Zuzana Behúlová: Turecko je krajinou priateľských ľudí

Turecko sa už druhú sezónu pohybuje medzi top päť najvyhľadávanejšími destináciami pre letnú all inclusive rodinnú dovolenku. Čo všetko okrem kvalitných hotelov a služieb môžete v Turecku zažiť vám porozpráva naša delegátka Zuzana Behúlová, ktorú si Turecko, ako rada hovorí, vybralo samo a absolvuje tu už ôsmu sezónu.

Prečo by si naši klienti mali vybrať práve Turecko na svoju letnú dovolenku?

Turecko ponúka klientom to, čo iné krajiny nie. V prvom rade ide o pomer cena a kvalita. Vďaka veľkej rozmanitosti ponuky si tu každý klient nájde hotel, aký mu najviac vyhovuje: malý a pokojný hotel, hotel so šmykľavkami, hotel s animátormi, hotel s piesočnatou plážou alebo kamienkovou plážou, veľké hotelové komplexy, hotel s mólom atď. V neposlednom rade treba spomenúť záruku počasia, teplé more a krásne pláže.


Pre koho sú určené jednotlivé hotely v Turecku?

Pre rodiny s deťmi je vhodná oblasť Side, kde máme aj hotely s našimi slovenskými animátormi. Už tradične si klienti vyberajú hotel Arcanus ***** aj kvôli prítomnosti animačného tímu Planet Fun. Práve v Side klienti nájdu hotely s piesočnatými plážami a pozvoľným vstupom do mora, čo poteší najmä rodiny s malými deťmi.

Animátori Planet Fun  s deťmi v hoteli Arcanus
Animátori Planet Fun s deťmi v hoteli Arcanus. FOTO: archív CK SATUR

Pre rýchly transfer do 30 minút je pre rodiny s deťmi takisto vhodná aj oblasť Lara. Práve tu sa nachádza aj jedna z noviniek v našej ponuke – hotel Adalya Elite Lara *****. Ultra all inclusive služby na vysokej úrovni, moderne zariadený hotel a areál s vlastným aqua- a lunaparkom – čo viac treba k dokonalej letnej dovolenke? Samozrejme aj tu nájdete náš 3-členný tím animátorov Planet Fun, ktoré sa deťom venujú počas dňa a večernej show.

Areál hotela Adalya Elite Lara
Areál hotela Adalya Elite Lara. FOTO: archív CK SATUR

Pre mladých ľudí by som jednoznačne odporučila hotely v centre Alanye. Alanya je mesto mladých a zabávajúcich sa ľudí na diskotékach, v baroch a v reštauráciách a ponúka nielen nočnú zábavu, ale aj denné aktivity, ako výlet na hrad, plavby loďou, prechádzka v prístave, nákupy a taktiež sa dá celý deň stráviť na populárnej verejnej Kleopatrinej pláži.


Aké sú najzaujímavejšie atrakcie krajiny, ktoré by si klienti nemali počas letnej dovolenky nechať ujsť?

Medzi najzaujímavejšie atrakcie krajiny jednoznačne patrí svetový unikát Pamukkale, travertínové jazierka s liečivou vodou, ktoré z diaľky pripomínajú hŕbu snehu. Akonáhle však na ne vstúpite zistíte, že to nie je žiaden ľahučký sneh ale tvrdá skala.

  • Pamukkale
  • limestone
  • Pamukkale
  • Pamukkale
  • limestone
  • Pamukkale

Ďalšou zaujímavosťou Turecka je Apollonov chrám v Side, ktorý je symbolom tohto mesta. Z celkového chrámu sa dodnes zachovalo len pár stĺpov, ale to vôbec neubralo na jeho kráse, ktorá dopĺňa okolitú scenériu.

Zrúcaniny chrámu v Side
Zrúcaniny chrámu v Side. FOTO: pixabay.com

Okrem prírodných a historických pamiatok sa oplatí navštíviť akvárium v Antalyi, ktoré sa zaraďuje medzi najväčšie na svete. Môžete v ňom vidieť rôzne morské aj sladkovodné živočíchy, no najväčším lákadlom je najdlhší a najširší podmorský tunel, ktorý je dlhý 131 metrov a široký 3 metre.


Turecká gastronómia je veľmi bohatá a ovplyvnená európskou kuchyňou. Čo by mali turisti určite ochutnať?

Turisti by jednoznačne mali ochutnať pravý Adana kebab pripravovaný z pomletého jahňacieho mäsa s ryžou bulgur a zeleninovou oblohou. Sladký dezert Baklava, ktorý sa skladá z niekoľkokrát prekladaného lístkového cesta s orieškovou náplňou a sladkou polevou. Obľúbenou pochúťkou je aj Sarma, ryžová náplň zavinutá do viničového listu či Kunefe, čo predstavuje horúci syr na sladko. Z nápojov je pre Turecko je typický jogurt so slanou vodou, Ayran. Miestni radi popíjajú aj anízový alkohol Raki, ktorý pijú vždy na polovicu zmiešaný s vodou.

baklava
Baklava. FOTO: pixabay.com

Ktoré reštaurácie alebo bary by ste odporučili klientom a prečo?

V Side patria medzi veľmi dobré reštaurácie Afrodita a Liman, pričom obe sa nachádzajú v prístave s krásnym výhľadom na more najmä počas západu slnka. Večer sa Liman premení na rušný bar, kde sa môžu zabaviť najmä mladí ľudia. Ak sa im bude Liman máliť, môžu skúsiť nočný bar Karma. V Alanyi sa nachádza viacero barov a reštaurácii, najmä v prístavnej časti. Pre rodiny s deťmi je ideálna Rihtim reštaurácia, ktorá ponúka skvelé miestne jedlo. V Alanyi sa takisto nachádzajú ďalšie reštaurácie ako napríklad Crazy horse, EV reštaurácia so živou hudbou a viaceré iné. No v Turecku, máte zväčša hotely s all inclusive alebo ultra all inclusive, tak klienti do barov a reštaurácii nechodia.


Kde si v destinácii dajú tú najlepšiu kávu?

Najlepšia káva je turecká káva pripravovaná v džezve. Niektoré hotely ju majú v ponuke all inclusive zadarmo, v ostatných si ju môžu klienti objednať za poplatok. Ale samozrejme najlepšiu kávu pripravujú v malých tureckých lokantách (reštauráciách).

turecká káva
Turecká káva. FOTO: pixabay.com

Aké sú turecké pláže?

Najkrajšie pláže sa nachádzajú v Side. Ide o súkromné hotelové pláže, kde klienti majú k dispozícii ležadlá, slnečníky a reštauráciu priamo na pláži alebo v tesnej blízkosti. Okrem týchto pláži sa v Antalyi nachádza pláž Lara, ktorá láka na svoju tyrkysovú vodu a tmavší piesok. V Alanyi sa rozprestiera slávna Kleopatrina pláž, ktorú dostala ako svadobný dar a patrí medzi tie najkrajšie v celom Turecku. Denne sa na ňom usporadúva zaujímavý sprievodný program pre všetky vekové kategórie.

Kleopatrina pláž
Kleopatrina pláž. FOTO: depositphotos.com

Aké sú tradície v krajine a majú klienti možnosť sa ich nejako zúčastniť?

V blízkom okolí sa koná zopár festivalov, ktorých sa klienti môžu zúčastniť. V posledných rokoch počas leta je pôstny mesiac Ramadán, po ktorom nasledujú turecké sviatky. Cukrový sviatok trvá 3 dni, kedy si Turci dávajú sladkosti a konajú sa rodinné návštevy, počas ktorých sa obdarovávajú rôznymi darmi. Na hoteli si klienti väčšinou môžu všimnúť misky s cukríkmi a čokoládkami, prípadne si tím animátorov pripraví špeciálny turecký večer s tureckými tancami a všade rozvešanými vlajkami. Počas Krvavého sviatku, 75 dní po prvých sviatkoch, Turci zabíjajú ovcu, ktorou nakŕmia celú rodinu, ba aj dedinu. V rámci tradície iba klienti priamo v centre Alanye môžu takýto rituál zažiť.


Základný slovník dovolenkára v Turecku:

Merhaba!

Ahoj!

Nasilsin?

Ako sa máš?

Bir bira

Jedno pivo

Dolmuš

Hotel

Ne kadar?

Koľko to stojí


Akých fakultatívnych výletov sa môžu klienti zúčastniť?

V Turecku organizujeme naozaj veľa fakultatívnych výletov, napríklad Pamukkale, Zelený kaňon, Farby Side, Alanya City Tour, Antalya Aquarium, Demre Myra, Rafting, Jeep Safari, Štvorkolky, Potápanie, Manavgat, Aquaworld, Delfínia show, Plávanie s delfínom, Hamam, Anatolské ohne, Chapito – skrátka klienti majú z čoho vyberať.


Ktorý z výletov by ste odporučili pre rodiny s deťmi a ktorý máte najradšj vy sama?

Medzi rodinami s deťmi je najobľúbenejšia Delfínia show či aquapark Aquaworld, v ktorom sa zabavia všetky vekové kategórie. Pre skupiny mladých ľudí sú ideálne Jeep Safari a rafting. Pre páry je vhodné čokoľvek z ponuky. Mojim obľúbeným výletom je Zelený kaňon, pretože sa v ňom nachádza krásna príroda a nie je tam dlhý transfer.

  • demre antalya
  • bottlenose dolphin
  • side turecko
  • demre antalya
  • bottlenose dolphin
  • side turecko

Medzi klientmi sú najobľúbenejšie Farby Side a Zelený kaňon. Delfínia show alebo Farby Side patria medzi najlacnejšie a zároveň najvhodnejšie výlety pre rodiny. Počas Delfínej show môžu rodiny vidieť naozaj krásne kúsky, ktoré predvádzajú šikovné delfíny. Počas fakultatívneho výletu Farby Side budú mať možnosť spoznať naozajstné krásy tohto miesta.


Prečo ste sa rozhodli stať delegátkou práve v Turecku?

Počas štúdia na vysokej škole som už dlhšie premýšľala nad prácou delegátky, ale bála som sa, že nebudem príliš dobrá. Neviem si ani predstaviť, že by ma na jednom veľtrhu "ten Turek" neoslovil a neponúkol mi prácu delegátky. V tejto práci som sa našla, pretože sa v nej spája všetko, čo som od mojej práce chcela. Pomáham ľuďom, komunikujem v cudzích jazykoch, každý deň je iný, organizujem a zabezpečujem, cestujem, spoznávam nové kultúry a áno, patrí tam aj možnosť trávenia voľného času na pláži a plávania v mori. Práca s ľuďmi je náročná, no stále sa učíte niečo nové a každý vyriešený problém vás posúva ďalej.

Letná dovolenka v Turecku je lákadlom najmä pre kvalitné (ultra) all inclusive služby. Preto ak si chcete na dovolenke oddýchnuť a nechať všetko na hotelový personál a animátorov, vyberte si svoj termín. Do Turecka lietame aj v septembri!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook