8 dôvodov prečo navštíviť Rumunsko

Ako sprievodca, sa vždy, často ešte v autobuse na letisko na začiatku výletu pýtam ľudí, prečo si vybrali zvolenú destináciu. Pri Rumunsku počujem väčšinou to isté. „Viete, kedysi ešte za komunistov, sme šli cez Rumunov k moru do Bulharska. No a viete, sme sa tam báli i zastaviť auto, aby nám ho nerozobrali. Tak sa ideme pozrieť, ako je to tam teraz, keď už sú v tej Únii.“

Ako je to teda v tom Rumunsku? V krajine, ktorá do EÚ vstúpila v roku 2007 sa toho od tých komunistov zmenilo celkom dosť. Už nemusia natierať jabĺčka na stromoch na červeno, ako to bolo vtedy, keď na návštevu kraja prišiel diktátor Caucescu, netrénujú sa pre neho spartakiádne predstavenia na štadiónoch, financie krajiny nejdú na megalomanské projekty, a auto vám určite nerozoberú na najbližšej pumpe. Mladí Rumuni sú jazykovo lepšie vybavení ako my, z Bukurešti sa medzičasom stalo moderné európske mesto, transylvánske mestečká by som pokojne mohol prirovnať k Banskej Štiavnici. Čo teda navštívite v Rumunsku, ak sa sem s nami vyberiete?

1. Bukurešť

V prvom rade zabudnite na somáriky na cestách a polorozpadnuté fasády. Paríž východu, ako ho mnohí nazývali, ponúka veľa. Príjemné centrum s reštauráciami, knižnice, dobové budovy i históriu spojenú s ťažkými rokmi vlády Nikolai Caucesca, diktátora, popravu ktorého (i jeho manželky Eleny) ste mohli naživo sledovať na Vianoce v roku 1989. Reminiscenciou na tento režim je Palác parlamentu. Druhá najväčšia administratívna budova na svete, rozporuplná a kontroverzná stavba, po ktorej návšteve nebudete vedieť, čo si myslieť, každopádne sa vám tu niekoľkokrát pozastaví rozum. Ukážka márnosti a márnivosti, zároveň však všetkého, čo Rumunsko ponúka, nakoľko bola takmer celá vystavaná výlučne (vraj 99%) z rumunských surovín a materiálov. Z balkónu, na ktorom Michael Jackson kedysi pozdravil toto hlavné mesto slovami „Ahoj Budapešť“, uvidíte rumunské Champs Elysees – dokonca dlhšie, ako to parížske.

Bukurešť
Bukurešť. Foto: depositphotos.com

2. Gróf Drakula

Neklamme si, pre väčšinu je knieža Drakula, alebo teda Vlad Tepes III. hlavným lákadlom Rumunska. Tajomstvo hradu v Transylvánii, hradu Bran, kde mal kedysi bývať, prekvapí. Pod hradom skanzenom, vo vnútri múzeom Márie, kráľovnej Rumunska z dynastie Hohenzollerovcov. Nielen hrad Bran je spojený s Drakulom, jeho rodisko Sighisoara je malebné mestečko s centrom zapísaným v UNESCO.

  • Sighisoara
  • hrad Bran
  • hrad Bran
  • Sighisoara
  • hrad Bran
  • hrad Bran

3. Sibiu, Cluj, Brašov, ...

Rumunské mestá s kultúrnym i historickým dedičstvom po nemeckých Sasoch, ktorí sem prišli ešte v 12. a 13. storočí. Historické centrá miest, katedrály, kostoly, uličky a vyhliadky, máte pocit, že sa prechádzate po našich štiavnických mestách. Každý po prehliadke ocení kávičku na námestí jedného z malebných miest v horách Rumunska.

Rumunské uličky
Rumunské uličky. Foto: depositphotos.com

4. Kostoly

Nemusíte byť veriaci. Rumunsko však ponúka prekrásne (a zaujímavé!) kostoly v závislosti od kraja, kde sa vyberiete. Či už sú to drevené kostoly v Maramureši, maľované kostoly v Bukovine, či saské opevnené kostoly v Transylvánii. Pamiatky UNESCO vás na rumunskom vidieku očaria.

kostol v Rumunsku
Kostol v Rumunsku. Foto: pixabay.com

5. Agroturistika

Kedy ste sa naposledy viezli na koči (veľmi vidieckom) ťahanom koňom, popíjali rumunskú domácu pálenku z miestnej pálenice, tešili sa popritom na ochutnávku miestneho (a vynikajúceho vína) a pozorovali miestny život? Menej je niekedy viac, a tento zážitok vám krásne pripomenie časy strávené na vidieku u vašich starých rodičov. Rumunská pohostinnosť, byvoly na mozarellu pri cestách, a celé je to tak jednoduché, až je to krásne.


6. Delta Dunaja

Unikátna delta Dunaja – raj pre ornitológov i rybárov. Rumunsko urobilo veľký krok vpred , čo sa environmentalistiky týka, a v Dunaji opäť nájdete množstvo rýb, ktoré by bola škoda nevyskúšať. Vynikajúca reštaurácia Ivana Pescara, národného olympijského hrdinu vo veslovaní, ešte nikoho nesklamala. Pokojné ramená tejto mohutnej rieky obdivujeme s pohárikom vína pri západe slnka. Čakanie na v tunajších jazerách hniezdiace pelikány, volavky i čajky si spríjemníme na našej lodi.

  • Rumunsko
  • Rumunsko
  • Rumunsko
  • Rumunsko
  • Rumunsko
  • Rumunsko

7. Hory

Rumunsko má v neposlednom rade úžasnú prírodu. Tunajšie kopce, pohoria, transfagarašská cesta, ktorú veľmi propagovali i v programe Top Gear pre milovníkov motoriek. Prekrásne pohoria ponúkajú skvelé podmienky na lyžovanie v zimných mesiacoch, perfektnú turistiku počas teplejšieho obdobia. Horské reštaurácie v príjemnom prostredí, v ktorých nájdete diviny od jelenieho po medvedie mäso nikdy nesklamú.

Hory. Rumunsko
Hory. Rumunsko. Foto: pixabay.com

8. Čierne more

Po poznávacej časti zájazdu dobre padne oddych. Pokojné hladiny Čierneho mora v príjemnom prostredí menších hotelíkov bez množstva dnes už všadeprítomných ruských a čínskych turistov sú pre mnohých pobytovkárov výhra.  Rumunsko nie je Maledivy, avšak pokoj, čapované pivko, miestne špeciality - od sladkého papanáša až po štipľavé klobásky – vám možno trochu pripomenú práve tie časy, pre ktoré ste sem kedysi zvykli zamieriť. Len o trochu južnejšie. No a navyše miestne baríky so živou južanskou hudbou večer vás od bežných problémov odnesú pekne ďaleko.

pláž Rumunsko
Pláž. Rumunsko. Foto: depositphotos.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook