TOP 10 zážitkov z umeleckého Petrohradu

Jesenné dni sú ako stvorené na spoznávanie. Štáb Telerána na cestách sme preto vyslali do ďalšej destinácie. Ruský Petrohrad bol po stáročia sídlom cárskej rodiny, aj preto mesto dýcha históriou na každom kroku a je domovom mnohých umeleckých diel a zbierok z celého sveta. Poznávací zájazd do Petrohradu je voľbou číslo jedna pre tých, čo spojenie história – umenie vyhľadávajú.

1. Úvodná plavba „Benátkami severu“

Hneď na úvod, sa štáb Telerána na cestách vybral spoznávať Petrohrad z paluby lode. Čakalo ich historické mesto z nezvyčajnej perspektívy, hladiny rieky Neva. Práve množstvom vôd je Petrohrad na prvom mieste medzi mestami Ruskej federácie aj bývalého Sovietskeho zväzu a na jednom z prvých miest na svete. Rieka Neva vytekajúca z Ladožského jazera tečie po meste v celkovej dĺžke 28 kilometrov a predtým, ako vyústi do Fínskeho zálivu, vytvorí širokú deltu. V samotnom meste je okrem Nevy ďalších 93 riek, ramien a kanálov s celkovou dĺžkou okolo 300 kilometrov a okolo 100 nádrží, rybníkov a jazier, cez ktoré vedie vyše 800 mostov.

Adriana hladkajúca okrídleného leva
Adriana hladkajúca okrídleného leva. FOTO: archív CK SATUR

2. Najviac histórie na meter štvorcový...

... nájdete na Hlavnom námestí v Petrohrade. Množstvo palácov, z ktorých každý je architektonickým skvostom a ukrýva príbeh, či umelecké dielo. V Petrohrade sa nachádza 2000 palácov a historických budov. Adriana s kameramanom navštívili počas pobytu viaceré z nich.

Petrodvorec – „letohrádok“ cárskej rodiny

Petrodvorec často prezývajú aj „ruský Versailles“. Symbolom dnešného Petrodvorca ani nie je tak palác samotný, ale skôr slávna kaskáda plná sôch, vodných fontán so skrytou symbolikou života Petra Veľkého. Štáb Telerána stihol aj spúšťanie fontán za hudobného doprovodu. V krásnom palácovom parku z 18. a 19. storočia, ktorý sa rozkladá na pobreží Baltského mora na ploche viac ako 800 hektárov, je umiestených vyše 170 fontán rôznych veľkostí. Medzi najznámejšie patria: socha Samsona bojujúceho s Ivanom, kaskády Zlatá hora, Veľká kaskáda, Rímske fontány a fontána Slnko.

VIDEO: Pozrite si vstup Adriany priamo z Petrohradu

  • petrohrad
  • adriana v petrohrade
  • petrohrad
  • petrohrad
  • adriana v petrohrade
  • petrohrad

Výnimočnosť budovy paláca dokumentujú aj fotografie, ktoré zachytávajú palác počas II. svetovej vojny, kedy z majestátnej budovy zostalo len torzo. Dnes interiér zodpovedá tomu spred vojny a ukrýva sieň zdobenú plátkovým zlatom, obrazy a lustre, ktoré sa podarilo zachrániť pred besnením nemeckých vojakov, ale aj 4. najznámejší porcelán na svete.

Zimný palác/Ermitáž

Štátna Ermitáž je umeleckohistorické múzeum, jedna z najvýznamnejších a najväčších svetových umeleckohistorických inštitúcií a 3. najväčšie múzeum na svete (po francúzskom Louvre a National museum v New Yorku). „Na obdivovanie všetkých diel, ktoré sú tu umiestnené by ste potrebovali niekoľko desiatok rokov“ – tak vám povie miestna sprievodkyňa a naozaj umelecké fondy múzea evidujú viac ako tri milióny artefaktov svetového kultúrneho dedičstva od praveku až po súčasnosť, vystavované vo viac ako štyristo sálach a rozmiestnené v komplexe šiestich budov niekdajšieho sídla ruských cárov. 

Tretie najväčšie múzeum na svete. Petrohrad.
Tretie najväčšie múzeum na svete. Petrohrad. FOTO: depositphotos.com

3. Mená lodí stratených

Kronštadt je opevnené mesto na ostrove Kotlin, založené cárom Petrom I. a do roku 1998 bolo pre verejnosť neprístupné. Dnes je väčšina areálu turistickou atrakciou s výnimkou vojenského prístavu. Najviac návštevníkov láka majestátny Chrám sv. Mikuláša, nazývaný aj "Morský chrám". Stojí na priestrannom námestí, kde sa nachádza aj pomník s večným ohňom na pamiatku padlých námorníkov. „Zatiaľ najkrajší chrám, aký som tu v Rusku videla“, tak zhodnotila Adriana návštevu na ostrove Kotlin.

Chrám sv. Mikuláša. Petrohrad.
Chrám sv. Mikuláša. Petrohrad. FOTO: depositphotos.com

4. Ruské múzeum, ďalšie do série umeleckých zážitkov z Petrohradu

Ďalším úchvatným domovom umeleckých diel, ktoré počas programu zájazdu Umelecký Petrohrad Adriana navštívila, je Ruské múzeum. Známe ikony, ktorých autorom je Andrei Rublev, diela ako Zánik Pompejí (Brullov), Zjavenie Krista Márii Magdaléne (Ivanov), alebo svetoznámi Repinovi Burlaci na Voľge sú len zlomkom toho, čo nájdete na Umeleckom námestí, v 2.najväčšom múzeu v Rusku.


5. Najväčšia koncentrácia svetoznámych vajíčok

Fabergého vajíčka je súhrnné označenie skupiny šperkov v tvare veľkonočného vajíčka, ktoré vytvoril ruský klenotník Carl Peter Fabergé v rodinnej klenotníckej dielni v Petrohrade v období rokov 1885 – 1917. Väčšina vajíčok bola vyrobená priamo na zákazku cárskej rodiny, ďalšie na objednávku najbohatších príslušníkov šľachty v ich túžbe vyrovnať sa cárom. Viaceré z týchto ojedinelých šperkov v sebe ukrývajú mechanizmus, figúrku či stavbu, mnohé sú rozoberateľné a spájajú sa s rôznymi príbehmi objednávateľov. Dodnes sú Fabergého vajíčka celosvetovo uznávaným symbolom najvyššieho klenotníckeho umenia a synonymom luxusu.

Toto súkromné múzeum ukrýva napríklad úplne prvé vajce, ktoré dal vyrobiť cár pre manželku a okrem neho tu nájdete ďalších 9 originálovCelkovo bolo vyrobených 64 kusov, z toho 52 pre cársku rodinu,10 ks sa nachádza v Kremli v Moskve, zvyšok v iných múzeách, alebo súkromných zbierkach po svete a 7 ks je stále "nezvestných".

Fabergého vajíčka
Fabergého vajíčka. FOTO: depositphotos.com

6. Už si len vybrať tú svoju

Čo sa suvenírov z Petrohradu týka, v tom mala Adriana jasno – v zmysle hesla „bez matriošky neodídeš“ si môžete vyberať túto skladaciu bábiku ako prívesok na retiazke, ale aj klasickú verziu viacerých drevených bábik naskladaných do seba - od politikov, cez rozprávkové postavičky až po klasické bábiky.

  • matriošky
  • matriošky
  • matriošky
  • matriošky
  • matriošky
  • matriošky

7. Auroru v Petrohrade nemôžete vynechať!

Významný medzník ruských dejín sa spája práve s touto loďou, ktorá bola súčasťou bojov v 1. svetovej vojne. 7. novembra 1917 kotvila na rieke Neva a na Leninov rozkaz vystrelila salvu slepých nábojov ako signál pre delostrelecký pluk, ktorý začal útok na Zimný palác. Tým sa začala októbrová revolúcia v Rusku. Ruský obrnený krížnik, v súčasnosti slúži ako múzeum námorníctva v Petrohrade.

Štáb Telerána na cestách pred vojnovou loďou Aurora.
Štáb Telerána na cestách pred vojnovou loďou Aurora. FOTO: archív CK SATUR

8. Ktorý palác bol nemým svedkom konca Rasputina?

Adriana neostala svojej povesti vychýrenej cukrárky nič dlžná a súčasťou návštevy Jusupovho paláca, bola aj návšteva tradičnej cukrárne, kde zbierala inšpiráciu pre ďalšiu cukrársku tvorbu. Palác sa naopak spája s temnejšou minulosťou, v suteréne paláca sú miestnosti, v ktorých došlo k zavraždeniu Grigorija Rasputina –  mystickej osobnosti ruských dejín. Záhadnou bola aj jeho smrť, o ktorej existuje viacero teórií, dodnes nie je jasné, ktorá je tá správna. Podľa jednej z nich, mala záujem o jeho odstránenie ruská šľachta, lebo mal veľmi silný vplyv na cára Mikuláša II., podľa iných sa na čine podieľala aj britská tajná služba, keďže cár uvažoval o vystúpení Ruska z vojny, a zatvorenie východného frontu, čo by malo za následok posilnenie západného, kde práve Británia čelila Nemecku. Rasputina ľsťou prilákali do paláca, najprv mu ako pohostenie podali kyanidom otrávené jedlo. Jed však nezaúčinkoval, takže sa ho pokúsili zastreliť, a tela sa nakoniec zbavili tak, že ho hodili do neďalekej riečky Mojky. Palác je autentickým pamätníkom tejto udalosti, všetok nábytok sa nachádza na pôvodnom mieste. Zároveň tu nájdete to najkrajšie divadlo na svete – pričom tento prívlastok mu nedal nik iný ako anglická kráľovná Alžbeta.

Jusupov pálac
Jusupov pálac. FOTO: depositphotos.com

9. Každý z chrámov má svoj príbeh

Ďalším miestom so zaujímavým príbehom je chrám venovaný panovníkovi Alexandrovi II. (oficiálne Chrám vzkriesenia Krista). Vyrástol totiž na mieste, kde bol na tohto ruského cára spáchaný atentát. Exteriér chrámu trochu pripomína známy moskovský Chrám Vasilija Blaženého. Vo vnútri ukrýva viac ako 7 tisíc mozaík a ikon, ktoré zobrazujú svätcov, apoštolov a mučeníkov.

Chrám vzkriesenia v Petrohrade
Chrám vzkriesenia v Petrohrade. FOTO: depositphotos.com

Dych berúci exteriér i interiér nájdete aj v Chráme sv. Izáka. Zaujímavosťou tohto chrámu je, že jeho autor Auguste Montferrand zomrel presne mesiac po jeho vysvätení, pričom výstavba trvala 40 rokov, stavalo ju vyše 500 000 ľudí a na výzdobu bolo použitých 400 kilogramov zlata.

Chrám sv. Izáka
Chrám sv. Izáka. FOTO: archív CK SATUR

10. Priamy let s Austrian Airlines

Dôležitou súčasťou každého poznávacieho zájazdu je doprava. Do a z Petrohradu štáb Telerána na cestách prepravilo lietadlo spoločnosti Austrian Airlines. Adriana si okrem priameho letu a pohodlia počas letu pochvaľovala aj servírované jedlo na palube.

Jedinečnosť poznávania Petrohradu je aj v tom, že sa sem môžete vybrať na viacero tematických okruhov poznávacích zájazdov. Ak vás „neberie“ až tak umenie, môžete spoznávať jeho históriu, architektúru, alebo ho navštíviť počas bielych nocí.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook