7 dôvodov prečo sa stať sprievodcom

Ako pre turistov, tak aj pre sprievodcu je nezabudnuteľné cestovanie do rôznych kútov našej planéty. Ukázať nepoznané príjemnými prechádzkami alebo z pohodlného autobusu, terénneho auta, ťavy, balóna, lode. Tie najzaujímavejšie miesta a pamiatky v rôznych mestách, obohacovať príbehmi, legendami, ale i rôznymi chuťami je pre sprievodcu určite vnútorným obohatením, kultúrnym spoznávaním, inšpiráciou a zdieľanou radosťou z objavovania a to všetko za skvelú odmenu. Čo môže byť lepšou prácou? Mnohí hovoria, že práve toto je práca snov.

1. Spoznáte a užijete si rôznorodosť sveta

Miesta, ktoré sú na zozname vašich želaní sa môžu stať aj vašou skúsenosťou a skutočným zážitkom. Rozdávate nadšenie nielen sebe ale aj vašej turistickej skupine. Práve takto, vás mnohé cesty dovedú na tie najkrajšie miesta. Príroda, mestá, jedlá, jazyky, kultúra, hudba, more, rieky, slnko, sneh, púšť tvoria nekonečné príležitosti k spoznávaniu. Nebojte sa cestovať, lebo keď chcete, “tak aj celý vesmír sa spojí, aby sa tak stalo”. A s cestovnou kanceláriou SATUR, ktorá ponúka spoznávať celý svet je to jedinečná príležitosť aj pre turistov aj samotného sprievodcu.

Výlet na ťavách v púšti
Výlet na ťavách v púšti. Foto: CK SATUR

2. Zarábate a učíte sa v jednom

SATUR má veľmi bohaté skúsenosti so sprievodcami, ktorým okrem odmeny uhrádza cestu do aj z krajiny, ubytovanie, vybavuje poistenie počas cesty, víza ak sú potrebné a tiež okrem všetkých potrebných informácií ku okruhu dodá potrebné vybavenie ku práci. Samozrejme, že sa vyžaduje disponovať znalosťami o krajine, ktorú bude sprevádzať a tiež osvedčenie ku sprievodcovskej činnosti. Sprevádzať môžete ako študent, ako brigádnik alebo na živnosť. Určite je to práca, ktorá vám do života prinesie veľmi veľa.

Na vašich cestách s našimi sprievodcami - Juraj Okál
Na vašich cestách s našimi sprievodcami - Juraj Okál. Foto: CK SATUR

3. Lístok do sveta nekonečných možností

To, že cestujete, spoznávate, učíte sa vám otvorí aj možnosti, či už v sektore cestovného ruchu, alebo iných odvetviach. Získate neoceniteľné zručnosti a schopnosti v odvahe, komunikácii, vo vašom osobnom prejave, budete skvelý vyjednávač ako aj rozprávač, naučíte sa riešiť niekedy aj “neriešiteľné”. V neposlednom rade, budete mať prehľad o tom, ako funguje život aj mimo našich hraníc a svoje skúsenosti odovzdávať iným.

Petra, Jordánsko
Petra, Jordánsko. Foto: CK SATUR

4. Dlhoveké kamarátstva

Cestovatelia, ktorí si vyberú zájazd so sprievodcom vytvoria často počas cesty príjemnú atmosféru, kde si môžu navzájom odovzdávať zaujímavé informácie, nadviazať kamarátske vzťahy a získať tak mnohokrát zaujímavé priateľstvá, ktoré dokážu pretrvať aj roky. A častokrát sa klienti radi navracajú na nové poznávacie cesty so sprievodcom, ktorý ich už niekde sprevádzal. A to je zo strany cestovateľa pre sprievodcu veľká pochvala.

Výlet na bicykli
Výlet na bicykli. Foto: CK SATUR

5. Sprievodca je prínosom pre turistov

Už niekoľko desaťročí u nás veľmi dobre funguje sprevádzanie a pre turistov prináša menej práce s vybavovaním, hľadaním či naštudovaním si informácií pred cestou ak by cestovali sami. Sprievodca o mieste, krajine vie veľa a dokáže odpovedať na rôzne otázky, ako “Kde je výborná reštaurácia?”, “Čo môžem ešte vidieť alebo zažiť?”, “Aká vysoká je Fuji?”… Takto je cestovanie jednoduchšie, pretože nielenže sa dozvie zaujímavosti ale všetko, čo je s niekoľkodňovým poznávaním spojené zabezpečí sprievodca. A určite je skvelý pocit byť prínosom a obohatiť turistov o zážitky pri cestovaní.

Sprievodca obohatí, naučí, vybaví, ale aj zabaví
Sprievodca obohatí, naučí, vybaví, ale aj zabaví. Foto: CK SATUR

6. Dobrodružná práca

Práca sprievodcu prináša aj mnohé dobrodružstvá v závislosti od toho, čo a kde sprevádza. Je ideálne prácu sprievodcu spojiť aj so športovými aktivitami alebo navrhnúť klientom aj viac možností čo sa dá zažiť, podľa lokality a ak je na to čas. Môže to byť jazda na ťave v púšti, jazda na pieskových dunách, rôzne zábavné parky, jazda na rýchlolodi, potápanie a spoznávanie podmorského sveta, let na balóne, rafting, výstupy a túry, večerné sprevádzanie, ktoré pôsobí magicky, či aj ochutnávky rôzneho exotického jedla, ktoré v našich končinách vôbec neexistuje.

Sprievodkyňa Lucia Kulfasová
Sprievodkyňa Lucia Kulfasová. Foto: CK SATUR

7. Radosť z cestovania, spomienky veľkosti slona a humoru za plné vrecia

Určite mnohým cestovanie prináša radosť, pretože dokáže nielen obohatiť myseľ, ale aj dušu. Každý sa rád domov vracia s príjemnými spomienkami, a čím viac cestujete, tým sa ich hromadí a je vždy aj na rozdávanie pre svoje okolie. Cestovanie so štipkou humoru nemá chybu, pretože zaručene do vášho života prinesie úprimnosť, spontánnosť, lásku a pozitívny prístup k sebe aj životu. A ešte jedno krásne príslovie o sprevádzaní na záver “doprevádzať priateľa je dôležitejšie ako ísť vlastnou cestou”.

Balón
Zážitok z letu v teplovzdušnom balóne. Foto: CK SATUR

Ak vás riadky vyššie oslovili, vyplňte prosím náš krátky dotazník. Všetky dotazníky si dôsledne prečítame, no kontaktovať budeme len uchádzačov, ktorí nás najviac oslovia. Preto vopred ďakujeme za záujem a tešíme sa na prípadne osobné stretnutie.

Dotazník budúceho sprievodcu

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook