Kde vás čaká odhalený nový div sveta a výhľady za milión dolárov?

Na svete je veľa miest, ktoré oslovia svojou výnimočnosťou. Práve taká je novodobá Saudská Arábia. Ešte síce stále trochu ospalá, no už sa aj tu intenzívne začal rozmáhať cestovný ruch. Veľkým lákadlom je "staro-nový div sveta" v AlUla.

AlUla je jedno z významných východiskových miest na ceste za turistickými atrakciami tejto oblasti. O to sa už pred viac ako dvetisíc rokmi zaslúžili Nabatejci, ktorí si tu vybudovali svoje "južné hlavné mesto". To "severné" mali v jordánskej Petre. AlUla pozostáva z veľkej úrodnej oázy, domov z dusenej hliny, starovekých obchodných centier a fantastických skalných masívov, pričom na niektoré z nich je možné pohodlne vyjsť autom po asfaltovej ceste, ktoré majú Saudi v perfektnom stave a celkom zdarma. AlUla je teda novodobý div sveta a práve tu na vás čakajú tie výhľady za "milión dolárov". Užite si poznávanie tohto kráľovstva s CK SATUR. 

Vyhliadka Harrat nad AlUla. KSA.
Nádherné výhľady na AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

V kraji legiend

Kedysi v dávnych časoch bola AlUla rušným mestom. Leží v severozápadnej časti Saudskej Arábie, asi 1000 km od hlavného mesta Rijád. Svoj význam v minulosti nadobudla ako zastávka pre pútnikov do Mekky a ako centrum pre obchodovanie s kadidlom, ktoré sa privážalo z juhu Arabského polostrova. Stredoveký cestovateľ Ibn Battuta v 14. storočí AlUlu opísal ako nádhernú oázu, kde sa mu dostalo vrelého prijatia. Do mesta zavítal niekoľkokrát aj prorok Mohamed. Pre novodobých cestovateľov je otvorená od roku 2020. Tento obrovský nedotknutý región predstavuje akúsi lekciu ľudskej odolnosti a snahy, čo je možné obdivovať cez štyri historické dedičstvá - Hegra, Staré mesto AlUla, Dadan a Jabal Ikmah. Hegra so svojimi 94 hrobkami sa dostala ako prvá v krajine na zoznam UNESCO. Nedávne archeologické objavy tu odhalili viac ako dvestotisíc ročnú ľudskú existenciu. 

Hrobky Nabatejcov vytesané do skalných masívov. Hegra. KSA.
Hrobky Nabatejcov v Hegre. KSA. Foto: Lucia Kulasová - sprievodkyňa CK SATUR

Cestovanie tisícročiami

Pozornosť si zasluhuje miesto jedinečné svojou polohou, čo bolo dlhú dobu ponorené v tichu. Hegra. Nabatajci jej vdýchli život v 1. storočí pred n.l. Obývali ju až do 2. storočia n.l. Stala sa aj najjužnejšou hranicou  Rímskej ríše. Pri návšteve Hegry vás osloví viac ako 100 monumentálnych dekorovaných hrobov vytesaných do pieskovcových masívov. Ďalším, doslova prekvapením pre návštevníka je pohľad na železnicu Hijaz, ktorá sa začala stavať pre pútnikov v roku 1900 z Damasku do Mediny. Pôvodne mala viesť až do Mekky, no nikdy nebola dokončená. V Hegre sa nachádza vystavená pôvodná lokomotíva.

Najväčia hrobka v Hegre - Lihyan - syn Kuza. KSA
Najväčia hrobka v Hegre - Lihyan - syn Kuza. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Slon v púšti

Z hlavnej komunikácie v Hegre niekoľko metrov vedie cesta na miesto, kde sa neubránite prekvapeniu - pred vami sa otvára neuveriteľné prírodné divadlo, pohľad na mohutného kamenného slona, ktorý sa tu stal ikonou. Miestu sa hovorí Jabal Alfil - Slonia skala. Tento prírodný úkaz z červeného pieskovca si môžete vychutnať v "púštnych sedačkách" a pritom si pochutnať na čaji alebo vodnej fajke. Miesto je obľúbené aj pre miestnych, ktorí si sem radi zájdu pri západe slnka. 

Kamenný masív pripomínajúci slona - Jabal Alfil. KSA
Kamenný masív pripomínajúci slona. Jabl Alfil. Hegra. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Oáza a milióny paliem

AlUla prekvapí aj svojou zeleňou. Je pozoruhodná pre palmy datľové. A tých tu rastie 2,3 miliónov. Pestujú sa rôzne druhy, tie najznámejšie sú "barni", jemne karamelovú príchuť majú "mabroom" a výrazne sladké sú zas "machrook". Úrodné políčka medzi palmami prinášajú úrodu niekoľkokrát do roka, hlavne zeleninu. Rastie tu viac ako 200 000 citrusových stromov. Nezabudnite ochutnať aj miestny datľový nápoj. Púšť, hory a zeleň v údolí AlQura miestami vyráža dych. Je to až neuveriteľné, ako človek svojou húževnatosťou a vytrvalosťou dokáže prežiť v nehostinnom prostredí. Toľké kombinácie živých farieb púšte a zelene v našich končinách nemáme šancu vidieť. 

Zelená oáza a kráčajúci muž. AlUla. KSA
Zelená oáza AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Extra tip: Spoznajte oázu s miestnym sprievodcom, ktorým sa tu hovorí "rawi". Je to tradičný arabský rozprávač.
Saudská sprievodkyňa odetá do čiernej abáji. AlUla. KSA
Naša saudská "rawi" v AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Maraya

Do Guinnessovej knihy rekordov sa dostala v AlUle zaujímavá moderná stavba. Je vyrobená zo špeciálnych zrkadiel, preto nesie arabský názov Maraya, čo značí v preklade "zrkadlo". Túto stavbu, ktorá je ukrytá medzi pieskom a skalami navrhol taliansky architekt Gio Forma. Má tvar kocky, 100 x 100 metrov a výšku 26 metrov. Budova vytvorená na kultúrne podujatia odolá horúčavám a púštnym búrkam. Vnútri je 550 miest a zahrali si tu už svetové celebrity ako Andrea Bocelli, Alicia Keys či John Legend. 

Zrkadlová budova v púšti. AlUla. KSA
Maraya a okolitá kamenná púšť. AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Staroveké arabské kráľovstvo

V AlUle pred viac ako tritisíc rokmi prekvitalo kráľovstvo Dadan o štyri storočia neskôr, kráľovstvo Lihyan. Obe kráľovstvá po sebe zanechali hrobky vytesané do skalných masívov v blízkosti oázy. Z diaľky je možné pozorovať pekne zdobené fasády s levmi. Aj keď dnes o tejto oblasti  vieme ešte málo, vedci pracujú na odkrývaní ďalších miest.

Skalný masív s hrobkami v AlUla. KSA
Skalný masív s hrobkami kráľovstva Dadan. AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Šepkajúci kaňon

AlUla ukrýva aj ďalší poklad - Jabal Ikmah, ktorý sa dostal do zoznamu UNESCO len nedávno. Tento kaňon je domovom viac ako 500 nápisov, ktoré boli do skál vytesané už pred tritisíc rokmi. Je to otvorená knižnica, ktorá vypovedá arabskej kultúre, pútnikoch, obchode a cestovateľoch. Vojsť je možné priamo do vnútra kaňonu, kde sú petroglyfy znázorňujúce ľudské postavy, zvieratá, hudobné nástroje, či scény z každodenného života vtedajších obyvateľov. 

Petroglyfy na skalnom masíve v Jabal Ikmah. AlUla. KSA
Petroglyfy na skalnom masíve v Jabal Ikmah. AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Staré mesto s 900 domami

Staré mesto AlUla leží severozápadne od úrodného údolia. Vzniklo v 12. storočí a bolo nepretržite obývané až do 20. storočia. Posledná rodina sa vysťahovala v roku 1980. Mesto malo 900 domov a 5 malých námestí, kde sa konali trhy. Postavené boli z dusenej hliny. Pred vstupom do mesta sa môžete zastaviť na ochutnávku ťavieho mlieka. Prechádzka úzkymi uličkami v príjemnom tieni je skutočným arabským zážitkom. Všetky cestičky vedú na vrchol malej pevnosti, odkiaľ je na mesto krásny výhľad. 

Hlinené domy v centre AlUla. KSA
Hlinené domy v centre AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR
Extra tip na zážitky: Prechádzka starou AlUlou je večer príjemným spestrením, kde môžete veselo nakupovať, a pritom vás milo obslúžia i saudské ženy, počúvať živú hudbu alebo si posedieť v kaviarni.

Výhľad za milión dolárov

Po celej AlUle je roztrúsených množstvo krásnych miest, avšak výhľady z hora na zelenú oázu a okolité kamenisté hory sú skutočne hodné "milióna dolárov". Z vyhliadky Harrat sa vám nebude chcieť ani odísť. Veď posúďte sami!

Výhľad na zelenú oázu AlUla. KSA
Jeden z "miliónových" výhľadov na oázu AlUla. KSA. Foto: Lucia Kulfasová - sprievodkyňa CK SATUR

Veríme, že sa vám poznávanie nádherného mesta AlUla aj s okolím páčilo, a že sa vás inšpirovali. Saudská Arábia práve teraz ponúka návštevu miest bez davov turistov, 5* služby, výbornú a ľahko dostupnú infraštruktúru. Je krajinou, kde sú vítaní návštevníci rôzneho vierovyznania. Ak máte akékoľvek otázky, radi vám s výberom poradíme, lebo na starostlivosť od Saturu nemá nikto. 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook