7 tajomstiev Tádž Mahálu

Tádž Mahál je zrejme najznámejšia a najkrajšia stavba na svete. Hoci architektúra sama o sebe je úžasná, príbeh lásky robí zo stavby atrakciu, ktorú ročne navštívi okolo sedem miliónov turistov. Indický najznámejší monument predstavuje vznešenú svätyňu večnej lásky cisára Šahdžahána a jeho manželky Mumtáz Mahal. Hovorí sa, že jeden bez druhého nechceli byť ani chvíľu a tak Mumtaz dokonca jazdil s cisárom na jeho vojenské výpravy. Keď zomrela pri pôrode ich 14. dieťaťa, rozhodol sa Šahdžahán postaviť pre ňu pamätník. V priebehu nasledujúcich štrnástich rokov zamestnával najlepších architektov, stavebníkov a remeselníkov, aby premenili jeho víziu z bieleho mramoru na skutočnosť. Aj napriek kultovému významu Tádž Mahálu ostalo veľa z jeho histórie stále zahalené tajomstvom.

1. Všade uvidíte optické ilúzie

Architekti a remeselníci, ktorí tvorili Tádž Mahál, boli majstri proporcií a optických trikov. Pri prvom priblížení sa k bráne, ktorá lemuje stavbu, sa napríklad pamätník zdá byť neuveriteľne blízko a veľmi veľký. Keď však človek príde bližšie, zmenší sa. Minarety obklopujúce hrob síce vyzerajú dokonale vzpriamene, veže sú v skutočnosti trochu naklonené smerom von. Toto postavenie má dve funkcie. Tou prvou je vytvorenie estetickej rovnováhy a druhou, že pri katastrofe ako zemetrasenie sa piliere rozpadnú smerom von od krypty.


2. Najznámejší mýtus je zrejme falošný

Podľa obľúbenej legendy, cisár Šahdžahán chcel, aby bolo mauzóleum jedinečným majstrovským dielom, ktorému sa nič nevyrovná. Aby nikto nemohol preniesť krásu Tádž Mahálu do inej stavby, nechal vraj všetkým remeselníkom odťať ruky a vypichnúť oči. Historici však nikdy nenašli žiadny dôkaz, ktorý by podporil príbeh o tomto hrôzostrašnom čine.


3. Oba pomníky sú prázdne

Vnútri Tádž Mahálu stoja pomníky cisára Šahdžahána a jeho manželky Mumtaz Mahal uzavreté v osembokých miestnostiach zdobených polodrahokamami a mramorom. Nádherné pamiatky sú však len na parádu, skutočné sarkofágy sa nachádzajú v tichej miestnosti nižšie na úrovni záhrady.


4. Je (takmer) dokonale symetrický

Tádž Mahál predstavuje vrchol mughalskej architektúry, takže je postavený v dokonalej symetrii podľa doktrín dobového štýlu. Minarety lemujú klenuté hrobky a centrálny bazén odráža hlavnú budovu. Existuje však jedna výnimka. Pomník Šahdžahána je nezvyčajne umiestnený na západ od stredovej osi, čím sa narúša rovnováha. Podľa niektorých môže toto umiestnenie nasvedčovať tomu, že tu nikdy nechcel byť pochovaný.


5. O jeho výzor sa pravidelne starajú

Vek a znečistenie zanechali svoje stopy aj na slávnom Tádž Mahále a jeho žiarivo bielej mramorovej fasáde. Práve preto je mauzóleum pravidelne čistené. A dokonca nielen tak hocičím, ale bahenným zábalom podľa tradičného receptu indických žien. Nakoniec sa bahno zmyje kefami a nepekné žlto-hnedé škvrny zmiznú.


6. V priebehu dňa mení farbu

K pôvabom miesta patrí aj jeho neustále sa meniaci odtieň, ktorý od úsvitu do súmraku záleží na pozícii slnka. Pri východe slnka sa môže zdať perlovo šedý a svetlo ružový, na pravé poludnie žiari oslňujúcou bielou a oranžovo-bronzový nádych dostane pri západe slnka. Vo večerných hodinách sa zasa javí ako modrý.

Tádž Mahál
Tádž Mahál. Foto: CK SATUR

7. Tádž Mahál mal mať svoje čierne dvojča

Miestni obyvatelia tvrdia, že Šahdžahán plánoval postaviť cez rieku Yamun identický Tádž Mahál z čierneho mramoru, v ktorom mal byť pochovaný on. Stavba sa vraj zastavila po tom, ako ho jeden z jeho synov zosadil z trónu a uväznil v neďalekej pevnosti Fort Agra. Ironicky o moc ho pripravil práve syn jeho milovanej Mumtaz Mahal.

Čo musíte vedieť pred návštevou

  • Bezpečnosť v Tádž Mahále je veľmi prísna. Čo si so sebou môžete a nemôžete vziať však často závisí od toho, kto práve dohliada na bezpečnosť pri trochu chaotickom vstupe. Vo všeobecnosti nie sú povolené videokamery, ale občas vám ju povolia po zaplatení poplatku. Medzi zakázané položky patria aj sladkosti, slúchadlá, mobilné nabíjačky, perá, nože a podobné predmety.
  • Kvôli ochrane pred znečistením, nie sú v okruhu 500 metrov od stavby povolené motorové vozidlá.
  • Hrobka komplexu je bezbariérová.
  • Do mauzólea vedú tri vchody – západný, južný a východný. Pri východnej bráne nájdete štyri rady, pričom každý je určený niekomu inému – ženám zo zahraničia, mužom zo zahraničia, domácim ženám a domácim mužom.
  • V hrobke je veľmi ľahké sa orientovať, väčšina turistov tu strávi okolo troch hodín. Všetky tri vstupné brány vedú do veľkého arkádového nádvoria. Pri prechádzaní pod Veľkou bránou človek zrazu pocíti, ako opúšťa rušný svet mesta a vstupuje do pokojného sveta mauzólea.
  • Množstvo turistov sa vždy zastaví pri „lavičke princeznej Diany“. Nachádza sa na druhej strane bazéna na plošine nad centrálnym vodným kanálom.
  • Jediný spôsob, ako sa vyhnúť davom, je prísť hneď po úsvite. Od približnej desiatej doobeda až do západu slnka totiž ku komplexu mieria v obrovských počtoch indickí turisti.
Tádž Mahál
Tádž Mahál. Foto: CK SATUR

Aj vás láka spoznať klenot Indie? Do Tádž Mahálu vás zavedú aj naše poznávacie zájazdy Grand Tour Indiou, India – Magický Rajasthan a India – Zlatý trojuholník. Vyberte si v našej ponuky svoj zájazd ešte dnes a už o pár dní sa ocitnete v úplne inom svete.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook