Ako dobre poznáte Eiffelovu vežu? Tieto fakty ste (možno) ani netušili!

Eiffelova veža, alebo ako jej hovoria Francúzi "La Tour Eiffel", je jedna z najznámejších atrakcií na svete. Veža bola odhalená v roku 1889 ako vrchol Svetovej výstavy v Paríži. Mala pripomínať sté výročie Veľkej francúzskej revolúcie a zároveň dokázať zdatnosť Francúzska v oblasti architektúry, čo sa jej skutočne i podarilo. Veď napokon dodnes je obdivovaná zo všetkých svetových strán.

Misia bola úspešná. Vežu postavila firma Gustava Eiffela za dva roky, dva mesiace a päť dní, pričom sa použilo 7 500 ton železa a 2,5 milióna nitov. Zadosťučinením pre všetkých, ktorí sa na jej stavbe podieľali, bolo, že sa veža stala súčasťou panorámy Paríža a jej podobu prevzali aj mnohé iné krajiny. Od otvorenia v roku 1889 jej útrobami prešlo už viac ako 250 miliónov turistov, pričom aj v súčasnosti ju každý rok navštívi okolo 7 miliónov ľudí ročne. A aj napriek tomu ešte stále existuje zopár faktov, ktoré o nej mnohí nevedia. Ako ste na tom vy?


Vežu nenavrhol Eiffel

Hoci Eiffelovi sa dostalo pocty, aby bola veža pomenovaná po ňom, v skutočnosti za jej zrodením stoja dvaja muži z Eiffelovej firmy – Maurice Koechlin a Emile Nouguier, ktorí nakreslili originálny dizajn stavby. Obaja inžinieri spolupracovali s francúzskym architektom Stephenom Sauvestreom a plány na monument zaslali do súťaže, ktorá mala rozhodnúť o hlavnej atrakcii Svetovej výstavy.


Na vrchole sa nachádza tajný byt

Keď Gustave Eiffel postavil Eiffelovu vežu, šikovne na jej vrch ukryl svoj súkromný apartmán, kde sám hostil známe osobnosti. Navštívil ho tu napríklad aj Thomas Edison. Byt je v súčasnosti otvorený aj pre verejnosť v rámci prehliadky.


Mala byť strhnutá po 20 rokoch

Ako sme už spomínali, veža bola postavená ako dôkaz „priemyselnej odvahy“ Francúzska. Pôvodne však mala z panorámy Paríža zmiznúť po 20 rokoch, toľko totiž trvalo povolenie, ktoré Eiffel dostal. Keď však na ňu pripevnil rádiovú anténu a bezdrôtový telegrafný vysielač, vláda sa rozhodla, že je príliš dôležitá na komunikáciu, preto mohla ostať stáť aj naďalej.

Eiffelová veža
Eiffelová veža. Foto: depositphotos.com

Hitler nariadil jej zničenie

Keď Nemecko obsadilo počas druhej svetovej vojny Francúzsko, Hitler rozhodol, že Eiffelova veža bude strhnutá. Jeho príkaz však nikdy nebol vykonaný. Navyše svoje zadosťučinenie dostali aj francúzski odbojári, ktorí rozstrihli výťahové káble, a keď chceli nacisti vyvesiť svoju vlajku na vrchole veže, museli si celú cestu vyšliapať pešo.


Eiffelova veža je „sesternicou“ Sochy slobody

Ešte predtým, ako bola vôbec veža postavená, dostala Eiffelova firma zadanie, aby navrhla vnútorný rám americkej Sochy slobody. Úlohu dostal jeden z dôveryhodných zamestnancov – Maurice Koechlin.


V Eiffelovej veži je pošta

Vedľa obchodov s darčekmi na prvom poschodí nájdete aj nenápadne zastrčenú poštu. Ak si kúpite pohľadnicu a odošlete ju z tejto pošty, k adresátovi sa dostane aj špeciálnou pečiatkou.


Veža sa hýbe

Masívna konštrukcia zo železa je odolná voči vetru a počas búrky sa hojdá. V prípade, že je počasie veľmi zlé, môže sa veža dokonca celá pohnúť. Vietor ale nie je jediný, ktorý vplýva na vežu. Svoje pôsobenie má aj teplo zo slnka, ktoré môže spôsobiť, že železo o trochu expanduje.

Je pokrytá menami vedcov

Francúzski vedci a inžinieri, ktorí sa v 19. storočí podieľali na stavbe veže, neskončili zabudnutí v dejinách. Naopak, po mnohých z nich sú pomenované parížske ulice a 72 z nich je vyrytých na samotnej Eiffelovej veži. Rokmi boli vygravírované mená postupne zakryté, no vďaka reštaurátorskému úsiliu sú opäť viditeľné. Uvidieť tak môžete mená ako Foucault, Dumas, Perrier a ďalšie.

Eiffelovka
Eiffelovka vo večerných hodinách. Foto: depositphotos.com

Starostlivosť o vežu nie je ľahká

Každých sedem rokov sa na vežu nanesie nový náter, na ktorý je potrebných asi 50 ton farby. Nielenže sa takto udržuje dobrý vzhľad „Železnej lady“, ale predchádza sa aj korózii železa.


Pod vežou je vojenský bunker

Pod južným pilierom sa ukrýva trochu histórie – tajný vojenský bunker, ktorý je dlhým tunelom spojený s neďalekou Ecole Militaire. Dnes sa bunker zmenil na malé múzeum a turistické skupinky môžu objavovať malý priestor.

Fascinuje známa stavba aj vás? Na vlastnej koži sa človek učí najlepšie, takže ak sa o nej chcete dozvedieť ešte viac, vyberte sa sami na jej návštevu. Inšpirujte sa našimi poznávacími zájazdmi do Francúzska, ktoré vás určite nesklamú, keďže vám prinášame bohatý výber, s ktorým vám aj radi poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. U nás máte nielen kvalitný program s top atrakciami, sprievodcu 24 hodín, ale aj malé skupiny a maximum zážitkov.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook