Zažite pravé Taliansko v čarokrásnej Apúlii

Talianska Apúlia síce kedysi doslova turistami prehliadaná pre slávny Rím, Benátky, či Sicíliu je dnes vyhľadávaná a budí pozornosť na každom kroku a to nielen pre krásnu prírodu, ale aj unikátnu architektúru a samozrejme nechýba ani úžasná gastronómia. Vydajte sa na objavnú a dobrodružnú apúlsku cestu s nami a zažite Taliansko úplne so všetkým, čo ku nemu patrí, ba aj o čosi viac.
  • apúlia
  • apúlia
  • apúlia
  • apúlia
  • apúlia
  • apúlia

Vibrujúca Apúlia je živá, pestrá, divoká a Talianmi veľmi milovaná. Nedajú totiž na ňu ani náhodou dopustiť. A oni vedia najlepšie prečo. Keď len raz nahliadnete do jej sveta, ani sa vám nebude chcieť odísť. Ľahko sa vám stane, že nasadnete na jej pomalý rytmus, ktorý však vašu dovolenku v Apúlii celkom spríjemní.

Apúlia
Apúlia. Foto: CK SATUR

Autentické Taliansko

Tento drsný “taliansky podpätok” na juhu krajiny je z Bratislavy dostupný za 15-18 hodín jazdy alebo priamymi letmi z Viedne do hlavného mesta regiónu - Bari. Apúlia je krajom vína, olív, rozprávkovej architektúry v malebných bielych či žltých mestečkách a rybárskych osád, ktoré deň čo deň ukazujú na obdiv svoje morské úlovky. Ak milujete taliansku gastronómiu, každé jedno sústo bude pre vás potešením. Celá Apúlia ešte na viac žiari v odlesku Jadranského mora, skalných útesov a bielych domčekov nad útesmi.

Juh Talianska
Juh Talianska. Foto: CK SATUR

Rozprávkové domčeky „trulli“

„Trulli“ sú jednoznačne ikonou Apúlie a preto sa dostali aj na zoznam UNESCO. Jedná sa o malé domčeky postavené z vápenca so suchými kamennými múrmi a charakteristickými kužeľovitými strechami. Pôvodne slúžili ako príbytky pastierov. Je to tradičný a jednoduchý typ stavby a používajú sa i dnes, no obývaných je ich len pár.

Trulli
Trulli. Foto: CK SATUR

Na skok do histórie

Čo tak barokové Lecce, prezývané aj ako „Florencia Apúlie“, alebo Alberobello s „trulli”, ktoré patrí medzi najväčšie atrakcie a práve tu ich je viac ako 1500, či biele mesto Ostuni na kopci, ktoré sa vám navždy vryje do pamäte cez vyhliadky na olivové háje a more v diaľke. Počas putovania po uliciach si všimnete, že takmer všetky dvere sú namaľované v modrých, tyrkysových a zelených odtieňoch. To preto, lebo svoju architektúru prebrali z gréckeho štýlu.

Ostuni
Ostuni. Foto: CK SATUR
Náš tip: Užite si Ostuni s krásnou gotickou katedrálou, a pritom ochutnajte typickú večeru v jednej z miestnych reštaurácií a zažite nefalšovanú zábavu v apúlskom bare starého mesta.

Pri mori zas ako biele skvosty žiari Monopoli, Polignano a Mare. Staré mesto Matera so skalnými jaskynnými domami bez kúrenia je historickým pokladom, ale zaujme aj hrad Castel del Monte, Bari či Brindisi.

Castel del Monte
Castel del Monte. Foto: unsplash.com

Rajské pláže

Nádherné malé zátoky, skalnaté pobrežie, ale aj dlhé piesočnaté pláže dotvárajú ráz Apúlie. Polostrov Gargano s borovicovými lesmi ale aj ostrovy Tremiti, či Marina di Leuca a Marina di Ostuni a 15 km dlhá pláž Torre del Orso sú skvelé miesta na relax a príjemné osvieženie. Počas leta tu teploty vystupujú až cez 35 °C. Ideálne na poznávanie je zas jar alebo jeseň s teplotami okolo 25 °C.

Apúlska pláž
Apúlska pláž. Foto: unsplash.com

Buon appetito!

Keďže je Apúlia krajom olív, hrozna a pšenice, tak väčšina špecialít sa pripravuje práve z týchto surovín a teda miestne jedlá tvorí chlieb a cestoviny. „Calzone di cippola“ – pizza plnená cibuľou, olivami a paradajkami, alebo šalát s chlebom a paradajkami je typickým apúlskym jedlom, ktoré sa uchytilo po celom Taliansku. Nenechajte si ujsť tunajšiu lahôdku – špagety so šťavou z morských ježkov. Obľúbené je malé slané pečivo a určite treba ochutnať miestne „orecchiete“ vo forme malých uší, ktoré sa tu vyrábajú ručne. Dôležitá je zelenina, jahňacina, ryby a mušle. Dezerty sa pripravujú tradične na báze mandlí, sladkej riccoty a figového sirupu.

Morské plody
Morské plody. Foto: CK SATUR

Zážitkové hotely

Apúlia je známa pre svoje „masserie“, čo boli pôvodne opevnené farmy na veľkých statkoch a pozostávali z viacerých budov, centrálnej veže a malého námestia. Stavali sa z kameňa. Dnes ponúkajú jednoduchšie ako i elegantnejšie ubytovanie ale oplatí sa sem zájsť na obed či večeru. Ak vám lahodí agroturizmus, ste na správnej adrese a dokonca nie sú ani ďaleko od pláže. Sady a olivovníky pri statkoch tvoria idylickú krajinu.

Masseria
Masseria. Foto: unsplash.com

Veríme, že vás talianska Apúlia zaujala, a preto vám aj radi v CK SATUR poradíme pri výbere vašej dovolenky.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook