Víno potečie prúdom! V Taliansku otvorili netradičnú fontánu

Snívate o tom, že objavíte fontánu večnej mladosti? Tak s tým vám veľmi nepomôžeme... Ale za to vám môžeme sľúbiť, že vás zaujme nová fontána v Taliansku. A možno sa aj vďaka nej niektorí z vás rozhodnú, že táto jeseň je tým najlepším obdobím na podniknutie poznávacieho zájazdu do Talianska.

Dar od svätca v podobe vína zadarmo? Ak sa vám to zdá ako nemožné, nemáte pravdu. Práve takýto prívlastok totiž dostala fontána, z ktorej namiesto vody tečie víno. Osviežiť má všetkých pútnikov, ktorí sa vydali po ceste Cammino di San Tommaso. Púť dlhá asi 225 kilometrov vedie z Ríma do mesta Ortona a predstavuje cestu svätého Tomáša. Čím si vás ale fontána úplne získa je, že vínko z nej tečie úplne zadarmo.

Vinice
Vinice. Foto: Archív CK Satur

Príjemné občerstvenie pre tisíce pútnikov má „na svedomí“ miestna vinica Dora Sarchese. Ide o spoločný projekt vinice a neziskovej organizácie, ktorá prevádzkuje Cammino di San Tommaso a propaguje púť doma aj vo svete. Vinica už ale vopred upozornila, že fontána nebude slúžiť opilcom a nie je myslená ani ako reklamný trik. Otvorená bude 24 hodín denne, ale keďže nejde o klasickú fontánu, víno nebude tiecť nepretržite. Ak teda niekoho prepadne smäd, najskôr stlačí tlačidlo a potom si naberie, koľko bude mať chuť. Tvorcovia chcú takýmto spôsobom predísť zbytočnému plytvaniu.

Vínna fontána
Prví návštevníci vo vínnej fontáne. Foto: instagram Dora Sarchese Vini

Vínna fontána na Cammino di San Tommaso nie je prvá svojho druhu. Aj v iných fontánach si môžu Taliani nabrať víno – počas zvláštnych príležitostí. Fungujú však vždy len v obmedzenom období. Asi najznámejšia talianska fontána, v ktorej príležitostne nahradí vodu víno, sa nachádza v centre Milána. K nej sa viaže aj vtipná historka. V roku 2008 došlo totiž k malej technickej chybe a namiesto fontány začalo víno tiecť z kohútikov v domácnostiach. Miestni obyvatelia sa samozrejme veľmi potešili a mysleli, že ide o darček od mesta. O to viac asi boli sklamaní, keď si už o pár minút do pohára opäť naberali len čistú vodu. 

Najlepší čas na vychutnanie si vína z fontány je práve teraz. Veď v letných horúčavách by vám mohlo veľmi ľahko „pomútiť hlavu“. A práve na jeseň nájdete v našej ponuke niekoľko poznávacích zájazdov do Talianska. Vyberte sa sem práve teraz spolu s cestovnou kanceláriou Satur a vyskúšajte netradičný zážitok! :)


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook