoje, národný nápoj Akvavit napríklad, čo je v podstate z kmínu a zemiakov vypálená pálenka ochutená anízom, množstvo piva. Takže to sú všetko dánske typické špeciality, ktoré treba v Dánsku jednoznačne určite ochutnať.

Gregorová: Dánsko má toho veľa čo ponúknuť aj pre detských turistov. Medzi najznámejšie dánske vynálezy patrí obľúbená skladačka Lego, vo svete existuje viac Legolandov, ale práve v Dánsku je ten prvý. Môžete nám o ňom povedať viac?

Masariková: Tak ten určite netreba obísť. Pretože naozaj ako ste povedali, je to naozaj taký ten najoriginálnejší. Lego v zásade je slovo, znamená “leg godt“ ako dobre sa hrať. A naozaj tu je jednak fabrika na výrobu Lega a Legoland ako detský park, ale myslím, že zabavia sa tam aj dospelí. Vznikol v zásade v roku 1968, sa otvorili jeho brány. A dnes je tam množstvo atrakcii pre deti, pre dospelých, také najzaujímavejšie možno Miniland, kde sú zdrobneniny rôznych svetových monumentov. Sú tam napríklad vesmírna loď, sú tam rôzne architektonické diela, samozrejme v zmenšenej podobe, ktoré sú veľmi obľúbené. No a potom také atrakcie na rôzne šmýkania sa, húsenkové dráhy, je tam hotel a ubytovacie zariadenia, kto chce bývať. V blízkosti toho samozrejme reštaurácie, rôzne obchodíky, naozaj nie je to na strávenie jedného dňa, ale minimálne tých dvoch troch, aby človek všetko vyskúšal.

Dánsko je lákadlom aj pre rodiny s deťmi. Foto: archív CK SATUR
Dánsko je lákadlom aj pre rodiny s deťmi. Foto: archív CK SATUR

Šmátrala: Tak Lego presne, “leg godt“ dobre sa hraj doslova. Firma, ktorá vlastne vznikla v roku 1932, ale samotný Legoland teda v 1968 roku, pri meste Billund. No a vlastne jeho zakladateľ Christiansen bol pôvodne vlastne tesárom, ktorý vlastne v čase finančnej krízy začal vyrábať truhly. Preto vlastne tie úplne prvé kocky boli z dreva, až potom neskôr sa prešlo k týmto plastovým kockám, ktoré sú dnes tak nesmierne populárne. No a tým, že je od Kodane trošku viac vzdialený, tak tí ktorí idú na Judský polostrov navštívia aj Legoland, tí ktorí nie, tak priamo na pešej zóne v Kodani je jedna veľká predajňa s legom, kde si vlastne môžu vychutnať takisto nádherné celé námestie napríklad z legových kociek a množstvo ďalších stavebníc. A Legoland určite, pokiaľ máte čas a idete na dovolenku s deťmi, tak ho netreba obísť. Ba práveže by som odporučil minimálne celodennú návštevu. Pre tých, ktorí ale nemajú záujem ísť až na tak dlhí čas, tak taký tajný tip, väčšinou teda do nejakej 8 večer je otvorený Legoland a 2 hodiny pred zatvorením je už vstup zdarma, 2 a pol hodiny, z toho ešte vlastne pol hodiny môžu využiť na atrakcie, tie končia o nejakej 6 a potom ten Miniland si pozrieť počas tých zvyšných 2 hodín pred zatvorením.

Gregorová: Ďalšia taká vec, ktorá Dánsko spája s deťmi je známy rozprávkar Hans Christian Andersen, čo všetko s ním spojené môžeme v Dánsku vidieť?

Masariková: Tak tu sme už spomínali samozrejme najznámejšiu sochu Malej morskej víly. Ale H. Ch. Andersen je vlastne veľmi známy spisovateľ, ktorý prišiel ako 14. ročný do Kodane, veľmi chudobný, len s kúskom chlebíka. A povedal si, že si ta prišiel naplniť svoj sen stať sa spisovateľom. Je tam jeho rodný dom, je tam jeho múzeu dnes, pochovaný je takisto v Kodani. A v zásade naozaj veľmi veľa miest je spájaných práve s týmto spisovateľom.

Gregorová: A aké zaujímavé miesta ďalšie ešte možno odporúčate v Dánsku vidieť aj mimo Kodane?

Šmátrala: Na Sjeallandskom ostrove odporúčam predovšetkým návštevu kráľovských zámkov, to znamená prekrásny, na troch ostrovoch ležiaci, zámok Federiksborg Slot, to je môj obľúbený. Potom tam je kúsok ďalej letná rezidencia dánskej kráľovnej zámok Fredensknorg Slot, potom samozrejme mesto Helsingor, takzvaný Hamletov hrad, Kroborgský zámok, ktorý je zapísaný na listine UNESCO, aj keď možno najpôsobivejšou časťou sú pozemné chodby, kde možno vidieť sochu Holgera. Katedrálu v Roskilde napríklad by som určite neobišiel, kde teda nájdete ešte takú ďalšiu atrakciu, múzeum vikingské. Práve teda táto 800 rokov stará katedrála pochovaných väčšina dánskych panovníkov, kráľov, stojí určite za návštevu. Nádherný, rozprávkovo krásny kostol v Kalundborg. To máme zo Sjeallandského ostrova, v Kodani aby som nezabudol, nesmieme opomenúť napríklad Okrúhlu vežu, potom Rosenborgský kráľovský hrad, kde sú korunovačné klenoty uložené, Christianborg Slot, kde je vlastne sídlo nie len parlamentu, ale vlastne kráľovná tam víta návštevy, napriek tomu, že ona sama býva na zámku Amelienborg, kde je vlastne jedno krídlo takisto prístupné. No a mimo samotného Sjeallandského ostrova určite teda rodisko H. Ch. Andesrena, mesto Odense, kde máme jeho rodný dom. No a z Jutského polostrova takisto najstaršie mesto celého Dánska, mesto Ribe, kde je vlastne jediná päť-loďová katedrála. Je to skutočne zakonzervované mestečko. Druhé najväčšie mesto Holbus, Skagen napríklad, najsevernejší bod Dánska, keď vlastne ak pôjdete až na posledný piesočný výbežok Grenen, tak vlastne tam to je to miesto, kde sa stretáva Severné a Baltické more. A vlastne môžete stáť jednou nohou v Severnom a jednou nohou v Baltickom mori. Tiež taká veľká zaujímavosť. Blízko pri Kodani ešte máme napríklad rybársku dedinku Dragor, ktorá je vlastne ako keby zakonzervovaná v 18. storočí, zostala s nádhernými žltými domčekmi. Prípadne teda Grudtvigov kostol, ktorý je teda v tvare organu zo 6 miliónov tehál. A množstvo ďalších zaujímavostí.

Kráľovské zámky v Dánsku ležia na troch ostrovoch, jedným z nich je Frederiksborg. Foto: depositphotos.com
Kráľovské zámky v Dánsku ležia na troch ostrovoch, jedným z nich je Frederiksborg. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A ako je to v Dánsku s počasím, kedy je najlepší čas ho navštíviť?

Masariková: Tak ako by sme asi očakávali, ak chcem ísť pozrieť do mesta, tak samozrejme tie “citybreaky“ napr. do Kodane sú najobľúbenejšie v tých letných mesiacoch a potom tá príroda a podobné ďalšie pamiatky, tak tam už klienti cestujú aj v jarných, jesenných mesiacoch. Ale myslím si, že Dánsko ako destinácia je veľmi zaujímavá po celý rok.

Gregorová: A je ten vysoký životný štandard v krajine vyvážený aj vysokými cenami?

Šmátrala: Tak celkom určite áno, ale zas musím povedať, že tie ceny sú adekvátne k príjmom. Dánsko má v podstate najvyšší príjem v rámci EÚ. Priemerný plat je 4000 Eur. S tým, že vlastne 3. najvyšší po Švajčiarsku a Nórsku  rámci Európy a vlastne najvyšší v rámci EÚ. No a tie ceny sú samozrejme adekvátne tomu. Nám sa možno javia trošku drahšie ak to porovnáme možno s niektorými inými metropolami, povedzme s tými centrálnymi časťami ako je Champs-Elysee v Paríži, Rambla v Barcelone, tak tam až také obrovské rozdiely nie sú. Len tu sú tie ceny viac menej celoplošne. Či už sú to ceny hotelov, nehnuteľností samozrejme a tak podobne. Ale napríklad to čo sa iným Škandinávcom vidí, pretože sú také Nórsko, Švédsko ešte trošku drahšie, tak sú napríklad nízke ceny alkoholu. Nám by sa to možno nezdalo, ale teda Švédi tam chodia vo veľkom nakupovať alkohol. Dovolený počet je napríklad 110 l piva na osobu, tak vlastne vozia také tie celé prepravky. Krásne to vidieť v prístavnom meste Helsingor, keď sa vlastne presúvajú do švédskeho mesta Helsigborg. Takže vlastne alkohol je výrazne lacnejší v Dánsku než teda v iných škandinávskych krajinách, ale tie ceny sú adekvátne príjmom by som povedal.

Gregorová: Ja vám v tejto chvíli teda veľmi pekne ďakujem za rozhovor, som rada že ste si našli čas na návštevu u nás v štúdiu.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook