Ostrov veľkých nápojov a najlepších steakov

„Jediný spôsob, ako sa zbaviť pokušeniu je podľahnúť mu.“ To sú slová írskeho spisovateľa Oscara Wilde, no blízke sú aj nám, lebo lákavému pokušeniu spoznávať Írsko môžete s CK Satur. Navyše aj so skúseným slovenským sprievodcom v malých skupinách. A nakoniec zistíte, že ste mu ozaj podľahli. Čím to je?

Viete, kde v Európe leží smaragdový ostrov? Nielen smaragdový, ale aj ostrov svätých či ostrov mýtov alebo krajina krvavého dažďa, pre dramatickú históriu. Akokoľvek však pomenuje Írsko, stále ostáva zeleným a hotovým prírodným pokladom. Legendy a realita vzniku sú rovnako fantastické ako jeho skutočná podoba. Naprieč celým ostrovom od Írskeho mora až po Atlantický oceán sa tiahnu lúky a pastviny zelené po celý rok. Preto si Írsko vyslúžilo prezývku "smaragdový ostrov".

Írsky vidiek, dom a zeleň. Írsko.
Tradičný írsky vidiek a zelená tráva. Írsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Vzácna symetria

V ríši neživej prírody je toho v Írsku požehnane. Obrov chodník, na úplnom okraji Severného Írska je podľa legiend dielom veľkých obrov. Podľa dávnej povesti, sa jeden obor z Írska menom Finn a druhý zo Škótska pokúsili postaviť kamennú cestu, aby spojili krajiny. Podľa inej verzie, je to dielo lásky veľkej obryne.

Čadičové stĺpy ako chodník do mora a turisti. Írsko.
Obrov chodník zaujme všetkých návštevníkov. Írsko. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR
Vedeli ste, že...: Povrch Írska bol pokrytý ľadom a v čase poslednej doby ľadovej sa oddelil od európskeho kontinentu. Dnešná rozloha celého ostrova je ako Česká republika.

Zaujímavé sú nielen čadičové šesťhranné stĺpy, ktoré tu vznikli, ale aj ich geometrická pravidelnosť. Tá je výsledkom tuhnutia a kryštalizácie čadičov po prvotnom výleve na zemský povrch. Ich výška na chodníku je 9 metrov, no pokračujú aj do hĺbky. Odhaduje sa ich na 40 000. V priečnom priereze majú 45 cm a dĺžka chodníka je 180 metrov.

Vedeli ste, že...: Pri Obrovom chodníku stroskotala v 16. storočí španielska vojnová loď Girona. Jej poklad bol nájdený v roku 1968 a dnes je uložený v Ulsterskom múzeu v Belfaste. Vystavené sú aj zlaté prívesky s rubínmi.
Čadičové stĺpy a pokojný oceán. Írsko.
Obrov chodník opradený legendami. Írsko. Foto: depositphotos.com

Neopakovateľné výhľady kde vyčíňajú bohovia

Asi 200 metrov vysoké skalné steny sa na západnej strane ostrova dotýkajú hlučných vôd Atlantiku. Nelemujú ich pieskové pláže, je tu len voda, vietor a skaly. Moherské útesy dlhé 8 km hrdinsky odolávajú náporom oceánu. Prírodné živly obrúsili tieto mäkké vápencové steny do fantastických detailov, pričom môžete na juhu útesov zazrieť nehybnú Hlavu čarodejnice Mal, ktorá tu vraj pri prenasledovaní skamenela. Na sever je O´Brienova veža, rozhľadňa a čajovňa z roku 1835.

Skalné vápencové masívy, zelená tráva a more. Írsko.
Moherské útesy a dramatické prostredie mora a skál. Írsko. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Stáť na vrchole útesu je vzrušujúcim zážitkom. Vietor skučí, more hromží a vy sa dívate do nekonečných diaľav. Keď tu medzi morom a útesmi zavládne prímerie, slnko vytvorí nádherné scenérie.

Dublinské „naj“

Vydajte sa krížom-krážom po Dubline s profesionálnym sprievodcom CK Satur. Ako spisovateľ Jonathan Swift vo svojom diele Gulliverove cesty, aj vy prebádajte to, čo robí Dublin Dublinom. Je akýsi mikrokozmom írskych dejín, či už pre 800 ročný hrad alebo katedrálu sv. Patrika a Najsvätejšej trojice. Plná inšpirujúcich príbehov je najstaršia írska univerzita a knižnica s viac ako dvestotisíc knihami. Je nádherná, drevená a s atmosférou starých rozprávok. Tu nájdete aj sídlo pivovaru Guinness, kde je skvelé múzeum a vyhliadka, kde s pivom v ruke môžete obdivovať strechy mesta. Toto slávne pivo má horkú chuť a hustú krémovú farbu. Nakupujte na dublinskej ulici Grafton a zájdite si do slávneho baru Temple.

  • Červený bar Temple v Dubline. Írsko.
  • Dublin a rieka Liffey.
  • Drevená knižnica a naukladné knihy. Dublin
  • Katedrála sv. Patrika a zelený park. Dublin
  • Červený bar Temple v Dubline. Írsko.
  • Dublin a rieka Liffey.
  • Drevená knižnica a naukladné knihy. Dublin
  • Katedrála sv. Patrika a zelený park. Dublin

Neodmysliteľnou súčasťou poznávania smaragdového ostrova je gastronómia. Tá má svoj základ najmä v zemiakoch, ale i v kapuste a cibuli. Práve tu vám naservírujú jeden z najlepších steakov na svete. Do tradičnej kuchyni patrí aj hydina, divina, ryby a jahňacina, z ktorej sú známe napríklad kotlety s mätovou omáčkou.

Tradičný írsky chlieb je „soda bread“, kde sa pridáva sóda, ale nemá kvasnice. „Barm brack“ je sladký kvasnicový chlieb so sušeným ovocím a aromatickým korením. Íri sú hrdí aj na svoju whisky, ktorá sa destiluje až trikrát, pričom má jemnejšiu chuť než napríklad tá zo Škótska. Slávny sladký krémový likér Baileys je vyrobený z írskej whisky a smotany. Írska káva sa podáva s whisky, cukrom a smotanou.

Obed - ryba, omáčka a zeleninový šalát.
Lahodná írska gastronómia. Írsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Tajomstvá ukryté medzi hradnými múrmi

Pri ústí rieky Shannon sa vypína hrad Bunratty. Pri prvom pohľade je jasné, že kedysi plnil obrannú funkciu pred útočníkmi. Vnútri sú točité schody, ktorými prejdete do všetkých štyroch veží. Až ich zdoláte, vonkajšie priestory vás prekvapia. Je tu skanzen zrekonštruovanej írskej dediny, kde máte pocit, že ste akoby v 19. storočí.

Kastelán pri vstupnej hradnej bráne. Írsko.
Kastelán pri vstupnej hradnej bráne. Bunratty. Írsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: V Bunratty je krčma Mac Namara, kde si vychutnajte lahodnú krémovú Írsku kávu.
Tradičný írsky dom. Skanzen Bunratty. Írsko.
Skanzen Bunratty. Írsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Keď vstúpite do grófstva Tippedary, zaujme vás tajuplná atmosféra. Tunajšie hradné múry vás utvrdia v jeho tisícročnej histórii plnej dramatických zvratov. Kde tu diabol nahádzal skaly a čo je s nimi dnes?

Na juhu Írska, stojí na prvý pohľad celkom obyčajný hrad. No jeho útroby sú plné neobyčajných chodieb, čarovného kameňa a komnaty, kde bývala čarodejnica. Hrad tak ako kedysi, aj dnes strážia tri veže, čo prísne dohliadajú, aby sem nik nežiadúci nevošiel.

Kamenný kostol. Írsko.
Kamenné svedectvá írskej histórie. Írsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: V Severnom Írsku je jeden unikátny lanový most Carrick-a-Rede, starý 250 rokov. Spája ostrov Carrick s pevninou grófstva Antrim. Nenechajte si ujsť príležitosť prejsť sa po 20 m dlhom moste vo výške 30 m.
Most cez vodu z pevniny na ostrov. Írsko.
Most Carrick a Rede starý 250 rokov. Írsko. Foto: depositphotos.com

V náručí prírody

Malebná krása leží v pohorí Wicklow. To presahuje výšku 900 metrov, čím si tunajšie výhľady zaslúžia váš obdiv. Celý wicklowský prírodný kaleidoskop dopĺňajú kamenné vresoviská, rašeliniská a pokojné jazerá. Národný park Burren posiaty vápencovými skalami sa pýši hrobmi a stavbami z doby kamennej. Miestami vám to bude pripomínať scény z Flinstonovcov. Aj pobrežie Atlantiku vám splní sen o zelenom Írsku. Polostrov Iveragh je nádherne tajomný a mĺkvy už celé veky. Dotknite sa však jeho pôdy, z ktorej cítiť zvláštnu posvätnosť. 180 km dlhá turistická trasa Ring of Kerry je klenotom juhozápadného Írska aj s kamennými pevnosťami.

Kamenné neolitické stavby a rozkvitnuté kvety. Írsko.
Neolitické kamenné stavby v kontraste a kvitnúce kvety. Írsko. Foto: Mariana Hozlárová - sprievodkyňa CK SATUR
Náš tip: Dramatické útesy Kerry sú ako stvorené na rozjímanie a okolie zas na kúpanie na pláži, čo si v prípade pekného počasia nenechajte ujsť.
Zelená írska príroda a rieka. Írsko.
Nádherná príroda. Írsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

10 zaujímavostí o Írsku

  1. Ryšavých Írov je v Írsku málo, len 9%.
  2. Ostatky sv. Valentína sú v uložene v kostole v Dubline.
  3. Írske priezviská začínajú na „Mac“ alebo „O“, čo značí syn a vnuk.
  4. Nežijú tu hady, jašterice, lasice ani krtko.
  5. V meste Athlone je krčma Sean´s stará viac ako tisíc rokov.
  6. Posledným prístavom, odkiaľ vyplával Titanic v roku 1912 bol Cobh.
  7. Je tretím najväčším ostrovom v Európe.
  8. Oficiálny názov Írska je Éire.
  9. Symbolom Írska je zelený trojlístok, ktorý sv. Patrik použil pri opise svätej trojice.
  10. Pivo Guinness sa začalo vyrábať už v roku 1759.

A na záver už len asi toľko, že keď sa budete krajinou túlať, zistíte, že aj Íri majú zmysel pre humor. 

Ryba na bicykli. Múzeum. Dublin.
Trošku s humorom aj v múzeu. Írsko. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Dôvody, prečo spoznať zelené Írsko s CK Satur:

  • Malé letecké skupinky cestovateľov (7 až 16-členné)
  • Profesionálni TOP sprievodcovia
  • Zážitkami nabité poznávacie okruhy
  • Konečné ceny
  • Miestne transfery v cene
  • Ubytovanie v kvaltiných 3* hoteloch s raňajkymi
  • Poznávanie najkrajších írskych miest a ochutnávka whisky

S darčekovou poukážkou môžete splniť sen aj svojim blízkym. Viac info na www.satur.sk.

Veríme, že smaragdový ostrov vás inšpiroval a vy sa tak s nami vyberiete ho spoznať. Ak sa neviete rozhodnúť, radi vám poradíme, lebo na starostlivosť od CK SATUR nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom. 

Facebook