Ste gurmáni? Hľadáte gurmánske zážitky? Vieme o tých naj...

Vo vzduchu už cítiť príchuť vína. Vykročte do jesene hravo a veselo. Spoznajte tajomstvá krajín opradených tisícročnou históriou vína, ochutnajte tie najlepšie jedlá a ako suvenír si pribaľte tie najlepšie recepty, na ktoré počas gurmánskej ceste s CK SATUR natrafíte.

1. Ako chutí u nomádov?

Človek na prvé počutie ani poriadne nevie, čo si má o Kirgizsku myslieť. Najviac ho vystihuje práve nomádska kultúra. Ešte predtým, ako sa zmienime o jedle, mali by ste vedieť o "dastorkhwon", teda bielom obruse na stole, čo si vyžaduje etiketa ako prejav úcty k hosťom. Okrem toho, je takého prestieranie aj pastvou pre oči.

Čím sa ponárate hlbšie do neznáma, tým je kirgizská kuchyňa viac tradičnejšia a veľmi sýta. Je v nej veľa chleba, mliečnych výrobkov, polievok a červeného mäsa. Moderné kirgizské jedlá sú zmesou tradičnej, stredoázijskej, ruskej i západnej gastronómie. Na konci každého jedla vás čaká sladký dezerť. Môžete ochutnať aj kobylie mlieko "kumis". Jedno je isté. Tunajšie produkty sú veľmi kvalitné. V skutočnosti je krajina veľmi úrodná a nie len mrazivá pustatina na stepiach. Skvelo chutí čerstvé ovocie a zelenina, ktoré kúpite na miestnych trhoch. Hlavné jedlá pozostávajú najmä z ryže, cestovín a zemiakov s mäsom hovädzím, jahňacím či konským. 

Zelené kopce, jurty a ľudia na koňoch. Kirgizsko.
Na návšteve u nomádov. Kirgizsko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Počas cestovania v Kirgizsku s TOP sprievodcom a v malých skupinách, si užijete nádhernú prírodu, ľahké túry a jazdu na koni a kirgizskú pohostinnosť.

2. Toskánska vášeň

Keď sa povie Taliansko, väčšina z nás si predstaví pohodový život „la dolce vita“, pizzu a cestoviny a najmä výnimočné espresso. No oblasť Toskánska je známa aj pre vinárov. Tí, ktorí sa vyznajú, si hneď spomenú na Chianti, Brunello di Montalcino alebo Nobile di Montepulciano. Zaujímavosťou vín z tejto oblasti sú „supertoskánske“ vína. V minulosti totiž nebolo povolené, aby sa do toskánskych vín pridávali medzinárodné odrody. Niektorí vinári však boli presvedčení, že práve takýmto spojením by vznikli vína, ktoré môžu konkurovať aj slávnym mokom z Bordeaux. K takým patrila aj rodina Antinoriovcov, ktorých vína patria do tejto skupiny.

Zelené polia, vinice, dom na kopci. Toskánsko.
Nádherný toskánsky deň. Taliansko. Foto: unsplash.com
Náš tip: Vynikajúco zachutia vína, keď ich budete piť v stredovekom meste San Gimignano, V 14. storočí tu šľachtické rody vystavali viac ako 70 obranných veží. V súčasností ich stojí už len pätnásť, no napriek tomu sú dominantou mesta. Do jednej z nich, do Veže diablice "Torre della Diavola", vás vezme aj náš TOP sprievodca.
Stoly a stoličky v reštaurácii. Toskánsko
Čarovné reštaurácie v Toskánsku. Taliansko. Foto: unsplash.com

3. Je Portské ešte víno?

Portské má svoju špecifickú chuť a vôňu. Portské má za sebou bohatú históriu, ktorá opäť siaha až do Anglicka. Pri prevážaní z Portugalska sa víno kazilo, preto do nich začali námorníci prilievať alkohol. Získalo tým sladšiu chuť a aj vyšší podiel alkoholu, vďaka čomu si ho obľúbilo množstvo ľudí. Aj keď ho na anglickom kráľovskom dvore veľmi nepreferovali, námorníci si ho mohli vychutnať, koľko chceli. Dostávali ho totiž ako svoj „námornícky prídel“. Prístavné mesto Porto sa časom stalo vyhľadávaným miestom práve kvôli vínu a z Portského sa stal žiadaný artikel. Mnohí pokladajú portské skôr za likér, práve pre jeho sladkú chuť a viac alkoholu. Dopriať si pohárik správne vychladeného červeného alebo bieleho priamo v Porte je skutočným pôžitkom.

Vináreň s drevenými sudmi v Porte. Portugalsko
Drevené sudy, kde zreje slávne Portské víno. Portugalsko. Foto: unsplash.com

4. Syrový trh

Ste milovníci syrov? Počuli ste už o syrovom trhu? U našich susedov sa koná každoročne tretí októbrový víkend a je skutočným kulinárskym predstavením. Svoje produkty v mestečku Maria Taferl prezentujú a predávajú malé syrárne a mliekarne z celého Rakúska. Avšak na trhu toho nájdete oveľa viac. Viac ako sto trhových stánkov usporiadaných ako veľký farmársky trh sa tiahne pozdĺž hlavnej ulice až ku kostolu, odkiaľ si môžete vychutnať krásny panoramatický výhľad. 

Okrúhle syry poukladané na sebe a ruža a hrozno ako dekorácia.
Lahodné syry ako gastronomické predstavenie. Foto: unsplash.com

5. Tekvicové slávnosti

Ku jeseni okrem vína patria aj tekvice. V starobylom rakúskom vinárskom mestečku Retz, môžete zažiť prívetivú atmosféru, kde sa spája nielen víno, jedlo ale aj pútavá história. Najväčšia atrakcia mesta sa ukrýva pod zemou. Je tu labyrint vínnych pivníc, ktorý sa hĺbkou štyroch poschodí a dĺžkou neuveriteľných 20 km radí medzi najväčšie v Strednej Európe. Keď vyjdete z labyrintu, čaká vás oranžová odmena. Inšpirujte sa miestnymi umelcami, ktorí pretvárajú tekvice do rôznych originálnych tvarov. Tunajšia tekvicová slávnosť priláka vždy mnoho ľudí aj na podujatie a pestrý program. Ulahodiť môžete i svojim chuťovým pohárikom, od krémovej polievky až po džemy, či rôzne dezerty.

Tekvicový koláč a listy ako dekorácia.
Tekvicový koláč. Foto: unsplash.com

6. Osemtisíc ročná tradícia vína

V Gruzínsku, kde sa víno vyrába už osemtisíc rokov, má hrozno posvätný význam. Nad hlavným mestom Tbilisi stojí obrovská socha Matky Gruzínska, ktorá drží meč na zahnanie nepriateľov a misku vína na privítanie priateľov. Víno je symbolom pohostinnosti, jeho výroba je odkazom na minulosť a vyjadrením národnej identity. Prakticky každý Gruzínec, ktorého stretnete vyrába svoje vlastné víno, aj keď nie vo veľkom rozsahu. Výroba gruzínskeho vína pritom vôbec nie je rovnaká ako vo zvyšku sveta. Ich spôsob pochádza ešte z dôb slávneho mesta Kolchida, ktoré je známe aj z antických legiend o Argonautoch. Obyvatelia mesta pestovali desiatky druhov vínnej révy, z ktorej ako prví na svete vyrábali víno. Rozšliapaným hroznom naplnili obrovské hlinené nádoby zakopané v zemi. Tu sa nechalo odpočívať minimálne pol roka, no ak chceli kvalitnejšie víno, nechali ho v kadiach aj päť rokov. Po celý čas sa mu nevenovali, nijako ho neupravovali ani s ním nemanipulovali. Napriek tomu je výsledkom tejto prípravy krásne čisté víno s úžasnou chuťou. 

Víno, chlieb a paradajky. Gruzínsko.
Skvelé jedlo a víno. Gruzínsko. Foto: unsplash.com

7. Gurmánska Viedeň

Objavte Viedeň trošku netradične, a to tak, že "ju budete ochutnávať". Viedenský rezeň, Sacherova torta či hovädzia špecialita "tafelspitz. Najskôr vás náš TOP sprievodca prevedie najznámejším viedenským trhoviskom Naschamrkt, kde ochutnáte syry, olivy, sušené ovocie a iné dobroty. Na obed vás vezme do vychýrenej reštaurácie Figlmüller. U Sachera si poobede dáte slávnu tortu a na večeru ešte to lahodné hovädzie. Stihnete aj pohár vína v Grinzingu.

Sacherova torta na bielom tanieriku so šľahačkou.
Slávna Sacherova torta z Viedne. Foto: unsplash.com

Ak ste aj vy milovníkom dobrého jedla a kvalitného pitia, vyskúšajte niektorý z našich gurmánskych poznávacích zájazdov. V ponuke CK SATUR nájdete aj výlety v podobe obľúbených gurmánskych festivalov, pričom vás bude sprevádzať TOP sprievodca, ktorý tak obohatí vaše poznávanie. 

Spoznajte svet spolu s cestovnou kanceláriou SATUR! V našej ponuke nájdete množstvo najrôznejších poznávacích zájazdov.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook