Kam cestujete?

Ako cestujete?

Odlet z

Kedy cestujete?

+/- 5 dní

Čas odletu

Dĺžka pobytu

Cestujúci

Spať

Ako chutí Európa? Užite si najlepšie zážitky pre gurmánov

Ako chutí Európa? Užite si najlepšie zážitky pre gurmánov

04.07.2016

Portské, lahodný tramín, pravé šampanské aj to najlepšie tokajské. Parmaská šunka, pravá čabajka, husacie hody. Rôzne časti Európy sú známe vďaka svojim tradičným jedlám či alkoholu. Mnohé regióny sú producentmi najkvalitnejších vín na svete. Objavte aj vy miesta, kde sa po celom obzore tiahne vínna réva, na každom kroku stojí vínna pivnica a vo vzduchu cítiť príchuť vína. V ďalších zasa na každom rohu vládne vôňa klobás, sladkých aj slaných dobrôt. 

Cestovná kancelária Satur si pre milovníkov dobrého vína a jedla pripravila gurmánske zájazdy, vďaka ktorým ochutnáte kvalitné značky. Dozviete sa niečo o výrobe pravého šampanského alebo tradičnej parmskej šunky a navyše spoznáte regióny, ktoré sa vďaka nim preslávili. Spojenie kvalitného pitia a jedla prináša to najdôležitejšie – nezabudnuteľné zážitky. A presne tak sme vytvorili aj naše poznávacie zájazdy pre gurmánov.

Víno ako zlato aj býčia krv

tokaj, vino, madarsko, poznavaci zajazd, poznavacie zajazdy, gurmanske zajazdy, satur

Maďarsko je domovom chutných vín.

FOTO: archív CK Satur

Na celom svete sú známe vinice, ktoré ležia len kúsok za našimi hranicami. Tokaj je víno, ktoré pozná každý z nás, no možno ste nevedeli, že takto sa môže označovať len víno, ktoré sa vyrába v maďarskej dedinke Tokaj. Ak sa vyrobilo inde, môže niesť len označenie tokajské víno. Tokajský výber môže byť 3, 4, 5 a 6-putňový. Je to prirodzene sladké žlté víno, ktoré vyzerá akoby sa v ňom odrážalo zlato. Ak raz ochutnáte 6-putňový Tokaj, iné víno už nebudete chcieť. Najlepšiu chuť má, ak zrie aspoň 10-15 rokov. A takému 20-ročnému neodolá nikto.

Ďalším pokladom Maďarska je aj Egri Bikavér, ktorému sa hovorí aj „býčia krv“. Ako toto červené víno prišlo k tomuto menu vysvetľuje niekoľko legiend. Jedna z nich hovorí o tom, ako sa maďarskú pevnosť pokúšali dobyť turecké vojská v roku 1552. Pred tým, ako sa mal konať záverečný útok, dal maďarský veliteľ István Dobó priniesť sudy s červeným vínom. Keď Turci uvideli, ako maďarským vojakom steká po brade červená tekutina, preľakli sa, že ich protivníci pijú býčiu krv, ktorá im dáva toľko sily, že zvládnu odolávať aj stonásobne väčšej presile. Bikáver je víno, ktorá vzniká krížením vín vyrobených z rôznych odrôd. Základom je kadarka alebo frankovka modrá. K nim sa pridáva portské, merlot alebo cabernet. A akú chuť by mala mať býčia krv? Zamatovo trpkú so silnou, korenistou arómou.

Angličania mali šampanské radšej ako Francúzi

champagne, francuzsko, poznavaci zajazd, poznavacie zajazdy, satur 

Pravé šampanské vzniká len na jednom mieste na svete.

FOTO: archív CK Satur

História vína v Alsasku nebola vždy ružová. Geografická poloha regiónu na pomedzí nemeckého a rímskeho vplyvu je dôvodom zaujímavého príbehu. „Kultúra vína“ tu vznikla už na začiatku nášho letopočtu vďaka Rimanom. Už pred koncom prvého tisícročia bolo v oblasti Alsaska viac ako 160 viníc a v stredoveku patrilo víno z Alsaska k tým najcennejším v Európe. V 16. storočí dosiahla kultúra vína svoj vrchol. Jej rozkvet však tvrdo zasiahla tridsaťročná vojna. Skutočné znovuzrodenie prežili alsaské vinice až po konci prvej svetovej vojny. Na alsaskej vínnej ceste, ktorú objavíte spoločne s cestovnou kanceláriou Satur, ležia známe vinárske mestá Colmar, Kayserberg, Ribeauvillé a Štrasburg. Jej vyvrcholením sú vínne pivnice v Épernay a Remeši.

Oblasť medzi týmito mestami sa nazýva Champagne-Ardenne. Po vyslovení týchto slov je každému jasné, prečo sú „kráľom“ medzi ostatnými. Tento región je jediným miestom na svete, kde sa vyrába pravé šampanské. Hoci je Épernay menšie ako Remeš, práve tomuto mestu sa hovorí hlavné mesto šampanského. Nachádza sa tu známa Avenue de Champagne s najznámejšími vinárskymi domami sveta - Moët et Chandon, Mercier či De Castellane. Na výrobu šampanského sa používajú tri druhy vín - Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Aj k vzniku šampanského sa viaže legenda. Podľa nej roztržitý mních Dom Perignon zabudol v pivnici víno, ktoré znova skvasilo. Namiesto toho, aby ho vyhodil ako pokazené, ho ochutnal a jeho jedinečná chuť s bublinkami ho prekvapila. Odvtedy sa vraj necháva víno vykvasiť aj po druhý raz. Pravda je však trochu prozaickejšia, víno v tejto oblasti začalo kvasiť dávno predtým, ako hovorí príbeh. Rozkvasené bolo aj po dlhej ceste do Anglicka, ktoré bolo veľkým odbytiskom. Na anglickom kráľovskom dvore mu však prišli na chuť. A to oveľa skôr ako v jeho rodisku – Francúzsku.

Vína, ktoré sa vyrovnajú tým z Bordeaux

 toskansko, taliansko, gurmanske zajazdy, poznavacie zajazdy, poznavaci zajazd, satur

Toskánsko je plné viníc, v ktorých vznikajú tie najlepšie vína.

FOTO: depositphotos.com

Keď sa povie Taliansko, väčšina z nás si predstaví pohodový život „la dolce vita“, pizzu a cestoviny a najmä výnimočné espresso. No oblasť Toskánska je známa aj pre vinárov. Tí, ktorí sa vyznajú, si hneď spomenú na Chianti, Brunello di Montalcino alebo Nobile di Montepulciano. Zaujímavosťou vín z tejto oblasti sú „supertoskánske“ vína. V minulosti totiž nebolo povolené, aby sa do toskánskych vín pridávali medzinárodné odrody. Niektorí vinári však boli presvedčení, že práve takýmto spojením by vznikli vína, ktoré môžu konkurovať aj slávnym mokom z Bordeaux. K takým patrila aj rodina Antinoriovcov, ktorých vína patria do tejto skupiny.

Vynikajúco zachutia vína, keď ich budete piť v stredovekom meste San Gimignano, kde ukončíme spoločnú prehliadku toskánskych viníc. V 14. storočí tu šľachtické rody vystavali viac ako 70 obranných veží. V súčasností ich stojí už len pätnásť, no napriek tomu sú dominantou mesta. Vo veži diablice, Torre della Diavola, sa nachádza múzeum mučiacich nástrojov, ako sa v minulosti používali.

Je Portské ešte víno?

portugalsko, poznavaci zajazd, poznavacie zajazdy, gurmanske zajazdy, satur 

V Portugalsku si vychutnáte pravú chuť Portského.

FOTO: depositphotos.com

Portské má svoju špecifickú chuť a vôňu. Portské má za sebou bohatú históriu, ktorá opäť siaha až do Anglicka. Pri prevážaní z Portugalska sa víno kazilo, preto do nich začali námorníci prilievať alkohol. Získalo tým sladšiu chuť a aj vyšší podiel alkoholu, vďaka čomu si ho obľúbilo množstvo ľudí. Aj keď ho na anglickom kráľovskom dvore veľmi nepreferovali, námorníci si ho mohli vychutnať, koľko chceli. Dostávali ho totiž ako svoj „námornícky prídel“. Prístavné mesto Porto sa časom stalo vyhľadávaným miestom práve kvôli vínu a z Portského sa stal žiadaný artikel. Mnohí pokladajú portské skôr za likér, práve pre jeho sladkú chuť a viac alkoholu. Dopriať si pohárik správne vychladeného červeného alebo bieleho priamo v Porte je skutočným pôžitkom.

Symbolom Portugalska ale nie je len Portské. Prísť domov z poznávacieho zájazdu so suvenírom, na ktorom by nebol zobrazený kohút, je poriadne umenie. Kohút sa stal národným symbolom krajiny a jeho príbeh sa viaže k mestu Barcelos. Každá legenda sa trochu odlišuje od tej predchádzajúcej, základ je však rovnaký. Mladík, ktorý bol na cestách s rodičmi, sa rozhodol prenocovať v meste Barcelos. Keď odmietol dievčinu, rozhodla sa mu pomstiť tak, že ho obvinila z krádeže. Pred sudcom ale mladík stále trval na tom, že je nevinný, až sa sudca nakoniec rozohnil a povedal, že ak hovorí pravdu, pečený kohút, ktorého sa práve chystal zjesť, sa postaví a začne kikiríkať. No a ako to už v legendách chodí, kohút sa zdvihol na nohy a miestnosťou sa ozval jeho hlas.

Poriadne ostré jedlá v Kalábrii

 kalabria, poznavaci zajazd, poznavacie zajazdy, taliansko, satur

V Kalábrii si pochutíte na dobrom jedle a spoznáte krásne miesta.

FOTO: depositpohotos.com

Kalábria patrí síce k najchudobnejším regiónom Talianska, ale aj vďaka tomu má v sebe ešte stále čaro nepoškvrnenej prírody a miest, ktoré ešte úplne nezasiahol turistický ruch. V Kalábrii s nami prežijete pravý gurmánsky zážitok. Na svoje si prídu najmä tí, ktorí majú radi pálivé jedlá. Všetky trhy oblasti hrajú najrozličnejšími farbami feferóniek a papričiek a všetci ponúkajú „zaručene najlepšie“.

K ďalším miestnym špecialitám patrí ryba baccala, čo je vlastne veľmi nasolená treska. Výborne chutí aj mečúň a vôbec všetky plody mora, tak ako to platí vo väčšine prímorských letovísk. Pálivé sú aj miestne salámy. Ak vás miestni ponúknu „ndujou“, buďte pripravení na ohnivý zážitok. Nduja je mäkká saláma, ktorá sa vyrába z odrezkov bravčového mäsa, vrátane líčiek a vnútorností a samozrejme ochutená čili papričkami. Najlepšie si ju vychutnáte v krásnom meste Tropea. Tomu sa hovorí aj „Perla Kalábrie“ a návštevníci tu majú pocit, akoby sa aspoň na chvíľu ocitli na vzdialenom a exotickom mieste. K letu nepatrí nič viac ako zmrzlina, ktorú výrobcovia v Kalábrii povýšili na ďalšiu úroveň. V meste Pizzo sa vyrába legendárna zmrzlina tartufo. Je to vlastne zmrzlinová hrudka, ktorá je vo vnútri naplnená čokoládovou pochúťkou a obalená nastrúhanými orieškami. Túto tajomnú lahôdku začali vyrábať zmrzlinári už na konci 19. storočia a svoje tajomstvo dosiaľ nikomu neprezradili. Po celom svete tak vznikajú len napodobeniny tejto dobroty, ktorým však k originálu vždy niečo chýba.

tropea, taliansko, poznavaci zajazd, poznavacie zajazdy, gurmanske zajazdy, satur

V Kalábrii nemôžete obísť nádhernú Tropeu.

FOTO: depositphotos.com

Ak ste aj vy milovníkom dobrého jedla a kvalitného pitia, vyskúšajte niektorý z našich gurmánskych poznávacích zájazdov. V ponuke CK Satur nájdete aj výlet za pravou čabajskou klobásou na jeden z obľúbených gurmánskych festivalov, navštívite marhuľové a tekvicové slávnosti, ale aj mnohé ďalšie. Ktorý zájazd si vyberiete vy? :)

Autor: Satur.sk

Spoznajte svet spolu s cestovnou kanceláriou Satur! V našej ponuke nájdete množstvo najrôznejších poznávacích zájazdov.


Náš TIPPOTULKY KAMPÁNIOU / Taliansko

Taliansko

6-dňový autokarový zájazd

od 376,20 za osobu

Ušetríte do 41,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPLISABON-PORTO-SANTIAGO DE COMPOSTELA / Portugalsko

Portugalsko

8-dňový letecký zájazd

od 898,20 za osobu

Ušetríte do 99,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPDUBAJ - SVET FANTASTICKÝCH ATRAKCIÍ / Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emiráty

8-dňový letecký zájazd

od 1 168,20 za osobu

Ušetríte do 129,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPČÍNA - ZLATÝ TROJUHOLNÍK / Čína

Čína

10-dňový letecký zájazd

od 1 258,20 za osobu

Ušetríte do 139,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPISLANDSKÝ POZDRAV / Island

Island

5-dňový letecký zájazd

od 853,20 za osobu

Ušetríte do 94,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPVIETNAM - ZO SEVERU NA JUH / Vietnam

Vietnam

15-dňový letecký zájazd

od 1 692 za osobu

Ušetríte do 188 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPZÁMKY NA LOIRE / Francúzsko

Francúzsko

7-dňový autokarový zájazd / 5-dňový letecký ...

od 358,20 za osobu

Ušetríte do 39,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPNORMANDIA A BRETÓNSKO / Francúzsko

Francúzsko

8-dňový zájazd kombinovanou dopravou

od 619,20 za osobu

Ušetríte do 68,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPIZRAEL -  TVÁRE IZRAELA / Izrael

Izrael

8-dňový letecký zájazd.

od 898,20 za osobu

Ušetríte do 99,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPKUBA - TO NAJLEPŠIE ALL INCLUSIVE / Kuba

Kuba

12/13-dňový letecký zájazd.

od 2 032,20 za osobu

Ušetríte do 225,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPRÍM - VEČNÉ MESTO LETECKY / Taliansko

Taliansko

4-dňový letecký zájazd

od 232,20 za osobu

Ušetríte do 25,80 € (10 %)

Ďalej
Náš TIPMILÁNO - MESTO MÓDY / Taliansko

Taliansko

3-dňový letecký zájazd

od 268,20 za osobu

Ušetríte do 29,80 € (10 %)

Ďalej
NÁJDI SVOJU POBOČKU
Najdi svoju pobocku
© SATUR Travel a.s.
Home | Mapa stránok | Vyhľadávanie | Pobočky | Kontakt pre média: +421-905 936 676
Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.