Transsibírska magistrála, najlepšia cesta vlakom na svete

Transsibírska magistrála je viac ako len železnica. Je to cesta do psychiky moderného Ruska, triumf inžinierstva, nekončiaca oslava pohybujúca sa cez najväčší, a možno aj najtajomnejší národ na Zemi. Prechádza cez sedem časových pásiem a medzi Moskvou a Vladivostokom prekoná vzdialenosť vyše deväťtisíc kilometrov. Aj v časoch leteckého low-cost cestovania priťahuje najdlhšia železnica množstvo turistov. Vitajte na palube!

Návrhy na trať spájajúcu Moskvu so Sibírou a pobrežím Tichého oceána sa objavili už v roku 1850, ale finančné a technické problémy zrušili plány na celé desaťročia. O vybudovanie železnice prejavili záujem aj zahraniční investori, ale to sa Rusku nepozdávalo. Až keď sa k moci dostal Alexander III., začalo sa s výstavbou na oboch stranách – v Moskve aj Vladivostoku. Stavbu však sprevádzalo množstvo problémov. Spočiatku Transsibírska magistrála neviedla čisto len cez Rusko, cez Čínu to bolo totiž do Vladivostoku kratšie. Ešte aj v súčasnosti vedie touto trasou cesta z Moskvy do Pekingu.


Rytmus, na ktorý sa rýchlo zvyká

Vlak, ktorým denne cestuje množstvo Rusov, ale aj turistov je zvyčajne pestro pomaľovaný v ruských národných farbách – bielej, modrej a červenej. Na nástupištiach je vidieť lúčiace sa rodiny a priateľov, ktorým sa občas z očí vykotúľajú slzy. Keď sú už všetci bezpečne na palube ozve sa hlasný signál, že vlak môže vyštartovať.

Každý turista je vo vlaku vždy najviac zvedavý na svoje kupé. Nezáleží na tom, či je dvojlôžkové alebo štvorlôžkové, všetky sú čisté a pomerne útulné. Bez obáv si na malý stolík môžete vyložiť aj svoj proviant a začať si užívať niekoľkodňovú cestu. Jednou z najlepších vecí je určite pozorovanie krajiny okolo vás. Ako balzam na dušu pôsobí sledovanie nekonečnej zelenej zákruty okolo ruského vidieku. 

Okolie po ceste Transsibírskou magistrálou.
Okolie po ceste Transsibírskou magistrálou. Foto: CK SATUR

Chodba a najmä dôležitý samovar s vriacou vodou je najlepší priestor na spoznanie sa so svojimi „súputníkmi“. Tí, čo vedia aspoň niečo málo po rusky, sa môžu dať do reči aj s domácimi. Zvyčajne tu stretnete okrem Rusov aj celú zmes cudzincov – Britov, Nemcov, Francúzov či Japoncov. Rusi sú na cestovanie Transsibírskou magistrálou zvyknutí. Niektorí až tak, že si vo vlaku pripadajú ako doma a tak sa pokojne môže stať, že si na chodbe pobehujú len v trenírkach. J No ak nad tým prižmúrite oko, možno vás pozvú ochutnať pravú ruskú vodku, najlepšie palivo na rozbeh dňa.

Na staniciach sa niektorí cestujúci vymenia, ale zároveň sú to skvelé príležitosti nakúpiť si chutné jedlo alebo malé suveníry od miestnych „bábušiek“. Predajú vám všetko, od vlnených šálov cez obrovské plyšové hračky až po kúsky údenej ryby. Za pár dní si zvyknete na rytmus a rituály počas dňa – stretnutia pri samovare, návštevy jedálenského vozňa, rozhovory pri oknách...

Mesto Irkutsk.
Mesto Irkutsk. Foto: depositphotos.com

Istotou je, že ani počas cesty vo vlaku nehrozí nuda. Aspoň nikomu, kto vie oceniť krásne scenérie – borovicové lesy, lúky plné divokých kvetov alebo kopce okolo Krasnojarsku. Okrem toho ale aj nepredvídateľné veci ako ženy v nedeľu oblečené do svojich najlepších šiat obháňajúce husi na dvore, nákladné vlaky vezúce tanky a vojenské vozidlá, záblesky pozlátených kupol v tvare cibule.


Najzaujímavejšie mestá magistrály

Transsibírska magistrála vedie cez niektoré z najkrajších (ale tiež najbezútešnejších) oblastí sveta. Vlak číslo 2 odchádza do Vladivostoku z Moskvy. Hlavné mesto Ruska stojí za to, aby ste v ňom strávili pred samotnou cestou aspoň pár dní. Nie je to síce najkrajšie mesto, ktoré leží na trase vlaku, za to je nabité pamiatkami – Katedrála Krista Spasiteľa, Červené námestie s Mauzóleom Vladimira Iľjiča Lenina aj s neslávne známou budovou ruskej KGB. Kremeľ je symbolom sily, pevnosti, moci a najmä nedobytnosti Ruska.

Moskva
Moskva. Foto: depositphotos.com

Nevyhnutnou zastávkou pre každého so záujmom o históriu je Jekaterinburg. Štvrté najväčšie mesto Ruska bolo v minulosti svedkom krutých zločinov. Práve tu popravili v júli 1918 posledného ruského cára Mikuláša II. aj s jeho rodinou. Ipatjevovo dom, v ktorom k poprave došlo, dal zbúrať Boris Jeľcin. V roku 2003 bol na rovnakom mieste postavený zlatom zdobený chrám Na krvi. V Jekaterinburgu však netreba obísť ani Palác guvernéra či Sverdlovské divadlo a najmä Pamätník československým legionárom. Jekaterinburg leží na rozhraní Európy a Ázie, čo pripomína aj niekoľko obeliskov rozmiestnených v meste.

Jekaterinburg, Rusko
Jekaterinburg, Rusko. Foto: depositphotos.com

Novosibirsk je tretie najväčšie ruské mesto, metropola Sibíri. Za jeho vznik môže Transsibírska magistrála, mesto bolo totiž založené práve počas výstavby trate a železničného mosta cez rieku Ob. Súčasný Novosibirsk je pekné a moderné mesto, dobre pripravené na turistov. Budova Opery, Katedrála Alexandra Nevského, Mikulášska kaplnka, to sú len niektoré z pamiatok mesta. Miestna zoo patrí k jedným z mála na svete, kde chovajú ligery – krížencov levov a tigrov. Zaujímavosťou je tiež, že južne od Leninovho námestia sa nachádza presný geografický stred bývalého Sovietskeho zväzu.

S výstavbou Transsibírskej magistrály sa začalo súčasne na východe aj západe, takže muselo prísť miesto, kde sa obe časti spojili. Tým mestom bol Irkutsk. V starom meste ešte aj dnes stoja drevené domy, nájdete tu budovu divadla, tržnicu a „Katedrálnu štvrť“ pri rieke Angare. Len kúsok od neho leží jedno z najväčších jazier na svete Bajkal. Jazero s hĺbkou väčšou ako 1600 metrov obsahuje pätinu sladkej vody na planéte. Ktosi vypočítal, že je to dosť na vody na uspokojenie celosvetovej spotreby na štyridsať rokov. Voda v jazere je vysoko okysličená a viac ako polovica druhov žijúcich v ňom je jedinečná. Žije tu dokonca druh kraba, ktorý požiera všetko organické. Možno práve vďaka nemu je voda v jazere taká čistá. Jedným z najnavštevovanejších „jazerných“ miest je Listvjanka, obľúbená destinácia s dostatkom hotelov a skanzenom typickej sibírskej dediny.

Najväčšie jazero sveta Bajkal
Najväčšie jazero sveta Bajkal. Foto: depositphotos.com

Ak si vyberiete cestu Transsibírskou magistrálou z našej ponuky, uvidíte okrem najzaujímavejších miestu Ruska aj Džingischánovu ríšu, Mongolsko, a najväčšie atrakcie Pekingu. V Karakorame sídli najväčší budhistický kláštor v Mongolsku, ktorý sa nazýva Erdenzuu a posvätné korytnačie skaly. Najväčším, ale nie jediným lákadlom, Národného parku Khustai sú Przewalského kone. V parku je však možné pozorovať vtáky, vybrať sa na turistiku, zajazdiť si na koni či ťave alebo objavovať staroveké artefakty.

Budhistický chrám v Kharakorum
Budhistický chrám v Kharakorum. Foto: depositphotos.com

Najlepší spôsob získať predstavu o tom, ako kedysi vyzeral Peking, je jazda rikšou najstaršími časťami mesta. V hlavnom meste Číny by ste pokojne mohli stráviť aj týždeň či mesiac a nemali by ste ani chvíľu na nudu. Buď by ste sa išli prejsť po najväčšom námestí Tiananmen obkolesenom monumentálnymi budovami, alebo by ste navštívili Zakázané mesto so Zimným cisárskym palácom, ktorý sa označuje za jeden z najkrajších architektonických komplexov na svete. No a samozrejme ôsmy div sveta – Veľký čínsky múr.

Veľký čínsky múr
Veľký čínsky múr. Foto: depositphotos.com

Za tri týždne na ceste Transsibírskou magistrálou zažijete viac ako za celý rok dokopy. Ak nemáte plán na leto a dovolenka pri mori nie je práve vaša „šálka kávy“, vyberte si v našej cestovnej kancelárii SATUR tento jedinečný poznávací zájazd. Môžeme vám sľúbiť, že to neoľutujete!

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook