Aký je najobľúbenejší výlet Liptova a Oravy?

Už po mnohé roky je na zozname najkrajších výletov v rámci Slovenska Vlkolínec a Oravský hrad, ktorý obľubujú turisti z celého sveta. Doslova bývajú týmito miestami očarení.

Vlkolínec má svoje osobité miesto, pretože sa nachádza na zozname UNSECO, a tým sa zaraďuje medzi najzaujímavejšie slovenské lokality. A svedčí o tom aj celosvetový záujem. Vlkolínec pre svoj jedinečný a najlepšie zachovaný príklad pôvodnej horskej osady v rámci strednej Európy a Oravský hrad vypínajúci sa nad riekou Orava postavený na Oravskom hradnom brale ukrýva v nádhernom prostredí akúsi dramatickosť a tajomnosť. Po takomto predslove sa hádam ani nedá odmietnuť exkurzia najkrajšími miestami našej krajiny.


Z Nízkych Tatier do Veľkej Fatry

Náš výlet začína z Nízkych Tatier spod Chopku, z Jasnej, z hotela Grand Jasná ****. Necelú hodinku cesty si užijeme pozorovaním okolia a rozprávaním príbehov a legiend liptovských hrdinov. Pokračujeme smer Ružomberok a po jednej krátkej odbočke sa ocitáme na území NP Veľká Fatra pod vrchom Sidorovo vysokým 1099 m. Nás zaujíma jeho južný svah, ktorý pôsobí naoko pokojne. Jeho zvlnený terén nám ani neumožňuje si predstaviť, že by mohlo byť členitejšie, či dokonca ukrývať svoje tajuplné časti. Alebo výnimočné pohľady. Lenže, všetko je napokon inak. Vitajte vo Vlkolínci.

Odvaha, nápaditosť a tradície Vlkolínca

Je ešte nejaká neobjavená téma o Vlkolínci? O tejto slávnej osade v obklopení krásnej prírody sa popísalo snáď už skoro všetko. A predsa aj Vlkolínec neustále pripravuje nové a nové objavy a prekvapenia. Vari aj preto je táto osada taká obľúbená a jej domčeky sú skutočne čarovné. Každá návšteva prináša iný rozmer poznania. Dokonca aj poučenia, čo môže poslúžiť ako príklad oživenia a záchrany horskej dediny. Po spoznaní toho, čím všetkým osada vyniká a aké dary tu vytvorili jej obyvatelia sa vyberieme za skvelým obedom.

Horská osada
Horská osada. Foto: depositphotos.com

Cesta na sever

Po obede nás čaká cesta na sever, kde za necelú hodinu sa dostaneme do obci Oravský Podzámok. Nezriedka má návštevník Oravy pocit, že sa tu zastavil čas. Prezrádza to nielen životná filozofia a pokojnejší štýl domácich obyvateľov, ale aj prítomnosť očarujúcej a divokej prírody.


Súhra farieb a tvarov Oravského hradu

Krása oravského regiónu vytvára skutočne rozprávkový festival, kde je aj slovami náročné opísať všetku tu nádheru ukrytú v horách, riekach, bralách, hradoch a starých zrúcaninách. Keď sa tu domácich opýtate na mená nejakých staviteľov, podpísaných pod priam unikátny ráz hradu, dostanete zaujímavú odpoveď: „Je to dielo neznámych majstrov s vycibreným vkusom!“. Faktom je, že pri pohľade na hradné bralo a vypínajúci sa hrad zostanete v úžase. A práve vďaka súhre tvarov i farieb dokonca v každom ročnom období má hrad neopísateľný pôvab. Po prehliadke hradu s hradným sprievodcom nás čaká cesta späť do Jasnej. 

Oravský hrad
Oravský hrad. Foto: depositphotos.com

Počas pobytu v Jasnej sú pre návštevníkov pripravené naozaj bohaté možnosti výletov, animačných programov a zábavy pre deti s našimi animátormi. O tomto fakultatívnom výlete s našim sprievodcom, sa dozviete viac priamo v hoteli od delegátky.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook