Barcelona - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Nádherná katedrála Sagrada Familia či rušná promenáda La Rambla. Barcelona okrem svojich hlavných dominánt toho ponúka oveľa viac.

Vypočuť reláciu:

O Barcelone rozprávajú:

  • Ľudmila Masariková, riaditeľka CK SATUR
  • Chris Chillová sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Tak Barcelona sa zaraďuje medzi najobľúbenejšie metropoly v Európe, čím si podľa vás získala takéto prvenstvo?

Masariková: Ja si myslím, že je to naozaj zaslúžené, pretože Barcelona je mesto, ktoré jednak nikdy nespí naozaj ten život tam pulzuje od rána do neskorých nocí a do nočných hodín. A je to taká všehochuť, že nájdu si tam podľa mňa niečo pre seba mladí, rodiny s deťmi, starší, nájdu si tam niečo, tí čo hľadajú históriu, kultúru, pláže a naozaj zo všetkého kúsok.

Chilová: Barcelona je jedno z najkrajších miest na svete nie len v Európe. Hrdo sa rozprestiera na vrchu Montjuïc. Je považovaná za perlu Katalánskeho pobrežia a zároveň je aj najvýznamnejším obchodným, priemyselným aj prístavným mestom. Pre mňa je to aj taký symbol pokroku demokracie. Je to mesto umelcov, veľtrhov, olympiády, je to zároveň aj taká výstavná skriňa španielskej ekonomiky. Aj keď treba povedať, že nie je typicky španielska, tým je aj veľmi zaujímavá. Je koniec koncov hlavným mestom Katalánska autonómnej oblasti Španielska ktorá sa dlhodobo snaží o samostatnosť. Pre mňa je Barcelona najmä spojená s secesiou, modernizmom, Sagrada Familia a s umelcom Antonio Gaudí.

Gregorová: A kto si tam podľa vás najviac príde na svoje, komu ju najviac odporúčate navštíviť?

Masariková: Tak ako som hovorila podľa mňa tam si naozaj podľa mňa každý nájde niečo. Tí čo milujú históriu tak keď sa prejdú uličkami Gotickej štvrti v Barcelone, tak podľa mňa musia byť nadšení. Milovníci rôznej modernej architektúry takisto, či už je to v časti novej pri mori ako bol postavený nový olympijský areál aj s novými hotelmi budovami v tej časti pri mori. A takisto ja napríklad tiež sa strašne rada prechádzam okolo stavieb Gaudího ktoré naozaj aj v dnešnom svete očaria či už starších ľudí ale aj malé deti pretože tá farebnosť a nápaditosť tak tam si naozaj každý príde na svoje.

Gotická štvrť nadchne nadšencov histórie. Foto: depositphotos.com
Gotická štvrť nadchne nadšencov histórie. Foto: depositphotos.com

Chilová: Barcelona je univerzálne mesto a naozaj poteší každého - milovníkov histórie, umenia, moderného umenia najmä ale aj fanúšikov športu pretože je tam olympijsky areál alebo štadión slávneho klubu FC Barcelona. Má veľmi veľa atrakcií a určite je vhodná pre dospelých aj pre deti, takže aj rodiny s deťmi si určite prídu na svoje.

Gregorová: Poďme sa teda najskôr pozrieť na tie povinné zastávky, čo by podľa vás nikto nemal vynechať?

Masariková: Tak určite Sagrada Familia je taká tá dominanta mesta ktorá určite stojí za zastavenie pre každého. O to viacej pre tých, ktorí tam už boli a prídu tam po pár rokoch tak znovu nájdu niečo iné aj iný pohľad tým, že sa Sagrada Familia ešte dostavuje a v tom roku 2026 by teda už mala byť definitívne hotová do tej podoby aj ako ju Gaudí očakával, respektíve ako sa teraz ešte dobudováva. A samotný ten charakter tej stavby tá impozantnosť a taká neštandartnosť oproti iným miestam je určite niečo čo netreba vynechať. Takisto aj tie ostatné stavby ktoré Gaudí za sebou v Barcelone zanechal. No a potom je tam množstvo ďalších vecí. Ja mám veľmi obľúbenú práve tú gotickú štvrť pretože tam sú tie úzke uličky s krásnymi budovami, či už sú to románskeho alebo gotického štýlu s kaviarničkami, s reštauráciami v okolí. A potom aj tie moderné štvrte pri mori, pri tom novom olympijskom areáli, pri prístave je strašne veľa pekných miest ktoré sa určite oplatia navštíviť.

Dátum dokončenia Sagrady Familie sa pomaly blíži. Foto: depositphotos.com
Dátum dokončenia Sagrady Familie sa pomaly blíži. Foto: depositphotos.com

Chilová: Ja by som možno dala do pozornosti Pueblo Español španielsku dedinu, dielo ktoré bolo postavené v roku 1929 pre účely svetovej výstavy a po jej skončení malo byť zbúrané. Našťastie sa tak nestalo a dnes je to ukážka takej kultúrnej architektonickej rôznorodosti Španielska. Ak nemáte čas precestovať celé Španielsko tak tu na takom relatívne malom mieste si môžete prejsť celú krajinu. Určite by som si išla pozrieť aj vrch Tibidabo menej navštevované kvôli teda dostupnosti lebo je to teda dopravne komplikovanejšie na tom najvyššom vrchu je nádherný kostol svätého srdca. A pokiaľ sa vyberú aj rodiny s deťmi tak je tam park atrakcií, veľmi zaujímavé múzeum vedy s množstvom interaktívnych atrakcií takže to by boli také tipy čo ešte sa dá vidieť v Barcelone. Možno mimo tej hlavnej línie.

Gregorová: A aká je tam tá atmosféra v porovnaní s inými Španielskymi mestami, vyniká niečo v Barcelone?

Masariková: Tak je veľmi živá naozaj La Rambla je takým centrom tej Barcelony kde sa jednak ľudia stretávajú, odkiaľ vychádzajú na tie svoje či už prechádzky alebo večerné nejaké zábavy. Začína sa to pri Plaça de Catalunya kde naozaj je obrovské námestie na to stretávanie. Barcelončania sú podľa na veľmi hrdý ako národ aj keď sa teda vedú diskusie či to je Španielsko, Katalánsko alebo ako to vlastne treba zobrať. A na druhej strane sú veľmi pracovitý. Napríklad pracujú ráno naozaj o 8-9 začínajú a majú síce siestu ktorá je veľmi známa v Barcelone. Ale potom pracujú naozaj do tej 7-8 hodiny. Takže patria naozaj niekedy sa to považuje až za takú výnimku v Španielsku kde predsa len Španieli sú považovaní za južanský národ kde tá práca sa až tak vážne neberie ale sú veľmi otvorený, veľmi komunikatívny a by som povedala, že aj veľmi tolerantný voči rôznym výstrednostiam a preto je Barcelona naozaj obľúbená aj medzi umelcami alebo tí čo hľadajú vlastne niečo excentrické alebo zvláštne.

Chilová: Presne tak Barcelona je liberálna, otvorená, pokroková takže uvidíte tu ako spolunažívajú ľudia rôznej farby pleti, rôzneho vierovyznania, uvidíte umelcov, bohémov ale aj veľmi aktívne mysliacich Kataláncov a teda takých tých politických aktivistov. Podľa mňa Barcelona je zaujímavá práve tým, že nie je typicky španielska. Ja som naznačila, že ono je to také najeurópskejšie Španielske mesto a ona práve vyjadruje takú tú Katalánsku podstatu, podstatu Katalánskeho národa a zosobňuje aj slávnu minulosť Aragónskeho kráľovstva na ktorú sa odvolávajú aj zástancovia samostatnosti. Je to mesto kde sa určite budete cítiť veľmi príjemne ale uvidíte všeličo zaujímavé a možno iné než sme zvyknutý teda v našej spoločnosti pretože to mesto je naozaj veľmi otvorené a liberálne.

Gregorová: A čo odporúčate našim divákom ako si to tam čo najlepšie užiť čo možno ochutnať, zažiť?

Masariková: Určite sa zapojiť do toho života toho mesta. Ja napríklad určite odporúčam navštíviť Boqueria čo je vlastne trh uprostred mesta práve z La Rambla sa tam veľmi ľahko dá dostať je to priamo na La Rambla kde človek sa častokrát dostane medzi domácich alebo pred nejakým tapas barom nenechať sa odradiť, že je pred ním množstvo ľudí ktorých čaká. Pretože tam sa to jednak hýbe veľmi rýchlo ale tam si práve človek môže vychutnať takú tú živú náladu a takú tú komunikáciu veľmi hlučnú typických Barcelončanov a ochutnať miestne špeciality lebo to je samozrejme tiež jedna z povinností či už sú to rôzne naozaj tapas k tomu si vychutnať nejaký pohár kávy alebo sangriu nejaké červené víno a naozaj takýchto miest tam nájdeme veľa.

Chilová: Asi najtypickejšia atmosféra je práve na tej spomínanej La Rambla kde si môžete sadnúť a ochutnať všetky špeciality španielskej kuchyne aj keď vy možno zažijete nie úplne španielsku atmosféru ale zažijete aj tú pravú Katalánsku. Napríklad ak sa v nedeľu doobeda vydáte do gotickej štvrte a prídete pred budovu radnice tak uvidíte ako miestny obyvatelia tancujú Sardanu čo je ich typický národný tanec takže spoznáte aj takú tú inú tvár a poznáte Kataláncov ktorý tvrdia, že nie sú Španielmi a naozaj vnímajú realitu možno inak. Sú veľmi pracovitý naozaj húževnatý stým úplne súhlasím a to v tej Barcelone môžete zažiť určite trh Boqueria má typickú atmosféru ale kdekoľvek v Barcelone sa vydáte tak tú dušu tam určite objavíte.

Gregorová: Teraz máme v plnom prúde letnú dovolenkovú sezónu, veľkou výhodou Barcelony je aj, že sa nachádza pri stredozemnom mori. Aké sú tam teda pláže?

Masariková: Pláže pieskové a strašne veľa. Naozaj Barcelona má niekoľko pláží, najznámejšia je teda asi práve spomínaná La Barceloneta ktorá je vlastne niekoľko kilometrov dlhá. Ale napríklad tí ktorý by chceli nejakú pokojnejšiu pláž tak by som dala do pozornosti nová Irsia pláž, kde si možno vyskúšať rôzne vodné športy. A v zásade od Barcelony vedie železnica smerom aj na sever aj na juh ktorá spája Barcelonu s pobrežnými mestečkami v okolí Barcelony a naozaj v okruhu 50-100 kilometrov človek nájde desiatky až stovky pláží kde bez problémov si vie prenajať slnečníky a proste vychutnať si práve to more.

Chilová: Je to tak Barcelona nie je síce typická plážová destinácia napriek tomu tisíce ľudí trávia voľný čas na mestských plážach v Barcelone. Či už spomínaná La Barceloneta alebo pláž Sant Miquel. Zaujímavé je, že tie pláže kedysi do 90. rokov minulého storočia to bola taká zanedbaná časť mesta ktorá bola pri príležitosti olympiády v roku 1992 upravená. Sú tam rôzne služby dnes si tam dokážete naozaj užiť aj takú tú oddychovú dovolenku. Ale ja by som asi v prípade návštevníkov Barcelony naozaj zamierila niekoľko kilometrov severne alebo južne pretože pláže a pobrežie Costa Dos Mares, Costa Brava alebo južne od Barcelony Costa Dorada. Tam sú nádherné skalnaté útvary aj také malé pláže schované v tých zátokách. Môžeme si spomenúť obľúbené letoviská Blanes, Lloret de Mar alebo južne Salou takže určite sa oplatí ísť si pozrieť aj to okolie Barcelony.

Gregorová: A keď teda hovoríme o tom okolí tak ako sa tam najlepšie dostať ako je to s dopravou? Vy ste už spomínali železnice čo ešte odporúčate, požičať si auto napríklad?

Masariková: Určite áno pre tých ktorý by sa chceli posunúť aj mimo Barcelony ale v Barcelone funguje veľmi dobre metro ktoré má myslím až desať rôznych liniek. Prepojené je aj s električkami ktorá je vlastne nový typ dopravy posledných pár rokov a takisto samozrejme tie autobusy Hop On Hop Off keby sa niekto chcel tak presunúť. To metro je myslím dnes také najrýchlejší a najspoľahlivejší prostriedok a dostanete sa tým človek v Barcelone asi úplne všade.

Chilová: Presne tak funguje tam integrovaný systém dopravy to znamená, že keď si kúpite lístok tak vám platí či už na metro, autobusy dokonca aj na lanovku ktorá vás zavedie hore na vrch Montjuïc, môžete využiť zlacnené lístky či už sú to rodinné kde si kúpite 10 jázd alebo pokiaľ chcete pobudnúť v Barcelone niekoľko dní tak určite sa vám oplatí kúpiť aj 2-5 dňový lístok a z hľadiska orientácie je to metro pre návštevníkov Barcelony najvýhodnejšie. Jednak je to veľmi rýchle a dá sa jednoducho zorientovať.

Atmosféra mestskej pláže vás očarí. Foto: depositphotos.com
Atmosféra mestskej pláže vás očarí. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A je Barcelona bezpečné mesto, vy ste už spomínali aj tie separatistické snahy keď si spomenieme aj na teroristický útok z roku 2017, ako sa to tam odvtedy zmenilo?

Masariková: Treba povedať, že mesto naozaj urobilo veľa opatrení kvôli bezpečnosti pretože samozrejme žije z turistického ruchu a Barcelona je naozaj známym mestom nielen ako kongresové centrum ale aj ročne privíta milióny turistov takže na tú bezpečnosť tam naozaj dbajú. Aj keď je ťažko povedať, že kde dneska je úplne bezpečne a kde sa nič nemôže stať ale je to určite jedna z priorít mesta. Je to vidno či už v nasadení policajtov prípadne rôznymi opatreniami aj keď to človek až tak nevníma ale tieto opatrenia boli prijaté.

Chilová: Tak treba byť opatrný všade na svete, ja by som možno odporučila návštevníkom keď sa budú pohybovať tým metrom aby si dávali pozor na vreckárov pretože tí tam vyčíňajú dosť často. A čo sa týka samotnej politickej situácie je pravda že referendum a vyhlásenie Katalánskej republiky v októbri roku 2017 spustil takú reťaz rôznych udalostí. Madrid zareagoval odvolaním Katalánskej vlády, rozpustením ich parlamentu, obmedzením autonómie. Takže keď tam návštevníci prídu tak na tých oficiálnych budovách uvidia pamflety ktoré žiadajú oslobodenie predstaviteľov Katalánskej vlády. A takisto uvidíte miestnych obyvateľov ktorý budú mať žlté stužky a to je také vyjadrenie solidarity s uväznenými a takisto aj podpora práva na sebaurčenie. Keď aj sa konajú nejaké demonštrácie tak väčšinou sú vopred ohlásené takže viete sa viete vyhnúť tým miestam.

K zámku Montjuc sa dostanete aj lanovkou z prístavu. Foto: depositphotos.com
K zámku Montjuc sa dostanete aj lanovkou z prístavu. Foto: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook