Krajina, kde väčšina ľudí verí na Elfov a vypije sa najviac Coca Coly na obyvateľa

Keď sa Island pár rokov dozadu zmietal v ekonomickej kríze, nová vláda si zaumienila, že východiskom bude podpora turizmu. Bláznivý nápad? Práve naopak, fungovalo to výborne. Krajina, v ktorej žije iba niečo cez 300 000 ľudí, privítala v roku 2017 viac ako 2 milióny turistov. To je šesť turistov na jedného obyvateľa. Čím je Island taký zaujímavý? Odľahlý ostrov na severozápad od Európy okrem úžasnej prírody ukrýva v sebe niekoľko prekvapení. Prezradíme vám o Islande to, čo ste doteraz (takmer určite) nevedeli.

Krajina, kde je všetko inak

Na rozlohe iba dvojnásobne väčšej ako Slovensko žijú ľudia, ktorí veria na... Elfov. Naozaj, podľa jedného z prieskumov väčšina Islanďanov reálne verí, že niekde v krajine tieto tvory skutočne žijú. Nečudo, veď vulkány im vybuchujú za domom priemerne každé štyri roky. Aktívnych ich majú až 130 a domáci im dali v skutku atraktívne mená – Eyjafjallajökull, Bárðarbunga, Kollóttadyngja, Theistareykjarbunga či Tungnafellsjökull. Ak sa vám všetkých päť mien podarilo vysloviť na prvýkrát, veľká gratulácia.

  • Island
  • Island
  • Island
  • Island
  • Island
  • Island

Aj keď sú Islanďania vďaka svojej blízkosti k severnému polárnemu kruhu ovplyvnený polárnymi dňami aj nocami, nič to nemení na fakte, že majú najdlhší pracovný týždeň spomedzi všetkých európskych štátov. Pracujú o tri a pol hodiny viac každý týždeň ako my na Slovensku. Školský systém patrí k tým lepším, možno aj preto, že ich jazyk sa prakticky nezmenil za posledné roky. Zoberte si takú „Štúrovčinu“ – zvládli by ste v tomto jazyku prečítať aspoň pár strán? Na Islande si vďaka nezmenenému jazyku môžu domáci prečítať poľahky knihy staršie viac ako tisíc rokov. A to bola táto krajina osídlená ako jedna z posledných na svete.

Jedinečná príroda na Islande
Jedinečná príroda na Islande. FOTO: pixabay.com

Príroda, ktorú nenájdete nikde inde

Na Islande nenájdete les (avšak ľadovcov je tu neúrekom), ale to nevadí, veď 60 % obyvateľstva aj tak žije v hlavnom meste Reykjavíku. Práve odtiaľto vyrážajú desiatky až stovky lodí s turistami, ktorí chcú pozorovať veľryby. Poviete si, aká drobnosť – avšak príjmy z tejto činnosti sú skutočne pre Island enormné. V hlavnom meste sídli samozrejme aj parlament, ktorý je liberálny, ba až postmoderný – na Islande totiž bola, ako prvá na svete, demokraticky zvolená za premiérku žena. A na rovnakom poste nechýbal ani minister, ktorý sa verejne priznal, že je homosexuálom. Domácim to nevadilo. Oni si aj naďalej popíjali Coca Colu, ich najobľúbenejší nápoj. V prepočte na obyvateľa sa tohto sladeného nápoja práve na Islande vypije najviac. Súvisí to s faktom, že Islanďania pozerajú najviac filmov na svete? Odpoveď nepoznáme. Ako to, že pozerajú inak toľko filmov? Majú toľko kín? Nie, avšak takmer 98% populácie má internetové pripojenie. Ak sa budete prechádzať po meste, zistíte, že tu nie je žiaden McDonald’s a žiadne striptízové kluby. To prvé nikto netuší prečo, tu druhé bolo zákonom zakázané v roku 2010.

  • Reykjavík
  • island
  • island
  • island
  • Reykjavík
  • island
  • island
  • island

Takmer nulová kriminalita

Islanďania sú v relatívne drsných podmienkach odkázaní často sami na seba. Svedčí o tom aj skutočnosť, že väčšina elektrickej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov – viac ako polovica z geotermálnych prameňov, ďalší veľký prírastok tvoria vodné elektrárne. Keď je všade naokolo toľko prameňov, nebude tam aj veľa komárov? Opak je pravdou – na Islande neexistujú komáre. Vôbec. Aj hmyzu je tu ako šafránu. Rovnako na Islande nenájdete armádu, námorné či letecké sily. Keď sa budete prechádzať pomedzi domácich a rozprávať sa s nimi, zistíte, že násilie a trestné činy sú tu takmer na bode mrazu. A policajti vôbec nenosia so sebou zbrane. V histórii krajina polícia zastrelila jediného človeka. Jediného – v celej histórii. Pokojná, rozvinutá krajina ako stvorená na poznávací zájazd.


Tri drahokamy Islandu

Zlatý trojuholník tvorí najstarší parlament sveta Thingvellir, dvojstupňový vodopád Gulfos a gejzír Strokkur.

Thingvellir – viete, aké to je ocitnúť sa jednou nohou v Amerike a druhou v Európe? Môžete si to vyskúšať na tomto geologickom unikáte. A prečo ide o najstarší parlament sveta? Prvý islandský parlament Althingi tu totiž zasadal už v roku 930 nášho letopočtu.

Geysir – bol najznámejším gejzírom sveta, ktorý dal pomenovanie všetkým ostatným gejzírom. Dnes však už funguje len jeho sused Strokkur. Z neho vytryskne každých 5 až 10 minút ohromujúci prúd vody, ktorý môže dosiahnuť 15-30 metrov.  Ak budete mať šťastie, uvidíte dve vytrysknutia v krátkom čase za sebou.

Gejzír Strokkur
Gejzír Strokkur. Foto: CK SATUR

Gullfoss – Voda v dvojstupňovom vodopáde prekonáva výškový rozdiel 30 metrov. V minulosti chceli jeho krásu zničiť vodnou elektrárňou. Islanďania sa však proti nápadu Anglicka spojili, vďaka čomu môžu prírodný zázrak sledovať aj ďalšie generácie. Ak budete mať šťastie na počasie, najkrajší je s dúhovým závojom.

Vodopád Gullfoss
Vodopád Gullfoss. FOTO: archív CK Satur

„Must see“ Islandu

Vodopád Seljalandsfoss – unikátom tohto vodopádu je, že voda do jazera padá zo skalnej steny, vďaka čomu návštevníkom dovoľuje prejsť poza svoj závoj po úzkej cestičke. Trochu mokrý, ale úžasný zážitok.

Vodopád Seljalandsfoss
Vodopád Seljalandsfoss. FOTO: archív CK Satur

Vodopád Skogar – s výškou 62 metrov a šírkou okolo 25 metrov je najvyšším vodopádom na Islande. Vo vrchnej časti sa nachádza vyhliadková plošina, z ktorej môžete vodopád pozorovať. Druhou možnosťou je prísť až k úpätiu vodopádu do štrkového koryta rieky pred jazierkom.

Mystické útvary Reynisdrangar – nachádzajú sa neďaleko najjužnejšej dedinky Islandu Vík. K ich vzniku sa viaže legenda, podľa ktorej sa dvaja trollovia snažili vytiahnuť na breh loď s tromi sťažňami. Nestihli to však do východu slnka a spoločne s ňou sa premenili na kameň.

Útesy Dýrholaey – hovorí sa im aj južná brána Islandu. Útes má výšku 120 metrov a je súčasťou prírodnej rezervácie. Zo skál Reynisdrangar je naň krásny výhľad. Nachádzajú sa tu pláže s čiernym lávovým pieskom. Okrem toho tu nájdete bazaltové stĺpy všetkých tvarov a veľkostí.

Ľadovec Solheimjokull – ako vyzerá skutočný islandský ľad? Všetci turisti, ktorí tu už boli vám povedia, že je úplne iný ako ten pevninský. No nech by ste počuli čokoľvek, na jeho skutočnú podobu nebudete celkom pripravení. Všetci by čakali, že ľadovec predsa musí byť biely, čo ale vôbec neplatí. Solheimjokull prekvapí čiernym sfarbením. Spôsobujú ho čierne kamienky a prach, pozostatky po sopečnej činnosti.


Atrakcie plné zážitkov

Veľryby a delfíny okolo vás – Island v minulosti patril ku krajinám s vysokým percentom komerčného lovu veľrýb, po kritike ostatných krajín a vysokom úbytku veľrýb je v súčasnosti povolený len obmedzený lov. K najlepším výletom, aké môžete na Islande podniknúť je pozorovanie veľrýb a delfínov. Stačí ráno v prístave naskočiť na loď a o zážitok dňa máte postarané. A keďže v islandských vodách býva naozaj zima, organizátori myslia aj na komfort turistov. Odejú vás do špeciálnych oblekov. :)

Veľryba v mori
Veľryba v mori. Island. FOTO: archív CK Satur

Islandské kone nie sú obyčajné – Ak by sa vám zdalo, že kone na Islande sú skôr poníky, tak to nikomu z domácich nehovorte. Napriek tomu, že sú vzrastom menšie, než na aké sme zvyknutí, majú ohromnú silu. Ak si chcete vyskúšať, ako prežívali jazdu na koňoch hlavní hrdinovia filmu Pán prsteňov alebo obľúbené postavy z megahitu Hra o tróny, určite jazdu na islandských koňoch nepremeškajte.

Islandské kone
Islandské kone. FOTO: archív CK Satur

Vodopády Hraunfossar – ich návšteva je jedinečným zážitkom najmä pre neobvyklú kombináciu lávového poľa a ľadovcovej rieky. Voda vytryskuje spod lávy a vytvára nádherné kaskády cez neobvykle tvarované skaly.

Smutná legenda vodopádu Barnafoss – Island je krajinou, kde sa na každom kroku stretnete s nejakou legendou. Rovnako je to aj v prípade „detského vodopádu“ Barnafoss. Príbeh, ktorý sa k nemu viaže, je ale neskutočne smutný. Hovorí o dvoch bratoch, ktorí sa vydali do kostola za svojimi rodičmi, a to aj napriek tomu, že im to zakázali. Keď prechádzali cez most nad vodopádom, zatočila sa im hlava a obidvaja spadli do divokej vody. Keď matka zistila, že prišla o svoje deti, most prekliala, aby už cez neho nikto živý neprešiel. Most nakoniec zničilo zemetrasenie.

Doplňte do svojej zbierky krajín, ktoré už poznáte aj Island, určite neoľutujete. Jedinečné zážitky vám prinesú poznávacie zájazdy s cestovnou kanceláriou Satur!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook