TOP 7 dôvodov prečo ísť s nami na "strechu sveta"

Južná Ázia celkom až do samých výšin hrdo ukazuje jeden skvost za druhým. Začneme pekne po poriadku, a teda ako sa na Nepál patrí - z výšky, keďže leží prevažne v Himalájach. Sme totiž na samej "streche sveta", ktorú môžete objavovať práve s nami.

1. Kamenná bohyňa

Asi pred 45 miliónmi rokov došlo ku gigantickému spojeniu dvoch kontinentov - Eurázie a Indie, čím vznikol najvyšší vrch sveta. V jeho tieni žijú národy, ktoré mu dali rôzne mená. Tibeťania ho nazývajú "Matkou sveta" a Indovia mu zas hovoria "Vrchol nebies". Európania mu v roku 1852 dali len označenie Vrchol XV. Až o pár rokov neskôr ho pomenovali po britskom úradníkovi Everestovi, ktorý bol aj kartografom. Práve on odmeral najvyššie himalájske vrchy, vrátane Mount Everestu. Jeho výška je skutočne výnimočná a dosahuje 8849 metrov. Prví zahraniční horolezci sem začali chodiť od 20. storočia, pričom pre každú úspešnú expedíciu je nevyhnutné mať sprievodcu a nosiča, teda "šerpa", čo v preklade značí "muž z východu".

Pohľad na Himaláje a vlajky. Nepál
Himaláje. Nepál. Foto: unsplash.com

29. mája v roku 1935 včelár z Nového Zélandu, Edmund Hillary spolu so šerpom Norgayom vystúpili na vrchol. Prvykrát v dejinách sa tak človek na svet pozeral z najvyššieho bodu na planéte. 

Nosič a sprievodca v Himalájach. Nepál
Šerp - nosič a sprievodca v Himalájach. Nepál. Foto: unsplash.com

2. Chaos a pokoj Káthamandú

Čo najlepšie vystihuje hlavné mesto Nepálu, Káthamandú? Určite to, že na mnohých zapôsobí energicky, chaoticky, posvätne, no aj sofistikovane. Je zároveň vstupnou bránou do krajiny. Tento taviaci kotol s počtom okolo 1,7 milióna obyvateľov má tucet etnických skupín. Samotné údolie, kde mesto leží je domovom troch kráľovských miest - starej časti Káthamandú, Patanu a Bhaktapuru. Dohromady je tu 130 pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO. V každom z nich sa nachádza námestie Durbar s chrámami a palácmi, kde vyniká najmä umelecká drevorezba.

Historická budova s umeleckou výzdobou. Káthamandú. Nepál
Historická budova v Káthamandú. Nepál. Foto: unsplash.com

Káthamandú je už viac ako tisíc rokov strediskom obchodu, pretože ovládalo najdôležitejšiu karavánovú cestu medzi Indiou a Tibetom. Srdce mesta ukrýva stredoveké náboženské a kráľovské budovy. Námestia a ulice sú posiate obchodníkmi so zeleninou, svätými mužmi "sadhu" a predavačmi cukrovej vaty. Námestie Durbar, situované pred starým kráľovským palácom, bolo kedysi domovom slávnych kráľov. Nachádza sa tu viac ako 50 monumentov z 12. storočia. Najznámejšou budovou je palác kráľa Kumari s bohato zdobenou drevorezbou.

Traja sediaci svätí muži. Káthamandú. Nepál
Traja sediaci svätí muži v Káthamandú. Nepál. Foto: unsplash.com
Vedeli ste?: Že vlajka Nepálu je jediná na svete, ktorá nemá tvar obdĺžnika? Tvoria ju dva trojuholníky a obraz slnka a mesiaca.

3. Najtajomnejšia svätyňa

Najstaršia a najtajomnejšia budhistická svätyňa Swayambhunath leží na vrchole kopca západne od Káthamandú. Prechádza sa ku nej po 365 schodoch, kde stretnete hravé opice. Ako svätyňa sa využíva od 5. storočia a pozostáva z nádhernej kupoly, menších chrámov a svätýň, ktoré sú bohato zdobené zlatými a žiarivými vlajkami. Toto pútnické miesto je domovom stoviek opíc, ktoré sú pre tibetských budhistov a hinduistov považované za sväté. Chrám ani počas noci nie je osamotený, stovky opíc si ho vtedy celkom privlastnia. 

Farebná budhistická svätyňa Swayambhunath. Nepál.
Budhistická svätyňa Swayambhunath. Nepál. Foto: unsplash.com
Vedeli ste?: Že v nepálskom Lumbini sa údajne v roku 563 pred n.l. narodil Buddha?

4. Nosorožce, tigre a slony

Subtropický prales v národnom parku Chitwan, ktorý je zaradený na zoznam UNESCO, je jednou z posledných džunglí svojho druhu na svete. Tvoria ho lúky, rieky a močariská plné zvierat. Hlavným lákadlom je tiger bengálsky, nosorožec a slony. Chitwan je domovom aj pre leopardy, medvede, opice, množstvo vtákov a pri rieke Rapti je možné vidieť krokodílov. Národný park si užijete plavbou v kanoe, na džípe a spoznáte mystické tance miestneho etnika Tharu. 

Nosorožec v NP Chitwan. Nepál
Nosorožec v NP Chitwan. Nepál. Foto: unsplash.com

5. Najkrajšie nepálske mesto

Najkrajšie mesto je vraj podľa Nepálcov Pokhara, ktoré leží pri jazere Phewa v nadmorskej výške 830 metrov. Je druhým najväčším mestom v krajine a nachádza sa 200 km od Káthamandú. Práve odtiaľto vás nadchnú prenádherné panorámy na osemtisícových himalájskych velikánov, ako Annapurna a Manasla. V Pokhare všetko začína alebo končí, keďže je východiskovým či koncovým bodom turistických trás, ktoré trvajú aj tri týždne. Tá najznámejšia je okolo Annapurny. Pri jazere Phewa vládne čulý ruch, sú tu kaviarne, reštaurácie a hotely.

Farebné lode na jazere Phewa v Pokhare. Nepál.
Jazero Phewa v Pokhare. Nepál. Foto: unsplash.com

6. Krajina nielen hôr ale aj osláv

Pri návšteve Nepálu nahliadnete nielen do sveta hôr, budhistickej a hinduistickej kultúry, ale tiež osláv. Len za jediný rok Nepál oslávi viac ako 50 sviatkov. Najobľúbenejší je Dashain, ktorý je oslavou víťazstva dobra nad zlom. Dvojtýždňové oslavy začínajú koncom septembra, po zbere úrody, kedy sa komory naplnia ryžou. Rodiny sa navštevujú a maľujú si na čelo "tikku" - červenú bodku, ako symbol požehnania. Druhým významným sviatkom je Tihar - sviatok svetla, ktorý trvá päť dní a zasvätený je pre bohyňu šťastia Laxmi. Počas osláv sa uctieva pes a krava, pričom sa im prináša jedlo. Pes je ochrancom domu a krava je v hinduizme symbolom bohatstva. Holi je sviatok, ktorý víta jar a prináša lásku. Ľudia sypú na seba farebné prášky, rozdávajú sladkosti, tancujú a spievajú. Nepál pozná aj sviatok žien, kedy sa po dobru 3 dní obliekajú do červených sárí a modlia sa za dlhý a prospešný život k Šivovi. 

Tanečné predstavenie Mahakali v časti Bhaktapur Durbar Square. Nepál
Tanečné predstavenie Mahakali v časti Bhaktapur Durbar Square. Nepál. Foto: unsplash.com
Vedeli ste?: Že nepálsky kalendár nazývaný Bikram Sambha má o 67 rokov a 8,5 mesiaca viac?

7. Chute Nepálu

Národným jedlom je Dal Bhat - šošovicová polievka s korením podávaná s ryžou a rozmanitou zeleninou ochutená karí. Pre mnohých je to jediné jedlo počas dňa. Väčšinou sa servíruje bez mäsa a obsluha vám pridáva tak dlho, kým nepoviete dosť. Môžete ho jesť ako domáci, len pravou rukou. Nepálskou klasikou sú aj keď pôvodne z Tibetu knedle Momo plnené mletým mäsom s čili alebo karí omáčkou. Národným nápojom je čaj, ktorý sa pije s mliekom a cukrom. Tradičným alkoholickým nápojom je Raksi vyrobený z ryže alebo pivo, ako napríklad Everest. 

Pestrá a lahodná nepálska kuchyňa. Nepál
Pestrá nepálska kuchyňa. Foto: unsplash.com

Ak vás táto krajina láka či už pre krásnu prírodu alebo kultúru, vydajte sa za poznaním s CK SATUR, kde si užijete váš poznávací zájazd Nepálom s nádychom dobrodružstva tak, ako to už ku ázijským krajinám patrí, pričom vás bude doprevádzať náš skúsený sprievodca. 

Facebook

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.