TOP 10 zážitkov z talianskej Sicílie

Talianska Sicília bola poslednou zastávkou letnej edície projektu Teleráno na cestách. Krásny ostrov s bohatou históriou obmývajú tri moria a nájdete tu takmer všetky druhy pláží, opustené zátoky a prírodné unikáty, ako nikde inde. Aktívna letná dovolenka na Sicílii je preto plná zážitkov. Čo všetko z toho, stihol štáb počas štyroch dní na ostrove zažiť?

1. Gurmánsky sicílsky večer

Hneď po prílete štábu Telerána na cestách sa v hoteli konal sicílsky večer. Okrem tradičného večerného menu na bufetových stoloch, mali možnosť ochutnať typické špeciality. Na rôzne spôsoby upravené morské plody, mušle, krevety, veľa parmezánu, cestoviny s množstvom omáčok na výber...

  • cannoli
  • cestoviny
  • koláč casata
  • cannoli
  • cestoviny
  • koláč casata

Adriana ako cukrárka nemohla obísť ani dezerty – pre Sicíliu sú typické dva. Koláč Cassata Siciliana, ktorého základom je mandľové piškótové cesto, plnené plnkou z ricotty, kandizovaného ovocia a ovocných likérov. Zdobí sa marcipánom a šľahačkou  v ružovej a zelenej farbe. Druhým sú známe trubičky Cannoli, krehké cesto plnené rovnakou ricotto-ovocnou plnkou. Taliansko si drží pozíciu gurmánskeho dovolenkového lídra, a tak aj strava počas all inclusive dovolenky je chutná a pestrá. Súčasťou all inclusive sú aj nealko nápoje, víno a pivo čapované v reštaturácii, ako aj beachbare.


2. Hotel uprostred prírody

Uprostred nádhernej krajiny s bohatou vegetáciou a unikátnymi piesočnými dunami nájdete hotelový komplex Sikania Resort & Spa****+, ktorý tvoria jednoposchodové budovy s moderne a účelne zariadenými izbami. Poloha neďaleko chránenej krajinnej oblasti Tenuttela sa postarala o krásnu nedotknutú prírodu, olivovníky a palmy v celom areáli. Súčasťou hotela je aj dobre vybavené wellness centrum s výhľadom na more a masážami, vírivkami za poplatok.

3. Windsurfing na vlnách Stredomoria

Už na Cypre Adriana avizovala, že si vyskúša našu novinku v športovej akadémii, a tak aj bolo. Po výdatných raňajkách nasledoval presun na pláž, za šikovnými inštruktormi windsurfingu - Maťom a Jurajom. Tréning začala prípravou na suchu, s malou rozcvičkou ako aj teoretickými radami ako narábať s doskou a potom nasledovala „mokrá“ časť – chytanie vetra a rovnováhy na vlnách.

  • Adriana na windsurfingu
  • deti na kajakoch
  • dieťa na paddleboarde
  • kajaky
  • Adriana na windsurfingu
  • deti na kajakoch
  • dieťa na paddleboarde
  • kajaky

Okrem windsurfingu si môžete vyskúšať aj paddleboarding a kajaky - skvelá zábava aj pre rodiny s deťmi, dokonca jeden z inštruktorov je aj majster Slovenska v paddleboardingu, takže budete mať tipy ako na to od odborníka.


4. Opäť raz, dokonalá pláž

Aďu pláž hotela očarila a veľa rozdielov oproti Cypru nevidela. Piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora tyrkysovej farby – ideálna na dlhé romantické prechádzky i pre rodiny s deťmi. Pláž je kompletne vybavená  barom, sprchou a toaletami a dokonca tu nájdete aj stánky s bižutériou a suvenírmi. Slnečníky a ležadlá sú zdarma od 3. rady od mora.

Chránené pieskové duny
Chránené pieskové duny. FOTO: archív CK SATUR

5. Údolie chrámov v Agrigente

Každý týždeň sa realizuje z hotela Sikania Resort & Spa****+ výlet do 80 kilometrov vzdialenej najvýznamnejšej archeologickej časti ostrova –  Údolia chrámov v Agrigento. Tento výlet pre vás otestoval aj štáb Telerána na cestách.

chrám Tempio di Concordia
Chrám Tempio di Concordia. FOTO: archív CK SATUR

V starovekom Grécku malo mesto Agrigento na južnom pobreží Sicílie veľký význam, a preto archeologické pozostatky z neho robia vyhľadávanú lokalitu počas dovolenky na Sicílii. Najväčšou atrakciou je Údolie chrámov, Valle dei Templi s dórskymi chrámami pochádzajúcimi z 5. storočia. Aj keď sa miestu hovorí „údolie“, stojí na vyvýšenine, takže poskytuje výhľad na more. Archeologický park patrí pod UNESCO a tvorí ho osem chrámov zasvätených Diovi, Hefaistovi, Heraklovi, Here či Asclepiovi (bohovi medicíny).  Výletom sprevádza aj naša delegátka Dagmar a je spojený s návštevou Scala dei turcchi.


6. Biele, vápencové i turecké Scala dei Turchi

Jedným z TOP zážitkov bola návšteva  tureckých schodov v Realmonte. Biely skalný útvar vytvára veľmi príťažlivé miesto vďaka kontrastu farieb a to žiarivej bielej a modrej. Skala je obklopená malými zátokami a samozrejme krásnou čistou morskou vodou – ideálne miesto na opaľovanie a kúpanie. Práve pláže okolo Scala dei Turchi patria k najlepším na Sicílii, o čom svedčí aj prítomnosť domácich dovolenkárov.

Adriana na pláži pri bielych skalách
Adriana na pláži pri bielych skalách. FOTO: archív CK SATUR

7. Hotel na pláži ako v Karibiku

Druhým z testovaných hotelov je hotel Fontane Bianche****, ktorý sa nachádza priamo na pláži v rovnomennom zálive. Nájdete tu krásnu priezračné more a bielu piesočnú pláž s pozvoľným vstupom do mora, ktorá je pomenovaná po prameňoch sladkej vody, ktorá tečie na morskom dne. Samotný hotel sa skladá z 2 budov prepojených podzemnou pasážou a z bungalovov v záhrade. Výbornú miestnu kuchyňu a all inclusive služby si vychutnáte v príjemnej reštaurácii s vlastnou pekárňou a terasou. Izby sú zariadené v prímorských svetlých farbách a ponúkajú dostatok priestoru pre oddych. Hotel má zároveň výbornú polohu aj pre ďalšie výlety, na sopku Etnu, ale aj do miest Noto, Syrakúzy a Taormina.

8. Najkrajšie grécke mesto na Sicílii

Len 15 kilometrov od hotela Fontane Biance sa nachádza historické mestečko Syrakúzy, za čias Cicera označené ako najkrajšie grécke mesto. Aj vy sa počas letnej dovolenky na Sicílii môžete vybrať práve sem na fakultatívny výlet a prechádzať sa tak archeologickým parkom Neapolis so slávnym Dionýzovým uchom a prekrásnym gréckym divadlom. Neobídete ani úzke uličky historického centra na ostrove Ortigia s Apolónovým chrámom a katedrálou. Adriana odporúča aj návštevu miestnych trhoch, kde okre suvenírov nájdete aj miestne syry a koreniny.

mestečko Syrakúzy
Mestečko Syrakúzy. FOTO: archív CK SATUR

9. Veselé hry s animátorkami

O program počas letnej dovolenky sa vám aj vašim deťom postarajú animátori, či už tí talianski hoteloví, ktorí pripravujú aj večerné šou, alebo  2 slovenské animátorky Lin a Ivuš z rodinného klubu Planet Fun v hoteli Sikania, alebo Baruš vo Fontane Bianche****. S animátorkami si deti počas dňa užijú plážové hry, hľadanie pokladu, miniolympiádu a večer si na minidisco zatancujú na znelku Planet Fun, alebo si celá rodinka môže zahrať napríklad hru Milujem Slovensko.

Animátorky Planet Fun s deťmi
Animátorky Planet Fun s deťmi. FOTO: archív CK SATUR

10. Happy Birthday, Aďa!

Určite ste si všimli, že tento výlet bol výnimočný aj tým, že Aďa oslávila na Sicílii svoje narodeniny. Preto sa aj my pridávame ku gratulantom: Adriana všetko najkrajšie želáme, čo najviac zážitkov a nech ti to s nami cestuje! :)

Koláž fotiek Adriany k jej narodeninám
Koláž fotiek Adriany k jej narodeninám. FOTO: archív CK SATUR

Praktické informácie na záver:

  • Let do Catanie trvá 2,5 h
  • Transfer na hotel Sikania Resort & Spa 1,5 h a cca 1 h do Fontane Biance
  • Teplota vzduchu 35 - 38 stupňov Celzia
  • Teplota vody 27 stupňov Celzia
  • Anglicky sa dorozumiete, no o Talianoch je známe, že preferujú svoj jazyk, so všetkým potrebným vám pomôže delegátka Dagmar

„Krásna destinácia plná histórie a pekných pláží,“ takto zhodnotila pobyt Telerána na cestách, Adriana. Dovolenka na Sicílii je prísľubom aktívnej letnej dovolenky, či už sa rozhodnete pre windsurfing, alebo poznávanie okolia, vyberte si svoj termín a zažite Sicíliu na vlastnej koži.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook