Tour de Srí Lanka s Norikou Fedorovou

Pre jedinečnú súhru tvarov i farieb má Srí Lanka neopísateľný pôvab. Ostrov sa spája s ajurvédou, čajom, zaujímavou kultúrou, krásnymi plážami, či skvelým surfovaním. Je domovom nespútanej a divokej prírody, úchvatných chrámov a čulého života, presne tak ako jeho obyvatelia, ktorí sú srdeční a láskaví, až máte pocit, že sa tu ukrýva akási magickosť.

Na Tour de Srí Lanka sa naša šéfka vydala koncom februára s odletom z Viedne. Let na Srí Lanku trval približne 10 hodín. Na ostrove je aktuálne 4,5 hodiny časový posun vpred (počas zimy 3,5 hodiny). Počas celej tejto exotickej cesty môžete sledovať aké sú aktuálne opatrenia, aká je atmosféra v letoviskách a jej osobné recenzie na hotely, ktoré navštívila. Srí Lanka je aktuálne pre turizmus otvorená, preto za exotickou dovolenkou na Srí Lanku lietame nielen z Viedne, ale 12. apríla 2022 aj špeciálnym letom priamo z Bratislavy.

Norika Fedorová na Srí Lanke
Norika Fedorová na Srí Lanke. Foto: CK SATUR

Ktoré hotely pre vás navštívime?

Srí Lanka je ostrovom, ktorý vibruje nenapodobiteľnou atmosférou a to v každom kúte zeme úplne inak. Farebné ulice, smiech, rozličné vône, ale aj dokonalá harmónia v spojení s prírodou je tu akousi oslavou života. Tunajšia veselosť je tu ohromne nákazlivá. Všetku tu rozmanitosť môžete zažívať pri pobytoch v kvalitných hoteloch a zároveň si užiť aj samotné poznávanie tých najlepších ostrovných atrakcií.

Kde?

  • srí lanka
  • srí lanka
  • srí lanka
  • srí lanka
  • srí lanka
  • srí lanka

Aká by to bola dovolenka bez zážitkov?

Počas týždňa na ostrove vám prinesieme nielen atmosféru exotických letovísk, ale aj všetky podstatné informácie, ktoré k dovolenke na Srí Lanke potrebujete. Cestu a zážitky našej šéfky Noriky Fedorovej z ostrova Srí Lanka môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

Farebná Srí Lanka
Farebná Srí Lanka. Foto: depositphotos.com

TOP 5 zážitkov ako aj recenzie z hotelov vám zhrnieme aj na Facebook-u a aby toho nebolo málo, pripravíme pre vás aj špeciálny cestovateľský denník z Tour de Srí Lanka. Tento blog, v ktorom budeme deň po dni mapovať túto cestu plnú zážitkov. Naživo všetky zážitky z cestovania po Srí Lanke porozpráva Norika v markízackom Teleráne a na TA3 v relácii Za hranicami.

Facebook CK SATUR
Norika Fedorová na pláži na Zanzibare
Norika Fedorová na pláži na Zanzibare. Foto: CK SATUR

Srí Lanka plná výletov

  • oplatí sa vidieť ostrovné pamiatky, prírodné parky a rezervácie 
  • v našej ponuke nájdete aj poznávacie zájazdy na Srí Lanku s našimi TOP sprievodcami
Poznávacie zájazdy na Srí Lanku
Korytnačia farma na Srí Lanke
Korytnačia farma na Srí Lanke. Foto: CK SATUR

Srí Lanka a ajurvédske pobyty

Ajurvéda prišla na Srí Lanku z Indie, z Keraly a keďže sa rýchlo rozšírila, vzniklo veľké množstvo ajurvédskych rezortov a to priamo na pláži alebo vo vnútrozemí. Ak chcete ísť za liečením konkrétneho problému, napr. vysokého tlaku, nespavosti, kožných problémov či iných chronických ochorení, je dobré si kvalitu rezortu a lekárov overiť vopred.

Ajurvéda na ostrove Srí Lanka
Ajurvéda na ostrove Srí Lanka. Foto: CK SATUR

Srí Lanka ponúka viac ako 50 menších butikových ajurvédskych rezortov, ktoré majú 10-20 izieb, vlastného lekára a individuálny servis. Tí, ktorí si vyberajú ostrov pre skvelý wellness, detox či masáže, ale pritom chcú tráviť dovolenku aj s rodinou, tak v ponuke sú aj rezorty, kde si niečo pre seba nájde celá rodina. Deti majú množstvo aktivít pri bazéne či na pláži a rodičia si môžu dopriať jogu, wellness, meditácie a špeciálnu stravu.


Cestovateľský denník z Tour de Srí Lanka

Počasie na Srí Lanke nás privítalo v príjemných teplotách. V týchto zemepisných šírkach je telpo a to počas celého roku, líši sa však podľa lokality. Západná časť Srí Lanky má hlavnú sezónu december – apríl, a to najmä pre suché počasie. Teploty sa pohybujú okolo 32 ℃, more je teplé a má až 29 ℃.

Norika Fedorová na pláži na Srí Lanke
Norika Fedorová na pláži na Srí Lanke. Foto: CK SATUR

Oblasť Passikudah, kde sú jedny z najkrajších pláží Srí Lanky s bielym pieskom a tyrkysovým morom, má hlavnú sezónu počas nášho leta, kedy tam vládne obdobie sucha. Juh Srí Lanky okolo Tangalle a ďalej je považovaný za najsuchšie miesto ostrova. Miestni hovoria, že aj tu sa už počasie mení, lebo aj v letných monzúnových mesiacoch prší menej.


Aké sú pláže na Srí Lanke?

Pláže na Srí Lanke sú verejné a pri máloktorom rezorte nájdete ležadlá priamo na pláži. Väčšinou sú hotely postavené priamo pri pláži, pre zaplávanie v mori si však musíte odbehnúť z lehátka pri bazéne alebo na trávniku. Pláže na ostrove sú piesočnaté, ideálne sú pre surferov, pretože majú často vlny a niekedy aj nebezpečné prúdy.

Ak sa tomuto chcete vyhnúť, odporúčam rezorty v blízkosti letiska v letovisku Negombo alebo potom prírodnejšie pláže v okolí Tangalle, kde sa da kúpať takmer stále. Srí Lanka je ideálnou destináciou na kombináciu poznávania s pobytom na pláži.

Srílanské pieskové pláže
Srílanské pieskové pláže. Foto: CK SATUR

Samostatnou témou na Srí lanke je jazdenie a cesty. Posledné roky dobudovali diaľnicu na juhu krajiny, avšak aj tak môže transfer na juh trvať cca 2-3 hodiny. Ak vám navigácia ukáže 30 km vzdialenosť, počítajte s hodinou a viac cestou autom. Chce to trochu adrenalínu, keď vidíte ako ide autobus priamo oproti vám a tuk tuk vás obieha zľava.

Tuk tuk
Tuk tuk. Foto: CK SATUR

TOP 5 atrakcií na juhu:

  • koloniálne mesto Galle s krásnym starým mestom, dobrými reštauráciami a obchodmi
  • cesta vlakom po pobreží
  • Múzeum tsunami
  • Národný par Yala, kde môžete vidieť slony, krokodíly, pávy a ak máte šťastie, tak uvidíte aj leoparda
  • Jungle Beach pri Tangalle
  • Mestečko Galle
  • sri lanka, norika a personal
  • sri lanka, norika a obed
  • sri lanka, norika
  • Mestečko Galle
  • sri lanka, norika a personal
  • sri lanka, norika a obed
  • sri lanka, norika

1. deň: RIU Srí Lanka *****

Hotel RIU Srí Lanka ***** leží cca 90 minút od letiska v Colombe v letovisku Ahungalla, v blízkosti ajurvédskeho centra Bogenviliya. Je to jediný päťhviezdičkový 24 hodinový all inclusive rezort na Srí Lanke. Nachádza sa priamo na dlhej piesočnatej pláži, ktorá je fantastická aj na dlhé prechádzky.

Jedná sa o novootvorený hotel s 500 izbami, kde štandardné izby majú 2 manželské postele o rozmere 150 cm alebo veľkosť king size. Superior izba je priestrannejšia, má tiež rozťahovací gauč pre 2 osoby, kúpeľňu so sprchou a vaňou. Junior suita vyzerá ako štandardná izba a má priamy výhľad na more. Rodinné izby pozostávajú z dvoch miestností a sú vhodné pre 2+3 osoby na pevných lôžkach. Väčšina izieb má výhľad na more, bočné izby sú s výhľadom na zelené scenérie. Každá izba má chladničku a rýchlovarnú kanvicu.

Komplex bazénov v hoteli RIU Srí Lanka
Komplex bazénov v hoteli RIU Srí Lanka. Foto: CK SATUR

V hotelovom lobby sa nachádza bar s kaviarňou a dva obchodíky. Má hlavnú reštauráciu s bohatým výberom bufetových stolov aj s miestnym kútikom a veľkým výberom rýb, mäsa a zeleninových jedál. Okrem toho sú k dispozícii aj talianska a ázijská reštaurácia à la carte, kde sa nevyžaduje ani rezervácia. Hotel ponúka 24 hodinový all inclusive servis, do 22:00 hod. je k dispozícii bar a počas celej noci aj Snack Bar s jedlom a nápojmi.

Hotel má 3 bazény, najväčší s dĺžkou až 60 m, bazén s animáciami a aqua gym, veľký bazén s barovým sedením a tiež detský bazén so šmykľavkami pre malé deti vrátane detského klubu. Ležadlá sa nachádzajú v rámci rezortu. Pláže sú na Srí Lanke verejné. Hotelové SPA centrum ponúka množstvo masáží. Pre všetkých sú k dispozícii rôzne animačné programy, vrátane minidisco, či nočného klubu pre dospelých.

Norika Fedorová na nádhernej piesočnatej pláž pred hotelom RIU Sri Lanka
Norika Fedorová na nádhernej piesočnatej pláž pred hotelom RIU Sri Lanka. Foto: CK SATUR

V blízkosti hotela je korytnačia farma, kde sa môžete zoznámiť s rôznymi druhmi korytnačiek, ktoré žijú na Srí Lanke. Najväčší druh dokonca váži až 750 kg a najstaršia má 25 rokov.

Cestu a zážitky našej šéfky Noriky z ostrova Srí Lanka môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

TOP pre RIU Srí Lanka *****

  • krásna dlhá piesočnatá pláž lákajúca aj na prechádzky  
  • veľký výber kvalitného jedla v rámci bufetových stolov s možnosťou ochutnať miestne špeciality
  • možnosť výberu rodinných izieb
  • 60 m dlhý bazén na plávanie
  • aktivity pre rodiny s deťmi vrátane minidisco a animácií

2. deň: Shangri-La´s Hambantota Golf Resort & Spa *****

Hotel Shangri-La´s Hambantota Golf Resort & Spa ***** leží v južnej časti Srí Lanky, ktorá je známa svojimi pestrými prírodnými scenériami. Hotel sa nachádza 175 km od letiska v Colombe. Transfer trvá cca 3,5 hodiny.

Hotel bol otvorený v roku 2016. Veľká časť hotela je vhodná pre rodiny s deťmi. Má veľký rodinný bazén, dva malé tobogany a ponúka veľa aktivít – bicyklovanie, 18-jamkové golfové ihrisko, lanové centrum, lukostreľbu, detský klub s animačným programom, fitness centrum. Hotel leží pri pláži, je však treba počítať so silnými morskými prúdmi, čím sa kúpanie neodporúča.

Exteriér hotela Shangri-La´s Hambantota na Srí Lanke
Exteriér hotela Shangri-La´s Hambantota na Srí Lanke. Foto: CK SATUR

Hotel disponuje 274 izbami a 20 suitami. Každá izba má balkón alebo terasu. Izby sú pekné s veľkou kúpeľnou a zariadené v srílanskom štýle. Pre rodiny sú k dispozícii aj prepojené izby, alebo možnosť prístelky. Hotelové SPA je aktuálne zatvorené. Po rezorte sa voľne pohybujú veľké jašterice, pávy a opice. Zároveň je odtiaľto cca 45 minút vzdialený národný park Yala plný leopardov, ktorý stojí za návštevu.

Bazén a záhrada hotela Shangri-La´s Hambantota na Srí Lanke
Bazén a záhrada hotela Shangri-La´s Hambantota na Srí Lanke. Foto: CK SATUR

V hoteli sú otvorené dve reštaurácie. Hlavná reštaurácia Bojunhale má kvalitný bufet so srílanskými špecialitami, ako aj medzinárodnou kuchyňou. Reštaurácia Sera ponúka ázijské špeciality – thajskej, indickej, vietnamskej a čínskej kuchyne.

Cestu a zážitky našej šéfky Noriky z ostrova Srí Lanka môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

TOP pre Shangri-La´s Hambantota Golf Resort & Spa *****

  • rozľahlý rezort pre množstvo aktivít rodín s deťmi
  • množstvo športového vyžitia
  • národný park Yala s leopardami dostupný len 45 minút od hotela 

3. deň: Anantara Peace Haven Tangalle Resort & Spa *****+

Hotel Anantara Peace Haven Tangalle Resort & Spa *****+ predstavuje dokonalé pokojné exotické miesto pri nádhernej zlatistej pláži lemovanej kokosovými palmami a krásnymi výhľadmi na Indický oceán. Od letiska v Colombe je vzdialený cca 2,5 – 3 hodiny cesty a od letiska v Matale cca 1 hodinu. Hotel zabezpečuje transfer z letiska privátnymi letmi – seaplane alebo helikoptérou.

Priestranný rezort pozostáva z viacerých trojposchodových pavilónov v záhrade s izbami s výhľadom na more, kvalitným SPA pavilónom, kde sa nachádza aj 24 hodín otvorené fitnes centrum, pavilónom pre hry a biliard, tenisovým a tiež bedmintonovým kurtom. V jogovom pavilóne s výhľadom na more sa denne koná joga. V záhrade sa nachádzajú bazény, jedna časť je vyhradená aj pre deti.

Norika Fedorová v Anantara Peace Haven Tangalle
Norika Fedorová v Anantara Peace Haven Tangalle. Foto: CK SATUR

Hotel má 120 izieb pre obsadenosť 2+1 alebo 2+2 s americkými posteľami a 32 víl, pričom 6 z nich sú aj s výhľadom na more a službou hotelového komorníka. V rámci rezortu je k dispozícii aj tuk tuk.

Hotel ponúka raňajky alebo polpenziu formou bohatých bufetových stolov. Za doplatok je možné aj stravovanie formou all inclusive. Každý večer je tematický bufet – napr. thajský, indický, s morskými špecialitami a vždy je k dispozícii aj srílanská ponuka jedál. V rámci hotela sú dve à la carte reštaurácie, talianska Il Mare a Verala s ázijskými špecialitami a teppanyaki v krásnom prostredí pri pláži. Pred hotelom sa nachádza privátna pláž. V blízkosti je aj verejná pláž, ktorá má menšie prúdy a je vhodnejšia na kúpania.

Vila v hoteli Anantara Tangalle Peace Haven Resort and Spa na Srí Lanke
Vila v hoteli Anantara Tangalle Peace Haven Resort and Spa na Srí Lanke. Foto: CK SATUR

Cestu a zážitky našej šéfky Noriky z ostrova Srí Lanka môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

TOP pre Anantara Peace Haven Tangalle Resort & Spa *****+

  • krásne miesto s privátnou plážou v zátoke
  • Sunset Bar na kopci s talianskou reštauráciou
  • SPA s veľkým výberom masáží vrátane ajurvédy
  • joga v pavilóne s výhľadom na more
  • množstvo aktivít pre rodiny s deťmi – detský klub, tenisové kurty, bedminton a „prírodný guru“ na prechádzky okolím, ktorý vás zoberie na farmu a zoznámi s miestnym vtáctvom či mangrovníkmi

4. deň: KK Beach *****

KK Beach ***** je luxusný hotel v butikovom štýle, ktorý sa nachádza na nádhernej pieskovej pláži pri meste Galle. Hotel je známy pre svoj elegantný moderný dizajn, výnimočnú kuchyňu a kvalitu. Svoje služby poskytuje pre hostí od 12 rokov v čase hlavnej sezóny od novembra do apríla.

Vstup do hotela je cez otvorenú lobby so sedením, pričom v blízkosti sa nachádza reštaurácia ponúkajúca raňajky, obedy a večere. Výborná kuchyňa využíva špeciality miestnej gastronómie v kombinácii s európskou.

Hotel KK Beach na Srí Lanke
Hotel KK Beach na Srí Lanke. Foto: CK SATUR

Hotel s 10 izbami, z toho 3 sú penthouse suity s veľkou spálňou s manželskou posteľou a rozťahovacím gaučom. Štandardné izby majú manželskú posteľ, kúpeľňu so sprchou a krásny výhľad na more.

Hotelová izba v KK Beach
Hotelová izba v KK Beach. Foto: CK SATUR

Hotel má výbornú polohu, nachádza sa len 20 min tuk-tukom do koloniálneho mesta Galle s úžasnou atmosférou, obchodmi a reštauráciami.

V hoteli sa nenachádza spa, ale je možné využiť spa v inom hoteli uprostred čajových plantáží, vzdialenom cca 20 min.

Cestu a zážitky našej šéfky Noriky z ostrova Srí Lanka môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

TOP pre KK Beach *****

  • poloha priamo na pláži
  • izby s výhľadom na more a len pár krokov do mora
  • blízkosť mesta Galle s históriou, reštauráciami a obchodíkmi
  • výborná kuchyňa

5. deň: Siddhalepa Ayurveda *****

Novinkou v našej ponuke je známy ajurvedický rezort Siddhalepa Ayurveda *****, ktorý vám ponúka holistický zážitok pod odbornou starostlivosťou lekárov, hosťujúcich konzultantov a terapeutov. A aj keď ho naša šéfka Norika Fedorová nestihla osobne navštíviť, rozhodne ho odporúča, pretože je medzi klientami pre ajurvedické pobyty veľmi obľúbený.

Siddhalepa Ayurveda Health Resort
Siddhalepa Ayurveda Health Resort. Foto: CK SATUR

Samotný rezort odzrkadľuje kultúrne dedičstvo krajiny a je citlivo zasadený do okolitého prostredia. Vyzdvihuje tradície a starobylú prax ajurvédy na Srí Lanke, vo vyše 200 ročnej rodinnej tradícii. Rezort ponúka širokú škálu autentických liečebných balíčkov pre väčšinu chorôb alebo stavov. Rozprestiera sa na ploche viac ako 7 hektárov tropických a domorodých stromov, liečivých a okrasných rastlín, viniča, s výhľadom na Indický oceán.

Pláž pred hotelom Siddhalepa Ayurveda
Pláž pred hotelom Siddhalepa Ayurveda. Foto: CK SATUR

Ajurvéda centrum je jediným zariadením v krajine, ktoré je prepojené s ajurvédickou nemocnicou. Spoločnosť bola založená v roku 1979. Siddhalepa Group je priekopníkom v priemysle a jedným z najväčších svojho druhu a vyrába radu viac ako 400 liečivých olejov, balzamov, elixírov, rastlinnej kozmetiky a čajov a iných liečiv pre domáce a zahraničné trhy. Tiež prevádzkuje ajurvédsku nemocnicu, kúpele na Srí Lanke a v zahraničí, dokonca aj na Slovensku. Takisto je Siddhalepa Resort, vďaka ku svojmu obzvlášť ekologickému prístupu, nositeľom mnoho národných a medzinárodných zelených certifikátov a ocenení.

Cestu a zážitky našej šéfky Noriky z ostrova Srí Lanka môžete sledovať online, a to v našich stories na Instagram-e satur_travel a Facebook-u.

TOP pre Siddhalepa Ayurveda *****

  • rezort má viac ako 7 hektárov tropických a domorodých stromov, liečivých a okrasných rastlín, viniča, s výhľadom na Indický oceán
  • ponúka starobylú prax ajurvédy na Srí Lanke
  • odborná starostlivosť rezidenčných lekárov, hosťujúcich konzultantov a terapeutov 

Veríme, že sa vám na Tour de Srí Lanka s našou šéfkou Norikou Fedorovou páčilo, že sme vás inšpirovali a že sa vám teraz dovolenka na Srí Lanke bude vyberať ľahšie. Radi vám pri výbere vašej dovolenky na Srí Lanke poradíme a pomôžeme.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook