Je to dokázané: Cestovanie je balzamom pre dušu

Cestovanie je podľa jednej štúdie „slepačou polievkou“ pre dušu. Štúdia naznačuje, že pravidelné cestovanie môže zvýšiť váš pocit šťastia.

Farebné tabuľky s popisom.
Svet je plný farebných možností. Foto: unsplash.com

Podľa jednej štúdie, majú cestovanie a šťastie skutočne pozitívnu koreláciu. Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Tourism Analysis, zistila, že častí cestujúci sa cítia šťastnejší ako tí, ktorí často necestujú.

Chun-Chu (Bamboo) Chen, odborný asistent na Vysokej škole hotelierstva a manažmentu na Washingtonskej štátnej univerzite, uskutočnil prieskum medzi 500 taiwanskými účastníkmi s cieľom posúdiť vplyv skúseností z cestovania a cestovného ruchu na šťastie a pohodu. Štúdia sa zamerala na zváženie trvalých výhod cestovania po dobu jedného roka, a nie iba na jednu cestu. Respondenti poskytli sebahodnotenie svojej vnímanej životnej spokojnosti a frekvencie cestovania v ich živote. Viac ako polovica uviedla, že ročne absolvuje štyri rekreačné výlety, zatiaľ čo 7 % uviedlo, že si dovolenku nečerpalo.

Dve malé deti pozerajúce sa na more.
Aj vo dvojici je cestovanie krásne. Foto: unspalsh.com

Keď sa ich pýtali na celkovú pohodu, účastníci, ktorí hlásili, že pravidelne cestujú najmenej 121 km od domova, hodnotili svoje osobné šťastie o 7% vyššie ako tí, ktorí hlásili, že cestujú zriedka alebo vôbec.

Prieskum tiež zistil, že ľudia, ktorí často diskutovali o cestovateľských plánoch s priateľmi a zhromažďovali informácie súvisiace s cestovaním, mali tiež väčšiu pravdepodobnosť pravidelných dovoleniek v porovnaní s tými, ktorí nad cestovaním nerozmýšľali. „Aj keď v celkových správach o blahobyte zohrávajú väčšiu úlohu atribúty ako práca, rodinný život a priatelia, zdá sa, že hromadenie zážitkov z cestovania má malý, ale zreteľný vplyv na spokojnosť so životom,“ uviedol Chen v univerzitnej správe „skutočne to dokazuje dôležitosť možnosti dostať sa z rutiny a zažiť nové veci."

Oddych na modrých vlnách.
Dokonalý oddych na vlnách. Foto: unsplash.com
Chcem ísť na dovolenku s CK SATUR

A tak sa dá povedať, že čím viac budeme plánovať a rozprávať sa o dovolenkách, tým pravdepodobnejšie budeme cestovať. My vám ponúkame nekonečné cestovanie, či už si vyberiete pobytový alebo poznávací zájazd, s výberom vám radi poradíme, lebo na starostlivosť od SATURU nemá nikto.

Zdroj: cntraveller.in