Nový most Pelješac uľahčí cestu na juh Chorvátska

Juh Chorvátska je po 300 rokoch spojený s ostatnou časťou krajiny. Do Dubrovníka už tak nemusíte prechádzať autom, autobusom cez Bosnu a Hercegovinu, ale prejsť cez nový most Pelješac, čím je tak cestovanie touto časťou krajiny praktickejšie a oveľa príjemnejšie.

Most Pelješac bol postavený v južnej Dalmácii, ktorá je seizmickou oblasťou, kde bývajú časté zemetrasenia a tiež silné vetry. O to náročnejšie bolo postaviť takýto megaprojekt. Most je dlhý 2,4 km, široký 21 m a vysoký je 55 m. Slávnostne bol otvorený 26. júla 2022 a radí sa medzi päť najväčších v Európe.

Most Pelješac
Most Pelješac. Chorvátsko. Foto: ec.europa.eu

Tento strategický projekt v hodnote  viac ako 500 mil. eur, ktorého stavba trvala 3 roky, prináša lepšiu dopravnú dostupnosť do Dubrovníka a celého polostrova Pelješac. Zo Záhrebu do Dubrovníka trvá cesta približne 6 hodín, ale vďaka prechodu cez most sa tak jazda skráti o 2 hodiny a vy si tak dovolenku v Chorvátsku v tejto časti krajiny vychutnáte aj o úžasné projekty a scenérie.

Mapa - most Pelješac
Mapa - most Pelješac. Chorvátsko. Foto: korculainfo.com

Samotný most ako i prístupové cesty a tunely sú ukážkou vynikajúcej technickej zručnosti. Pred vstupom na most je v smere na Pelješac parkovisko a toalety. Za vstup na most ani za toalety sa neplatí. 

Dubrovník
Dubrovník. Foto: CK SATUR
Náš tip: Užite si dovolenku na juhu Chorvátska, v južnej Dalmácii, ktorá má úchvatné scenérie, nádherné pláže a svoju perlu – Dubrovník.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook