Hit tejto zimy: africké safari s oddychom na Zanzibare

Chcete zažiť africké safari, previezť sa po najkrajších parkoch, vidieť divé stáda zvierat, či len tak oddychovať na najkrajších zanzibarských plážach? Tak potom sa vydajte na exotický Zanzibar a pritom si zaleťte na safari do Tanzánie, ktorá je fascinujúcim príkladom dravosti a drsnej krásy, čo sa vznáša nad týmto prastarým kontinentom.
  • safari
  • safari
  • safari
  • safari
  • safari
  • safari

Tunajšie zážitky sú spojené s duchom „afrických zvierat, najvyšším africkým vrchom, fascinujúcimi „cestami-necestami“ na terénnych autách, miestnym obyvateľstvom, spánkom v divočine, ale aj žiarivými plážami pri pobreží Indického oceána. Predtým však ako budete oddychovať na Zanzibare, čo poviete na netradičnú a rozmanitú prehliadku hneď z ostra a divoko.

Dovolenka na Zanzibare
safari
Lietadlo pripravené na odlet na safari. Foto: CK SATUR

Šťastná zhoda

Tanzánia sa pýši 22 národnými parkami a to na ploche viac ako 100 000 km2. Takpovediac vznikli pre šťastnú zhodu geologických okolností vo Východoafrickej priekopovej prepadline. Jedným zo „šťastných“ je aj bývalá sopka Ngorongoro, ktorá pôsobí ako prírodné laboratórium.

Ngorongoro
Ngorongoro. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Západná časť Serengeti ponúka celoročné pozorovanie zveri, a to levov, byvolov, slonov či vzácnych čiernobielych opíc. Jazero Manyara, klenot Veľkej priekopovej prepadliny je zas domovom dramatických scenérií od levov na stromoch až po ružovú extravaganciu plameniakov.

Africký raj v Tanzánii: Zdroj: CK SATUR

Nepokoj v stáde pakoní, keď im inštinkt našepkáva, že sa zakráda lev, bleskurýchly beh gazely, sliediaca hyena, supy krúžiace nad zdochlinou, pozorovanie levov pri jedle, či šantenie levíčat alebo ich kúpanie očarili aj našu šéfku Noriku Fedorovú. Všetko toto dianie je dôkazom ostražitosti, odvahy a hlavne zákonov prírody, ktoré sú tu pevné a presné, pričom aj vy ho môžete objaviť na poznávacom zájazde Zanzibar - nezabudnuteľné safari dobrodružstvo v Afrike. 

safari
Oddychujúci lev na safari. Foto: CK SATUR

Do hrdla Ngorongoro

Ticho, riedky vzduch, výška 1800 m, sem-tam šum z okolitých plání, ktorý sa rozplynie nad okrajom krátera v žiarivej modrej africkej oblohe. Ocitáte sa v najväčšej kaldere v Afrike. Na hrane krátera sa naskytá pohľad až vyráža dych. Tam dole „vo veľkej jame“ sa pasú pakone a zebry. Veď aj samotný názov Ngorongoro značí „veľká jama“, ktorá zaberá 260 km2 a je v nej najväčšia koncentrácia voľne žijúcich asi 30 000 živočíchov. Tu máte možnosť vidieť veľkých cicavcov vrátane levov, slonov, nosorožcov, žiráf, hrochov ako aj veľké množstvo rôznych druhov vtákov. Neoddeliteľnou súčasťou Ngorongoro sú Masajovia s dlhými palicami, v červených odevoch, ktorí žijú spolu v rodinách tradičným životom. Na našu šéfku Noriku zapôsobil jeden Masaj, ktorý sa predstavil so svojimi 14 manželkami a 40 deťmi. 

Tanzánia
Pozorovanie stáda zebier. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Na javisku v Tarangire

Národný park Tarangire v počte a rozmanitosti voľne žijúcich zvierat konkuruje najväčšiemu parku Serengeti. Práve v tomto parku stretnete veľa zvierat a menej turistov. V období sucha, keď je rieka Tarangire jediným zdrojom vody, sem putuje veľké množstvo zveri. Park spestrujú baobaby, močiare, ktoré vysychajú, aby sa zmenili na trávnatý porast a prilákali tak stáda slonov, antilopy, levy, leopardy či gepardy a vtáctvo. Zážitkové safari v Tarangire a Ngorongoro na dva dni si môžete užiť aj zo Zanzibaru. 

Safari a dovolenka na Zanzibare
opice v Tanzánii
Opice. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Veľký dupot cez Serengeti

Veľká migrácia každý rok vždy v januári a februári vo východnej Afrike je jedným z najpopulárnejších zážitkov, keď sa v Serengeti spustí nezastaviteľný dupot 1,5 milióna pakoňov, pol milióna zebier a asi 200 000 gaziel za novou bujnou vegetáciou na pasenie. Samozrejme, že v diaľke číhajú hladní predátori. Migrácia sa však deje počas celého roka, kedy kočovné bylinožravce hľadajú pastviny. Tu je to vždy o počasí, ktoré určuje, kedy a kde sa budú stáda túlať. Zažiť migráciu môžete aj v októbri.

žirafy v Tanzánii
Žirafy na safari. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Safari na súši aj vo vode

Nyerere je jedným z najväčších národných parkov na svete s množstvom zvierat, ktoré môžete terénnymi autami pozorovať. Levy, leopardy, ale aj slony, nosorožce, žirafy, zebry či pakone tu vytvárajú dokonalý priestor pre svoj život. Hrochy a pri troche šťastia možno aj krokodíly uvidíte na vodnom safari na najväčšej a najdlhšej rieke Tanzánie- Rufiji. Samotným zážitkom safari v Nyerere je aj obed formou pikniku priamo v parku a noc v kempe.

Dovolenka na ostrove Zanzibar
zebry v Tanzánii
Zebry. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Správne miesto a správny čas

Pri výbere safari je dôležité miesto a čas. December až marec je ideálny na návštevu západného Serengenti, kde vidieť levov či antilopy. Mnoho táborov je perfektne umiestnených, aby pozorovanie zvierat bolo čo najjednoduchšie. Toto obdobie je tiež vhodné na návštevu jazera Manyare, keď migrujúce plameniaky sfarbujú vody a na pobrežie prichádzajú stáda. V januári a februári sa rodia mláďatá, preto ak budete mať šťastie budete svedkom nového zrodu života zebry či antilopy.

Tanzánia
Luxusné ubytovanie na safari. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Apríl je v Tanzánii obdobím dažďov. Máj až jún sú mesiace, kedy sa pláne národných parkov zelenajú. Napríklad v Serengeti migrujú stáda do jeho centrálnej časti. Ngorongoro je plný zveri a kvetov, ako aj menej turistov a áut. Jún až júl je obdobím migrujúcich pakoňov. August až september prinášajú adrenalínové zážitky pozorovania migračných prechodov ako aj celoročné rockové hviezdy regiónu, levy lezúce po stromoch. Október až november sú vrcholom suchých mesiacov, preto je zaujímavé pozorovanie voľne žijúcich zvierat ako putujú za vodou.

Masajovia pri hre
Masajovia pri hre. Tanzánia. Foto: CK SATUR
Náš tip: Zanzibar - safari v Afrike s pobytom pri mori

Miestny sprievodca

Zároveň aj pri návšteve akéhokoľvek parku platí cestovateľské šťastie. Dôležitý je výber aj miestnej spoločnosti, sprievodcu a skúsených rangerov, ktorí majú dokonale zmapovaný terén a medzi sebou komunikujú, aby si podávali informácie, kde a čo sa deje. Preto vám vedia nájsť nielen to správne miesto a správny čas, ale vám povedia stovky zaujímavých informácií o živote zvierat, ich zážitky a skúsenosti, ktoré tu nazbierali, za celý svoj život. Rozprávajú tak pútavo, že sa celkom vcítite do tunajšieho života, akoby ste boli vo filme Madagaskar či Leví kráľ.

safari
Safari s miestnym sprievodcom. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Nechajte si od miestnych sprievodcov poradiť aj pár exkluzívnych aktivít, ako sú najlepšie prechádzky, nočné jazdy, špeciálne pikniky pri západe slnka, večera pri lampách a pod hviezdami, let balónom (ideálne obdobie jún a júl), alebo vás zasvätia aj do nezabudnuteľných zvukov Afriky.

safari
Safari a pozorovanie levov. Tanzánia. Foto: CK SATUR

Praktické rady

  • ubytovanie v Tanzánii v parkoch si môžete vybrať od jednoduchých až po luxusné chatky s bazénom a aj s výhľadom na zver
  • väčšina chatiek sa nachádza pri väčšej koncentrácii zvierat
  • počas celého dňa máte zabezpečené stravovanie formou plnej penzie
  • vstáva sa v skorých ranných hodinách, aby ste zažili východ slnka
  • raňajšia teplota je okolo 10℃, preto si nezabudnite pribaliť teplejšie oblečenie, počas dňa je teplota príjemných 25-28℃, v teplejšom období myslite na klobúk a opaľovací krém
  • prevažnú časť sa na safari jazdí v terénnom aute, ktoré je zvyčajne pre 7 ľudí, autá majú vysúvacie strechy, preto si nezabudnite ďalekohľad a fotoaparát
  • zvieratá sú na turistov a autá zvyknuté
Norika Fedorová na safari v Tanzánii
Norika Fedorová na safari v Tanzánii. Foto: CK SATUR

Prečo Tanzánia a Zanzibar?

Poznávanie safari v Tanzánii ako skvelé dobrodružstvo a oddych na exotickej pláži na Zanzibare je ideálnou kombináciou, keďže ostrov Zanzibar patrí pod Tanzániu. Výhodou je aj krátky prelet, ktorý trvá 1-4 hod. v závislosti od výberu tanzánskeho národného parku. Jedná sa o vnútroštátny let menšími lietadlami. Na výber máte možnosť stráviť v Tanzánii buď 1, 2 alebo aj 5 dní. Kedykoľvek sa však na safari vyberiete, vždy to bude nezabudnuteľný zážitok. 

Safari v Tanzánii s Norikou Fedorovou v relácii Za Hranicami na TA3. Zdroj: youtube.com

Pre vyznávačov pokojnej dovolenky, potápania a šnorchlovania je Zanzibar ako stvorený. Priamo na ostrove sú postavené kvalitné hotely so službami all inclusive. Oddych aj na Zanzibare si môžete spríjemniť poznávaním korenín, keďže je ním ostrov posiaty, hlavného mesta Stone Town, lodnými výletmi za západom slnka či za korytnačkami na ostrov Prison. Čerešničkou na torte sú pláže s bielym prachovým pieskom a tyrkysová farba mora. 

Náš tip: Maličký ostrov Mnemba na východnom pobreží Zanzibaru s tvarom srdca je ideálnym miestom na preskúmanie podmorského sveta, ktorý je tu bohatý aj na korytnačky a delfíny. Keďže v okolí Mnemby sú najlepšie podmienky na šnorchlovanie a potápanie v Afrike, v našej ponuke najbližšie ku tomtu ostrovu, nájdete hotel s all inclusive službami The Mora Zanzibar*****. Cestou späť z Mnemby môžete na lodi zažiť pekný západ slnka nad striebornou hladinou mora.
Zanzibar
Ostrov Zanzibar a krásne biele pláže. Foto: CK SATUR

Veríme, že sme vás Afrikou inšpirovali, pričom vám pri výbere vašej bezstarostnej dovolenky na Zanzibare poradíme a pomôžemeU nás vždy nájdete overené a kvalitné hotely. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook