TOP 10 zážitkov zo slnečnej Malorky

Ostrov ktorý očarí každého dovolenkára. V rámci letnej edície projektu Teleráno na cestách sme sa vybrali s Adrianou na najväčší spomedzi Baleárskych ostrovov. Malorka láka krásnymi plážami s pozvoľným vstupom do mora, očarujúcou prírodou, ale aj bohatou kultúrou a históriou. Na svoje si tu prídu romantici, rodiny s deťmi, zábavy chtiví mladí ľudia, ale aj tí, ktorí vyhľadávajú pokojnejšie prostredie. Čo všetko zažil štáb Telerána, ktoré hotely navštívili a čo ich najviac očarilo?

1. Hlavné mesto Palma de Mallorca

Na ostrov sa lieta z dvoch miest – z Bratislavy a Košíc, pričom let trvá 2,5 hodiny a vy sa ocitnete v hlavnom meste ostrova – Palma de Mallorca. Privíta vás obrovské letisko, ktoré denne vybaví neuveriteľný počet letov – počas sezóny, pri prechádzke Palmou vidíte prakticky stále pristávať a vzlietať lietadlá. Po prílete sa štáb Telerána na cestách presunul do centra metropoly Malorky, ktoré je dokonalou kombináciou prímorského odpočinku a kultúry.

katedrála
Katedrála. FOTO: pixabay.com

Dominantou mesta je slávna Catedral de Mallorca (Le Seu). „Práve z nej sa vám naskytne výhľad na starý prístav, záliv a promenádu mesta,“ dodáva Adriana. Návštevníci katedrály sú ohromení trojloďovým interiérom, ktorý stúpa až do výšky 44 metrov a rozkladá sa na ploche 6600 metrov štvorcových. Viacero vnútorných častí v dvadsiatom storočí prestaval známy Antonio Gaudí.

K ďalším atrakciám mesta patrí Fundación Pilar i Joan Miró v dome, kde umelec žil. Múzeum vystavuje zbierku obrazov, kresieb a sôch katalánskeho umelca. Atmosféru si návštevníci môžu vychutnať aj prechádzkou po promenáde, ktorá vedie prakticky celým pobrežím mesta a ochutnávkou miestnych špecialít.


2. Romantická Valdemossa

Štáb Telerána na cestách absolvoval aj obľúbený fakultatívny výlet, ktorým je návšteva mestečka Valdemossa vo vnútrozemí ostrova. Jej najznámejší obyvateľ Frederic Chopin ju opísal ako najkrajšie mesto na svete. Ukryté je v kopcoch pohoria Tramuntana, od Palmy vzdialené menej ako dvadsať kilometrov.

Valdemossa
Unikátna architektúra a atmosféra mestečka Valdemossa. FOTO: archív CK SATUR

Okrem prechádzky historickými kamennými uličkami sa vo Valldemosse každý rok koná Chopinov hudobný festival, lokálny trh s miestnymi výrobkami a rôzne kultúrne podujatia pre turistov. Po prechádzke si môžete vychutnať kávu v jednej z miestnych kaviarničiek, alebo sorbet od miestnych zmrzlinárov.

Adriana v mestečku Valdemossa
Adriana v mestečku Valdemossa. FOTO: archív CK SATUR

3. Jazda starou električkou v meste Soller

Neďaleko od Valdemossy sa nachádza aj mestečko Soller s prístavom Port de Soller, ktoré je známe produkciou tých najšťavnatejších pomarančov na svete. Cestou k mestu môžete vidieť plantáže posiate týmito citrusovými plodmi. Samotné mesto dýcha neopakovateľnou atmosférou a španielskou siestou. Jednou z atrakcií v meste je aj jazda historickou električkou, ktorá spája Soller s hlavným mestom Palma de Mallorca.

Historická električka v meste Soller
Historická električka v meste Soller. FOTO: pixabay.com

4. Pomaranče a iné suveníry

Práve s mestečkom Soller sa spája aj najznámejší spomedzi jedlých suvenírov z Malorky – pomarančová marmeláda. Zakúpiť si ju viete prakticky všade na ostrove, a keď ju nebodaj do konca dovolenky zjete, tak je k dispozícii aj na letisku v duty free zóne. Ďalším známym suvenírom sú siurells - hlinené figúrky s píšťalkou, pomaľované rôznymi motívmi.

Adriana s originálnym nápisom od miestneho umelca
Adriana s originálnym nápisom od miestneho umelca. FOTO: archív CK SATUR

5. Nezabudnuteľný zážitok počas delfínej šou

Titul TOP zážitku z Malorky, ktorý očaril nielen Adrianu, ale aj našich fanúšikov na sociálnych sieťach, získala delfínia šou. Marineland v blízkosti Puerto Portals  očarí najmenších, ale aj dospelých. Najskôr sa môžu deti vyjašiť vo vodnom parku a následne si pozrieť predstavenia delfínov a tučniakov. O svojej inteligencii presviedčajú delfíny návštevníkov počas šou, ktoré sa konajú každý deň. Poslúchajú povely, opakujú, čo im ukážu tréneri a na záver si zaslúžia „sladkú“ (minimálne pre nich určite) odmenu.

delfínia šou
Adriana s delfínom počas delfínej šou. FOTO: archív CK SATUR

6. Divoká príroda Formentor

Ďalšou zo zastávok, ktoré sú súčasťou ponuky fakultatívnych výletov na severovýchode ostrova je poloostrov Cap de Formentor. Autobusom sa vyveziete na vyhliadky, z ktorej sa vám naskytne výhľad na úžasný záliv zakončený 400 metrov vysokým útesom, krásnu piesočnatú pláž a maják.

formentor
Adriana na poloostrove Cap de Formentor. FOTO: archív CK SATUR

7. Niečo aj pre nákupné maniačky

Aj keď na letnú dovolenku sa väčšina z nás nevyberie za nákupmi, tak práve tí, alebo tie, ktoré si ako suvenír radi prinesú niečo na seba, si na Malorke prídu na svoje. Centrom hlavného mesta sa tiahne promenáda La Rambla, na ktorej nájdete obchody svetovo známych značiek, no netreba zabudnúť ani na lokálne značky. Medzi obľúbené dovolenkové doplnky, priamo zo Španielska patria „espadrilky“ – sandále alebo poltopánky na nízkej podrážke olemovanej lankom z trávy- esparta.

espadrilky
Espadrilky. FOTO: archív CK SATUR

8. Ako chutí Malorka?

Nepísanou povinnou jazdou každého turistu pri návšteve Španielska musí byť ochutnanie miestnej paely, sangrie a množstva druhov tapas. Chute sa v rôznych regiónoch líšia, a preto aj malorská kuchyňa je skôr založená na bravčovom mäse, rybách a zelenine, veľkoryso sa používa cesnak a olivový olej. Španieli milujú svoju ryžu. Aj keď je najslávnejším ryžovým jedlom paella, každý región má svoje vlastné typické ryžové jedlo. Na Malorke je to arros brut – lahodná zmes mäsa a zeleniny. Keď budete napríklad vo Valldemosse, nenechajte si ujsť jednu z miestnych lahôdok – coca de patata, čo je sladký koláč s varenými zemiakmi podávaný s hrnčekom horúcej čokolády. Všetky miestne jedlá sú často súčasťou aj all inclusive v hoteloch. Ak sa rozhodnete pre obed v meste, alebo mimo hotela, nezabudnite, že od 14:00 – 16:00 h majú Španieli siestu a v tomto čase nájdete otvorené len prevádzky rýchleho občerstvenia.

  • tapas
  • paella
  • sangria
  • tapas
  • paella
  • sangria

9. Očarujúce pláže

Pláže na Malorke patria k tým najkrajším v Stredozemnom mori. Široké piesočné pláže s pozvoľným vstupom do mora lemujú palmy a promenády s reštauráciami a obchodíkmi. Zvláštnosťou je, že na Malorke nenájdete súkromnú pláž, všetky pláže sú verejné – nepatria pod hotel, a tak aj slnečníky a ležadlá sú na prenájom.

pláž na Malorke
Pláž na Malorke. FOTO: archív CK SATUR

10. Hotel podľa predstáv

Ak ste si ešte nevybrali tento rok cieľ svojej letnej dovolenky, môžete vyskúšať práve Malorku. Adriana s kameramanom Marekom navštívili na Malorke tri hotely, ktoré patria medzi najvyhľadávanejšie našimi klientami.

Prvým bol hotel Castell Royal****+ v pokojnom turistickom stredisku Canyamel. Adriana pri ňom ocenila najmä polohu - priamo na piesočnej pláži a výhľad z izby na pláž – pričom práve v tomto hoteli majú takmer všetky izby takýto výhľad. Stredisko ako také je pokojnejšie, obklopené prírodou a pešou prechádzkou sa viete vybrať aj do blízkej jaskyne.

Druhým z testovaných hotelov bol Flamboyan Caribe****, ktorý sa už nachádza v rušnejšom prostredí strediska Magaluf, len 25 km od hlavného mesta. Poloha hotela priamo na promenáde uprostred barov, klubov a diskoték z neho robí ideálny hotel pre mladých. Súčasťou hotela je aj bar s terasou s panoramatickým výhľadom na pláž.

Posledným testovaným hotelom bol ME Mallorca*****.  Nachádza sa v stredisku Magaluf a tento exkluzívny hotel očaril Adrianu prostredím, priestrannými izbami a reštauráciou priamo na pláži. Hotel ponúka aj rôzne wellness a kozmetické procedúry.

Adriana je už naspäť na Slovensku a vy sa tak môžete tešiť ešte na reportáž v Teleráne. Kam sa vyberie nabudúce? Dozviete sa už čoskoro.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook