Viete, kde je 7* hotel, tie najvyššie stavby sveta a najchrumkavejšia kačica?

Pre karavány na Hodvábnej ceste z východu až ku Stredomoriu bolo iste požehnaním zastaviť na miestach, ktoré toho veľa sľubovali. Aj keď už síce karavány nepremávajú a nestoja v známych centrách, predsa len sa o nich stále veľa hovorí. My sa na našej ceste zastavíme vo vznešenom Pekingu, dobre stráženom Xiane a pulzujúcom Šanghaji, kde to s vežami dotiahli skutočne vysoko.
Honosné miesto cisárskeho Pekingu so sochou leva.
Honosnosť cisárskeho Pekingu. Čína. Foto: CK SATUR

1. Pekinská kačica a ôsmy div sveta v podobe dlhého hada

Čím všetkým vám Peking vyrazí dych? Už len tým, ako sa za necelé storočie zmenilo zo starobylého hlavného mesta opevneného hradbami na skutočné "megamesto", ktoré má viac ako 22 miliónov obyvateľov. Od svojho založenia, čo je viac ako tritisíc rokov, je plné víťazstiev, tragédií, vytrvalosti a inovácií. Peking sa stal prvým mestom na svete, ktoré hostilo letnú aj zimnú edíciu olympijských hier.

  • Chrám nebies so schodiskom a červenými dverami.
  • Zakázané mesto, honosné budovy a vstup. Peking.
  • Čínske záhrady ako oáza pokoja.
  • Čínska predávajúca rezance na trhu.
  • Chrám nebies so schodiskom a červenými dverami.
  • Zakázané mesto, honosné budovy a vstup. Peking.
  • Čínske záhrady ako oáza pokoja.
  • Čínska predávajúca rezance na trhu.
Vedeli ste, že...: Hodvábna cesta bola dlhá 6400 km a po nej karavány tiav putovali od Číny až po východné Stredomorie. Hodváb je súčasťou našich životov už neuveriteľných 5000 rokov.
Čínsky múr a zeleň v okolí.
Čínsky múr ako neprekonateľná stavba sveta. Čína. Foto: CK SATUR

Miesta, ktoré vás tu najväčšmi udivia sú, Námestie nebeského pokoja, najväčšie námestie sveta, Chrám nebies či Zakázané mesto. Tu sa strieda jeden krajší architektonický komplex za druhým. Nad Pekingom stojí Veľký čínsky múr, ktorý do veľkosti ešte nedobehla žiadna stavba sveta. Toto mohutné opevnenie bolo postavené proti nájazdom kmeňov. Výstavba "dlhého hada" začala v 3. storočí pred n.l. Na dokončenie bolo potrebných ešte ďalších 1800 rokov, pričom to mocné dynastie dotiahli až na 21 000 km. 

Vedeli ste, že...: Zo strážnych veží postavených na múre sa dávali signály vo dne pomocou dymu a v noci ohňom.
Modrý kaňon - voda a skalné masívy.
Kaňon Longqing. Čína. Foto: CK SATUR
Náš tip: Užite si pekinskú atmosféru jazdou na tradičnej rikši a potom si pochutnajte na chrumkavej kačici.

2. Nesmrteľní strážcovia z Xianu

"Keď bolo cisárovo telo uložené do hrobky, sochy mali strážiť jeho dušu, odháňať zlých duchov, prinášať cisárovi šťastie a slúžiť mu na onom svete". V marci v roku 1974 kopali roľníci pri meste Xian studňu, no namiesto vody narazili na terakotovú armádu. V súčasnosti sa odhaduje, že v jamách je 7000 sôch vojakov a 600 hlinených koní. Sochy sa vypaľovali pri teplote 800 °C, pričom sa sfarbili do siva. Pôvodne boli farebné. A aj keď boli pod zemou 2200 rokov sú pevné a stabilné.

Terakotová armáda v zastrešenom múzeu. Xian.
Terakotová armáda kedysi strážila hrob vládcu. Xian. Foto: CK SATUR
Vedeli ste, že...: Postavy vyrobené z hliny sú vysoké skoro 1,8 m a okrem ramien a nôh sú duté.

Symbolom Xianu je zachovalé historické opevnenie a nádherná pagoda Veľkej divokej husi, ktorá je vysoká 64 metrov. V minulosti bola pamätným miestom budhistických básní privezených do Číny zakladateľom taoizmu, mudrcom Lao’c. Dnes slúži ako vyhliadková veža, a z vrcholu ponúka pekný výhľad na okolie.

Číňanka predávajúca durian.
V Xiane ochutnajte tropický durian. Čína. Foto: CK SATUR
Náš tip: Nenechajte si v Xiane ujsť čínske dobroty od výmyslu sveta, ktoré najlepšie chutia priamo na ulici.

3. Mesto, ako žiadne iné

Ešte pred tým, ako vojdete do moderného Šanghaja, nechajte sa unášať krásou záhrad, ktoré vznikli v priebehu tisícročia v meste pagod a mostov - v Suzhou. Tou najkrajšou je Záhrada Majstra rybárskej siete zapísaná do UNESCO. 

Krásna záhrada, jazierko so zelenou farbou vody. Čína
Tu sa zdá byť nádhera záhrad nekonečná. Čína. Foto: CK SATUR

To, čo nájdete v Šanghaji, nenájdete nikde inde v Číne. Napriek tomu, že je navonok najmodernejším mestom krajiny, jeho história je na každom kroku, od známeho chrámu Jing´an až po rozsiahle Námestie ľudu. Časť Puxi predstavuje minulosť spojenú s obchodovaním, francúzska elegancia vyniká vo vilách a kaviarňach, zatiaľ čo nábrežná časť Bund ponúka výhľad na mrakodrapy Pudong. Tu stoja tie najvyššie budovy sveta. Do Guinessovej knihy rekordov je zapísaná reštaurácia Heavenly Jin v J Hotel Shanghai Tower, ktorá sa nachádza na 120. poschodí vo výške 556 metrov. Samotná Shanghai Tower je vysoká 632 metrov. Nájdete tu aj sedem hviezdičkový hotel a najdlhší tunel po vodou pre vozidlá v dĺžke 10 km.

Večerný Šanghaj a výškové budovy.
Večerný Šanghaj a fialovo svietiaca veža The Oriental Pearl. Čína. Foto: CK SATUR
Vedeli ste, že...: Televízna veža The Oriental Pearl Tower je najpozoruhodnejšou pamiatkou Šanghaja. Všimnúť si ju musíte už len preto, že meria až 468 metrov.
Pár stojaci pred panorámou výškových budov v Šanghaji.
Romantika ku Šanghaju patrí. Čína. Foto: CK SATUR

Nenechajte si ujsť zlatý čínsky trojuholník, kde spoznáte jeho tajomstvá, objavíte krásy tohto sveta a ochutnáte pravú Áziu. S nami máte poznávanie Číny v malých skupinkách, s výborným slovenským sprievodcom, ktorý s vami objaví nádherné miesta a desiatky atrakcií. 

Ak sme vás inšpirovali, ale neviete sa rozhodnúť, radi vám poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook