10 mýtov o perle Karibiku

Kuba - perla Karibiku preslávená ručne ušúľanými cigarami, rumom, salsou, nádhernými plážami, ale aj socializmom je snom mnohých cestovateľov. Prečítali, či počuli ste o nej už veľa? Možno sa nájde pár faktov, ktoré vás prekvapia.

1. Po Havane jazdia len veterány

Azda každý z nás pri spomienke Havany, hlavného mesta ostrova predstaví obraz všade prítomných veteránov. Havana vjeja, ako sa volá historické centrum, je chránenou pamiatkou UNESCO a v jeho uličkách sa nesú rytmy salsy, striedané zvukom motorov týchto “starčekov”, ktoré tu ostali ako pamiatka na „americké“ obdobie mesta i celého ostrova. Faktom je, že jediné americké autá, ktoré na Kube možno zakúpiť na súkromné účely sú tie, ktoré boli zaregistrované a nadobudnuté pred revolúciou (do roku 1959). Embrago platí aj na súčiastky. Pýtate sa ako je možné, že autá ešte jazdia? Vynaliezavosť kubánskych mechanikov je skrátka nekonečná. Po uliciach tu už behajú aj autá zahraničných značiek. Staré chevroletty slúžia ako taxíky, ale aj turistická atrakcia - hodinovú jazdu si môžete vychutnať aj počas poznávacieho zájazdu Kuba - to najlepšie all inclusive.

Veterán
Veterán. Kuba. FOTO: depositphotos.com

2. Havanský Capitol je verná kópia toho amerického

El Capitolio v Havane je často prirovnávaný k tomu vo Washingtone, no nie je jeho vernou replikou. Prevyšuje amerického predchodcu vo všetkých parametroch, postavený bol v 30-tych rokoch 20. storočia - v zlatej „americkej ére“ ostrova. V neposlednom rade sa líši aj svojou funkciou - ako parlament slúžil do revolúcie, v súčasnosti je sídlom Kubánskej akadémie vied.

El Capitolio
El Capitolio. FOTO: depositphotos.com

3. Turisti majú svoju vlastnú menu

Aj mena má na Kube svoje špecifikum. Využívajú sa tu totiž meny dve – peso nacionale a peso convertible. Konvertibilné pesos (v skratke CUC) je turistická mena, ktorú dostanete za svoje eurá. Pesos nacionale (PUC) je mena, v ktorej Kubánci dostávajú svoje platy – ide o lístky na potraviny na prídel, miesta kde za ne nakúpiť poznajú najmä domáci. Vzhľadom na konverzný kurz je pochopiteľné, že miestny sa všemožne snažia dostať k turistickej mene.

kuba
Kuba. FOTO: depositphotos.com

4. Lásku si za jeden CUC nekúpiš, ale obed áno

Medzi ďalšie miestne „atrakcie“ patria aj kubánske ženy. Prechádzkou centrom ich stretnete hneď niekoľko, ale pozor – ak sa budete chcieť s jednou z vymaľovaných a farebne poobliekaných dám vyfotiť, pripravte si svoje turistické pesos (CUC). Ceny sa na Kube rôznia v závislosti od toho, ako často na týchto miestach vidia turistov. Tí samozrejme cenu zvyšujú, ale ak si dáte námahu s hľadaním nájdete aj pizzu za 1 CUC!

  • miestni obyvatelia, kuba
  • miestni obyvatelia, kuba
  • miestni obyvatelia, kuba
  • miestni obyvatelia, kuba
  • miestni obyvatelia, kuba
  • miestni obyvatelia, kuba

5. Cigary šúľané na stehnách mladej Kubánky

Pánov určite láka aj predstava mladých Kubániek šúľajúcich cigary medzi stehnami – je to ale naozaj tak? Počas poznávacieho zájazdu sa vyberiete aj do tabakovej fabriky a zistíte ako spoznať pravú cigaru pre pánov a pre dámy a tiež, či v tabakových fabrikách pracujú povestné mladučké Kubánky, alebo ide len o marketingový ťah známej značky cigár.


6. Hemingway mal najradšej mojito

Havana je známa aj tým, že bola útočiskom autora svetoznámeho románu Starec a more – Ernesta Hemingwaya. Po jeho stopách sa môžete vydať hlavným mestom, kde patril k stálym návštevníkom tunajšieho klubu La Floridita. Láska tohto umelca k alkoholu je známa, čo je už menej známe je, že bol diabetik a mojito, ako vieme je plné trstinového cukru. To ale spisovateľa nezastavilo a jeho obľúbeného nápoj - daiquiri, si už odoprieť nedokázal.

Miestni obyvatelia v uliciach Kuby
Miestni obyvatelia v uliciach Kuby. FOTO: depositphotos.com

7. Len v mestách to žije

Čo si predstavíte, keď sa povie Kuba? Väčšine sa určite vybavia ulice plné ľudí, tanca a zábavy. Myslíte si, že v Kube to žije len v mestách a romantické pláže a promenády sú skôr výsadou okolitých ostrovov? Potom sa určite vyberte do oblasti Varadero. Tiahne sa ním 20 kilometrov priesočnatých pláží, na ktorých sa nachádzajú all incluisve hotely s naozaj pestrou ponukou aktivít. Práve v jednom z all inclusive hotelov môžete zakončiť aj svoje poznávanie ostrova pravou karibskou dovolenkou.

Dovolenky vo Varadere
  • pláž kuba
  • pláž kuba
  • pláž kuba
  • pláž kuba
  • pláž kuba
  • pláž kuba

8. Cuba libre bez coly?

Drink spätý s Kubou nielen názvom, ale aj históriou vznikol pri príležitosti osláv slobody v roku 1900 v kubánskom hlavnom meste. Tvoria ho rum, limetka, kola a ľad. Ako je známe Kuba je rodiskom pre značky rumov - Havana a Bacardi a tak o alko časti  nie je pochýb, no práve nealko časť (Coca Cola) bola dlhých 60 rokov na Kube medzi zakázanými nápojmi.

Ulica plná farieb. Kuba
Ulica plná farieb. Kuba. FOTO: depositphotos.com

9. Gaudí bol aj na Kube?

Kuba je ostrovom farieb. Havana, Trinidad, ale aj mnohé ďalšie mestá sú známe svojou farebnou architektúrou - na ulici vedľa seba nájdete tyrkysový, ružový a žltý dom. To ale nie je všetko. Na západnom okraji Havany na pobreží neďaleko letiska nájdete farebný a rozhodne neprehliadnuteľný komplex umelecky vylepšených stavieb s názvom Fusterlandia. Komplex nápadne pripomína Gaudího architektonické diela v Barcelone. Vybláznil sa na nich José Fuster, ktorý Gaudího familiárne označuje za svojho “strýka” - zdroj inšpirácie je tak známy. Umelcove diela vystavujú i v centre mesta v národnom múzeu.

Kuba a jejj Park Guell.
Kuba a jejj Park Guell. FOTO: depositphotos.com

10. Na poznávanie Kuby mi stačí internet

Vycestovanie na Kubu so sebou prináša aj administratívne procesy v podobe vybavovania víz a cestovného poistenia, ktoré je na ostrove povinné na dobu pobytu. Wi-Fi pripojenie je na Kube, povedzme nevyspytateľné, a tak aj vaše napojenie na mapy a ubytovanie cez rôzne aplikácie môže byť nestabilné, prípadne predražené o označeniach na uliciach nehovoriac. Ak cestujete s cestovnou kanceláriou tá všetko potrebné vybaví za vás. Ďalšou nespornou výhodou poznávacieho zájazdu cez cestovnú kanceláriu je aj prítomnosť slovensky hovoriaceho sprievodcu. Na Kube na vás čaká slovensky hovoriaca sprievodkyňa -  Kubánka Elza a preto si môžete byť istí, že budete priam nabitý informáciami ako aj reáliami ostrova.

Označenie Kuby
Označenie Kuby. FOTO: depositphotos.com

Kedy sa vybrať na Kubu?

Na Kube je po celý rok veľmi príjemne. Teplota v noci tu len zriedka klesne pod 20 stupňov a cez deň sa pohybuje okolo 25 – 30 stupňov. Najmenej prší v období kubánskej zimy, t.j. od novembra do marca. Tohtoročný záver leta bol pre karibské ostrovy náročný. Domáci však robia všetko preto, aby boli na hlavnú turistickú sezónu pripravení. Cestovný ruch je hlavným odvetvím príjmov na Kube, a tak môžete k obnove tohto čarovného miesta svojím kúskom prispieť aj vy počas dovolenky na tomto ostrove.

Oslavy Silvestra na Kube
Oslavy Silvestra na Kube. FOTO: depositphotos.com

Ak vás láka Kuba už dávno a len hľadáte vhodný termín, spojte príjemné s ešte príjemnejším a vyberte sa osláviť Silvester na Kube. Posledný deň v roku môžete stráviť tancujúc salsu a popíjajúc Cuba libre na plážach Varadero. Ostrov s neopakovateľnou atmosférou vás nabije pozitívnou energiou na niekoľko rokov dopredu.

Chcete spoznať odpovede na viaceré z mýtov? Vyberte sa na poznávací zájazd z našej ponuky a možno spoznáte aj mnohé ďalšie na vlastnej koži.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook