Čarovné Toskánsko v októbri

Idylická zelená krajina malebného Toskánska patrí nesporne medzi najromantickejšiu oblasť Talianska. Kopce posiate vinohradmi, olivovníkmi, stredovekými kláštormi a starobylými usadlosťami patria k tým najkrajším a najvýznamnejším v krajine.
  • Toskánsko
  • Toskánsko
  • Toskánsko
  • Toskánsko
  • Toskánsko
  • Toskánsko

Florencia, Šikmá veža v Pise, Siena a krásne malé mesto Lucca sú dokonalou toskánskou ukážkou, a preto niet divu, že každý sníva o dovolenke práve tu. Nechajte sa na päť dní zlákať na spoznávanie Toskánska s naším sprievodcom, čo vám rozpovie všetky "toskánske perly."

Vinice. Toskánsko
Vinice. Toskánsko. Foto: depositphotos.com

Najskôr vás privíta kúpeľné mestečko Montecatini Terme s jeho výraznou stredovekou atmosférou, kde uvidíte areál starých kúpeľov s množstvom starých fresiek. V jednej z pôvabných kaviarničiek ochutnáte pravú taliansku kávičku a čas zostane i na jazdu zubačkou do časti Montecatini Alto, odkiaľ je krásny výhľad na mesto.

Kúpeľné mestečko Montecatini Terme
Kúpeľné mestečko Montecatini Terme. Foto: unsplash.com

Keď sa ďalší deň ocitnete vo Florencii, tak sa vám otvorí svet plný nekonečného umenia. Prejdete sa historickým centrom, prehliadnete si Dóm, Palazzo Vecchio na námestí Piazza della Signoria s dokonalou sochou Dávida od Michelangela, Medicejskú kaplnku a známy most Ponte Vecchio s množstvom tradičných zlatníctiev. Milovníci umenia môžu navštíviť aj obrazovú galériu Uffizi.

Florencia a most Ponte Vecchio
Florencia a most Ponte Vecchio. Foto: CK SATUR

Toskánsko budete obdivovať aj v meste s najslávnejšou šikmou vežou, pričom nevynecháte Baptistérium a Dóm. Ďalej sa presuniete do rodiska Pucciniho, historického mesta Lucca, ktorému sa hovorí  aj mesto 100 kostolov. Má tiež dokonale zachované a schodné (dá sa po nich chodiť) múry zo 16. storočia. Tento štvorkilometrový chodník s výhľadom na mesto je skvelým východiskovým bodom pre prehliadku mesta. Milovníci nakupovania si tiež prídu na svoje, lebo práve tu sú tie najlepšie trhy v Taliansku, kde sa dajú nakúpiť vína, či ručne vyrobené predmety.

Pisa
Pisa. Foto: CK SATUR

Za etruskou civilizáciou sa vydáte do mesta Volterra, presláveného ťažbou a spracovaním alabastru. Kulisy historických filmov si pripomeniete v stredovekom mestečku San Gimignano, ktorý vypadá ako stredoveký Manhattan, spoznáte Dóm, Baziliku di Santa Maria Assunta, Palazzo del Popolo, múzeum Civico a námestie Piazza della Cisterna, na ktorom okrem iného je aj zmrzlináreň Dondoli – niekoľkonásobný svetový víťaz vo výrobe tejto mrazenej pochúťky. Prehliadku zakončíte príjemnou návštevou toskánskych viníc, spojenou s ochutnávkou vín z oblasti San Gimignano.

San Gimignano
San Gimignano. Foto: depositphotos.com

Ešte sa ponoríte aj do toskánskeho stredoveku v meste Siena, kde sa malebné historické centrum pýši 88 m vysokou vežou Torre del Mangia, odkiaľ je prekrásny výhľad na slávne námestie Piazza del Campo. Na tomto najväčšom stredovekom námestí v Európe sa dvakrát do roka konajú známe konské preteky „palio“.

Toskánsko s CK SATUR. Zdroj: youtube.com

Toskánsko je ideálne pre turistov každého veku, kde si môžete v pokoji prezerať historické pamiatky, umelecké diela, prejsť sa po olivových hájoch či vinohradníckych sadoch alebo len tak romanticky tráviť čas v obklopení malebnej prírody. Na historických námestiach, ktorých príbehy siahajú do dávnych dôb si zas dokonale vychutnáte pravé talianske delikatesy s pohárom vína z miestnych oblastí Chianti či Val d'Orcia.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook