Toskánsko - skúsenosti turistického sprievodcu (video)

Toskánsko je ideálne pre turistov každého veku. V tomto talianskom regióne si môžete užiť všetko, čo vám napadne. Môžete si v pokoji prezerať historické pamiatky, umelecké diela, prejsť sa po olivových hájoch či vinohradníckych sadoch, skúsiť si cyklistiku či horskú túru.

Vypočuť reláciu:

O Toskánsku rozprávajú:

  • Nora Fedorová, riaditeľka CK SATUR
  • Slavka Kóňová, sprievodkyňa CK SATUR

Gregorová: Tak Taliansko to nie je iba Rím, pláže a more, mnohý hovoria že práve ten región v strede krajiny patrí medzi tie najkrajšie, aký názor máte na Toskánsko vy?

Fedorová: Pre mňa je určite Toskánsko jednou z tých najkrajších častí Talianska, ale potvrdzujú to aj štatistiky pretože počet návštevníkov Toskánska je cca 50 miliónov ročne, čo naozaj hovorí o tom, že si zaslúži aj našu pozornosť.

Kóňová: Ja samozrejme tiež s týmto názorom iba súhlasiť pretože prísť do Toskánska tak to je naozaj zážitok pretože v tejto krajine sa nachádza všetko, či teda bohatá história, či krásna príroda, krásne pláže, naozaj má čo ponúknuť.

Gregorová: A čo všetko vlastne Toskánsko tvorí?

Fedorová: Tak určite by som začala s hlavným mestom Toskánska a to je Florencia pretože tu je naozaj vidieť ako tá história ovplyvňovala aj všetky tie okolité mestečká a mestá a údolia okolo takže určite veľmi dôležitú rolu zohrala rodina Mediciovcov v stredoveku ktorá práve dala tejto oblasti ako mecenáši umenia zasponzorovala strašne veľa tých známych budov, stavieb, palácov, umeleckých diel ktoré tam dodnes môžeme nájsť či už je to socha známeho Dávida ktorá sa nachádza vo Florencii alebo nádherný dom ktorý postavil Brunelleschi v stredoveku či ďalšie paláce kde sú nádherné galérie dneska. Čiže keď len začneme Florenciou a potom už ideme do tých okolitých miest tak by som povedala že je veľmi málo regiónov na svete kde na takej malej ploche tak veľa zaujímavých miest, mestečiek a ešte v takom dobrom zachovanom stave ako je to naozaj v Toskánsku kde cítite takmer z každého z tých ďalších mestečiek tú vôňu stredoveku, stredoveké stavby, vežičky, paláce, chrámy, dómy, kostolíky a samozrejme známa toskánska kuchyňa.

Centrom Toskánska je mesto Florencia. Foto: depositphotos.com
Centrom Toskánska je mesto Florencia. Foto: depositphotos.com

Kóňová: Preto si zvykne v Toskánsku hovoriť že keď sa dvaja dohodnú a jeden chce vidieť historické pamiatky a druhý chce ochutnať dobré jedlo a dobré víno že určite sa stretnú v Toskánsku. Takže naozaj tu aj tá história vonia vínom že všetko je to spolu prepojené a na každom mieste nájdeme niečo úžasné možno stačí zablúdiť a objavíme niečo oveľa krajšie ako sme mali v pláne vidieť.

Gregorová: A čo sú také povinné zastávky v Toskánsku čo by nikto nemal vynechať.

Kóňová: Tak povinnou zastávkou je samozrejme Florencia, ako už pani Fedorová spomínala, s jej úžasnými stavbami ale je tu veľa ďalších miest ktoré určite stoja za to aby sme si ich pozreli. No medzi tie najkrajšie patrí najväčšia konkurentka mesta Florencia a to bola už z histórie mesto Siena ktorá má nádhernú tiež stredovekú architektúru, úzke uličky je všetko takej jednej farby pretože je to všetko z pálenej tehly všetky paláce sú postavené z tejto tehly. Nádherné námestie Piazza Campo je doslova vydláždené takýmito tehlami a posedieť si na tomto námestí je zážitok pre každého návštevníka.

Farba pálenej tehly je typická práve pre Toskánsko a mesto Siena je toho dôkazom. Foto: depositphotos.com
Farba pálenej tehly je typická práve pre Toskánsko a mesto Siena je toho dôkazom. Foto: depositphotos.com

Nádherné kostoly, chrámy ktoré sa tam nachádzajú ďalej zaujímavé mesto Lucca ktoré je obohnané stredovekými hradbami dodnes funkčnými hradbami. Arezzo nádherné mesto ktoré pochádza ešte z čias Etruskov a mnoho iných. Nemôžeme vynechať ani Pisu ako najväčšiu atrakciu so šikmou vežou.

Známa Šikmá veža v Pise je tiež na zozname toho, čo pri návšteve Toskánska musíte vidieť. Foto: depositphotos.com
Známa Šikmá veža v Pise je tiež na zozname toho, čo pri návšteve Toskánska musíte vidieť. Foto: depositphotos.com

Fedorová: Samozrejme víne oblasti pretože okrem teda tých stredovekých mestečiek, ako Slavka povedala, presne to tak je že kdekoľvek zablúdite tak nájdete nejakú dedinku na skale s malým kostolíkom a máte chuť sa tam túlať alebo len nejaký starý cintorín a už máte pocit že tam zastal čas no ale teda aj tá vína oblasť je veľmi dôležitá aj z hľadiska aj z hľadiska obchodu tejto oblasti takže povedala by som že určite treba vidieť tú oblasť Val d’Orcia to je to údolie ktoré je naozaj jedno z najscénickejších údolí spolu s údolím Chianti čo poznáme z červených vín hlavne. Sú to aj tie mestečká, ktoré sú na skalách vybudované tak v nadmorskej výške 500 - 600 metrov takže aj pre tých ktorý napríklad radi bicyklujú tak je to veľmi fajn akurát že potrebujú aj elektro bicykle niekedy pretože vyšliapať tých 500 metrov do kopca hore dole je celkom náročné. No ale napríklad také pekné tri mestečká sú vedľa seba v blízkosti Pienza, Montalcino, Montepulciano ktoré sú od seba 10-15 kilometrov vzdialené sú na juhu od Sieny a všetky sú známe hlavne teda tými kvalitnými vínami či už je to Brunello di Montalcino alebo Nobile di Montepulciano takže viaceré veľmi dobré oblasti z hľadiska tohto. Samozrejme miestnym koloritom je dať si ako predjedlo ich miestny syr Pecorino s Parmskou šunkou s nejakými Bruschettami a k tomu ochutnať pretože je tam strašne veľa vinárstiev kde môžete chutnať rôzne ročníky či červených vín alebo aj ich miestnej grapy.

Gregorová: Vy už ste teda načrtli aj tie vína aj tú kuchyňu, Taliansko je známe vynikajúcou kuchyňou viete nám teda odporučiť nejaké ďalšie vychytávky čo sa tam oplatí ochutnať?

Kóňová: Tak v Taliansku je samozrejme tá kuchyňa vynikajúca a Toskánska kuchyňa je špeciálna tým že ju zvyknú označovať aj ako kuchyňa pre chudobných. Nie za to že by bola nejaká jednoduchá naopak ju nazývajú kuchyňou chudobných kvôli tomu že používa suroviny ktoré sú v Toskánsku, nemá žiadne importované korenia a podobne využíva teda iba domáce zdroje no a tých špecialít je neúrekom. Každá jedna oblasť má vynikajúce základné piliere tej Toskánskej kuchyne sú dobré víno, neslaný chlieb, dobrý olivový olej a Bistecca alla Fiorentina aspoň tak hovoria Toskánci. Ten neslaný chlieb to je veľká zaujímavosť v Toskánsku pretože tento chlieb sa podáva hlavne napríklad s olivovým olejom alebo ku syrom aby teda bola viacej tá chuť toho syra alebo teda tej nejakej inej pochutiny ktorá sa k tomu je. No a čo je zaujímavé tak tento slaný chlieb má dá sa povedať aj takú historickú legendu ktorá hovorí o tom že Mediciovci keď ešte nemali prístup k moru tak zakázali dávať do cesta soľ a to z toho hľadiska aby jednoducho ušetrili lebo predsa len tá soľ bola nad zlato to už vieme aj z rozprávok no a jednoducho to zostalo naozaj originálny Toskánsky chlieb sa používa dodnes neslaný. Ďalšie špeciality ktoré sú tam tak je to tá Bistecca alla Fiorentina to je hovädzí steak ktorý sa teda robí naozaj z veľmi kvalitného chovu ktorá teda sa tam chová práve aj v oblasti Pienza už spomínanej no a hovorí sa že treba ho ochutnať. Mal by sa jesť taký mierne prepečený a minimálne 3 centimetre hrubý takže to je pochúťka z tých mäsových jedál. Určite sa nájde veľa zaujímavých  jedál v každom meste napríklad Florencia ponúka slávne Lampredotto je to jeden z takých street foodov je to žemľa ktorá je naplnená našimi typickými držkami a je to s takou bylinkovou omáčkou a považujú to za veľkú špecialitu, samozrejme nie každému to chutí ale kto má rád tak si určite pochutí. Ďalšou špecialitou pre nás Slovákov ktorý v Taliansku niekedy márne hľadáme polievky je určite polievka ribollita ktorá sa v Toskánsku pripravuje a je to polievka ktorá je plná zeleniny používa sa tam napríklad aj kapusta a pridávajú sa fazuľky no a to sa všetko vlastne zahusťuje chlebom a čím viac sa tá polievka zohrieva tým je lepšia preto sa aj nazýva ribollita ako znovu pripravená, znovu uvarená.

Miestne špeciality sú známe po celom svete. Foto: depositphotos.com
Miestne špeciality sú známe po celom svete. Foto: depositphotos.com

Gregorová: A máte pre nás aj nejaké tipy ako si tú dovolenku v Toskánsku tak najviac užiť, zažiť také to pravé Toskánsko?

Fedorová: Tak určite ako sme spomínali malo by to byť zmiešané či už s pobytom pri mori alebo potom s ochutnávkami čiže nakombinovať to poznávanie pretože každé to mestečko ktoré si vyberieme má čo ponúknuť, ale taká dobrá miera či už s bicyklovaním alebo potom s túlaním sa pretože tam stačí naozaj sadnúť si do auta a nechať sa viesť akýmkoľvek smerom na niečo narazíte.

Kóňová: Určite je dôležité správne si vybrať ten zájazd, niekto má rád viacej poznávanie prírody niekto ochutnávky, niekto mestá. Každý zájazd je naozaj bohatý práve na tieto miesta ale veľmi pekný je zájazd aj keď sa robí Toskánsko trochu inak že vlastne spoznávame aj okolie nielen tie najvýznamnejšie mestá ale aj tie menšie ktoré sú naokolo.

Fedorová: Mne sa ešte páči aj kombinácia s pobytom pri mori v Ligúrii pretože je to spojené tá kultúra a história práve Toskánska s tým krásnym pobrežím Cinque Terre práve v Ligúrii kde môžeme teda aj pri výlete loďkou pozrieť si aj túto oblasť.

Gregorová: Momentálne sa nám už rozbieha letná sezóna je teda Toskánsko vhodná destinácia aj pre tých ktorý chcú oddychovať na pláži?

Fedorová: Povedala by som že Toskánsko je viac ako šesť mesačná dobrá destinácia pretože v podstate od mája až do októbra je tam veľmi príjemné teplé počasie to znamená že je to dobré na poznávanie. Počas leta skôr môžeme využiť práve tie plážové dovolenky a odskočiť si potom do vnútrozemia alebo mnohý robia práve to že si vyberú jedno z tých agriturismo ktoré sa práve nachádzajú. To sú tie malé kamenné hotelíky alebo penzióny s pár izbami ktoré sa nachádzajú vo vnútrozemí a odtiaľ si odskočia na plážovú dovolenku alebo na jeden deň, na dva čiže dá sa tam naozaj urobiť aj taká aktívnejšia dovolenka plná poznávania ale aj taká tá klasická kľudná dovolenka pri pláži kde si naozaj oddýchneme.

Kóňová: A k Toskánsku samozrejme patria aj Toskánske ostrovy takže úžasná dovolenka je aj práve na týchto ostrovoch a to predovšetkým na treťom najväčšom Talianskom a zároveň najväčšom Toskánskom ostrove na ostrove Elba.

Gregorová: A kde sú najkrajšie pláže v celom Toskánsku, čo nám môžete odporučiť?

Fedorová: Povedala by som že sever Toskánska okolo Pisy má také tie tradičné dlhé, široké piesočnaté pláže ako poznáme zo severu Talianska ale čím ideme viac na juh tak sú tie pláže krajšie a dokonca sú tam aj národné parky ako napríklad Maremma a v tejto oblasti sú pekné pláže napríklad Punta Ala alebo aj ďalšie malé letoviská ktoré majú naozaj pekné biele piesočnaté pláže aj s takými zákutiami a s malými zátokami. No a samozrejme ostrov Elba ktorý je známy aj tým že okrem toho že tam teda bol vo vyhnanstve Napoleon tak je známy aj teda plážami ktoré sú a hlavne krásnym morom.

Kóňová: Tak ostrov Elba ponúka naozaj všetky druhy pláží či už pieskové, kamienkové, nádherné skalnaté pláže, zákutia a čo sa týka toho pobrežia tak veľmi pekné pláže sú možno aj na tom severe v okolí Viareggio pretože celé tie pláže lemuje nádherné pohorie a to sú práve tie miesta kde sa ťaží kararský mramor a táto oblasť taktiež patrí do Toskánska.

Gregorová: Nakupovanie v Taliansku je určite akousi formou preniknutia do miestnej kultúry čo sa podľa vás oplatí z Toskánska odniesť?

Kóňová: Tak nejedna dáma ktorá navštívi Florenciu alebo Sienu uloví určite v miestnych obchodíkoch veľmi peknú kabelku pretože kožené výrobky sú také tradičné či už teda kabelky, peňaženky, opasky alebo veľmi kvalitné rukavičky ktoré sa predávajú v týchto mestách. No ako najväčším suvenírom samozrejme je víno pretože priniesť si domov fľašu dobrého kvalitného vína či už Chianti, Brunello, prípadne vína Nobile z oblasti Montepulciano je takou povinnosťou ale myslím si že starý rodičia a rodičia keď sú na výlete tak určite potešia aj deti pretože tradičným suvenírom je figúrka Pinocchia ktorý je tak isto Toskánskym rodákom.

Fedorová: No určite ešte k tomu syry možno že tradičné cestoviny pretože Toskánske cestoviny sú také hrubé a sú s rôznymi omáčkami či už je to tradičná paradajková alebo z ragú, dokonca aj hľuzovková ktorá je veľmi veľkou špecialitou práve tejto Toskánskej oblasti.

Gregorová: A keď to teda na záver pomaly zhrnieme tak čo je pre vás osobne najobľúbenejšie miesto v celom Toskánsku.

Fedorová: Tak ja zakaždým musím navštíviť Florenciu to je miesto ktoré je pre mňa úplne magické aj stým starým mostom so zlatou uličkou a veľmi rada sa prechádzam ešte predtým ako tie davy turistov tam prídu to znamená že skoro ráno a výhľad z piazza Michelangela na mosty a na vôbec celú Florenciu je pre mňa úžasný. A druhé také miesto ktoré som objavila nedávno bolo práve to mestečko Pienza pretože to je jednak známe mestečko ktoré je cez syr Pecorino je tam festival tohto syra. Ale okrem toho je to jedno z mála takých tých tradičných Toskánskych miest ktoré sú síce vo výške 500 metrov to znamená že na kopčekoch ale v podstate sa tam nemusíte šplhať pretože tam priamo už dôjdete na tú jednu úroveň a sú tam krásne malé reštaurácie s výhľadom na to celé údolie v okolí kde naozaj máte pocit že ste uprostred Toskánska.

Kóňová: Mne sa z Toskánska zase veľmi páči ostrov Elba to je malebný ostrov. Ostrov železný, voňavý, tiež sa tam nájde všetko atrakcie ako vyjsť lanovkou v podobe koša hore na najvyšší bod na Mount Capanne alebo naopak na východnej strane ísť kopať Hematity je tiež veľkým zážitkom takže pre mňa je to ostrov Elba. Ale mám rada aj krásne Toskánske mestá ako Lucca a Siena. Lucca je úžasná ísť sa poprechádzať po hradbách ktoré majú dĺžku 4,2 kilometra, je tam cyklistický chodník sú tam detské ihriská a je to ako keby park obkolesoval toto krásne historické mesto.

Gregorová: Máte pre nás aj nejaké typy ktoré sa nedajú nájsť v bedekroch kde bežne turista nezablúdi.

Kóňová: No tak samozrejme sú to tie malé kláštory o ktorých sa možno ani veľmi v bedekroch nedočítame ale sú v nádhernej prírode napríklad Monte Oliveto Maggiore ktorý je na vŕškoch v blízkosti mesta Siena v nádhernom prostredí všade olivové háje, krásne pínie, citrusy úplne tá malebná Toskánska krajina. Ďalší kláštor Sant'Antimo je ešte z 9 storočia a naozaj dodnes funkčný kláštor, dodnes tam ešte žijú mnísi a to je tá krajina ktorú vidíme na tých obrázkoch okolo lani slnečníc, vinice tie citrusy, malá usadlosť je to niečo úžasné no a takisto veľmi pekný je aj oblasť kde sa nachádza kláštor San Galgano a práve v týchto miestach objavíme úžasné fresky od vynikajúcich Talianskych maliarov.

Fedorová: Pre mňa termálne kúpele otom sme vôbec nehovorili ale táto oblasť ponúka aj početné termálne kúpele napríklad Montecatini Terme čo sú také väčšie kúpele ale napríklad keď sa vyberiete na bicykli práve z toho mestečka Pienza tak môžete nájsť malé kúpele Bano Vignoni ktoré sú práve niečo ako by som porovnala Pamukkale v Turecku pretože to sú také terasovité malé nádrže vápencové kde sa dá okúpať priamo v prírode.

Kóňová: Toto Bano Vignoni je ešte úžasné svojim hlavným námestím tradične keď prídete do nejakého mesta na hlavné námestie je vydláždený priestor tak tu je obrovský bazén.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook