20 tipov na aplikácie, ktoré vám uľahčia cestovanie

Bez mobilu funguje dnes už málokto. Telefonovanie, chat, sociálne siete sa stali našou každodennou rutinou a ich aplikácie prirodzenou súčasťou vybavenia telefónu. Aj preto sme sa rozhodli zhrnúť pár tipov aplikácií, ktoré sú nápomocné pri cestovaní po svete, aby sa z mobilu, okrem fotoaparátu, stal aj dobrý pomocník pri cestovaní. Koľko z nich už máte aj vy, vo svojom telefóne?

Pred cestou: Plánovanie a balenie

Každé cestovanie má svoje váhové obmedzenia batožiny a líšia sa len tým, či sa vyberiete na poznávanie miest, prírody, či klasickú letnú dovolenku. Nikto z nás nechce vláčiť na dovolenke zbytočnosti. Aby sa tak nestalo môžete využiť aplikáciu, kde si všetko rozvrhnete do detailu.


PackPoint travel packing list

V aplikácii si najprv vyberiete pohlavie, potom kedy a kam idete a tiež na akú dlhu dobu tam plánujete ostať, prípadne aj aktivity, ktoré plánujete robiť. Aplikácia vám následne vygeneruje všetky veci, ktoré budete potrebovať a vy si už len zaškrtnete tie ktoré uznáte za vhodné. Zoznam môžete upravovať, pridať ďalšie veci alebo skryť veci, ktoré nepotrebujete, či zdieľať zoznam s priateľmi. 

batožina
Batožina. Foto: pixabay.com

Triplt

Skôr než začnete baliť musíte vedieť kam chcete ísť a čo tam zažiť. A aby ste mali všetky potrebné termíny na jednom mieste, využite Triplt. V aplikácii máte všetky termíny letov, taxikov, a hotelov na jednom mieste. Nemusíte sťahovať 3 aplikácie, kde každá slúži na niečo iné ale máte pekne všetko uložené v jednej aplikácii. Čo vám ušetrí veľa stresu a frustrácie. Môžete jej umožniť prístup k e-mailom alebo vždy manuálne preposlať údaje s rezerváciami hotela, letenkami, či napríklad s požičaním auta a aplikácia sa už potom postará o zvyšok – vytvorí vám cestovný diár, ktorý máte vďaka TripIt neustále so sebou. Vidíte podrobný plán letov so všetkými detailmi, ako sú číslo letu, typ lietadla, odletová brána, čas odletu a dĺžka letu.


Počas cesty: Na letisku, v lietadle, v aute

Aby ste si mohli dopriať teplo aj v zime, je potrebné absolvovať dlhšiu cestu. Dlhý let, prestoje na letisku, ale aj cestu autom vám vedia uľahčiť prípadne spríjemniť hneď viaceré aplikácie.


WiFox

„Je tu wifi?“ Po otázke „Už tam budeme?“ asi najčastejšia otázka násťročných na cestách. Aby ste ju nemuseli počúvať už počas čakania na letisku, zodpovedať ju dokáže aj aplikácia. Stačí si zvoliť na mape konkrétne letisko a máte názov a aj heslo k zamknutej Wi-Fi. Informácie sú v aplikácii neustále aktualizované a sú pridávané stále nové a nové letiská. Autorom je bezpečnostný IT inžinier a bloger menom Anil Polat, ktorý  zhromažďuje heslá Wi-Fi sietí na letiskách po celom svete a delí sa o ne s verejnosťou.

Čakanie na letisku
Čakanie na letisku. Foto: pixabay.com

Sygic a Waze

Potrebujete spoľahlivú aplikáciu s navigáciou a mapami? Na svete ich existuje je naozaj mnoho. Ak hľadáte takú, ktorá bude fungovať aj offline, môžete siahnuť po Sygicu. Pri používaní oceníte aj lokalizáciu do slovenského jazyka a napríklad aj to, že drvivá väčšina funkcií funguje bezplatne. Výbornou alternatívou je aj Waze s obrovskou komunitou užívateľov, ktorí dennodenne pridávajú nové aktuálne informácie o doprave, dopravných obmedzeniach ale aj policajných hliadkach.

navigácia
Navigácia. Foto: depositphotos.com

Pocket

Vďaka aplikácii Pocket si môžete ukladať zaujímavé články z Instagramu alebo Facebooku na neskôr. Potom si ich prečítate bez otravných reklám a nutnosti pripojenia na internet.


Na mieste: Komfortne a komplexne

Či už ste sa vybrali na letnú dovolenku, poznávací zájazd city break alebo dovolenku v exotike, každú z nich vám vie uľahčiť niektorá z nasledujúcich aplikácií:

Moovit

Mobilná aplikácia Moovit sa zaoberá efektívnym prepojením dopravných systémov, navigácie a užívateľských informácií. Základom tejto aplikácie sú cestovné poriadky všetkých typov verejnej dopravy v konkrétnych mestách, a tak aj presná navigácia užívateľa ku konkrétnemu nástupišťu alebo stanici. Táto aplikácia funguje v stovkách miest po celom svete.

stanica
Muž vlakovej na stanici využívajúci mobilnú aplikáciu Moovit. Foto: pixabay.com

Sunscreen Reminder

Pre zábudlivých dovolenkárov je určené aplikácia, ktoré vám pripomenie, kedy sa natrieť opaľovacím krémom počas oddychovej dovolenky na pláži. Po stiahnutí si je treba nastaviť automatickú pripomienku, podľa informácie koľko vydrží na pokožke. Tú nájdete na konkrétnom obale opaľovacieho prípravku. Manuálna pripomienka sa nastavuje na konkrétny dátum a čas. Automatická pripomienka sa nastavuje minimálne na každú hodinu až každých 5 hodín.

žena na pláži
Opaľujúca sa žena na pláži. Foto: pixabay.com

Graditude

„Iný kraj, iný mrav“. Pomerne často sa cestovatelia stretnú v reštaurácií s tým, že nevedia, aké sprepitné je vhodné v tej ktorej krajine. Pomôcť vám môže aplikácia Graditude, v ktorej zadáte čiastku, ktorú máte uhradiť a aplikácia vám ukáže aké sprepitné je vhodné z danej sumy v danej krajine, uhradiť.

sprepitné
Sprepitné. Foto: pixabay.com

TravelSafe

Myslite aj na bezpečnosť, v zahraničí obzvlášť. Aplikácia myslí na dôležité veci za vás. Pomocou tejto aplikácie môžete zavolať na núdzové číslo danej krajiny, a nájdete v nej aj návody ak by bolo vo vašom okolí zemetrasenie alebo bombový útok. Pokiaľ sa veľmi bojíte, tak môžete zdieľať svoju polohu s blízkou osobou, ktorá potom vždy vie kde sa nachádzate.


XE Currency

Ak prechádzate viacerými exotickými krajinami, táto aplikácia môže prísť vhod. XE Currency vie poskytnúť informácie o kurzoch všetkých svetových mien, ktoré sú pravidelne aktualizované. Vyhľadávane kurzy fungujú aj offline, aj tak si môžete na mieste prepočítať, koľko stojí korenie na trhu napr. na Zanzibare.

Medzi cestovateľskými aplikáciami je viacero, ktoré slúžia ako pomyselný bedeker s peňaženkou v jednom. Spomedzi nich sme vybrali tie najznámejšie.


Maps Me

Aplikácia obsahuje milióny miest, usporiadaných do kategórií, čo uľahčuje vyhľadávanie. Miestne reštaurácie, supermarkety, turistické atrakcie, ale aj mapy stoviek krajín, dostupných aj offline. Maps me umožňuje vytvárať zoznam obľúbených miest a na základe režimu automatického sledovania vás k nim aj zavedie.

Mobil, mapa a kompas
Mobil, mapa a kompas. Foto: pixabay.com

Tripomatic

Ďalšia plánovacia aplikácia, cez ktorú si navrhnete všetky aktivity, ktoré chcete počas dovolenky zažiť. Umožňuje vytvoriť si denný plán. Výhodou je, že aplikácia je prepojená aj s webovou verziou tripomatic.com, takže plánovať môžete aj na veľkom monitore. Tripomatic eviduje viac než tisícky atrakcií v stovkách destinácií. Mnohé destinácie ponúkajú aj offline obsah ako mapy, fotky a sprievodcov.


CityMaps2Go

Ako samotný názov napovedá, aplikácia je na stiahnutie máp miest s extra možnosťou vyhľadať hotely, reštaurácie, nočné kluby, architektúru, nákupné centrá, možnosti outdoorových aktivít a dokonca aj nemocnice, školy a univerzity.


Google Trips

Cestovateľskú platformu Google ocenia všetci, čo využívajú aj ostatné služby, čo ponúka. Aplikácia prostredníctvom gmailu ukladá všetky letenky, rezervácie hotelov , uloží ich a dátumovo zoradí. Na základe toho si môžete prehľadne pozrieť všetky už absolvované a ešte iba nadchádzajúce cesty s informáciami o jednotlivých aktivitách, pamiatkach, atrakciách, či odporúčaniami o dopravných možnostiach. Prostredníctvom Google trips si viete zostaviť na mieru šitý plán, ktorý bude dostupný aj offline.


Fog of World

Každý nepreskúmaný kúsok zeme je pre nás akoby zahalený hmlou a presne s touto myšlienkou pracuje spoplatnená aplikácia. Jej základom je livemap, ktorá po spustení zaznamenáva váš pohyb a tým odhaľujete mapu, vytvárate obrazce a spoznávate svoju bádateľskú úroveň. Spoznáte počet preskúmaných kilometrov štvorcových ako aj aké percento z celkovej rozlohy zeme to predstavuje a rôzne iné štatistiky. Za rôzne ciele, napr. návšteva 10 krajín EÚ, obsahujete zbierate odznaky.


Wallet

Wallet je najkomplexnejší sledovač príjmov a výdavkov nielen na cestách. Všetky vaše výdavky sú usporiadané prehľadne do niekoľkých kategórií, ako napríklad reštaurácie, nákupy, ubytovanie, letenky atď. Výhodou je napríklad podpora viacerých mien, ukladanie bločkov a záruky, PIN zabezpečenie, zrozumiteľné grafy a zostavy, nákupné zoznamy, zobrazenie zostatku a iné.

peňaženka
Peňaženka. Foto: pixabay.com

Pre lokal patriotov je tu aplikácia Vypadni.sk, ktorá vám spríjemní a uľahčí cestovanie po Slovensku. Vypadni.sk je skvelou pomôckou pre všetkých tých, ktorí chcú spoznať krásy Slovenska, no nedisponujú dostatočnými informáciami. Ponúka viac ako 2 000 objektov spolu s fotografiami, podrobnými informáciami a ich polohou na mape. Aplikácia vám poslúži aj ako pomôcka pri sprevádzaní zahraničných návštev po Slovensku.


Po návrate: Zaznamenávanie zážitkov

Po návrate z dovolenky sú na rade spomienky. A povedzme si rovno, že v dnešnej uponáhľanej dobe, už len málokto rieši tlačené fotky do fotoalbumov a aj príprava fotoknihy si žiada svoj čas za PC. Aplikácia Lalalab priamo v mobile ušetrí čas, tým, že sa sa vie spárovať s vašim kontom na IG a tak fotky len vyklikáte a nemusíte ich ani upravovať, ak nechcete – následne si len vyberiete z množstva formátov, ako plagáty, knihy, magnetky. Pre zručnejších, čo sa radi vyhrajú, má aj sady na výrobu vlastného albumu.

  • selfie
  • kamera
  • android
  • selfie
  • kamera
  • android

Tí, čo ostávajú verný online prostrediu a chcú mať svoje cesty zmapované, odporúčame aplikáciu na zaznamenávanie miest Been. Táto online zaškrtávacia mapa, poteší najmä vášnivých cestovateľov.

Cestovateľských aplikácií je dnes už naozaj veľa. Pomôžu uľahčiť cestovanie takmer vo všetkých smeroch. No nezabúdajte, že niekedy je možno lepšie zdvihnúť hlavu a poobzerať sa okolo seba a zažiť tak ľudí a atmosféru krajiny na vlastnej koži, nie cez telefón.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook