7 magických dôvodov, prečo navštíviť Island

Samotný názov Island vyvoláva predstavu chladu, ľadu a snehu. A vôbec nemá ďaleko od pravdy. Na druhej strane však ukrýva aj horúce pramene či najznámejší gejzír sveta Geysir, ktorý dal meno všetkým ostatným tryskajúcim prameňom. Nenechajte sa preto odradiť chladom, jeho dramatické prírodné krásy a najmä polárna žiara sú magické. Na poznávací zájazd na Island existujú však aj ďalšie dôvody. Pripravte sa, že budete týmto unikátnym ostrovom očarení!

1. Hlavné mesto Reykjavík

Reykjavík je hlavné a najväčšie mesto na Islande, kde žije okolo 200-tisíc obyvateľov. Ak sa vám to zdá málo, tak si to porovnajte s celkovým počtom obyvateľov Islandu, ktorých je len 300-tisíc. Mesto je priateľské a vyznačuje sa energickou kultúrou, nájdete tu medzinárodne uznávanú hudobnú a umeleckú scénu, skvelé jedlo, elegantné nákupné možnosti a „bujarý“ nočný život. Určite sa zastavte aj v budove Perlanu, ktorá je postavená na rezervoároch s horúcou vodou, v Höfdi, mieste historického stretnutia prezidentov USA a Sovietskeho zväzu v roku 1986 a najznámejší monument mesta, futuristickú budovu kostola Halgrímskirkja.

Reykjavík
Reykjavík. FOTO: archív CK Satur

2. Islandský zlatý trojuholník

Asi 45 minút cesty od hlavného mesta Reykjavík sa nachádza Národný park Thingvellir, ktorý má pre krajinu historický aj geologický význam. Islandský parlament Althing bol založený práve na tomto mieste v roku 930. Vďaka mimoriadnym prírodným prvkom bol park vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO. Nájdete tu islandské najväčšie jazero a tiež trhlinu Silfra, ktorá je skvelým miestom na potápanie. Na tomto mieste prežijete niečo, čo sa vám nikde inde nepodarí – práve tu sa totiž dotýkajú americká a európska tektonická doska, takže sa jednou nohou môžete ocitnúť v Európe a druhou v Amerike.

Druhou časťou trojuholníka je gejzír Strokkur, ktorý leží len kúsok od slávneho Geysiru, ktorý prepožičal meno všetkým gejzírom na svete. Po príchode na miesto zacítite zápach síry, uvidíte bublajúce bazény všade dookola a okolo nôh sa vám bude plaziť jemná para. Zrazu pred vami vystrekne mohutný stĺp vody, ktorý dosiahne asi do výšky 20 až 30 metrov. Keďže na toto predstavenie Strokkuru, konajúce sa každých päť až desať minút, vždy čaká množstvo turistov, je väčšinou táto prírodná atrakcia odmenená potleskom nadšených okolostojacich.

Gejzír Strokkur
Gejzír Strokkur. FOTO: archív CK Satur

Keď budete opúšťať Strokkur, pomyslíte si, že už vás nič nedokáže prekvapiť. A potom prídete k vodopádu Gullfoss, ktorý vás presvedčí o opaku. Najskôr začujete silu, akou padá z výšky približne 30 metrov. Hovorí sa mu aj zlatý vodopád a počas slnečných dní tu uvidíte kvapky vody odrážajúce sa v nádhernej dúhe.

Vodopád Gullfoss
Vodopád Gullfoss. FOTO: archív CK Satur

3. Blá Lónid, Modrá lagúna

Modrá lagúna musí byť na vašom zozname počas poznávacieho zájazdu na Island. Čo môže byť lepšie ako ponoriť sa do horúcej, geotermálnej, krištáľovo modrej vody s výhľadom na zasnežené lávové kamene? Po celom dni v Modrej lagúne sa budete cítiť ako nový človek a možno tak budete aj vyzerať. Voda bohatá na síru a oxid kremičitý je známe pre svoje prírodné, „anti age“ účinky.

Pár v Modrej lagúne
Pár v Modrej lagúne. FOTO: archív CK Satur

Geotermálna energia ohrieva nielen Modrú lagúnu, na Islande vyhrieva a dodáva energiu domom, kúpeľom a bazénom, či už verejným alebo súkromným. Kúpanie vo verejných termálnych kúpeľoch je populárnou súčasťou denného života. Tak ako je pre nás typické stretávanie sa v kaviarňach, obyvateľom Islandu slúžia tieto kúpele na odpočinok a doháňanie najnovších klebiet. Zažiť túto časť miestnej kultúry môžete na geotermálnom kúpalisku Laugardalur Park neďaleko centra Reykjavíku.


4. Islandské ľadovce

Island je známy ako „krajina ohňa a ľadu“. Oheň predstavujú termálne pramene a sopky, ľad sa skrýva v ľadovcoch. Až 11 percent z islandskej pevniny zaberajú ľadovce, z ktorých najväčší, Vatnajökull, pokrýva väčšiu časť južnej a centrálnej vysočiny. V krajine sú jednou z najväčších atrakcií. Jökulsárlón je veľké jazero plné gigantických ľadovcov. Ak si hovoríte, že tu bude určite oveľa väčšia zima, ako dokážete zniesť, možno sa sem vyberiete, keď zistíte, že sa tu nakrúcalo niekoľko filmov. A neboli to žiadne B-čkové snímky, práve naopak. Ľadovec poslúžil ako kulisa vo filmoch James Bond: Vyhliadka na vraždu, Lara Croft: Tomb Raider alebo James Bond: Dnes neumieraj. Zaujímavým miestom je aj ľadovec Skaftafelljökull, ktorý je celý čierny zo slnečných erupcií.

Islandské ľadovce
Islandské ľadovce. FOTO: archív CK Satur

5. Polárna žiara

Island je jedným z najlepších miest na svete, kde sa stanete svedkami polárnej žiary. Ak sa vám pošťastí, zachytíte mystické zelené svetlo tancujúce na oblohe počas chladných zimných nocí. Aj keď by ste pri pohľade na ňu mohli uveriť, že ide o skutočnú mágiu, polárna žiara má svoje vedecké vysvetlenie.


6. Škola elfov v Reykjavíku

Aj keď turisti sa môžu smiať, viera v elfov (huldufólk – skrytých ľudí) na Islande nie je vôbec na smiech. Množstvo Islanďanov ešte aj dnes verí, že elfovia skutočne existujú. Ich viera je natoľko súčasťou kultúry, že niektoré stavebné projekty museli byť zmenené len preto, aby sa nenarušil domov týchto skrytých ľudí. Mnoho rodín má dokonca na záhrade drevený alfhol (elfí dom), kde môžu „škriatkovia“ žiť.

Všetko o týchto mystických bytostiach sa dozviete v Škole elfov v Reykjavíku. Zistíte, že existuje 13 druhov elfov, štyri typy trpaslíkov, tri druhy trolov a tri typy víl. Takto ich rozdelili ľudia, ktorí vravia, že sa s nimi skutočne stretli. Niektorí skeptici tvrdia, že Islanďania si vymysleli skrytý ľud, aby im robil spoločnosť počas dlhej, chladnej zimy.

7. Pozorovanie veľrýb

Oceán okolo Islandu poskytuje ideálne podmienky pre život viac ako 20 druhov veľrýb. Za posledných niekoľko rokov sa tak z Islandu stalo dokonalé miesto na ich pozorovanie. Miestne spoločnosti, ktoré organizujú výlety za veľrybami, sľubujú až 99 percentnú úspešnosť. Vidieť môžete malé vráskavce, sviňuchy, ale aj obrovské veľryby. Stretnúť tieto mohutné živočíchy priamo v ich prirodzenom prostredí je zážitkom, aký len ťažko s niečím porovnáte.

Veľryba
Veľryba. FOTO: archív CK Satur

Veľkým fanúšikom Islandu je režisér Quentin Tarantino. Ostrov očaril aj hercov, ktorí tu nakrúcali svoje filmy - Emmu Watson, Russela Crowea, Bena Stillera či Toma Cruisea. Ak sa chcete pred cestou navnadiť na neočakávanú a netradičnú krásu tejto krajiny, pozrite si okrem spomínaných bondoviek a Lary Croft aj Hviezdne vojny alebo Waltera Mittyho a jeho tajný život. A ak chcete nalákať svojho spupného tínedžera, spomeňte mu, že tu nakrúcal videoklip Justin Bieber.

Zažite dobrodružstvo počas poznávacieho zájazdu na Islande aj vy a vyberte si svoj výlet z ponuky cestovnej kancelárie Satur!

Láka vás spoznávanie ľadovej krajiny? Vyberte si poznávací zájazd na Island z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook