20 tipov, ako prežiť dlhý let

Najlepšie rady ako prežiť dlhý let v zdraví, a k tomu tipy na boj s nudou, bez ohľadu na to, akou triedou cestujete.

Kým presun na letisko, či pohyb jeho zónami, môže byť pomerne hektickým zážitkom, pobyt na palube lietadla býva presným opakom. Najmä, ak let trvá dlhé hodiny a pohyb v economy triede je značne obmedzený, čo len prispieva k zdaniu, že čas plynie pomalšie. Aby ste si takýto nekonečný let čo najviac spríjemnili, vyhli sa prípadným zdravotným ťažkostiam z dlhého sedenia a pokiaľ možno aj predišli únave známej ako „jet lag“, treba sa dopredu pripraviť.

interiér lietadla
Interiér lietadla. Foto: unsplash.com

Aktuálne najdlhší let na svete je zo Singapuru do New Yorku a trvá 18 hodín a 50 minút. 17 a viac hodín sa lieta napríklad aj z Aucklandu (Nový Zéland) do Dohy (Katar), z Perthu (Austrália) do Londýna, či z Dallasu do Sydney.

Pre orientáciu, dĺžka letu Viedeň – New York je do 10 hodín, let do Thajska trvá tiež 10 hodín, na Zanzibar sa dostanete za 8 a pol hodiny. Koľko trvá let do Ománu (6,5 hod.), Dubaja (5:30 hod.), Egypta (3:40 hod.) a iných populárnych destinácií je najlepšie informovať sa v cestovnej kancelárii, prípadne na informačnom portáli, ešte pred výberom leteckej trasy.

spiaca žena v lietadle
Spiaca žena v lietadle počas dlhého letu. Foto: CK SATUR

Ako pohodlne zvládnuť cestu lietadlom

Fyzický komfort a psychická pohoda sú pri dlhom lete lietadlom kľúčové. Dosiahnete ich súhrou niekoľkých faktorov.


1. Prehľad služieb aeroliniek

Nie všetky letecké spoločnosti ponúkajú rovnaké služby a komfort. Prehľad hodnotení aeroliniek ešte pred výberom konkrétneho letu je dobrým odrazovým mostíkom nielen pre lepší výber, ale aj pre realistickejšie očakávania priebehu letu. Qatar Airways získalo za rok 2022 ocenenie "najlepšia letecká spoločnosť na svete". Druhé miesto získal Air New Zealand a tretie Etihad Airways. Tie najkomfortnejšie lety aktuálne ponúka Qatar Airways alebo Emirate Airlines, ktoré nájdete aj v našej ponuke dovoleniek.

Ponuka dovoleniek
Lietadlo spoločnosti Qatar Airways
Lietadlo spoločnosti Qatar Airways. Foto: CK SATUR

2. Všetky veci, ktoré si beriete na palubu, vopred otestujte

Či je to elektronika, alebo iné cestovné „pomôcky“, uistite sa, že sú v stopercentnom stave a môžete sa na ne spoľahnúť.


3. Rezervácia správneho sedadla

Extra priestor na nohy, viac voľnosti v pohybe a nemusíte ani uhýbať prísediacim, keď sedíte na sedadle pri uličke. Predné sedadlá majú výhody, ktoré pri dlhom lete oceníte. Stojí preto za pokus preskúmať možnosti ich rezervácie.

K ďalším veciam, ktoré by ste pri rezervácii mali zohľadniť, patrí vaša schopnosť zaspať posediačky, to či cestujete sami i vaša bežná frekvencia návštevy toaliet.


4. Pred dlhým letom neponocujte

Na prvý pohľad sa môže javiť ako dobrý nápad v noci pred letom nespať, lebo to predsa plánujete dohnať v lietadle. No nikdy neviete, či neskončíte vedľa plačúceho bábätka, zhovorčivej osoby, alebo či nebudete musieť každú chvíľu vstávať zo sedadla. A to by už znamenalo seriózny nedostatok spánku. Normálne sa doma vyspať je preto oveľa predvídavejšie.


5. Pohodlný odev

Dôležitosť pohodlného odevu nemožno dostatočne vyzdvihnúť. Že nimi nie sú vysoké podpätky, ani tesné nohavice je zrejme jasné, no po dlhšom čase strávenom v jednej polohe sa môžu stať obmedzujúcimi i šaty, od ktorých by ste to inak nečakali. Najvhodnejší odev na dlhý let by mal mať preto, v rámci možností, čo najbližšie k pyžamu. Samozrejmosťou by mali byť topánky s možnosťou uvoľnenia šnúrok, pohodlná spodná bielizeň i vrchný odev, prípadne kompresné ponožky.

tepláky a ponožky
Tepláky a ponožky. Foto: CK SATUR

6. Eliminácia zvuku

Ak vám prekážajú zvuky leteckej techniky, alebo ruch spôsobený spolucestujúcimi a personálom na palube, zabezpečte si špeciálne slúchadlá, ktoré vás pred nimi ochránia. V blokovaní zvuku nie sú síce úplne dokonalé, ale robia ho aspoň tolerovateľnejším. Dajú sa kúpiť vo všetkých bežných prevedeniach a predstavujú lepšie a pohodlnejšie riešenie ako penové štuplíky.

slúchadlá
Slúchadlá. Foto: CK SATUR

7. Pribaľte si užitočné veci

Maska na tvár (na spanie), prípravok na zvlhčenie pokožky, balzam na pery, fľaša vody, nabíjačka na smartfón, prenosná batéria, cestovný vankúšik, prípadne i zubná kefka s pastou môžu byť presne tými drobnosťami, ktoré urobia rozdiel a urobia let znesiteľnejším, ak nie priamo príjemnejším.

veci do lietadla
Výbava do lietadla. Foto: CK SATUR

Strava počas dlhého letu

Po tom vonkajšom, sa treba postarať aj o komfort vnútorný – nezostať hladný, no zároveň si ani zbytočne nepriťažiť.


8. Prísun tekutín

Podobne ako pri väčšine iných vyčerpávajúcich aktivitách, dostatočná hydratácia je pred i v priebehu letu absolútne nevyhnutná. Vzduch v lietadle môže byť občas suchší, k tomu stres a vyššia teplota môžu odvodnenie len urýchliť. Z rovnakého dôvodu je dobre sa pred letom vyvarovať aj konzumácie alkoholu. Vody je spravidla na palube dostatok a stačí o ňu požiadať. V obchodnej zóne letiska prístupnej po check-ine zakúpite aj nápoje určené na ešte lepšiu hydratáciu (s obsahom elektrolytov). Pitie kofeínových nápojov by ste mali taktiež dobre zvážiť, hlavne v kontexte dĺžky letu a prípadného jet lagu.


9. Objednávka jedla

Posledná vec, ktorú chcete počas letu zažiť, je žalúdočná nevoľnosť. Pri voľbe z jedál palubného menu si preto dajte záležať na pokrmoch ľahkých, dobre stráviteľných. Choďte na istotu, informujte sa o presnom zložení a vyberte si len jedlá, ktoré váš organizmus zvládne bez problémov spracovať. Na stránkach leteckých spoločností nájdete informácie aj o ponuke jedál, či už preferujete napríklad vegetariánsku alebo vegánsku stravu. 

jedlo spoločnosti Qatar Airways
Ponuka jedla spoločnosti Qatar Airways. Foto: qatarairways.com

10. Vlastné jedlo

Príprava pokrmov z vlastnej kuchyne predstavuje záťaž navyše pred odletom, no znižuje riziko tráviacich nepríjemností, keďže viete presne, čo obsahujú. Pokiaľ ide o potraviny pevnej konzistencie, väčšina bezpečnostných kontrol ich povoľuje vziať na palubu. Letecké spoločnosti sa tiež spravidla stavajú pozitívne k ich konzumácii. Surová zelenina, oriešky, ovocie, sušienky i ľahší šalát vám tak isto prídu vhod.

Pripraviť sa na dlhší let v tomto ohľade znamená myslieť aj na uskladnenie jedla, pribalenie lyžičky a obrúskov, ale i voľbu pokrmov, ktoré nie sú aromatické (s ohľadom na ostatných cestujúcich) a pri izbovej teplote sa nekazia.


Ako sa pripraviť na zdravotné riziká pri dlhšom lete

Zdravotných nástrah, vyplývajúcich z kombinácie stresu, dlhého sedenia a suchého vzduchu je hneď niekoľko, ale všetkým sa dá predchádzať.


11. Cirkulácia krvi

Myslite na to, ako sedíte, lebo dlhé sedenie môže vyústiť do tvorby krvných zrazenín, medicínsky označovaných trombóza. V ich dôsledku sa cievy môžu zúžiť, alebo aj úplne uzavrieť. Najčastejším miestom, kde sa tak deje, sú dolné končatiny. Vhodné je použiť vankúš na krížovú oblasť, sedieť uvoľnene a rovno, a nekrížiť si nohy. Jednoduchou prevenciou proti trombóze je pohyb. V lietadle to znamená prechádzku uličkou alebo cviky v sede:

  • S nohami naplocho na zemi najprv zdvihnite chodidlá tak, že na zemi zostanú len päty. Na pár sekúnd ich potlačte čo najviac smerom nahor. Potom to isté zopakujte so špičkami na zemi a pätami nahor, a celý cyklus opakujte aspoň 10 krát po sebe.
  • Nohy zodvihnite z podlahy a špičkami prstov opisujte pravidelné kružnice, niekoľkokrát do každej strany.
  • Ak máte pred sebou dostatok priestoru, striedavo vystierajte nohy v kolenách do vodorovnej polohy.
  • Pre zlepšenie prúdenia krvi v celom tele je dobré zapojiť aj jeho hornú časť, napríklad krútením ramien dopredu a dozadu.

12. Pohybová sústava

Ničím nezvyčajným nie sú ani bolesti chrbta. Telo potrebuje pohyb a ak sa mu ho nedostáva, svalové tkanivá sa stiahnu, chýba im kyslík a prechádzajú do anaeróbneho režimu. V ňom sa vylučuje kyselina mliečna a tá spôsobuje bolesti. Vyššie uvedené cviky môžu, spolu s občasnými prechádzkami uličkou medzi sedadlami, pomôcť aj pri tomto neduhu.


13. Ako prespať dlhý let

Spánok je skvelým spôsobom ako efektívne využiť čas dlhého letu. Aby sa vám podarilo úspešne zaspať a príliš často ste sa nebudili, prídu vhod už spomínané slúchadlá na elimináciu zvuku, maska na oči a cestovný vankúš s výrezom na krk. Čo sa polohy týka, výhodou môže by miesto pri okienku, lebo z neho sa dá aspoň čiastočne oprieť o stenu.

Spánok počas letu
Spánok počas letu. Foto: austrian.com

Prírodné látky, vo forme čaju alebo čistého extraktu, podporujúce spánok vám môžu pomôcť pri zaspávaní. Ich účinok, ako aj celkový dopad na váš organizmus, by ste si ale mali overiť ešte pred odletom. Rovnako je vhodné riadiť sa inštinktom a prirodzenou únavou a nesnažiť sa spánok vyvolať nasilu, či umelo. Pohodlné oblečenie a možnosť natiahnuť nohy sú pri spánku v lietadle nespornými benefitmi.


Ako prežiť dlhý let bez nudy

Výborným liekom na nekonečne dlhý let je skrátiť si ho zábavou.


14. Pripravte si elektronické zariadenia...

... a naplňte ich zábavou. Smartfóny, tablety, malé herné konzoly, audio prehrávače, alebo elektronické knihy -  teraz nastal čas využiť ich naplno. Nezabudnite na náhradné (externé) batérie a nabíjačky.


15. Filmy, seriály, hudba a videohry

Desať a viac hodín v lietadle môžete pokojne a bez pocitu viny stráviť sledovaním filmov, seriálov či počúvaní hudby. Na WiFi a streaming by ste sa však spoliehať nemali. Obsah by ste si radšej mali zabezpečiť vopred, starým dobrým stiahnutím do zariadenia podľa vašej voľby. Filmy, poskytované priamo leteckou spoločnosťou, sú vždy vítaným bonusom. 

Zábava na palube lietadla
Zábava aj na palube lietadla. Foto: austrian.com

Keď už máte so sebou laptop, alebo aspoň tablet, bolo by škoda nevyužiť ho aj na hry. Dobrou alternatívou, najmä pre deti, sú tiež herné konzoly do ruky. 

16. Fyzické hry

Ak cestujete vo dvojici, alebo vo väčšej skupine, môžete skúsiť šach, backgammon, karty, prípadne rôzne hlavolamy, slovné hry, alebo hry na papieri, či vyfarbovanie obrázkov farebnými ceruzkami. Deti si môžu vziať pár svojich obľúbených hračiek, s ktorými sa dokážu zabaviť aj v malom priestore.

hračky
Hračky. Foto: unspalsh.com

17. Čítanie

Ideálnym zdrojom literatúry na cesty sú čítačky elektronických kníh. Pojmú tisíce strán textu a ich batérie vydržia i niekoľko dní intenzívnej prevádzky. Solídnu ponuku knižných titulov v tradičnej väzbe nájdete v obchodoch na letiskách. Ak chcete spojiť príjemné s užitočným, môžete sa venovať cudzojazyčnej literatúre a čítanie striedať s jazykovým audio kurzom.

čítačka kníh
Čítačka kníh. Foto: CK SATUR

18. Kreatívne činnosti

V lietadle sa dá písať denník (alebo blog), editovať fotografie, programovať a, akokoľvek nepravdepodobne to znie, občas aj štrikovať. Štrikovacie ihly nezvyknú byť na palube vyslovene zakázané, len bezpečnostná služba letiska vám ich nemusí povoliť. Môžete si tiež skúsiť zorganizovať kabelku, premazať nekonečné množstvo fotiek v telefóne, vyčistiť hard disk laptopu, či zaktualizovať harmonogram na najbližšie týždne.


19. Pracovať, či nepracovať

Ak ste na pracovnej ceste, práca je jednou z logických možností ako stráviť inak neproduktívny čas. Predovšetkým v prípadoch, keď ste s niečím pozadu, alebo sa potrebujete vopred pripraviť na náročnú úlohu. Realitou však je, že veľa ľudí má ohľadom práce v lietadle skôr prehnané očakávania. V prípadoch, keď sa vám nedarí sústrediť, nemusíte sa preto cítiť previnilo. Nie ste v tom sami.


20. Nadviažte konverzáciu

Prirodzená voľba pre zhovorčivé povahy, no špeciálny druh výzvy pre introvertov. Dlhý let je ale ideálnym prostredím, kedy sa môžete prekonať a osloviť niekoho cudzieho, aj keď vám to je obyčajne proti srsti. Máte čas a hromadu tém o miestach odletu a príletu, o skúsenostiach z iných ciest, či o aktuálnom dianí okolo vás. 

let lietadlom
Let lietadlom. Foto: unsplash.com

Veríme, že sme vás našimi radami inšpirovali, a že ich skúsite využiť počas letu za vašou dovolenkou kdekoľvek na svete. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook