7 dôvodov prečo je windsurfing ideálny šport práve pre vás

Toto leto sme pre tých, ktorí sa rozhodnú stráviť dovolenku na talianskej Sicílii pripravili príjemný bonus. Športová akadémia s kurzami windsurfingu, vďaka ktorým sa zábavnou formou. naučíte jazdiť na doske a využívať pri tom silu vetra. Napriek počiatočným obavám a rešpektu z dosky, treba povedať, že windsurfing patrí pri dodržiavaní základných bezpečnostných pravidiel a nepreceňovaní vlastných schopností medzi málo rizikové športy. A prináša výrazne viac pozitív ako rizík.

1. Komplexný pohyb, ktorý posilní celé telo

Spôsob zaťaženia organizmu je pri windsurfingu pri dodržaní správnej techniky všestranný a rovnomerne rozložený na celé telo.  Už pri samotnom zdvíhaní plachty z vody zapojíte svaly paží, chrbta a i brucha. Následné udržanie správneho postoja dá zase zabrať predovšetkým nohám a priťahovanie plachty pocítite „na počkanie“ na prsných svaloch.

Windsurfing
Windsurfing. FOTO: boardingacademy.sk

2. Napomáha k rozvoju koordinácie (nielen) u detí

Surfovanie samotné a príprava naň sú spojené s tréningom rovnováhy a vnútorného svalstva podporujúceho držanie tela, čo je v dnešnej dobe sedavého života veľmi dôležité. Surfová doska sa na vode správa ako nestabilná plošina, čo núti jazdca neustále kompenzovať jej pohyby zapájaním aj vnútorných svalov. Tieto má väčšina dnešnej populácie, nielen deti, veľmi oslabené, čo spôsobuje následne bolesti chrbtice.


3. Priaznivé účinky aj na dýchacie cesty

Účinky morského prostredia na organizmus človeka sú viac než priaznivé. Pomáha zvlhčovať sliznice, zlepšuje metabolizmus, reguluje látkovú premenu a má pozitívny vplyv na stav dýchacích ciest. Pri mori je veľmi čistý a svieži vzduch s veľkým percentom ozónu a UV žiarenia, ktorý je navyše plný minerálnych solí, ktoré sú rozprašované nárazmi vĺn mora. V spojení so športom vzniká tak naozaj účinné „inhalatórium“.

Pláž a more
Pláž a more. FOTO: archív CK SATUR

4. Vypnúť myseľ aspoň na chvíľu

Tak ako každý rekreačný šport, aj windsurfing zamestná vašu myseľ natoľko, že v nej neostane priestor pre iné problémy. Vypnúť a venovať sa len počúvaniu vetra a vnímaniu pohybu mora vám pomôže zresetovať sa a načerpať sily do ďalších dní.


5. Doplnkový šport pre športovcov

Ak sa už športu aktívne venujete, tak pre vás určite bude pozitívnou správou, že počas dovolenky sa môžete venovať obľúbenému doplnkovému športu známych športovcov. Venuje sa mu napríklad švédsky lyžiar Ingeborg Stenmark, ale aj mnohí iní.


6. Spojenie s prírodou

Pohyb je jedným zo základných prejavov života. Žiaľ väčšina detí ho má dnes výrazný nedostatok. Windsurfing je pohybom v prírode, ktorý vás naučí vnímať silu vetra, pohyb vody a narábať s nimi vo svoj prospech. Zároveň je to pohyb na čistom vzduchu, ktorý dá zabudnúť hre na mobile či tablete. Možno práve windsurfing vnesie do života vašich detí aj vášeň k športu, ktorú budú chcieť rozvíjať aj doma.

Windsurfing
Windsurfing. FOTO: boardingacademy.sk

7. Skvelé fotky z dovolenky

Dnes, už asi len ťažko nájdete človeka, ktorý si z dovolenky nedonesie stovky fotiek. Doba je skrátka taká, že chceme mať zaznamenaný každý náš krok – od raňajok po večerný drink. Tie najkrajšie fotky z dovolenky sú tie spojené so zážitkami. Ovládanie dosky na tyrkysových vlnách je zárukou naozaj krásnych fotiek.


Na čo netreba zabudnúť?

  • Pri pohybe na slnku je potrebné dbať na ochranu pre škodlivými lúčmi - ideálne je použiť mechanickú ochranu – neoprénové oblečenie (prípadne vo veľmi teplých podmienkach - lycrové tričko) na odhalenú pokožku potom vodeodolné krémy s vyšším faktorom.
  • Samotnú hlavu nie je potrebné chrániť pred slnkom pokrývkou, je oveľa príjemnejšie si ju občas namočiť.
  • Dodržiavanie pitného režimu je samozrejmosťou.
Windsurfing
Windsurfing. FOTO: boardingacademy.sk

Surfovanie samotné rozvíja vzťah k prírode a je veľmi komplexným športom, podporujúcim nielen rozvoj sily a vytrvalosti, ale aj rovnováhy, koordinácie a schopnosti porozumieť a osvojiť si komplexnejšie pohyby.

Článok sme pripravili v spolupráci s Boarding Academy.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook