5 dôvodov, prečo aspoň raz v živote navštíviť Srí Lanku

Za posledné roky máte možno pocit, že na Srí Lanke bol takmer každý. A hoci si Srí Lanku trúfa čoraz viac cestovateľov, stále je to krajina, kde sa ani v najvyššej sezóne nemusí človek obávať preplnených pláží a nedostatku priestoru v tieni pod palmou. A okrem iného je tu aj množstvo ďalších dôvodov, prečo tento ostrov aspoň raz v živote určite navštíviť!
Levia hora na Srí Lanke.
Levia hora je symbolom ostrova. Srí Lanka. Foto: unsplash.com

1. Nekonečné pláže

Zásadná otázka každého dovolenkára, ktorý sa chystá do exotiky je, aké sú v danej krajine pláže. Srí Lanka má to šťastie, že po celej svojej dĺžke je lemovaná krásnym pieskovým pobrežím. Ide o 1340 km pobrežia, ktoré z väčšej časti tvoria krásne, široké, zlatisté pláže. Pokiaľ je práve pláž kritériom pre výber miesta, kde by ste na pár dní chceli zložiť uterák, najistejšie je orientovať sa na južné, prípadne východné pobrežie Srí Lanky. Východné pobrežie Srí Lanky ľudia čoraz častejšie vyhľadávajú, ak chcú mať pocit, že sú odtrhnutí aj od tej srílanskej reality.

Východ krajiny je stále ešte menej rozvinutý a okupovaný turistami a na pláži sa často ocitnete úplne sami. Čistá romantika. Pokiaľ hľadáte možno trochu akčnejšiu dovolenku, večer si radi vyrazíte do mesta na drink či grilované krevety, cez deň vám nevadia ďalší cudzinci na pláži a zvažujete, že by ste možno konečne vyskúšali, čo to ľudia vidia na surfovaní, tak juh Srí Lanky je miestom pre vás! Od krásneho historického mesta Galle až po mestečko Tangalle je pobrežie lemované širokými zlatistými plážami, školami surfingu, rybárskymi loďkami. Netreba sa báť ani najvyššej turistickej sezóny. To, čo sa ešte v súčasnosti označuje na Srí Lanke za najvyššiu sezónu, má stále ďaleko od toho, čo si predstavíte pod preplnenými plážami v Taliansku či v Chorvátsku.

Pláž. Srí Lanka
Pláž. Srí Lanka. Foto: CK SATUR

2. Najväčšie cicavce na svete

V spojitosti so Srí Lankou si zo zvieracej ríše asi väčšina ľudí vybaví slona, možno ešte leoparda a samozrejme opice. Už menej sa hovorí o tom, aké úžasné možnosti na pozorovanie veľrýb poskytuje juh Srí Lanky. Práve tam sa v určitých obdobiach vyskytuje najväčší cicavec na svete – vráskavec ozrutný (po angl. blue whale).  Fascináciu turistov veľrybami domáci veľmi rýchlo objavili a pretavili do výhodných ponúk pre cestovateľov. Mestečko Mirissa na juhu Srí Lanky je hlavným mestom „pozorovania veľrýb“. Denne na more vyrážajú desiatky výletných lodiek.

Hoci môže byť táto „show“ životným zážitkom, pri výbere agentúry, ktorej je človek ochotný dať (na srílanské pomery) nemalé peniaze však odporúčame, či agentúra dodržiava zásady stanovené na pozorovanie veľrýb. Podozrivo nízka cena v porovnaní s konkurenciou je jedným z prvých znakov, že budete na preplnenej lodi, ktorá bude bez hanby a rešpektu veľrybu naháňať, hoci je to v rozpore so všetkými pravidlami. A toto určite nie je zážitok, aký si z pozorovania týchto majestátnych tvorov chcete odniesť. Práve naopak, mať možnosť sledovať tieto majestátne tvory v ich nerušenom prírodnom „habitate“ je neskutočným zážitkom.

3. Turistika a čajové plantáže

Srí Lanka je taká rozmanitá, že si sama pýta, aby ste ju objavovali. Určite vám to nedá a aj vy zamierite po horúcich dňoch strávených na pláži smerom na srílanskú vysočinu. Je až neuveriteľné, že po pár hodinách v aute, či vlaku (pre odvážnych aj v autobuse) vystúpite pocitovo v inej krajine. Centrálna vysočina, ako sa nazýva kopcovitý stred Srí Lanky je oblasť, kde si užijete krásne výhľady na zelené kopce, turistiku, čajové plantáže, skvelé jedlo a objavíte ďalší rozmer tohto krásneho ostrova.

Čajová plantáž. Srí Lanka
Čajová plantáž. Srí Lanka. Foto: unsplash.com

Notoricky známe sú miesta ako Ella, Nuwara Eliya, Adam’s Peak, ale aj mnohé ďalšie. V celej oblasti je mnoho krásnych turistických trás, že by človek ani neveril, akú krásnu horskú turistiku je možné zažiť na Srí Lanke. V okolí obľúbeného mestečka Ella je hneď niekoľko miest pre milovníkov kopcov ako Ella’s Rock či Little Adam’s Peak. Ak si len chcete spraviť dlhšiu prechádzku, oplatí sa ísť pozrieť krásny most 9 Arch Bridge (v preklade Most deviatich oblúkov). Ak si ale chcete dať do tela a zažiť asi najspirituálnejší moment na Srí Lanke, približne o druhej až tretej nad ránom stovky ľudí vyrážajú na približne trojhodinový výstup na posvätné a zároveň piate najvyššie miesto na Srí Lanke. Adam’s Peak má neskutočnú energiu a silu. Nie je teda prekvapením, že je to posvätné pútnické miesto pre budhistov, hinduistov, kresťanov aj moslimov. Avšak na to to aby ste sa dostali až na vrchol, kde údajne stúpil Budha, Shiva, či Adam, keď ho vyhnali z raja, vás to bude stáť riadne veľa potu a energie, ktoré necháte na približne 5500 strmých schodoch smerujúcich na vrchol.

Vodopád. Srí Lanka.
Nádherná krajina plná vodopádov. Srí Lanka. Foto: unsplash.com

4. Panoramatické výhľady pri ceste vlakom

Bez toho, aby ste zažili na Srí Lanke jazdu vlakom, sa ani nevracajte. Je to jeden zo zážitkov, ktorý neodmysliteľne ku Srí Lanke patrí. Tak ako vlaky patria k Indii, gondoly k Benátkam, či hydroplány k Maldivám, hoci pri tých posledných dvoch sa treba pekne buchnúť po vrecku. Výhodou je, že na Srí Lanke sú vlaky najprirodzenejším spôsobom dopravy a podľa toho, ako skoro si ich zarezervujete, môžu byť aj najpohodlnejšie. Preslávené trasy sú práve na centrálnej vysočine. Kultová trasa je z Kandy do Elly. Ide o jednu z najkrajších scénických vlakových trás na svete. Širokorozchodnú železnicu, ktorú tu na prepravu čaju z vysočiny na pobrežie nechali postaviť Angličania, dnes využívajú hlavne dopravné vlaky napchaté do posledného miesta, turistami aj domácimi. Najobľúbenejšia trasa býva často preplnená a v prvých triedach vypredaná.

Ak si chcete vychutnať pohodlnú cestu vlakom počas niektorého z denných výletov v okolí napríklad mestečka Ella, môžete sa vlakom vybrať na približne hodinovú jazdu do dedinky Haputale. Kúsok od Haputale sa nachádza jedna z prvých čajových tovární založená Sirom Thomasom Liptonom, ktorého meno je už v našich končinách takmer synonymom pre čaj. Po prehliadke továrne na spracovanie čaju si spravte  výlet na tzv. Liptonovu vyhliadku, z ktorej zvykol Sir Lipton pozorovať svoju čajovú ríšu. Práve počas jazdy vláčikmi cez centrálnu vysočinu, ktorej klíma veľmi praje pestovaniu čaju, sa vám pri pohľade na lány čajových plantáží vynorí v pamäti už exotický pojem Cejlón – tak sa totiž pôvodne Srí Lanka nazývala.

Vlak idúci cez most v zelenom prostredí. Srí Lanka.
Scénická cesta vlakom. Srí Lanka. Foto: unsplash.com

5. Úsmevy domácich

Možno to pre niekoho znie ako klišé, ale skúsenejší cestovatelia vedia, o čom hovoríme. Keď nemá človek pri cestovaní nejaké zásadné nepríjemnosti a strávi v krajine príjemný čas, obraz o domácich si vytvorí na základe rôznych všetkých tých drobných interakcií, rozhovorov a stretnutí. Na Srílančanoch je sympatické, že tam turista stále môže zažiť autentické a nezištné momenty. Na Srí Lanke máte z ľudí pocit, ich úsmevy sú úprimné a sami sa ponúknu, že si s nimi nespravíte fotku. Pre domácich sme rovnako exotickí, ako oni pre nás. Samozrejme pre obchodníkov, taxikárov a tuk-tukárov sú turisti stále „chodiace peňaženky“, ale mnoho miestnych vám ešte stále dá pocítiť, že sa tešia nielen z vašich peňazí ale aj z vašej návštevy.

Zbieranie čajových lístkov na plantáži. Srí Lanka
Zbieranie čajových lístkov na plantáži. Srí Lanka. Foto: CK SATUR

Krajina sa stále rozvíja a s ňou sa rozvíjajú aj ľudia a preto budú najbližšie roky najlepšími a najautentickejšími na návštevu tejto výnimočnej krajiny. Kompletnú ponuku poznávacích zájazdov nájdete u nás.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook