Najlepšie miesta na lyžovačku v Taliansku a Rakúsku: Poradíme vám, ktoré si vybrať

Tisícky Slovákov sa každý rok vydajú za lyžovačkou do Rakúska a Talianska. Dôvod je jednoduchý – stovky kilometrov upravených tratí, kvalitné služby, istota snehu (ak nie prírodného, tak umelého určite). Navyše, Rakúsko ponúka najbližšiu alpskú lyžovačku. Taliansko je zasa lyžiarskou veľmocou s obľúbenými Dolomitmi.

Ako si ale vybrať to najlepšie stredisko presne pre vás? Dôležité je vedieť, či chcete zjazdovky pre začiatočníkov a deti alebo zdatných lyžiarov. Chcete, aby malo stredisko snowpark, bolo dobre vybavené reštauráciami a ďalšími službami. Plánujete vyskúšať aj večerné lyžovanie? A hlavne – vydržíte lyžovať celý deň alebo potrebujete aj iné aktivity? S tými vám môže pomôcť aj samotný hotel. Mnohé z nich majú pre hostí pripravené minikluby pre deti a wellness pre dospelých.


Lyžovačka v Taliansku

Keď máte ujasnené odpovede na tieto otázky, treba sa už len rozhodnúť, či sa vyberiete do Talianska alebo do Rakúska. Taliansko láka na množstvo obrovských lyžiarskych areálov. Jadro Dolomitov nemá vďaka krásnej scenérii a rôznorodosti terénu takmer žiadneho konkurenta. Skipas Dolomiti Superski zahŕňa 12 lyžiarskych oblastí. Podľa niektorých údajov je to najväčšia lyžiarska oblasť na svete. Lyžovačku si užijete na 1220 kilometroch zjazdoviek, ktoré sú prepojené 450 vlekmi a skibusmi. Hoci nebola snehová pokrývka v posledných rokoch taká veľká, ako by sme si predstavovali, vôbec to nevadí. O kvalitnú lyžovačku sa postará zasnežovací systém s približne tromi tisíckami snežných diel.

lyžovačka v Taliansku
Lyžovačka v Taliansku. Foto: CK SATUR

Najlepšie pre začiatočníkov: Passo Tonale

Jedno z mála stredísk v Taliansku, ktoré sľubuje lyžovačku od konca októbra do polovice júna, sa nachádza v nadmorskej výške od 1121 do 2016 metrov nad morom. Vďačiť za to môže ľadovci Presena, ktorý sa nachádza vo výške tritisíc metrov nad morom. Aj to je dôvod, prečo práve tu trénuje lyžiarsky národný tím. V stredisku Passo Tonale na vás čaká 20 kilometrov modrých, 64 kilometrov červených a 16 kilometrov čiernych zjazdoviek. Svoju kondíciu otestujú aj bežkári na 50 kilometroch bežkárskych trás.


Školy, kde vás naučia lyžovať

Značené lyžiarske trate sú vhodné najmä pre začiatočníkov a mierne pokročilých. Passo Tonale je vlekom spojené so strediskom Ponte di Legno, ktoré je výzvou pre pokročilých lyžiarov. Ani nelyžiari neoľutujú výlet lanovkou na Passo Presena. Panoramatický výhľad na talianske Alpy si patrične užijú. No tým najdôležitejším, čo Passo Tonale ponúka, sú mierne svahy a bezpečný priestor vhodný na výučbu. Deti aj dospelí tu naberú sebadôveru bez toho, aby okolo nich presvišťali lyžiari, ktorí už majú čo-to za sebou. K dispozícii sú dve lyžiarske a snowboardové školy Tonale Presena a Ponte Tonale so štandardnou výukou. Keď si búkujete hodinu, môžete si vybrať inštruktora, ktorý hovorí aj inak ako taliansky.


Miesto, ktoré musíte navštíviť

Stredisko je počas týždňa vo všeobecnosti veľmi pokojné, ožíva však počas talianskych sviatkov. Určite neodíďte bez toho, aby ste sa najedli v hoteli La Mirandola. Pochádza z dvanásteho storočia, reštaurácia má klenutý kamenný strop a jedinečnú atmosféru. Večer sa sem môžete dopraviť aj na snežnom skútri.


Najromantickejšie: Cortina d'Ampezzo

Talianske najviac „šik“ mesto je horské mestečko v Dolomitoch. V stredisku je 120 kilometrov zjazdoviek, kde si lyžovanie vychutnajú stredne pokročilí a nároční lyžiari. K dispozícii je niekoľko čiernych zjazdoviek (19 kilometrov), 55 kilometrov modrých a 46 kilometrov červených zjazdoviek. a free-rideové zóny. Skibusom je spojené s oblasťou Sella Ronda. Do passo Falzarego premáva bezplatný autobus, odkiaľ sa lanovkou dostanete až na vrchol Lagazuoi. Zaujímavosťou je, že v roku 1956 Cortina hostila zimné olympijské hry.


Najlepší šport nie je lyžovanie

Samotné lyžovanie a snowboarding sú však v mestečku až na druhom mieste. Na prvom je totiž obľúbený „šport“ – vidieť a byť videný. V elegantných butikoch a obchodoch so starožitnosťami okolo pešej zóny Corso Italia. Padajúci súmrak je znamením, že treba vyjsť von a „začať hrať“. Kolónie objemných kožuchov a dizajnového lyžiarskeho oblečenia (samozrejme aj so svojimi majiteľmi) sa hlučne zhromažďujú na námestí Piazza Venezia. Neskôr sa presunú do intímnych vinární, drahých reštaurácií a nočných klubov.


Hotel, ktorý spríjemní lyžovačku

Predstavujete si lyžovačku tak, že sa pustíte po svahu a zastavíte sa až v hoteli? Vyberte si hotel Villa Argentina***, ktorý sa nachádza nad mestom priamo pri zjazdovkách. Hotel osloví aj rodiny s deťmi, pre ktoré nie je problém poskytnúť postieľku, stoličku, detský kútik a tiež opatrovanie detí.

Zjazdovka
Zjazdovka. Foto: CK SATUR

Najlepší terén: Livigno

Oblasti neďaleko švajčiarskych hraníc sa hovorí aj Malý Tibet. Livigno je známe nielen pre kvalitu svojich parkov, ale tiež spoľahlivou snehovou pokrývkou. Ak patríte k začiatočníkom alebo stredne pokročilým lyžiarom, je Livigno presne pre vás. Svoje lyže aj schopnosti otestujete na 30 kilometroch modrých a 65 kilometroch červených zjazdoviek. Skúseným lyžiarom postačí 20 kilometrov čiernych tratí. Snowboardisti a freestylisti majú na výber tri snowparky – Amerikan, Mottolino a Carosello 3000. Snowpark Amerikan je najnovší, v Mottoline sú na rôzne kúsky k dispozícii prekážky a U-rampa. No hlavne nezabudnite, že v celom stredisku sú povinné prilby.


Zážitok pre nelyžiarov

Nudiť sa nebudete ani v prípade, že sa lyžovať veľmi nechce. Naopak, sánkovanie, turistika a alpinizmus prinesú rovnako dobrú náladu. Komu by chýbal adrenalín, môže sa pokúsiť pokoriť ľadovcové steny. A ak by vám to bolo málo, nasadnite na motokáry a popreháňajte sa na snehu. Navyše v Livigne môžete tiež ušetriť. Ide totiž o bezcolnú zónu, takže benzín a niektoré ďalšie predmety patria k najlacnejším v Európe.


Marmolada: Zalyžujte si na ľadovci

Arabba-Marmolada je jedno z menších stredísk oblasti Dolomiti Superski. Pestrú a rôznorodú lyžovačku zaručuje nadmorská výška strediska, ktorá sa pohybuje od 1400 metrov do 3265 metrov nad morom. Modré zjazdovky z neho urobili miesto, ktoré vyhľadávajú rodiny s deťmi. Rôznorodé červené a čierne trate zasa priťahujú skúsených a náročnejších lyžiarov. O Marmolade sa hovorí aj ako o symbole Dolomitov, ktorý učaroval nielen lyžiarom, ale aj vysokohorským turistom. Na jeho severnej strane sa nachádza ľadové pole, kde sa ešte donedávna dalo lyžovať aj počas leta.


Najlepší výlet

Jeden z najobľúbenejších lyžiarskych výletov v celom regióne vedie zo strediska Arabba na Marmoladu. Počas celodenného okruhu budú skúsení lyžiari zdolávať svahy vo výške takmer 3300 metrov.


Hotel priamo pri vleku

Hoteli v tejto oblasti majú tú výhodu, že sa nachádzajú úplne na svahu. Len 20 metrov od kabínovej lanovky na Marmoladu je vzdialený hotel Principe Marmolada***. Hotel stojí v Malga Ciapela na úpätí najvyššieho vrchu Dolomitov. Ak si budete chcieť dať deň bez lyží, zájdite do hotelového wellness centra s vnútorným bazébnom, vírivkou, saunou alebo soláriom.

Marmolada
Marmolada. Foto: depositphotos.com

Lyžovačka v Rakúsku

Najbližšiu lyžovačku v Alpách pre Slovákov predstavuje Rakúsko. Má nielen výhodnú polohu, ale strediská ponúkajú všetko dôležité – kvalitné svahy, snowparky, lyžiarske školy, ale tiež dobré jedlo a večerné párty.

Zjazdovka v Rakúsku
Zjazdovka v Rakúsku. Foto: depositphotos.com

Najlepšie stredisko na víkendy: Innsbruck

Úzke dláždené ulice a farebné domy, veľa možností ubytovania, jedinečný šarm a množstvo reštaurácií. Hlavné mesto Tirolska je lyžiarskym strediskom so všetkým, čo k tomu patrí. Lanovkou Hungerburg sa dostanete zo stredu Innsbrucku do dolnej stanice lyžiarskeho areálu Nordkette len za osem minút. Neoddeliteľnou súčasťou panorámy Innsbrucku sa stali štyri stanice lanovky, ktoré navrhla známa architektka Zaha Hadid.


Čo vás čaká na vrchole

Zo stanice Hungerburg vedie lanovka ďalej na Seegruben (1905 metrov). Komu sa máli, môže vyjsť na vrchol oblasti Nordkette. Z výšky 2256 metrov je úžasný výhľad na mesto a Alpy, ktorý si vychutnajú najmä nelyžiari. Lyžiarski experti sa odtiaľto spustia po jednej z najstrmších lyžiarskych trás v Európe – Karrinne. So skipasom, ktorý platí v Nordkette, si môžete zalyžovať aj v ďalších strediskách ako Štubajský ľadovec, Muttereralm a Patscherkofel.


Hotel, ktorý sa vám zapáči

V stredisku Patscherkofel nájdete overený hotel Bon Alpina***. Od Innsbrucku je vzdialený len sedem kilometrov a lyžiarske vleky nájdete len tristo metrov od hotela. Výhodou je aj vzdialenosť od Bratislavy, odkiaľ vám cesta potrvá iba niečo viac ako päť hodín.

Hotel Bon Alpina
Hotel Bon Alpina. Foto: CK SATUR

Kitzbühel, niečo pre odvážnych

Stredoveké mesto je jedným z najkrajších v Rakúsku. Zároveň je to jedno z niekoľko mála stredísk, ktoré ponúka zábavu rovnako lyžiarom ako aj nelyžiarom. Pešie zóny sú lemované luxusnými hotelmi, butikmi a kaviarňami, kde sa dajú stráviť príjemné chvíle pri horúcom grogu alebo víne. Zaujímavosťou je alpská záhrada, ktorá sa nachádza vo výške 1880 metrov. Na priestore s rozlohou 20-tisíc metrov štvorcových rastie viac ako 300 rôznych druhov rastlín z celého sveta. Stačí dávať pozor a objavíte druhy typické pre Alpy, ale tiež Pyreneje či Himaláje.


Extrémna zjazdovka aj najokázalejšia lanovka

Prevaha jednoduchých a stredne náročných zjazdoviek (91 kilometrov modrých a 57 kilometrov červených tratí) urobila zo strediska najlepšie miesto pre rodinnú lyžovačku. Kilometre a kilometre zjazdoviek sú pokryté snehom, na ktorom si užívajú zábavu hlavne deti počas školských prázdnin. Ukrýva však tiež extrémne náročnú zjazdovku Streif. Na niektorých miestach dosahuje sklon až 85 percent, takže sa majú na čo tešiť aj poriadne zdatní lyžiari. Tým, ktorí sa boja výšok, určite neodporúčame previezť sa lanovkou 3S-Umlaufbahn, ktorá prechádza ponad 2,5 kilometra široké a 400 metrov hlboké údolie Saukasergraben. Ostatní by si nemali zabudnúť svoje smartfóny. Lepšiu fotku ako z tohto miesta si asi neodnesiete.


Kaprun: Najlepšie pre rodiny s deťmi

Keď to trochu nadnesieme, môžeme povedať, že každá rodina v Rakúsku lyžuje. Veľmi dobre si to uvedomujú aj lyžiarske strediská a mnohé sa zameriavajú práve na to, aby vytvorili čo najlepšie podmienky deťom. K takým patrí aj lyžiarsky areál Maiskogel na okraji strediska Zell am See – Kaprun. Stredisko vzdialené 430 kilometrov od Bratislavy je medzi Slovákmi veľmi obľúbené. Najmä rodičia nemusia stresovať, ako naučiť svoje deti lyžovať. Po ruke je hneď niekoľko lyžiarskych škôlok, ktoré všetky problémy vyriešia. Rodiny najviac využijú 28 kilometrov modrých tratí a 50 kilometrov červených. Ale ani skúsení lyžiari sa nevrátia sklamaní, keď si vyskúšajú jazdu na ľadovci Kitzsteinhorn tesne nad Kaprunom. V stredisku sa môžete spoľahnúť aj na ďalšiu vec – že sneh je garantovaný od jesene až do začiatku leta. Vďačí za to aj nadmorskej výške 3029 metrov.


Keď zábava, tak funpark

Zell am See Kaprun obľubujú aj snowboardisti, ktorí sa práve tu preháňajú po najdlhšej fun zóne na svete. Má dĺžku až 1300 metrov a špecialitkou je šesť kamier, ktoré počas jazdy snímajú lyžiarov. 


Našli ste stredisko, kde by ste aj vy radi strávili tohtoročnú lyžovačku? Tak neváhajte a zarezervujte si ho ešte dnes, aby nebolo neskoro! Ak ste si náhodou nevybrali, pozrite si aj ďalšie hotely v našej ponuke. Určite nájdete ten pravý! :)

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook