Legendárne tango, najlepšie steaky, rančeri a divoká príroda

Ak ste ešte neboli v argentínskom Buenos Aires či uruguajskom Montevideu, tak asi najlepší spôsob ako si predstaviť atmosféru týchto pulzujúcich miest, je mix moderného New Yorku, ku tomu prihodiť ešte kus európskeho šarmu z Paríža, pričom sa tu nezaprie ani vplyv Španielov a Talianov. Celú túto kombináciu okoreníte pravým juhoamerickým temperamentom, kde nechýba tango, rančeri, tie najlepšie steaky na svete a obyčajná ľudská radosť zo života. Poďte s nami na objavovanie týchto dvoch krajín v ich lete a našej zime, pričom vás bude sprevádzať náš TOP sprievodca!

Po stopách argentínskych divov

Avenida 9 de Julio je hlavná ulica v centre Buenos Aires a vraj drží prvenstvo ako najširšia ulica na svete. V jej strede sa týči neprehliadnuteľný monument postavený pri príležitosti výročia založenia Buenos Aires „El Obelisco“. Pri prechádzkach po tejto štvrti sa určite zastavte v krásnom obchodnom dome Galerias Pacifico, ktorý vás očarí úžasnými stropnými maľbami. Povinnou zastávkou je aj Casa Rosada, sídlo prezidenta. Ale ľudia sa tu zastavia najmä preto, aby si pozreli balkón, z ktorého sa nezabudnuteľná Evita Perón prihovárala tisíckam svojich priaznivcov. 

Centrum mesta Buenos Aires.
Centrum mesta Buenos Aires. Argentína. Foto: depositphotos.com

Veľmi živá štvrť La Boca v Buenos Aires bola pôvodne osídlená Janovčanmi v druhej polovici 19. storočia. Má silný taliansky ráz. Pred farebnými domami v tejto štvrti je množstvo tanečníkov tango, ktorí si radi s vami zatancujú za pár drobných. Neďaleko po pešej zóne Caminito sa prechádza ku štadiónu Boca Juniors, ktorý preslávil Diego Maradona.

La Boca v Buenos Aires. Argentína
La Boca v Buenos Aires. Argentína. Foto: unsplash.com

Pozdĺž rieky Rio de la Plata sa nachádza relatívne nová a elegantná štvrť Puerto Madero. Nájdete tu mnohé exkluzívne reštaurácie, bary, obchody a jedny z najdrahších bytov v meste. Určite sa sem oplatí zavítať aj večer, kedy je štvrť vysvietená a dopadá na ňu mesačný svit. Atmosféru prístavu dopĺňajú aj pozostatky prístavných žeriavov, ktoré tu boli zámerne ponechané. 

Puerto Madero v Buenos Aires.
Puerto Madero v Buenos Aires. Argentína. Foto: unsplash.com

V Buenos Aires sa nachádza známa škola tanga - Academia Nacional del Tango. Tango, tak ako steak a červené víno Malbec jednoducho patria ku Argentíne. Či už v podobe tanečnej lekcie, kedy sa vytrápite vy, alebo v podobe „tango show“, ktoré predvádzajú profesionálni tanečníci a odohráva sa v mnohých reštauráciách v tomto meste. Tango si vás nájde napríklad aj v nedeľu na ulici, kedy si ho len tak z lásky k tomuto zmyselnému tancu, tancujú domáci.

Tango show v Buenos Aires.
Tango show v Buenos Aires. Argentína. Foto: unsplash.com
Náš tip: Nielen tango show, ale aj fantastické umelecké vystúpenie a množstvo farebných predstavení ponúka reštaurácia La Ventana v Buenos Aires. Okrem toho, vám tu nadovšetko bude chutiť "baby steak" so zemiakmi.
Baby steak v La Ventana, Buenos Aires.
Baby steak v La Ventana, Buenos Aires. Argentína. Foto: sprievodkyňa Lucia Kulfasová

Tigre ležiace len 30 km od Buenos Aires charakterizuje tisíce ostrovov, potokov a kanálov. Na brehu rieky sú vystavané domy na chodúľoch, staré sídla, aristokratické veslárske kluby z 19. storočia a remeselnícke obchody, ktoré predstavujú vstupný bod do delty rieky Paraná s labyrintom ostrovov a kanálov. Známe je i Puerto de Frutos - trh pod holým nebom, kde nájdete nábytok, dekorácie, trstinové a prútené doplnky, domáci džem, med a stále širokú škálu miestneho ovocia.

Jednou z najmalebnejších častí samotného Tigre je Paseo Victorica, riečna promenáda v centre mesta, ktorá vyniká s fasádami starých kaštieľov. V neposlednom rade je skutočným klenotom Tigre delta Paraná, piata najväčšia delta na svete a jediná, ktorá sa vlieva skôr do sladkej vody ako do mora. Či už sa rozhodnete pre autentický zážitok z miestnych trajektových autobusov používaných ostrovanmi, alebo pre luxusnejšiu cestu katamaránom, vstúpite do labyrintovej siete kanálov a objavíte jedinečný spôsob života, ktorý sa zdá byť vzdialený od toho mestského.

Rušné Tigre. Argentína
Rušné Tigre. Argentína. Foto: unsplash.com

Vrcholom návštevy Argentíny je jednoznačne najväčší systém vodopádov na svete - Iguazú, ktorý patrí medzi fascinujúce prírodné divy našej planéty. 275 kaskád sa rozmáha na hraničnom území dvoch krajín, Argentíny a Brazílie. V tej argentínskej sa vďaka špeciálnym lávkam a observatóriám dá dostať do tesnej blízkosti mohutných vodopádov. Tu vás dostane ich neutíchajúci vodný šum čo sa nezadržateľne valí dolu.

Iguazú. Argentína.
Iguazú. Argentína. Foto: sprievodkyňa Lucia Kulfasová
Náš tip: V okolí sa rozprestierajú rozsiahle národné parky, na ktoré sa môžete pozrieť aj z vtáčej perspektívy - počas letu helikoptérou, ktorá s vami preletí aj ponad úžasný vodný kolos.

Uruguajský svet rančov, futbalu a karnevalu

Uruguaj možno na mape Južnej Ameriky pripomína väčšiu bodku zasadenú medzi Brazíliou a Argentínou, avšak po mnohých rokoch v tieni svojich susedov si tento malý juhoamerický štát vyslúžil konečne svoje uznanie. Dnes je to krajina, ktorá láka pre svoju prírodu, pláže pri Atlantiku, horskými prameňmi, pozorovaním živočíchov, spoznávaním koloniálnej minulosti ako i návštevou hlavného mesta Montevidea, ktoré má 22 km dlhú promenádu La Rambla.

Uruguajčania sú tiež „fútbol“ fanúšikovia. Prvé majstrovstvá sveta sa konali v roku 1930 v Montevideu a Uruguaj porazil Argentínu a stal sa prvým majstrom sveta v histórii - záležitosť veľkej národnej hrdosti! Uruguajčania sú bezstarostní, srdeční, priateľskí a rodinne orientovaní. Rytmus života v Uruguaji, dokonca aj v hlavnom meste Montevideo, je veľmi uvoľnený.

Montevideo. Uruguaj.
Montevideo. Uruguaj. Foto: unsplash.com

Colonia del Sacramento je mesto na juhozápade Uruguaja pri Río de la Plata oproti Buenos Aires v Argentíne a pôsobí celkom inak ako hlavné mesto. Jedná sa o jedno z najstarších miest v Uruguaji a je známe svojou historickou štvrťou, zapísanou na zozname UNESCO. Prechádzkami po uliciach starého mesta, máte pocit, akoby ste sta ocitli v dobách koloniálnej éry. Malé zastrčené obchody a kaviarne sú plné pôsobivej atmosféry.

Colonia del Sacramento.
Colonia del Sacramento. Uruguaj. Foto: unsplash.com

Najobľúbenejšie plážové letovisko je Punta del Este, nazývané aj ako "perla Uruguaja". Tu sa nachádza jedna z najlepších pláží Južnej Ameriky - pláž Brava, ktorej ikonou je obrovská socha v podobe ruky tzv. "Hand". Hlavnou ulicou Punta del Este je Avenida Gorlero. Spolu s Calle 20 tvorí časť známu ako "Malý Paríž" a to pre svoje štýlové nakupovanie. La Barra je bývalá rybárska dedina, ktorá sa zlúčila s Punta del Este. Avšak so svojimi luxusnými plážovými domami a umeleckými galériami má stále exkluzívnu atmosféru, kde sa stretávajú argentínske celebrity. 

Punta del Este. Uruguaj
Punta del Este. Uruguaj. Foto: unsplash.com

Uruguajčania nedajú na svoju kultúru, spev a tanec dopustiť. „Candombe“, teraz svetové kultúrne dedičstvo uznané UNESCO, je hudobný a tanečný štýl s africkými koreňmi. Candombe sa vyznačuje výrazným bubnovaním a tancom a verí sa, že je jedným z prvých základov tanga. Karneval je tiež veľmi dôležitý v uruguajskej kultúre a je ďalším príkladom toho, ako sa tradície afrických otrokov zmiešali s portugalským a španielskym kolonializmom. Montevideo má najdlhšie karnevalové oslavy na svete, ktoré trvajú až 40 dní.

Candombe. Montevideo.
Candombe. Montevideo. Uruguaj. Foto: unsplash.com

„Gaucho“, drsný kovboj, je dôležitou kultúrnou osobnosťou v Uruguaji, podobne ako ikonickí kovboji v USA. Historicky boli títo kovboji odvážni prieskumníci, ktorí prevzali chov hospodárskych zvierat v odľahlých regiónoch a stali sa majstrami jazdcov na koňoch. Na rančoch či usadlostiach sa aj dnes starajú o pôdu, kde sa pasú stáda dobytka a oviec. Osedlanie koňa "criollo" a sprevádzanie "gaucha" je skvelým zážitkom, ako sa zoznámiť s touto juhoamrickou kultúrou. A nebude chýbať "asado" alebo grilovanie pod holým nebom. 

Juhoamerickí kovboji.
Juhoamerickí kovboji. Foto: sprievodkyňa Lucia Kulfasová

Uruguajské "parrillas" (steaky) sú v tejto krajine skutočne výnimočné. Typickým uruguajským jedlom je spomínané "asado", druh grilovania na otvorenom ohni, ktorý je viac spoločenskou udalosťou ako len jedlom. Asado môže pozostávať z akéhokoľvek nemarinovaného mäsa, avšak hovädzie a kuracie mäso sú hlavnou voľbou. Uruguajčania milujú nápoj „yerba mate“ a často chodia s termoskou a tekvicou v ruke, aby si mohli pochutnať na tomto nápoji, ktorý sa pripravuje z rozdrvených listov cezmíny paraguajskej, tak že sa zaleje horúcou vodou.

Yerba mate.
Yerba mate. Foto: unsplash.com
Náš tip: Pokiaľ nie ste vegetarián, pri návšteve Uruguaja je nevyhnutné posedieť a vyskúšať autentické asado, napríklad v La Pulperia v Montevideu a Punta Salina v Punta del Este, ktoré patria medzi top 10 reštaurácií v krajine.

Láka vás objavovanie Južnej Ameriky? Máme pre vás poznávací zájazd - Argentínu a Uruguaj, ktorý je v našej ponuke horúcou novinkou. Sú to nádherné krajiny, ktoré sú dejiskom rančerov, futbalových fanúšikov ako aj nádhernej prírody. A ak už dlhšie nad týmito krajinami premýšľate, ale neviete sa rozhodnúť, radi vám v CK SATUR pri výbere poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook