10 dôvodov prečo sa zamilovať do Seychelských ostrovov

Seychely predstavujú skutočný tropický raj obmývaný teplým Indickým oceánom, kde sa vám dostane relaxu, slnečnej pohody, nespútanej a krásnej prírody a nezabudnuteľných spomienok. Dovoľte nám predstaviť dôvody, prečo sa do Seychel jednoducho zamilujete už len zo slov.
  • seychely
  • seychely
  • seychely
  • seychely
  • seychely
  • seychely

Perlou v Indickom oceáne, ostrovom snov či rajom na zemi sa niekedy nazývajú Seychely, ktoré sú ukryté medzi Áziou, Arábiou a Afrikou. Na mapách sú vyznačené bodkou uprostred oceánu, na ktoré narazil v roku 1501 moreplavec Vasco de Gama. Na ich ploche 450 kmžije približne 90 000 obyvateľov. Aj keď toto súostrovie skladá mozaiku 113 ostrovov, mnohé z nich predstavujú len skaly vyčnievajúce z mora, čo korunuje pár exotických stromov. Hlavné ostrovy Mahé, Praslin, Silhouette a La Digue majú prvotriedne podmienky pre turizmus s dobre vybudovanou infraštruktúrou, kde môžete tráviť vašu dovolenku na Seychelách a nechať sa tak opájať kúzelnou atmosférou.

Dovolenka na Seychelách
Seychely
Seychely. Foto: CK SATUR
Náš tip: Na dovolenku na Seychely si môžete zaletieť 2. januára 2023 priamo z Bratislavy a ubytovať sa vo fantastickom päťhviezdičkovom hoteli Club Med Seychelles. Spoznávať tak môžete atraktívne najmenšie hlavné mesto na svete, Victoria, prírodné rezervácie ostrova Mahé či Praslin, kde je palmová džungľa, absolvovať výlety na lodi ku tým najkrajším plážam alebo zátokám, vyskúšať potápanie alebo šnorchlovanie a spoznávať podmorský svet.
Hotel Club Med Seychelles
Hotel Club Med Seychelles. Foto: CK SATUR

1. Biele piesočné pláže a azúrový oceán

Seychelské ostrovy vrúbia piesočné pláže, ktoré sa váhavo vnárajú pod hladinu oceánu. Ťahajú sa od absolútne pokojných, kde na vás číha zvodná pohoda, po celkom divoké, akoby chceli ulahodiť každému. Niektoré sú perfektné na plávanie a leňošenie, iné na vodné športy, ako napríklad hlavná seychelská pláž Beau Vallon, kde okrem plávania si užijete potápanie, surfovanie, windsurfing, kite-surfing a vodné lyže. Nádherné sú i prechádzky po bielom piesku, kde vám pri nohách budú ležať prekrásne mušle a so zvukom morských vĺn a šumom exotickej zelene sa tak ocitáte v raji. Pozdĺž pláží sú roztrúsené obrie žulové balvany vyčnievajúce a idylicky dopĺňajúce celkovú ostrovnú scenériu. Práve na takýchto miestach vykúzlite tie najlepšie „instagramové“ fotky.

Nádherné seychelské piesočné pláže
Nádherné seychelské piesočné pláže. Foto: CK SATUR

2. Príjemná tropická klíma

Seychelské tropické oceánske podnebie je ideálne pre milovníkov slnka, tepla a mora. Ležia 4 stupne južne od rovníka, a teda je tu stabilné slnečné počasie s malými zrážkami bez cyklónov. Slnko vychádza o 06:30 a zapadá okolo 18:30, čím si môžete dosýta užiť plážového života. Voda v oceáne dosahuje 24 až 28 ℃ a priemerná teplota vzduchu je okolo 27 ℃. Obdobie od decembra do marca býva pomerne horúce.

Seychely
Seychely. Foto: CK SATUR

3. Perfektná romantická destinácia s priateľskou atmosférou

Ostrovný raj, ktorý si môžete užiť so svojou milovanou polovičkou je pre páry vyhľadávanou destináciou. Ideálne miesto na svadbu alebo svadobnú cestu. Nájdete tu pokoj a kľud a to aj v čase najväčšej turistickej sezóny. Jediný hluk vám bude robiť oceán. Vo dvojici si tu môžete užiť útulné reštaurácie a plážové bary, kde vám pripravia romantickú večeru ako z rozprávky. Obyvatelia Seychel, ktorí sú potomkami ázijských, afrických a európskych prisťahovalcov nažívajú v atmosfére, ktorá je nabitá prívetivosťou, priateľskosťou, úsmevom a dobrou náladou, na ktorú narazíte na každom rohu.

Miesto pripravené na svadbu. Seychely
Miesto pripravené na svadbu. Seychely. Foto: CK SATUR

4. Autentická kreolská kuchyňa

Kreolská kuchyňa na Seychelách si zaiste získa vašu priazeň. Je známa rôznymi druhmi jedál s jedinečnou chuťou, ktorej sa len ťažko odoláva, ako čerstvá zelenina a ovocie, či morské plody. Exotické kulinárske špeciality na jazyku vám vyčaruje krab „trululu“, mušle „tec-tec“, chobotnica na karí, ryžový pokrm s mäsom či s morskými plodmi „jambalaya“, tuniak s ryžou a voňavým korením alebo kura v kokosovom mlieku. Kľudne sa po ostrovoch za jedlom potúlajte. Na ostrove Mahé nájdete veľa dobrých reštaurácií.

Kreolská kuchyňa
Kreolská kuchyňa. Foto: CK SATUR

Stravovanie v rezortoch je buď formou raňajok, polpenzie alebo all inclusive. Bary i reštaurácie sa nachádzajú v blízkosti pláží, či v krásnych záhradách, čo je samo o sebe zážitkom, kde si vychutnáte napríklad krásne západy slnka. Tešiť sa môžete na skutočne exkluzívnu gurmánsku kuchyňu, ako aj vinárske zážitky z bohatej vínnej pivnice, dezerty inšpirované čokoládou, live cooking shows alebo netradičné stolovanie “na skalách”.

Norika Fedorová na Seychelských ostrovoch počas stolovania na skalách
Norika Fedorová na Seychelských ostrovoch počas stolovania na skalách. Foto: CK SATUR

5. Aktívna dovolenka

Na Seychelských ostrovoch sa nudiť určite nebudete. Očarení budete jedinečnou krásou prírody, endemickej flóry a fauny, ale i históriou a umením. Zájdite na vohľady do hlavného mesta Victoria, čo vyniká kreolskou architektúrou a miestnou farebnosťou, ktorú vnášajú do Seychel aj jej obyvatelia. Victoria sa považuje za najmenšie hlavné mesto na svete, ale napriek tomu má množstvo šarmu a prirodzenej krásy. V tunajších obchodíkoch si môžete kúpiť suveníry zosobňujúce ducha ostrovov a to v umeleckej tvorbe ako sú ručne vyrobené šperky, batikové oblečenie, všetko možné i nemožné z kokosu alebo čarovné drevené loďky. Za kokosmi sa môžete vybrať na ostrov La Digue alebo do národného parku Morne na ostrove Mahé, či na ostrov Praslin do rezervácii Vallée de Mai.

Seychely.
Seychely. Foto: CK SATUR
Náš tip: Pre milovníkov golfu, ostrov Praslin ponúka aj golfové ihrisko a krásne scénické výhľady pozdĺž pobrežia. Hotel Constance Lemuria ***** je prvý a jediný golfový rezort na Seychelách. Terasovito usporiadané ihrisko lemujú kokosové palmy, ale aj mangovníky. Ihrisko je od 13-tej jamky skalnaté a hustejšie zalesnené s výhľadom na zátoku. To čo hráčov čaká na 15-tej jamke necháva rezort v tajnosti, až kým toto miesto neobjavia na vlastnej koži. A na 18-tej jamke vás po skvelej hre čaká pohár šampanského s výhľadom na ostrovy Cousine a Cousin. Čo je skvelé, golf je v cene pobytu.
Golfové ihrisko na ostrove Praslin
Golfové ihrisko na ostrove Praslin. Foto: CK SATUR

6. Dobrodružstvo na útesoch

Vibrujúci a farebný podmorský svet na Seychelách láka potápačov z celého sveta a ten si tu môžete neporušene vychutnať. Niekedy stačí len ponoriť hlavu so šnorchlom a hneď sa ocitáte v inom svete. Koralové útesy sú tu obrazom nevšednej krásy. Pre jeho vodných obyvateľov je to dejisko pestrého života, kde je ich súžitie s koralmi dômyselne prispôsobené. Môžete vidieť morské hubky, sasanky, medúzy, ulitníky, krevety, mušle obrovské, plášťovce a koralové rybky v celej palete tých najpestrejších farieb, ako sa hemžia sem i tam. Medzi nimi sa preplietajú i morské korytnačky. V období od augusta do októbra sa môžete vydať aj na netradičný výlet za pozorovaním žralokov.

Seychely
Seychely. Foto: unsplash. com

7. Kuriózne kokosy, škorica a voňavá vanilka

Unikátna seychelská flóra pokrýva viac ako polovicu krajiny a je zároveň prísne chránená, pretože až 70 druhov tunajších rastlín nenájdeme inde vo svete. Iba tu rastie endemit - palma Coco-de-mer dosahujúca výšku až 25 m. Rozsiahly posledný palmový prales existuje ešte v rezervácii Vallée de Mai na ostrove Praslin, kde ich rastie okolo 6000 a zapísaný je aj do zoznamu UNESCO. Má obrovské plody, ktoré sa vyvíjajú 6 až 8 rokov a ich váha dosahuje aj 20 kg. Ich semená sa začali ceniť pre ich kuriózny vzhľad. Veď posúďte sami!

Coco-de-mer
Coco-de-mer. Foto: CK SATUR

Ostrovy už v minulosti boli známe nielen pre plamy kokosové, ale aj škoricu, muškátový oriešok a vanilku, ktoré sa zbierali v tunajších lesoch v nižších a stredných polohách. Tie si môžete zadovážiť na miestnych trhoch. Výborný je i seychelský škoricový čierny čaj.

8. Nežná zvieracia ríša

Aj keď sa jedná o exotické ostrovy, predátory ani jedovatý hmyz tu nežije. Krásu prírody dotvára veľké množstvo farebných a spievajúcich vtákov. Až milión ich sme ročne prichádza hniezdiť. Žije tu holub modrý, seychelská hrdlička či čierny papagáj, ktorého keď vraj zazriete, prinesie vám šťastie. Ostrovy obýva jedinečný endemit - chameleón seychelský, ktorý dosahuje dĺžku 16 cm a mení farbu od šedej, žltej, zelenej po tmavohnedú. Unikátne sú na ostrovoch korytnačky obrie, ktorých sa po ostrovoch túla viac ako 150 000, a teda ich je viac ako Seychelčanov. Možno je to neuveriteľné, ale tieto nádherné veľké tvory sú v celku nežné ako šteniatka a milujú pohladenie za ušami. Báť sa ich nemusíte, vážia iba 100 kg a dorastajú do dĺžky 1,2 m.

Obria korytnačka na Seychelách
Obria korytnačka na Seychelách. Foto: CK SATUR

9. Luxusné spa

Pri aktívnom spoznávaní Seychel nevynechajte luxusné spa a wellness, ktorý ponúka každý hotel. Nechajte sa rozmaznávať masážou, zábalmi, skrášľujúcimi a oddychovými procedúrami, ktoré vás povznesú na iný level a budete sa cítiť sviežo a úplne oddýchnuto. Vyskúšajte hammam s ľadovou fontánou, parný kúpeľ, sprchu s aromatickými olejmi, hydro-masáž, jacuzzi, či masáž priamo na pláži pod baldachýnom a so šumom morských vĺn.

luxusné spa. seychely
Luxusné spa. Seychely. Foto: CK SATUR

10. Najkrajšia pláž sveta

Pláž Anse Lazio, ktorou sa pýši ostrov Praslin pravidelne obsadzuje priečky o najkrajšie pláže sveta. Užiť si tu môžete ohromujúce západy a východy slnka, príjemné kúpanie i v miernych vlnách, skvelé potápanie a šnorchlovanie. Pláž meria 400 m a tvorí ju jemný biely piesok, obrie balvany a tropická vegetácia. Tieň tu tvoria plamy a stromy takamaka. Z Mahé sa sem dostanete loďou, vrtuľníkom, malým lietadlom a ak ste priamo na ostrove Praslin, tak autobusom, autom z akejkoľvek časti ostrova. Na pláži sú dve reštaurácie Bonbon Plume a Le Chevalier so stredomorskou a indickou kuchyňou, kde vám pripravia skvelé čerstvé pochúťky.

Pláž Anse Lazio
Pláž Anse Lazio. Foto: unsplash.com

Seychely sú skutočne rajom na zemi, stvorené na dokonalé poznanie, oddych a relax na tých najkrajších plážach. Ak sa neviete rozhodnúť, na ktorý ostrov ísť, radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. U nás máte nielen overené a kvalitné hotely, ale aj garanciu najnižšej ceny a bezplatné storno. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook