Cestovanie do krajín, kde sa čaj stáva zážitkom

Objavte na cestách nielen krásy iných krajín, ale aj liečivú silu prírody v podobe čaju. Cestujte s nami svetom, prejdite sa čajovou plantážou, pozorujte ľudí pri zbere, alebo sa ku nim na chvíľu pridajte a lístok po lístku zozbierajte aspoň pár kúskov tohto zeleného pokladu a pri tom si nezabudnite vychutnať iba váš čarovný dúšok.
Zelený matcha čaj, matcha koláčik pekne servírované v kaviarni.
Poznávanie v znamení čaju. Japonsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

1. Čaj ako súčasť kultúry a cestovania

Mnohé národy už po celé stáročia vnímajú čaj ako symbol pohody a pohostinnosti. Najmä východné kultúry povýšili čaj ku rôznym rituálom. Napríklad taký japonský čajový obrad vo vás vzbudí veľa zvedavosti.

Aj keď čaj sprevádza ľudstvo už dlho, Európa podľahla jeho chuti v 16. storočí, keď ho do Lisabonu priviezli portugalskí obchodníci. Kedysi ho popíjali len bohatí aristokrati, no dnes sa z neho môže tešiť každý. Za jeho pravlasť sa považuje Čína, kde vzniká i jeho názov „čcha“. Prvé zmienky o čaji ako o liečive pochádzajú zo 4. storočia. Tu sa dozvedáme, že čaj sa pripravoval varením z lístkov, pridaním cibule a zázvoru. Od tejto doby si pomaly razil cestu do každodenného života čínskeho ľudu.

Servírovaný čierny čaj na farebnom obruse.
Čaj - nápoj vekov. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Dnes sa po celom svete používajú odvodené názvy od dvoch čínskych dialektov. Okrem severočínskeho výrazu „čcha“, z ktorého vznikol aj náš výraz pre čaj, sa používa ďalší výraz z provincie Fujian a to slovo „tche“, čo je zas základom napríklad pre anglický „tea“, či francúzsky „thé“.

Od 7. storočia vznikajú prvé čajovne a o storočie neskôr bola napísaná prvá kniha o čaji, ktorej autorom je majster Lu Yu. Keďže pitie čaju sa rozmohlo veľmi rýchle po krajine, začala sa vyberať čajová daň. Od tej doby čaj precestoval celý svet, poznajú ho na každom kontinente a jeho chuť je nezameniteľná.

„Poznáte rozdiel medzi matchou a cejlónskym čajom?“ Matcha je vysoko kvalitný práškový čaj, ktorý zdokonalili Japonci. Matchu ale nájdete v zmrzline, pive, koláčoch a čokoládach. Výborne vám bude chutiť „chai“ z čínskej provincie Sečuán a Yunnan, odkiaľ rastlina čajovníka pôvodne i pochádza. Čína je dnes najväčším producentom čaju, ktorý sa pestuje na juhovýchode krajiny a ročne sa ho zozbiera viac ako dva bilióny kilogramov.

Arabská čajovňa a muž servíruje čaj.
Arabská čajovňa. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: V súčasnosti sa vo svete čaj pestuje vo viac ako 40 krajinách.
Čierny čaj v poháriku.
Poznávanie krajín so šálkou horúceho čierneho čaju. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

2. Najznámejšie čajové destinácie sveta

Srí Lanku nemôžete navštíviť bez preskúmania jej krásnych a úhľadných čajových plantáží v Nuwara Eliya, ktoré sa zdajú miestami nekonečné a často sú obklopené aj bielou hmlou, ktorá sa akoby „učupená a lenivá“ nechcela zo zeme zdvihnúť, aby tak odkryla tú najzelenšiu nádheru, akú si len dokážete predstaviť. Čaj sa na ostrove delí a cení podľa nadmorskej výšky, kde rastie. Ten najkvalitnejší „cejlónsky“ pochádza z výšky okolo 2 000 metrov a platí pravidlo, že čím vyššie, tým je vyššia i cena.

Keďže Briti milujú čaj a India bola dlhú dobu anglickou kolóniou, čaj sa v tejto krajine od 19. storočia stal skutočnou špecialitou. Podľa legendy ho do Anglicka vypravili lode z Indie ešte čerstvý a zelený, avšak kým náklad dorazil do Londýna, čajové lístky už boli suché. Vyľakaní obchodníci očakávali nulový zisk z predaja, však sušený čaj nakoniec zožal úspech. Jeden z najkvalitnejších a najdrahších čajov sa rodí v indickom Darjeelingu, ktorý práve Briti premenili na svetovo známu oblasť.

Žena zbiera čajové lístky na plantáži v Darjeeling
Darjeeling. India. Foto: unsplash.com

Pri potulkách rozľahlým Marokom vás všade uvítajú „berberským čajom“. Základ tvorí zelený čínsky čaj s čerstvou mätou, ktorá má v tejto krajine celkom nezameniteľne výraznú chuť. Maročania si ho radi osladia cukrom. Výborne chutí napríklad so sladkým mandľovým dezertom pod názvom „gazelie rohy“.

Marocký čaj v kaviarni
Marocký čaj v Marrákeši. Maroko. Foto: unsplash.com

Čaj „karak“ vám dobre padne v horúcom podnebí ako je Omán, Jordánsko či Saudská Arábia. Priniesli ho sem obchodníci z Pakistanu a Indie. Čierny čaj sa pripravuje spolu s mliekom, šafranom či kardamonom.

Lahodný a exotický čaj karak.
Lahodný s nádychom luxusu je šafranový čaj karak. Spojené arabské emiráty. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

V Egypte okrem čierneho čaju s čerstvou mätou, ochutnajte „karkadé“. Možno vás zmätie jeho rubínovo červená farba, ale pri prvom dúšku vám bude jasné, že to nie je víno. Karkadé sa pestujú v údolí Nílu a získava sa z usušených ibištekových kvetov. Jeden malý kvet vám stačí zaliať studenou vodou a skvelý i zdravý nápoj je na svete.

  • Muž predávajúci čaje.
  • Ovocie a čaj karkadé.
  • Sušené karakadé. Egypt
  • Muž predávajúci čaje.
  • Ovocie a čaj karkadé.
  • Sušené karakadé. Egypt

"Čaje, ktoré sa oplatí ochutnať":

  • Matcha (Japonsko) – intenzívna, zelená a plná rituálu
  • Darjeeling (India) – prezývaný aj „šampanské medzi čajmi“
  • Cejlónsky čaj (Srí Lanka) – silný a aromatický
  • Assam (India) – čierny čaj s plnou chuťou, ideálny na ráno
  • Chai (India) – sladko-korenený, varený s mliekom
  • Gunpowder (Čína/Maroko) – silný zelený čaj v guličkách
  • Ibištek (Egypt) – osviežujúci, kyslastý, sýtočervený
Zelený čaj.
Zelený čaj. Japonsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

3. Zážitky na čajových plantážach

Prehliadky plantáží, zber čaju, degustácie, prípravy čajov môžete zažiť v rámci Európy na Azorských ostrovoch, kde sa na ostrove Sao Miguel v jeho severnej časti pestuje v kopcovitom teréne. Zelenou plantážou sa môžete prejsť až celkom navrch, pričom budete odmenení aj dramatickou krásou s výhľadom na nekonečne modrý Atlantik.

Zaujímavá je na ostrove Srí Lanka „Čajová trať“ – Ceylon Tea Trails, ktorá zahŕňa štyri čajové plantáže v nádhernej hornatej krajine, kde nájdete aj skvelé služby a chutnú kuchyňu. Sú tu aj turistické a cyklistické chodníky, ktoré vás zvedú na tie najkrajšie miesta a ku dokonalému srílanskému objavovaniu.

Zelený čaj - rastlina a nápoj.
Vyrobte si váš zelený poklad priamo v čajovej krajine. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

4. Čajové rituály

Do Japonska sa čaj prvý krát dostal v 9. storočí avšak do japonského rozkvetu sa dostal najmä koncom 12. storočia. Zakladateľom čajového obradu aký sa stále v krajine vychádzajúceho slnka používa, bol Rikjú v 16. storočí. Tento obra pripomína oslavu a musí prebiehať v dokonalej harmónii a je akýmsi „umením mieru“, aby tak ostalo vyjadrením duševného pokoja. Japonskú kultúru spoznáte aj vďaka čajovému obradu, ktoré sú dostupné pre návštevníkov v každom meste. Čerešničkou na torte je čajový obrad v historickom Kjóte.

Ak sa na pár dní stanete kočovníkmi v Tibete, do čaju vám miestni pridajú tuk, čím si udržíte v tele energiu, keďže tunajšie prírodné podmienky sú nehostinné a chladné. V Anglicku, kde už od 17. storočia nie je národným nápojom pivo, ale práve čaj, si vychutnáte obľúbený popoludňajší horúci nápoj, ktorý sa tu bežne pije s mliekom.

5. Tipy na zájazdy s čajovou stopou + čaje, ktoré si doniesť domov

V CK SATUR sme pre vás pripravili zaujímavé poznávanie, ktoré sme okorenili aj o čajové dobrodružstvo. V týchto krajinách si čaj vychutnáte najlepšie, veľa sa o ňom dozviete od nášho TOP sprievodcu, ktorý vás krajinou prevedie v malých skupinách a nezabudnite si ho pribaliť aj ako užitočný suvenír.

  • India, Srí Lanka, Keňa – čierny čaj (Darjeeling, Assam, Ceylon) vám dodá energiu, koncentráciu, antioxidanty
  • Japonsko, Čína, Maroko – zelený čaj (Matcha, Sencha, Gunpowder) je skvelý na detoxikáciu, metabolizmus a pre duševnú rovnováhu
  • Čína, Nepál – biely čaj (Silver Needle, White Peony) má upokojujúce účinky, jemný na žalúdok a proti starnutiu
  • Egypt, Maroko, Turecko – bylinný čaj (ibištek, mäta, harmanček) zaručí hydratáciu, trávenie, relax a je zdrojom vitamínu C
Poznávacie zájazdy s CK SATUR
Bylinkový čaj.
Zázrak prírody - bylinkový čaj. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

6. Cestovanie, ktoré chutí – šálku po šálke

Napriek tomu, že si čaj prešiel dlhou históriou a zdolal asi tisíce prekážok, jeho osud bol spečatený v Číne. Či už zamiešala karty šťastena, keď čínskemu cisárovi spadol čajový lístok do kanvice s horúcou vodou a on nápoju neodolal a vyslal ho tak od sveta, alebo to bola iná krásna náhoda, čo svetu dala tento lahodný nápoj, jedno je isté, čaj je tu pre potešenie každého. A keď ku tomu pridáte poznávanie sveta za poznávaním čaju, vždy vás všade prekvapí inak. Nech vám cestovanie chutí, prese tak ako ten váš obľúbený dúšok!

Muž v bielom odeve so pohárom čaju.
Poznávanie so šálkou čaju. Egypt. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook