TOP 10 atrakcií na Kvarneri

Majestátne scenérie a prírodná rozmanitosť charakterizujú chorvátsky región Kvarner, ležiaci v severnej časti Jadranského mora medzi Istriou a severnou Dalmáciou. Pevnine dominuje kúsok pobrežia s vysoko stúpajúcimi pohoriami, srdce Kvarnerského zálivu zasa tvoria niektoré z najväčších chorvátskych ostrovov – Cres, Krk, Lošinj a Rab. Hoci v celom severnom úseku chorvátskeho pobrežia cítiť taliansky vplyv, v Kvarnerskej oblasti je to inak. V týchto mestách prevláda silná chorvátska kultúra, zvyky a tradície. Tým najlepším, čo si okrem dovolenky v Chorvátsku v tomto regióne užijete, sú obľúbené karnevaly.

1. Plitvické jazerá

Národný park Plitvické jazerá je chorvátskou najpopulárnejšou turistickou atrakciou, ktorá je zaradená na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Nachádza sa asi v polovici cesty medzi Záhrebom a Zadarom. Voda a skaly vytvorili trblietavú „krajinu padajúcich jazier“. Sieť chodníkov a drevených mostov láka viac ako milión návštevníkov ročne, aby preskúmali vodopády, potoky, jaskyne a vzájomne prepojené jazerá. V parku je dokopy 16 jazier prepojených vodopádmi. Dĺžka prepojených jazier, ktoré sa rozdeľujú na horné a dolné, je viac ako osem kilometrov. V lesoch žijú jelene, medvede, vlky a vzácne druhy vtákov. Park je otvorený po celý rok s dlhšou otváracou dobou v letnom období. 

Národný park Plitvické jazerá
Národný park Plitvické jazerá. FOTO: depositphotos.com

2. Rijeka

Voda je podstatou Kvarneru, čo dokonale vyjadruje aj najväčšie mesto tejto oblasti a tretie najväčšie mesto Chorvátska – Rijeka. Historické jadro mesta si zachovalo stopy habsburskej monarchie z čias, kedy bolo jedným z najvýznamnejších miest na Jadrane. Rijeka je najväčší prístav v krajine, kde môžu kotviť dokonca také veľké lode ako ropné tankery. Častejšie tu však uvidíte trajekty, ktoré turistov aj domácich zavezú až do Dubrovnika. Hoci mesto nemá veľa historických pamiatok, určite si nájdete svoje obľúbené miestečko. Možno to bude Korzo, pešia ulica v centre mesta plná kaviarní, reštaurácií a obchodov. Na korze stojí tiež mestská veža so štyrmi hodinami. Zo štvrtého storočia pochádza Rímsky oblúk, považovaný za bránu mesta. Obyvatelia veria, že kedysi bol súčasťou pevnosti. Na mieste staršieho kostola stojí osemhranný kostol sv. Víta, ktorý je symbolom uctievania patróna mesta. Ak vás láka niečo modernejšie, navštívte múzeum počítačov Peek & Poke s vyše tisíckou exponátov, ktoré ukazujú históriu počítačov. Niekoľko príjemných hodín strávite aj pri návšteve hradu Trsat, v Múzeu prírodnej histórie s malým akváriom a botanickou záhradou alebo prehliadkou guvernerského paláca.

Holuby v Kasalisnom parku
Holuby v Kasalisnom parku. FOTO: depositphotos.com

3. Opatija

Jedno z prvých chorvátskych moderných letovísk, kráľovské mesto Opatija, priťahovalo na dovolenku do Chorvátska už v minulosti. Najmodernejšie letovisko Rakúsko-Uhorska navštevovali všetky významné osobnosti svojej doby, ostávali vo veľkých vilách a snažili sa osviežiť svoje zdravie prechádzkami po lungomare, nádhernom pobrežnom chodníku, ktorý ponúka niektoré z najlepších výhľadov v Chorvátsku. Opatija sa chváli skvelými reštauráciami, vďaka ktorým sa stala dôležitým gastronomickým centrom krajiny. Morská voda s vysokým obsahom minerálov a ročný priemer 2230 hodín slnečného svitu z nej robia ideálnu dovolenkovú destináciu. Po hlavnej ulici, ktorá vedie rovnobežne s pobrežím sa z jedného konca mesta na druhý dostanete asi za pol hodiny. Prvou hlavnou budovou postavenou v Opatiji bola Villa Angiolina, ktorá je ešte aj dnes v dobrom stave, obklopuje ju krásny prírodný park s rastlinami pochádzajúcimi z Indie, číny, Japonska, Južnej Ameriky a Austrálie. Jedným z najznámejších symbolov mesta je socha dievčaťa s čajkou v ruke.

Bronzová socha
Bronzová socha. FOTO: depositphotos.com

4. Crikvenica

Kedysi veľmi módne dovolenkové mestečko leží asi 32 kilometrov juhovýchodne od Rijeky a aj dnes si zachováva veľa zo svojho pôvodného šarmu. Je známe pre svoje mierne podnebie a čistý vzduch, ktorý vyhľadávajú ľudia s ochoreniami ako bronchitída a astma. Najlepšie si čerstvý morský vzduch vychutnáte na krásnej dlhej pláži. Oddych a relax na nej sú tým pravým potešením počas dovolenky v Crikvenici. Jednou z hlavných historických pamiatok mesta je zámok Frankopan (Kastel Frankopan), ktorý sa považuje za jednu z prvých budov v meste. Počas rokov slúžil rôznym účelom – bol z neho kláštor, miesto pre rekonvalescenciu vojakov a detský domov. Dnes je v ňom hotel. Najstarším kostolom v Crikvenici je Kostol Nanebovzatia Panny Márie z 15. storočia, v Mestskom múzeu sa nachádzajú zbierky predmetov z Crikvenice a blízkeho okolia. V meste nájdete aj akvárium s 30 bazénmi, v ktorých žijú najmä jadranské ryby, ale aj niektoré tropické druhy.

Crikvenica
Crikvenica. FOTO: depositphotos.com

5. Ostrov Krk

Keďže je Krk jedným z najväčších chorvátskych ostrovov, nie je žiadnym prekvapením, že je domovom regionálneho letiska. S pevninou je spojený mostom, vďaka čomu je pre turistov ľahko prístupný. Tí tu nájdu presne to, čo je počas letnej dovolenky najpotrebnejšie – skvelé pláže, zaujímavú históriu a pekné staré mestá. Hlavnými strediskami ostrova sú Malinska, Omišalj, Vrbnik, Punat, mesto Krk a Baška, známa najmä pre svoju piesočnatú pláž. Mesto Malinska s najväčšou koncentráciou dobrých reštaurácií na ostrove, je menej hektické, aj keď aj tu objavíte nočné kluby, v ktorých sa tancuje až do rána. Vrbnik je tichšie miesto, kam sa oplatí vydať za gastronomickými zážitkami, majestátnymi výhľadmi a potápaním. V celom meste uvidíte staré sudy naplnené bielym vínom, o ktorom niektorí tvrdia, že je najlepšie z celého kvarnerského regiónu.

Vrbnik
Vrbnik. FOTO: depositphotos.com

6. Mesto Krk

Krk je presne také mesto, aké si predstavíte pod pojmom dovolenkové stredisko – atraktívne, s rušnými barmi, stánkami so suvenírmi a luxusnými obchodmi sídliacimi v starobylých budovách. Dominantou mesta je Katedrála Panny Márie, ktorá je sídlom biskupstva. Proti útokom z mora bola postavená pôsobivá pevnosť hrad Frankopan. Staré mestské múry pochádzajú z obdobia okolo prvého storočia pred naším letopočtom, no súčasné steny sa datujú predovšetkým do obdobia stredoveku. Pláž pod mestskými hradbami poskytuje krásny výhľad na mesto. Pri prechádzke nábrežím s príjemnou zelenou plochou sa určite zastavte na trhu s rybami. Letné koncerty, divadelné predstavenia a džezový festival sa konajú na námestí a vo vnútri citadely.

Mesto Krk
Mesto Krk. FOTO: depositphotos.com

7. Mesto Baška

Mesto Baška, na južnom konci ostrova Krk, je obľúbeným cieľom turistov najmä pre svoju krásnu pláž. Na dvojkilometrovom úseku stoja hotely a domy v jasných farbách, ktoré dopĺňajú zaujímavý vzhľad mesta. Uličky za domami ponúkajú na výber množstvo kaviarní a zmrzlinární. Nájdete v ňom tiež zopár historických pamiatok ako Kostol sv. Jána Krstiteľa z 11. storočia, v ktorého zvonici sa nachádza najstarší zvon. V Kostole Najsvätejšej Trojice môžete obdivovať diela známych maliarov a v Kostole sv. Lucie bola objavená tabuľka s najstarším chorvátskym písmom. Tá je v súčasnosti umiestnená v Chorvátskej akadémii vied a umenia v Záhrebe.

Mesto Baška
Mesto Baška. FOTO: depositphotos.com

8. Ostrov Lošinj

Jeden z najobľúbenejších chorvátskych ostrovov je známy svojou sviežou zelenou vegetáciou. Hlavným centrom je mesto Mali Lošinj, najväčšie mesto na ostrove, ktorého prístav je považovaný za najkrajší na celom Jadrane. Turistická oblasť sa rozkladá okolo zálivu Cikat s dlhou plážou a dobrými možnosťami na windsurfing. Mesto Veli Lošinj je od Malého Lošinju vzdialené asi štyri kilometre, je tichšie a pokojnejšie. Najstaršou budovou v meste Mali Lošinj je Kostol sv. Martina, postavený v 15. storočí. Druhým významným kostolom v meste Kostol Narodenia Panny Márie s mnohými zaujímavými obrazmi. Aj Veli Lošinj je domovom niekoľkých kostolov, vrátane Kostola sv. Antona z 18. storočia s talianskymi obrazmi. Za návštevu stojí aj Lošinjské morské vzdelávacie centrum so stálymi aj dočasnými multimediálnymi exponátmi, kde sa konajú prednášky a workshopy.

Mali Lošinj
Mali Lošinj. FOTO: depositphotos.com

9. Ostrov Cres

Ostrovy Cres a Lošinj sú navzájom spojené mostom, takže sa z jedného na druhý veľmi ľahko dostanete. Pravda, ak si náhodou nebudete musieť počkať, kým a most opäť spojí v prípade, že sa musel zdvihnúť kvôli prechádzajúcej lodi. Návšteva Cresu je pre každého turistu potešením. Môžete sa kochať olivovými hájmi, malými mestami aj dedinami. Hlavným strediskom je mesto Cres, kde už na prvý pohľad pocítite silný benátsky vplyv. Hlavnými pamiatkami mesta sú mestské hradby, benátska veža a Kostol sv. Márie. Jedným z najstarších miest na ostrove je Beli, v malej dedinke Lubenice objavíte zbierku starých kamenných domov. Cres je jeden z najmenej rozvinutých chorvátskych ostrovov, ideálny pre tých, ktorí si chcú vychutnať pokoj a ticho, vyjsť si do prírody alebo len tak relaxovať.

Ostrov Cres
Ostrov Cres. FOTO: depositphotos.com

10. Ostrov Rab

Pravdepodobne jeden z najzelenších a najkrajších ostrovov na Jadrane má rozlohu len niečo málo cez 90 kilometrov štvorcových. Pokrývajú ho borovicové lesy a krásne piesočnaté pláže. Je dobre známy svojou miernou klímou, čím sa líši od pevniny. Dôvodom jeho svojského podnebia sú tri hrebene chrániace ostrov pred chladnými vetrami zostupujúcimi z vrchov Velebitu. Ostrov Rab bol údajne rodiskom kamenára menom Marin, ktorý sa v 4. storočí usadil v Taliansku a neskôr založil štát San Marino. Väčšina pamiatok ostrova je súčasťou mesta Rab. To je plné stredovekých budov, na niektorých miestach sú stále viditeľné časti mestských hradieb, hlavnú ulicu lemuje niekoľko dobre zachovalých budov z 15. storočia. Skvelý výhľad na more je z 26 metrov vysokej zvonice. Samozrejmosťou je niekoľko kostolov – medzi najstaršie kostoly patrí kostol sv. Jána, pochádzajúci zo šiesteho alebo siedmeho storočia, v Kostole sv. Ondreja nájdete najstaršiu zvonicu na ostrove. Neďaleko mesta Rab sa ponoríte do chráneného lesa Kalifront.

Ostrov Rab
Ostrov Rab. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

V blízkosti južného cípu ostrova Krk sa nachádza letovisko Baška so slávnou piesočnatou plážou ocenenou modrou vlajkou. Pláž Baška je takmer dva kilometre dlhá a plne vybavená. Pozvoľný vstup do mora je ideálny hlavne pre rodiny s deťmi. Na pláži je niekoľko reštaurácií, kaviarní, pizzérií a barov. Prenajať si môžete surfovacie dosky, slnečníky, ležadlá, vodné bicykle, motorové skútre a ďalšie pomôcky na vodné športy.

pláž Baška
Pláž Baška na ostrove Krk. FOTO: depositphotos.com

Aj ostrov Rab je domovom niektorých krásnych pláží. V okolí mesta Lopar nájdete hneď niekoľko piesočnatých, tou najznámejšou je asi Rajska plaža, populárna nielen vďaka piesku, ale aj vďaka plytkému moru, čo je ideálne pre rodiny s deťmi. Rab je ale tiež obľúbený ako cieľ nudistov, keďže na ostrove vzniklo niekoľko nudistických pláží. Jednou z najznámejších je pláž Sahara.

Rajska plaža
Rajska plaža na ostrove Rab. FOTO: depositphotos.com

Niektoré z najlepších pláží Chorvátska sú situované na ostrove Cres. Pod dedinkou Lubenice sa rozprestiera obľúbená pláž Sveti Ivan s krištáľovo čistou vodou. Pláž je dostupná loďou alebo prechádzkou z Lubenice, ktorá však trvá okolo 40 minút. Pokoj si vychutnajú najmä rodiny s deťmi, ktoré by ale nemali zabudnúť vziať si so sebou zásoby jedla a pitia na celý deň, na pláži totiž nie sú reštaurácie ani bary.

Pláž Sveti Ivan
Pláž Sveti Ivan. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Kvarner je región s množstvom špičkových reštaurácií na pomerne malej ploche. Svetoví odborníci ich chvália najmä pre autentickú kuchyňu, ktorá udržiava rovnováhu medzi tradičnými a modernými jedlami a je založená na jednoduchej filozofii – kvalitné jedlo sa skladá len z tých najkvalitnejších surovín.

Miestni sa chvália tým, že ich krevety sú najlepšie na svete – majú svetločervenú farbu, sú veľmi mäkké a sladké. Pripravujú sa na množstvo spôsobov a sú typickou pochúťkou regiónu.

Krevety z Kvarneru
Krevety z Kvarneru. FOTO: depositphotos.com

Tradičným jedlom je aj budel – goranski nadjev, plnka z bravčového mäsa, údenej slaninky, vajec, chleba a cibule. Vychladená a nakrájaná na plátky sa podáva samostatne, ale môže byť použitá aj na plnenie všetkých druhov mäsa. Špecialitou kvarnerskej kuchyne sú šurlice, domáce cestoviny, ktoré sa pripravujú na všetky výnimočné príležitosti. Podávajú sa s krevetami alebo duseným jahňacím mäsom.

Vzácnym dedičstvom miestnej kuchyne je rabská torta s jemným krehkým cestom a voňavou mandľovou plnkou. Tajný recept sa datuje do roku 1177, kedy pápež Alexander III. vysvätil kostol Nanebovzatia na ostrove Rab. V období Benátskej republiky sa torta podávala v domoch bohatých patricijov ako špecialita. Dnes tento slávny dezert najlepšie chutí so šumivým vínom.


Vyberte si svoju dovolenku na Kvarneri z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook