Šesť a jedna noc v rozprávkovom Ománe

Dnes už len málo krajín sveta, si zachováva atmosféru ako z rozprávky. Predsa však aspoň jedna existuje. Omán. My vám ho ponúkame nielen ako rozprávkovú cestu za poznaním a oddychom, ale aj s luxusným ubytovaním, a to nie len tak hocikde!

Do krajiny "Tisíc a jednej noci" vás dopravíme priamym letom z Bratislavy. Spoznávať ju budete v celej jej pozemskej kráse a oddychovať vo vychýrených päťhviezdičkových hoteloch luxusnej siete Anantara. Najskôr v usporiadanom Muscate, kde sa spája minulosť s prítomnosťou nahliadnete do atmosféry sultanátu. Rozprávkový zážitok vás ďalej zavedie cez úchvatné výhľady vo výške  2 000 m.n.m. a bude siahať až po luxusné ubytovanie, sofistikovanú gastronómiu a nadčasové arabské wellness procedúry a to priamo v srdci ománskych hôr Al Hajar. Vašu cestu zakončíte pobytom pri mori pri Indickom oceáne v nádhernom rezorte, kde vám splnia aj "modré z neba".  

Chchem zažiť rozprávkový Omán

V srdci Orientu

Najskôr budete objavovať hlavné mesto, Muscat. Najväčšie lákadlo mesta, mešita Sultána Qaboosa s 5-timi minaretmi, ktorú stavali až 6 rokov, očarí najmä nádherným lustrom, kobercom z pravého perzského hodvábu a bohatým záhradným exteriérom. Navštívite múzeum Bait Al Zubair, ktoré vás prenesie do ománskeho tradičného života a mnohých legiend. Uchváti vás budova Royal Opera House, vôbec prvá operná budova na Arabskom polostrove. Z vonku uvidíte sultánsky palác Al Alam žiariaci vo farbách bielej, modernej a zlatej. A keďže leží priamo v srdci starého mesta medzi dvomi pevnosťami Mirani a Jalali, ľahko každého vtiahne do orientálneho víru, kde nechýba vôňa korenín, kadidla a elegantne oblečených Ománčanov v tradičnom odeve.

Mešita, palác a mestská promenáda pri západe slnka. Muscat. Omán
Mešita, palác a mestská promenáda pri západe slnka. Muscat. Omán. Foto: unsplash.com

Na hrane Arábie

Čaká vás ubytovanie vo výšinách jedinečného rezortu Ananatara Al Jabal Al Akhdar, ktorý vyrástol v srdci ománskych hôr Al Hajar, aby očaril a zapôsobil ako oáza sľubujúca raj. Už samotnou polohou je najvyššie položeným rezortom na Blízkom Východe. Nečakaný zážitok ponúka tunajšia ománska príroda vo výške 2000 m. Priam dokonalé ubytovanie, výnimočná kuchyňa a blahodárne arabské wellness čakajú len na vás. Užívať si môžete výhľady na okraji kaňonu, kde dokonca v roku 1986 stála aj princezná Diana a kochala sa pohľadmi na jedinečnú ománsku prírodu a scenérie hôr. Hotel hodný aj princezien. Deň je stvorený na relax a užívanie si orientálnych služieb v štýle „Tisíc a jedna noc“. Večer bude patriť ománskym hviezdam, ktoré tu prežiaria celú nočnú oblohu, posedeniu pri čaji či vodnej fajke.

Ubytovanie hotela Anantala Al Jabal Al Alkhdar. Omán
Horský hotel Anantala Al Jabal Al Alkhdar. Omán. Foto: CK SATUR

Na ceste za oázami

Ďalší deň sa prebúdzate do rána, ktoré sľubuje nádherný východ slnka a vydávate sa za poznaním bývalého hlavného mesta Nizwa, ktoré leží uprostred palmovej oázy, kde rastú tie najchutnejšie datle. Nizwa, ako „perla islamu“, bola po dlhé roky známa ako najkonzervatívnejšie mesto celého Ománu. Pýši sa množstvom mešít, impozantnou pevnosťou zo 17. storočia, rušným trhom, kde vás okúzlia strieborné šperky, tradičné dýky či pravé arabské vône a chute. Neďaleko Nizwy leží Bahla, nazývaná „mestom mágie“, ktorá svojou veľkolepou pevnosťou očarila aj UNESCO. Vás zas očarí tradičná dômyselná púštna architektúra a remeselná zručnosť miestnych obyvateľov. Ďalšie miesto svetového dedičstva UNESCO, hrad Jabreen, budete mať na dosah, nielen v dokonalom islamskom umení, ale aj s úchvatnými prírodnými scenériami. Tie na vás ešte čakajú aj vo Wadi Maydeen, kde sú pramene, tiesňavy s oleandrami, palmy a bizarné balvany. Po ománskom dobrodružstve sa vrátite späť do hôr, za dokonalým oddychom rezortu Anantara. Rušný deň tak môžete zakončiť v bazéne s nekonečným okrajom a nekonečným pohľadom do hôr. 

Koláž fotiek z mesta Nizwa. Omán
Nizwa s pevnosťou. Omán. Foto: unasplash.com

V ríši drahých vôní

Dni bežia rýchlo a vaša cesta povedie ďalej na juh. Lúčite sa s horským rezortom Anantara a nastupujete na let do Salalah, mesta parfumov a zrodu ománskej histórie. Po 90 minútovom lete sa zrazu ocitáte v ománskom tropickom raji, kde palmy datľové vystriedajú palmy kokosové a banánovníky. A máte sa veru na čo tešiť! Nádherné piesočnaté pláže, tyrkysová voda, vzduch naplnený sviežosťou a luxusný rezort Al Baleed Anantara by Salalah vám dopraje len to najlepšie.

Koláž fotiek z hotela Anantara v Salalah. Omán
Exotické a luxusné Salalah. Omán. Foto: CK SATUR

Vábivý Salalah

Nechajte nech dni plynú po svojom, ale s dokonalým relaxom na bielej pieskovej pláži v tieni paliem. Vychutnajte si nekonečne dlhé prechádzky po zamatovom piesku v spoločnosti oceánskeho šumu. Je to balzam na dušu. Ak však chcete znovu a znovu podľahnúť čaru tohto sultanátu, vydať sa môžete aj za krásami 300 tisícového mesta Salalah a popíjať čerstvú kokosovú šťavu, nakúpiť si datle, voňavé kadidlo či tuhý parfém, ktorý je svojou vôňou neodolateľný. Taký u nás veru nenájdete.

Salalah pri západe slnka a okolité pláže a skalné masívy. Oddych pri mori. Omán
Salalah pri západe slnka, dramatické pobrežie a relax na pláži. Omán. Foto: unsplash.com

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook