Všetko, čo potrebujete vedieť o Dubaji

Dubaj je mesto, ktoré vie prekvapiť svojim moderným vzhľadom, stavbami, technológiami, vymoženosťami a zároveň aj svojskou kultúrou. Ako sa v ňom ale nestratiť?

Aj počas vašej dovolenky v Dubaji  môžete mať desiatky otázok. Aby ste vedeli ešte pred cestou, čo od Dubaja očakávať, prinášame vám rady a tipy v nasledujúcich riadkoch.

Chcem dovolenkovať v Dubaji

1. Je Dubaj krajina?

Dubaj je jedným zo siedmych emirátov, ktoré spolu tvoria Spojené arabské emiráty. Leží medzi Abu Dhabi, ktoré je hlavným mestom a emirátom Sharjah. Ostatné emiráty sú Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah a Fujairah, ktorý hraničí s Ománom.

Dubaj
Pobrežné mesto Dubaj. Foto: CK SATUR

2. Funguje v Dubaji Uber?

Áno, Uber tu funguje, stačí mať nainštalovanú aplikáciu Uber v mobilnom telefóne. Vo všeobecnosti platí, tak ako všade vo svete, že môžu byť o trochu drahšie ako verejné taxíky. Tieto autá sú väčšinou značky Lexus. Funguje tu aj miestna služba Careem, podobná ako Uber.

Dubaj
Dubaj. Foto: unsplash.com

3. Kde je možné ochutnať emirátske špeciality?

V Dubaji existuje niekoľko miestnych reštaurácií, avšak nie sú tu vôbec dominantné. Tradičnú kuchyňu môžete vyskúšať v časti Al Fahidi v blízkosti múzea Dubai v Bur Dubai. V Arabian Tea House môžete ochutnať arabskú kávu, ryby, „ machboos“ (jahňacie s ryžou), kebab, dusené mäso, ale aj dezerty, napríklad „luqaimat“ (smažené guľky s datľovým sirupom). Z ťavieho mlieka sa dokonca vyrába aj zmrzlina, obľúbená vanilková, jahodová, datľová a šafranová. V obchodnom centre Dubai Mall je tradičná reštaurácia Logma, ktorá ponúka „chebab“ (palacinky) s krémovým syrom a datľovým sirupom, „regag“ (tenký, chrumkavý chlieb), „machboos“ a šaláty.

Emirátska špecialita
Emirátska špecialita. Foto: unsplash.com

4. Ktoré sú hlavné nákupné strediská?

Na presun Dubajom je najvhodnejšie využívať taxíky alebo MHD. Chodenie po meste nie je tak obvyklé. Na nákupy sa v Dubaji chodí do nákupných centier. Dubai Mall priamo v časti Downtown Dubai je najväčšie na svete, s množstvom obchodov rôznych značiek ako aj luxusných, sú tu reštaurácie a rôzne atrakcie vrátane akvária Dubai Aquarium & Underwater Zoo. Ďalšie nákupné centrum je Mall of the Emirates v blízkosti časti Dubai Marina, ktoré okrem obchodov a reštaurácií, má aj lyžiarsky svah – Ski Dubai. V meste sa nachádzajú aj nákupné strediská ponúkajúce výhodnejšie nákupy („outlet“) v The Outlet Village v časti Jabel Ali, a veľký Dubai Outlet Mall vzdialený cca 20 min. jazdy z centra mesta.

Dubai Aquarium & Underwater Zoo
Dubai Aquarium & Underwater Zoo. Foto: unsplash.com

5. Aké je v Dubaji počasie?

Od konca októbra do apríla sa teploty pohybujú medzi 20 až 35 ℃, od decembra do februára si nezabudnite pribaliť sveter alebo bundu na chladnejšie noci. Od mája do septembra sa teploty pohybujú medzi 30 až 40 ℃. Máj a september majú najvyššiu vlhkosť.

Dubaj v novembri
Dubaj v novembri. Foto: unsplash.com

6. Ako sa v Dubaji pohybovať?

Dubaj má kvalitnú verejnú dopravu. Dubajské metro bez vodiča, ktoré spustili v roku 2009 je pre mesto veľkým prínosom. Jazdí z Jabel Ali cez mesto, medzinárodné letisko až ku Al Qusais, ktoré leží len pár km od susedného emirátu Sharjah. Červená a zelená linka zastavuje pri atraktívnej a obľúbenej štvrti Dubai Marina, Mall of the Emirates a najvyššej veži Burj Khalifa. Dubajské taxíky sú ľahko dostupné, je možné ich objednať cez telefón, priamo v hoteli, v nákupnom centre, alebo ich zastaviť aj na ulici. Autobusy sú tiež dostupné a lacné, ale zaberú viac času na presuny. V meste existujú aj vodné taxíky, autobusy, trajekty, dubajská električka Dubai Tram, ktorá prechádza mestský okruh Dubai Marina a Al Sufouh. Všetky dubajské možnosti prepravy sú ľahko dostupné a cenove výhodné v porovnaní s inými mestami vo svete.

dubajské metro
Dubajské metro. Foto: unsplash.com

7. Môže si turista požičať auto?

Cestujúci do Dubaja za účelom turizmu si môže požičať aj auto a jazdiť v Spojených arabských emirátoch. Slovákom postačuje aj domáci vodičský preukaz.

Dubaj
Dubaj. Foto: unsplash.com

8. Kde je možné fajčiť?

Fajčenie nie je dovolené na verejných miestach ako sú obchodné centrá, supermarkety, kiná, vládne budovy a iné. Miesta pre fajčiarov sú vyznačené. Niektoré reštaurácie povoľujú fajčenie vo vyhradených miestach. Vodné fajky „shisha“ sú bežným javom v Dubaji, ale ak sú v blízkosti rezidencií, tak v exteriéri sa nepovoľujú.

Exteriér hotela
Exteriér hotela. Foto: CK SATUR

9. Kde je najlepšie kúpiť zlato?

Dubajský slávny zlatý trh „Gold Souk“ v časti Deira je určite zaujímavý a stojí na návštevu, aj keď tu za zlato môžete zaplatiť o čosi viac. Všetko zlato je kúpené a predávané na váhu a to podľa aktuálnych trhových cien. Všetky dodatočné poplatky závisia od detailov a zložitosti samotného výrobku, a teda cena na tomto trhu môže byť vyššia ako v nákupnom centre Dubai´s Gold & Diamond Park, ktorá sa nachádza v blízkosti nákupného centra Mall of the Emirates. Tu je niekoľko predajní, kde medzi obľúbené patrí napríklad Cara. A práve odtiaľto pochádza viac ako 80 % zásnubných prsteňov.

Zlatý trh v Dubaji
Zlatý trh v Dubaji. Foto: unsplash.com

10. Môže mať žena oblečené na pláži bikiny?

Plavky sú akceptovateľné na pláži alebo aj pri bazéne. Z verejnej pláži až si zájdete do reštaurácie alebo kaviarne v exteriéri, je potrebné mať na sebe niečo oblečené, len plavky nie sú vhodné. Podobne je to aj pri hotelovej pláži.

Dubajská pláž
Dubajská pláž. Foto: unsplash.com

11. Čo je možné mať oblečené na verejnosti?

Dubaj sa vyznačuje tolerantnosťou a v podstate tu oficiálne nie je uvedený „dress code“. Treba mať však na pamäti, že je vhodné rešpektovať inú kultúru a ich zvyklosti. Na verejnosti nie sú vhodné priesvitné materiály, tričko by malo zakrývať ramená a šortky, sukne, šaty by mali zakrývať kolená.

Verejné priestranstvá v Dubaji
Verejné priestranstvá v Dubaji. Foto: Ck SATUR

12. Je možná konzumácia alkoholu?

Dubaj nie je „suchý emirát“, konzumácia alkoholu je povolená v licencovaných reštauráciách a baroch. Turisti si tiež môžu kúpiť alkohol u licencovaného predajcu, pričom stačí mať pri sebe pas. Ak ste tu rezident, môžete získať licenciu (online) ku kúpe a konzumácii alkoholu. Alkohol je dostupný od 21 rokov a nepredáva sa pre moslimov. 

Dubajský drink
Dubajský drink. Foto: unsplash.com

13. Je možné vyjsť na najvyššiu vežu Burj Khalifa?

Určite áno, pričom sa môžete dostať na 124. a 125. poschodie „At the Top“, kde si užijete fantastické výhľady (najlacnejší lístok). Iná alternatíva je kúpa lístku, kde sa vyveziete na 124. a 125. poschodie „At the Top“ plus 148. poschodie „Burj Khalifa SKY“. Najvyššia úroveň je lístok typu VIP The Lounge package, pričom sa dostanete na 152., 153. a 154. poschodie, s posedením pri čaji, nápoji a malými chuťovkami. Lístky si môžete zakúpiť aj online, začínajú na cene Dhs 154.

Burj Khalifa
Burj Khalifa. Foto: unsplash.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook