Grécka kuchyňa: Čo jesť na dovolenke v Grécku?

Tisíckrát ste už počuli o Akropole, demokracii, Homérovi, Diovi, videli ste Brada Pitta v koženom kilte, keď dobýjal Tróju. Navštívili ste nejeden grécky ostrov, objavili ste tie najkrajšie pláže v Egejskom mori, kúpali ste sa v tých najtyrkysovejších vodách, no možno ste nemali čas ochutnať pravé grécke špeciality.

Gréci za tisíce rokov svojej civilizácie svoje kulinárstvo dopracovali ku jednoduchosti, kde sa však ukrýva harmónia chuti a krásy. Úplne ideálny spôsob, ako si skutočne vychutnať grécku gastronómiu, je opýtať sa miestnych obyvateľov. A teda platí, že jesť treba tam, kde jedia domáci. Tak vás miestna reštaurácia určite nesklame. Preto nabudúce pri vašej dovolenke v Grécku určite nezabudnite aj na gastronomické zážitky. S pôžitkom vám tu prinášame tipy na chutné Grécko.

Grécka taverna, sediaci muži a prístav na ostrove Ithaka.
Grécka taverna. Grécko. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR
Dovolenky v Grécku

Elixír od antiky až po dnešok

O dôležitosti kvalitnej stravy a jej zloženia písal pred viac ako dvetisíc rokmi aj zakladateľ modernej medicíny Hippokrates. Dnešné vedecké štúdie dokazujú, že rôznymi druhmi rakoviny či kardiovaskulárnymi chorobami, sú najmenej postihovaní obyvatelia Stredomoria, a teda aj Gréci. Najlepšie vo výskume dopadli Kréťania. K zásadným surovinám gréckej kuchyne patrí olivový olej. Jeho spotreba je 25 litrov na hlavu za rok, čím sú vo svete jednoznačne na prvom mieste. Pri návšteve miestnej lisovne kdesi vo vnútrozemí spoznáte, čo to je pravý panenský olivový olej. Je hutný a pri nalievaní v ňom iskrí slnko. Ten najlepší sa lisuje za studena, pričom hodnota kyslosti nepresahuje 0,8 %. 

Grécke olivy - listy a strom.
Grécke olivy. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Náš tip:

Olivový olej ako skutočný elixír s obsahom kyslosti len 0,2%. Kyslosť je uvedená na obale pod názvom "acidity". S týmto nízkym obsahom je olivový olej "gréckym zázrakom" nielen pre telo, ale ako hovoria Gréci, aj pre dušu. "Kalokagatia", teda harmonický súlad telesnej a duševnej stránky človeka, stále v tejto krajine platí. 

Biela fľaša s olivovým olejom s obsahom kyslosti 0,2%.
Olivový olej s obsahom kyslosti 0,2%. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Ešte pred tým, než sa pustíte do hlavného chodu

Grécke predjedlá "meze" majú čosi stredomorské i orientálne a ich pestrosť v jedálnom lístku nemá konca kraja. Gréci sú pri nich tak vynaliezaví, že môžu nahradiť aj hlavné jedlo. Skutočnou lahôdkou je kaviárová pasta, baklažánový šalát, slávne „tzatziki“, pečené cuketové či baklažánové plátky poliate olivovým olejom, grilované chobotnice s citrónom, vyprážané kalamáre, „saganaki“ krevety so syrom „feta“ s paradajkovou omáčkou a s oreganom. Nechýbajú ani viničné listy plnené ryžou a pomletým mäsom "dolmades" alebo biela fazuľa v paradajkovej omáčke "gigantes plaki". 

  • Grécke meze - zelenina, syry, pasty.
  • Grécke šaláty - meze.
  • Grécky šalát, pivo a výhľad na more z reštaurácie.
  • Grécky šalát s feta syrom.
  • Grécke meze - zelenina, syry, pasty.
  • Grécke šaláty - meze.
  • Grécky šalát, pivo a výhľad na more z reštaurácie.
  • Grécky šalát s feta syrom.

Pravý grécky šalát sa dá jesť aj každý deň. Všimli ste si, že sa krája na veľké kúsky? Je to z dôvodu, aby ste cítili chuť paradajok, uhoriek, cibule a olív zvlášť. Na vrch sa kladie hrubý plát bieleho ovčieho syra „feta“. Bežne sa ku jedlu podáva biely chlieb.

Grécky čerstvý šalát.
Jednoduchá ale chutná gastronómia. Foto: Petr Slabý - delegát CK SATUR

Dedinskou špecialitou je celozrnný šrotový chlieb „paximadi“, ktorý sa po upečení suší až je tvrdý ako skala. Pred jedlom sa namočí do vody. Gréci ho pečú do zásoby na niekoľko mesiacov. Výborný je s olivovým olejom, cesnakom, paradajkami a bielym syrom. Takto podávaný sa mu hovorí „tago“.

Grécka gastronómia - tradičný šalát - je vynikajúci príklad chutnej a zdravej stredomorskej stravy.
Grécka gastronómia je vynikajúci príklad chutnej a zdravej stredomorskej stravy. Foto: Petr Slabý - delegát CK SATUR

Náš tip:

Vyskúšajte „revithadu“, kde je základom cícer, ktorý sa pomaly varí cez noc s olivovým olejom, citrónom a rozmarínom. Z uvarenej zmesi sa pripraví „revithokeftedes“, cícerové guľky, ktoré sa vyprážajú, aby boli dokonale chrumkavé.

Kulinárska pestrosť

Punc originality hlavným chodom dodávajú guľky z mletého mäsa „keftedes“. Pre Grékov je „mousaka“ cestoviny, mleté mäso a bašamelová omáčka niečo, na čo nedajú dopustiť. Vždy tvrdia, že ich rodina robí tú najlepšiu. Preto sa pozvanie na „mousaku“ nikdy neodmieta. K nespočetnej pestrosti patrí aj „kleftiko“, v alobale pečená zmes rôznych druhov mäsa so zeleninou, zemiakmi a syrom. Originálne je i tradičné rizoto s kozím mäsom „katsikopilafo“. Grécko netreba obísť ani bez tradičného gyrosu. Výborný je i v pita chlebe s "tzatziky".

Tradičný grécky gyros s hranolkami, zeleninou a s tzatziki.
Tradičný grécky gyros s hranolkami, zeleninou a s tzatziki. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Dary z mora

V celej rozmanitosti chutí Gréci vedia pripraviť vynikajúce pokrmy z rýb a morských plodov. Vyskúšajte „lakerdu“, steaky z tuniaka alebo z makrely, ktoré sú solené a potom konzervované v olivovom oleji. Lahôdkou je "saganaki", krevety s feta syrom a paradajkovou omáčkou.

Saganaki - krevety, feta a paradajková omáčka.
Saganaki - krevety, feta a paradajková omáčka. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Grécko má more plné sardiniek a ančovičiek. Tie sa lovia neskoro v auguste na malých lodiach „gri gri“ najlepšie v čase, keď nesvieti mesiac, kedy ryby vyplávajú ku hladine. Kedysi to bolo jedlo chudobných, lebo ich bolo vždy veľa. Jedia sa vyprážané, surové, marinované v olivovom oleji, s octom, cesnakom, červenou paprikou a na záver sa dochucujú petržlenovou vňaťou. Špecialitou je aj morský ježko „fouskes“. Je mierne horký, s výraznou chuťou jódu. Jedáva sa surový, len sa pokvapká citrónom.

Na dochutenie jedál si nezabudnite sebou priniesť čerstvé koreniny, horské čaje, dulový či olivový lekvár. Zájdite do kláštora, kde si môžete kúpiť víno alebo rôzne druhy balzamikového octu, ktoré sa tam priamo vyrábajú. S príchuťou pomarančov a granátových jabĺk, tak váš šalát bude chutiť ako žiadny iný. 

  • Špecialita z Grécka - morský ježko.
  • Grécke čaje.
  • Grécke korenie.
  • Grécky džem, sladké duly a ochutený ocot.
  • Špecialita z Grécka - morský ježko.
  • Grécke čaje.
  • Grécke korenie.
  • Grécky džem, sladké duly a ochutený ocot.

Slzy z ostrova Chios

Okrem toho, že Chios je rodiskom Homéra, je i domovom stromu mastichovníka (Pistachia lentiscus), ktorý rastie iba v južnej časti ostrova, kde sa produkuje v 24 dedinách Mastihohoria. Tento strom dokáže produkovať liečivú mastichu cez sto rokov a preto sa zberu venujú celé generácie. Mastichovník nerastie nikde na svete, len na Chiose, preto sa už v antike vyvažoval zlatom. Aj keď sa pokúšali stromy zasadiť na iných miestach, mimo ostrova, nikdy sa neujali, respektíve neprodukovali vzácnu živicu. Deje sa to len tu. Podľa Chiosanov je to dar od bohov.

Výrobky z mastichy.
Výrobky z mastichy. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Mastiche sa zvykne hovoriť aj slzy, lebo keď sa strom nareže, akoby plakal. Využíva sa ako prírodné liečivo pri ochoreniach tráviaceho traktu, napríklad pri kŕčoch, nafukovaní, bolestí brucha, pálenie záhy. Miestni ju používajú aj ako prevenciu proti vysokému tlaku a cholesterolu. Z Grécka si môžete ako suvenír priniesť mastichové žuvačky, cukrovinky, likér, zubnú pastu alebo kozmetiku. 

Likér z mastichy.
Likér z mastichy. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Biele zlato

Grécky jogurt je skutočným zlatým artiklom. Je úplne iný ako inde vo svete. Gréci si potrpia, aby bol vyrobený zo skutočného mlieka. Mnohé krajiny to robia opačne a znižujú percento tuku až na nulu, pričom v Grécku má 10%. Preto chutí ako mana nebeská. Výborný je na raňajky, s medom, pistáciovými orieškami a s čerstvými figami. Pre rozmanitú chuť si môžete vybrať med tymianový, píniový či z pomarančových kvetov. Vynikajúci grécky med kúpite na ranných trhoch, ktoré sa konajú zvyčajne raz do týždňa v každom väčšom meste.

Lahodná jogurtová zmrzlina v kelímku s ovocnou polevou a orieškami.
Lahodná jogurtová zmrzlina. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Náš tip:

Vyskúšajte grécky jogurt v podobe zmrzliny. Fantasticky chutí s malinami a orieškami. 

Čas na kávu

V Grécku je základným nealko nápojom káva. Tu kávou deň začína a aj končí. A keďže si Gréci na kávu potrpia, nejakú zlú nikde nedostanete. Autentický kávový zážitok zažijete vo vnútrozemí v miestnych malých kaviarňach, tzv. „kafenion“. S tými modernými nemajú nič spoločné, je však v nich čarovná atmosféra. V malej dedine sú zvyčajne dve, pretože domáci chodia do kaviarní podľa politickej príslušnosti. Gréci témy o politike a svetovom dianí milujú. Objednať si môžete „kafé gliko“, čo je veľmi sladká káva, „kafé metrio“ je stredne sladká či „kafé sketo“ kávu bez cukru. O kávu s mliekom požiadate v gréčtine výrazom „kafé me gala“. 

Posedenie v kaviarni po grécky s kávou v ruke.
Posedenie v kaviarni po grécky s kávou v ruke. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Náš tip:

Ochutnajte „fredo capuccino sketo me poli pagakia kai ligo kanela“, a dostane sa vám studené capuccino bez cukru, s ľadom a troškou škorice.

Fredo Capuccino, palacinky, corissanty, med a džem.
Fredo Capuccino po grécky. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Na zdravie!

Víno a jeho pestovanie v Grécku má za sebou viac ako tritisíc rokov histórie, a tak to s ním Gréci dotiahli do dokonalosti. Najznámejšia vinárska oblasť je v okolí Atén, kde sa vyrába „retsina“. Biele víno dominuje strednej časti Grécka a ostrovu Rodos, červené zas na severe, pod Olympom a na Kréte. Špecialitou na Santorini sú vína z hrozien sušených na slnku. Jedná sa o sladké vína s vysokým obsahom alkoholu. Výnimočné postavenie vo svete vín, má víno Robola z ostrova Kefalónia.

Rôznorodé grécke vína.
Rôznorodé grécke vína. Grécko. Foto: Petr Slabý - delegát CK SATUR

Grécke „ouzo“ je anízová pálenka podávaná čistá alebo sa mieša s vodou, čím dostáva bielu farbu. „Raki“ je silná hroznová pálenka, „murnoraki“ sa vyrába z moruší. Obľúbená je i Metaxa. Aj keď Gréci pivo pijú málo, majú svoju značku Myrthos.

Rôznorodé grécke vína.
Grécke víno dostanete kúpiť v rôznych veľkostiach. Foto: Lucia Kulfasová - CK SATUR

Náš tip:

Okrem olív sa v Grécku pestujú pomaranče, citróny, mandarínky, ale i zvláštny čínsky pomarančovník "kumquat", z ktorého sa vyrába alkoholický nápoj alebo aj džem. Nájdete ho len na ostrove Korfu.

Čím sladšie, tým lepšie

Gréci milujú sladké. A čím sladšie tým lepšie. Medzi orientálnymi krajinami sa vedú spory dodnes, odkiaľ pochádza sladká "baklava". V Grécku sa podáva s orieškami, mandľami a škoricou. Vyskúšať by ste mali aj "loukoumades" malé okrúhle šišky, ktoré sa pečú v oleji a ešte horúce sa dajú do medového sirupu. Na vrch si môžete vybrať rôzne posýpky, podľa chuti, či už orechy, čokoládu alebo aj zmrzlinu.

  • Sladký dezert loukoumades podobný šiškám.
  • Sladká oriešková baklava.
  • Silná čierna káva v sklenom poháriku.
  • Pistáciové sladké koláčiky.
  • Sladký dezert loukoumades podobný šiškám.
  • Sladká oriešková baklava.
  • Silná čierna káva v sklenom poháriku.
  • Pistáciové sladké koláčiky.

Náš tip:

Ako chutný suvenír si môžete priniesť pistácie. Najviac sa ich pestuje na ostrove Aegina. Pistáciová zmrzlina a pistáciová pasta tu chutia fantasticky. 

Dovolenkou v Grécku nemáte čo pokaziť. Táto krajina dokáže každého návštevníka niečím zaujať. Či už bohatou históriou, nádhernou prírodou s fantastickými scenériami, ale aj vynikajúcimi chuťami. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook