Tie najlepšie dôvody na návštevu Jordánska

Ahlan wa sahlan! Vitajte v Jordánsku, ktoré je skrytou perlou Blízkeho východu a zároveň krajinou známou z mnohých filmov ako Múmia sa vracia alebo Indiana Jones. Skalné chrámy v Petre, púšť Wadi Rum, grécko-rímske pamiatky, hrady, či noc v púšti sú predzvesťou dobrodružného spoznávania, do ktorého môžete vhupnúť s CK SATUR.

Táto arabská krajina skrýva množstvo historických a prírodných skvostov, ktoré si môžete pozrieť na poznávacom zájazde Jordánskom so slovenským sprievodcom v malých skupinách. Cesta začína tak ako sa patrí, a to čajom alebo čerstvou kávou s kardamónom, mestami Jerash, Amán a Madaba. Nebude chýbať div sveta, rozľahlé nabatejské nálezisko Petra, fascinujúce scenérie na púšti Wadi Rum a najslanší poklad krajiny, Mŕtve more.

1. Tajomnstvá jordánskych miest

Hlavné mesto Ammán ukrýva množstvo pamiatok, pevnosť, palác, impozantné románske divadlo, uličky starého mesta, mešitu kráľa Abdullaha. Púštne hrady sú symbolom histórie národa a odzrkadľujú vývoj islamského umenia a architektúry. Stavby, fresky, mozaiky sú inšpirované perzskými a grécko-rímskymi tradíciami. Mnohé z nich využívali karavány alebo slúžili ako obchodné centrá.

Ammán
Ammán. Foto: CK SATUR

Severne od Ammánu ležia „Pompeje východu“, mesto Jerash, ktorého antické pamiatky sú po Ríme jedny z najväčších a najzachovalejších. Je tu množstvo stĺpov, starých ulíc, chrámov, námestí, divadiel, kúpeľov, fontán a mestských opevnení. Celkom na severe leží mesto Umm Qays, kde sú ruiny starovekého mesta Gadara, odkiaľ je nádherný panoramatický výhľad na Galilejské more. Toto miesto je často spájané i s Ježišovým pôsobením.

Jerash
Jerash. Foto: CK SATUR

Mesto mozaík, Madaba láka mozaikovou mapou z byzantských čias, ktorá znázorňuje Jeruzalem a množstvo ďalších svätých miest. Kúsok od Madaby leží hora Nebo, odkiaľ Mojžiš uvidel zasľúbenú zem, po 40 ročnom putovaní z Egypta. Nebo patrí medzi najspirituálnejšie miesto Jordánska. Práve odtiaľto sa naskytajú tie najkrajšie výhľady na Jordán a Mŕtve more. Pri dobrej viditeľnosti je vidieť aj Jeruzalem a Jericho.

Jordánsko s CK SATUR. Zdroj: youtube.com

2. Beduíni, Wadi Rum a púštne delikatesy

Jedna z najkrajších púští na svete, Wadi Rum leží na juhu Jordánska. Jej ráno trblietavé a večer zlaté piesky sú pastvou pre oči. Oblasť je obývaná beduínskymi kmeňmi, avšak život púštnych nomádov prešiel hlavne v 20. storočí razantnou zmenou.

Wadi Rum
Wadi Rum. Foto: CK SATUR

Dnes sa mnohí beduíni zapájajú do cestovného ruchu, čo návštevníkom dovoľuje spoznať ich život. Wadi Rum je spojené aj s činnosťou osoby T. E. Lawrenca, známeho aj ako Lawrence z Arábie. Tento britský dôstojník aj v tejto časti Jordánska organizoval s arabskými kmeňmi slávnu Arabskú revolúciu proti Osmanskej ríši.

Stany vo Wadi Rum
Stany vo Wadi Rum. Foto: CK SATUR

Život kočovných beduínov je z nášho pohľadu romantický a dobrodružný, ale vždy bol zároveň i drsný. Teplo striedajú chladné púštne noci. Svoj domov majú v čiernych stanoch z kozľacej srsti, v 2-3 miestnostiach s kobercami, jednou hlavnou miestnosťou, kde sa pripravuje jedlo. Ich jedálny lístok tvorí kozľacie alebo jahňacie mäso, tenký chlieb, datle, ťavie mlieko a samozrejme čaj osladený cukrom, ktorý pijú aj počas horúcich dní. Ku arabskému svetu neodmysliteľne patria aj veľmi sladké dezerty. Stráviť noc v stane v tejto púšti, kde panuje v noci neskutočný pokoj a ticho, je fantastickým zážitkom.

Sladká baklava a čaj
Sladká baklava a čaj. Foto: CK SATUR

3. Jeden z novodobých siedmich divov sveta

Pred rokom 2007 Petra určite figurovala v hľadáčiku prevažne len u milovníkov atypickej architektúry a tajomných starovekých civilizácií, no určite sa jej nedostávalo toľko záujmu, koľko by si reálne zaslúžila. Práve v roku 2007 nastal obrovský zlom, a to vďaka výsledkom ankety, ktorú vyhlásila jedna švajčiarska organizácia v úzkej spolupráci s UNESCO.

"Pokladnica" v Petre
"Pokladnica" v Petre. Foto: CK SATUR

V celosvetovom hlasovaní, ktoré sprevádzala masívna mediálna kampaň, mohla samotná široká verejnosť rozhodnúť o nových divoch sveta, či už prírodných alebo kultúrnych. Určite je tak perlou medzi pamiatkami, ktoré je dedičstvom Nabatejcov, ktorí sa tu usadili pred 2000 rokmi. Pre farbu svojich skalných útesov je nazývaná aj „Ružovým mestom“. Vstup do mesta je cez bránu Siq a kaňonom dlhým 1,2 km, ktoré lemujú strmé steny s výškou až 80 m. Všetky stavby, chrámy, tunely a hrobky boli vytesané do pieskovca.

Beduínska žena v Petre predávajúca suveníry
Beduínska žena v Petre predávajúca suveníry. Foto: CK SATUR
Náš tip: Nenechajte si ujsť návštevu "Kláštora", ktorý sa nachádza cca 45 min cesty pešo od centrálnej časti Petry. Je podobný "Pokladnici", avšak rozmermi ju prevyšuje.
"Kláštor" v Petre
"Kláštor" v Petre. Foto: CK SATUR

Až sa vyberiete od "Kláštora" na západ, otvorí sa pred vami nádherné horské údolie, a pritom si môžete popíjať horúci čaj, ktorý vám naservíruje miestny beduín. 

Pohľad od "Kláštora" na okolité hory
Pohľad od "Kláštora" na okolité hory. Foto: CK SATUR

4. Tajuplná nabatejská civilizácia

Povedzme si úprimne, že o starovekom Egypte, Ríme či Grécku má dnešný človek pomerne slušné povedomie, no Nabatejci sú však národom, o ktorom mnohí ľudia pred návštevou Petry často ani nepočuli. Zatiaľ čo vyššie spomínané národy po sebe zanechali obrovské materiálne či duchovné dedičstvo, Nabatejci sa jednoducho stratili bez stopy a s nimi aj ich vyspelá kultúra a spoločnosť. Postupom času splynuli a úplne asimilovali s Rimanmi a neskôr s beduínmi a Arabmi.

osly v petre
Osly v Petre. Foto: CK SATUR

Akékoľvek písomné pamiatky na pergamenoch či papyrusoch zhoreli, spráchniveli či jednoducho zmizli. Sme preto nútení čerpať len zo zdrojov, ktoré o Nabatejcoch napísali ich úhlavní nepriatelia, čiže Gréci a Rimania. Často sa pritom jedná o zámerne prekrútené či z pohľadu víťazov prispôsobené fakty. Akékoľvek znalosti o Nabatejcoch sa takmer rovnajú špekuláciám. Vieme, že sa jednalo hlavne o obchodníkov, nie o bojovníkov. Pochádzali z oblasti dnešného Jemenu či Ománu, pôvodne to boli lúpežníci, ktorí sa venovali prepadávaniu karaván. Neskôr však svoj životný štýl obrátili naruby a začali karavánam poskytovať ochranu, resp. ich aj sami začali s veľkým úspechom organizovať. Identifikovali komodity, s ktorými bude najvýnosnejší obchod (kadidlo, živica z Mŕtveho mora a pod.), čo sa ihneď prejavilo na obrovských príjmoch a blahobyte.

Centrálna časť mesta Petra
Centrálna časť mesta Petra. Foto: CK SATUR

Petra je takmer jediná pamiatka, ktorú nám po sebe zanechali predtým, ako sa stratili v čase. Okrem Petry ešte môžeme spomenúť mesto Hegra, ktoré sa nachádza v dnešnej Saudskej Arábii. Tieto pamiatky dodnes vzbudzujú viac otázok než odpovedí a aj to je nepopierateľnou súčasťou ich čara. Je dosť možné, že títo ľudia dávali už za pozemského života prednosť životu po smrti a hoci vysekávali honosné chrámy a hrobky, samotní ľudia žili buď v obyčajných stanoch alebo v domoch z nepálenej hliny, z ktorých po stáročiach a mnohých zemetraseniach neostalo proste nič.

Beduín z Petry
Beduín z Petry. Foto: CK SATUR

5. Zvláštna architektúra a farebnosť

Zvláštnu architektúru a farebnosť snáď i donekonečna môžeme obdivovať v Petre. Už samotný skalný podklad je atraktívny svojou výraznou a meniacou sa farbou, kde estetickú dokonalosť pridávajú samotné monumenty. V ich vzhľade sa jasne odráža fakt, že Nabatejci sa nachádzali takmer uprostred iných významných kultúr a národov, boli zo všetkých strán obklopení rôznymi štýlmi a stavebnými postupmi.

Skalné chrámy v Petre
Skalné chrámy v Petre. Foto: CK SATUR

V ich architektúre dostali priestor prvky z takmer všetkých okolitých kultúr.  Asýrske „schodiská“ na horných častiach hrobiek, grécky okrúhly tholos, akantové hlavice korintských stĺpov, pyramídové a obeliskové útvary podobné egyptskému štýlu. K tomu môžeme prirátať prirodzenú ružovú farbu pieskovca masívu Sharah, do ktorého je Petra vysekaná a máme neprekonateľný estetický mix.

Petra
Petra. Foto: CK SATUR

Pieskovec však nie je len ružový, jeho farba často prechádza do sýto žltej, bielej, fialovej, bordovej, sýto červenej, kobaltovo modrej. Počas dňa sa vplyvom teploty, vlhkosti či hry svetla a tieňa dosť výrazne mení a pre diváka tak pripravuje nikdy nekončiace vizuálne divadlo.

Náš tip: Ak budete v Petre prespávať, zájdite si večer ku "Pokladnici". Celá cesta je osvetlená sviečkami a nad vami je tmavé nebo posiate miliónmi hviezd.
Večerná Petra
Večerná Petra. Foto: CK SATUR

6. Pokladnica pod menom "Mŕtve more"

Ku dobrodružnej jordánskej ceste patrí aj Mŕtve more, ktoré je nielen najnižšie položenou vodnou plochou na zemi ale aj najslanšou. Voda v mori je sýtobelasá a taká slaná, že sa v nej nedá ponoriť a ani plávať. Na niektorých miestach na pobreží vytvorila voda nánosy bahna, ktoré má blahodarné liečivé účinky. Podľa starých bájí, na dne ležia ruiny biblických miest Sodomy a Gomory.

Mŕtve more
Mŕtve more. Foto: CK SATUR

Na zážitok kúpania v Mŕtvom mori vás nedokáže pripraviť v podstate nič, lepšie je raz zažiť na vlastnej koži než stokrát o tom počuť. Či už ste olympijský šampión v plávaní alebo úplný neplavec, zrazu sa tu všetci ocitáte na prakticky rovnakej úrovni. S bezmocným pohľadom a úsmevom môžete skonštatovať, že snaha klasicky plávať je takmer nad ľudské sily. Preto je lepšie nechať sa len tak nadnášať, prečítať si na hladine časopis alebo pozorovať bizarné postavy turistov začiernené od hlavy po päty bahnom.

Kúpanie v mŕtvom mori
Kúpanie v mŕtvom mori. Foto: CK SATUR

Ak vás toto púštne kráľovstvo zaujalo, vydajte sa za poznaním a oddychom s CK SATUR, kde si užijete váš poznávací zájazd Jordánskom v dobrodružnom tóne.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook