TOP 10 zážitkov z poznávania Izraela

Každý deň nabitý spoznávaním nových miest, nasávanie atmosféry krajiny a množstvo informácií od sprievodcu – tak vyzerá pravá poznávačka! Štáb Telerána na cestách sa na jednu vybral do Izraela. Rozlohou neveľká krajina ukrýva historické bohatstvo a viacero pútnických zastávok. Objavíte tu aj krásnu prírodu v národných parkoch a jedinečné kúpanie v mŕtvom mori bol určite jeden z TOP zážitkov, aké boli tie ďalšie?

1. Krížová cesta a prechádzka Jeruzalemom

Štrnásť zastavení predstavuje poslednú cestu Ježiša Krista s krížom. Nachádza sa na Via Dolorosa v Jeruzaleme. Túto cestu prešla aj Adriana s kameramanom a sprievodcom našej cestovnej kancelárie. Krížová cesta sa začína prvou zastávkou, na ktorej bol Ježiš Kristus odsúdený na smrť a končí sa štrnástou zastávkou, na ktorej ho pochovali. Posledných päť zastávok krížovej cesty je súčasťou Chrámu Božieho hrobu. Nachádza sa tu aj miesto, kde bol Ježiš pochovaný – Golgota. Jednotlivé zastávky sú vyznačené rímskymi číslami na stenách budov alebo na dlažbe. Cestu dnes lemuje viacero stánkov so suvenírmi a dokonca si môžete zakúpiť tŕňovú korunu a symbolický krížik.

 

2. Múr nárekov

Známy múr je rozdelený na mužskú a ženskú časť. Posedieť a pomodliť sa sem prichádzajú pútnici z celého sveta a do štrbín vkladajú svoje modlitby a prosby. Samotný múr je pozostatkom západnej časti vonkajšej hradby, ktorá ku konci obdobia druhého jeruzalemského chrámu obklopovala Chrámovú horu. Dnes je to najposvätnejšie miesto Židov a zároveň miestom smútku nad zničením Chrámu.

  • Múr nárekov
  • Múr nárekov
  • Múr nárekov
  • Múr nárekov
  • Múr nárekov
  • Múr nárekov

3. Prechod Bránou pokory

„Pri vstupe do Baziliky narodenia pána, ktorá sa nachádza na mieste narodenia Ježiša Krista sa musí každý pokloniť“ tak znie nepísané pravidlo na tomto mieste. Aby sa tak naozaj stalo, pri stavbe chrámu vybudovali 130 centimetrov vysoký vstup, a tak každá dospelá osoba vstupuje do chrámu v predklone. 


4. Židovský bagel, baklava či chalva

Medzi tradičné pochúťky, ktoré Adriana vyskúšala patrí bagel. Pečivo atypického tvaru je síce považované za základ amerických raňajok, no má za sebou zaujímavú históriu. Do Ameriky ho priniesli práve Židia z Poľska. Čo ho robí židovskou pochúťkou je najmä proces jeho výroby – keď počas šabatu (kedy sa nesmie pracovať) cesto kyslo a po šabate ho už len vyvarili vo vode a dali ho piecť. Keďže Adriana je známa aj svojim cukrárskym umením ochutnala aj miestne sladkosti – chalva rôznych príchutí, baklava a ďalšie orechové pochúťky sú pre Izrael viac než typické.

Strava v Izraeli.
Strava v Izraeli. FOTO: Archív CK SATUR

5. Sprevádzaná skutočným odborníkom

Počas poznávania Izraela, sprevádzal Adrianu jeden z našich top sprievodcov - Juraj Okál: „Osobne vyhľadávam a opakovane sa vraciam na miesta, ktoré majú neopakovateľnú a sebe vlastnú atmosféru, proste jedinečné “genius loci”“ takým je aj Izrael, „kde dokážem síce oceniť aj krásnu prírodu, ale v skutočnosti som jednoznačne “kultúrno-historický” poznávací typ. Ja proste potrebujem staré hradby, nejaký ten kostol či starovekú pohanskú svätyňu, aby som bol vo svojom živle. Čím staršie, tým lepšie.“ 

Adriana so sprievodcom Jurajom na pevnosti Massada
Adriana so sprievodcom Jurajom na pevnosti Massada. FOTO: archív CK SATUR

Juraj vám o zážitkoch z Izraela porozpráva aj počas Cestokino Festivalu, ktorý sa bude konať v dňoch 16. a 17. marca v bratislavskom Satori Stage. Okrem Izraela si budete môcť vypočuť ďalších 12 prezentácií, napríklad o Srí Lanke, ajurvéde, Zanzibare či Transibírskej magistrále.

6. Kúpeľ v rieke Jána Krstiteľa

Rieka Jordán sa historicky i nábožensky považuje za jednu z najposvätnejších riek sveta. Na toto pútnické miesto, kde Ježiša pokrstil Ján Krstiteľ sa ročne vyberú veriaci z celého sveta. V rieke si buď namočia svoje oblečenie, alebo sa oblečú do bieleho odevu a vojdú do rieky. Zaujímavosťou je, že pred asi päťdesiatimi rokmi išlo o pomerne divoké koryto, no nakoľko začali Izrael, Jordánsko a Sýria vodu z Jordánu ako pitnú a úžitkovú, tak dnes niekdajšia najužšia časť zodpovedá terajšiemu najširšiemu úseku a prúd je oveľa pokojnejší.

Kúpeľ v rieke Jána Krstiteľa
Kúpeľ v rieke Jána Krstiteľa. FOTO: archív CK SATUR

7. Lanovkou za výhľadom

Staroveká pevnosť Massada na vrchole izolovaného skalného útesu na východnom okraji Judskej púšte sa nachádza neďaleko Mŕtveho mora. Práve to z pevnosti robí jedinečné miesto s výhľadom na najslanšie miesto na Zemi. Tím Telerána sa za výhľadom na pevnosť vybral lanovkou. Pevnosť bola postavená Herodesom Veľkým v 1. storočí pred Kr. V roku 2001 bola lokalita zapísaná ako pamiatka svetového dedičstva na zoznam UNESCO.

 
  • pevnosť Massada
  • pevnosť Massada
  • pevnosť Massada
  • pevnosť Massada
  • pevnosť Massada
  • pevnosť Massada

8. More, v ktorom si nezaplávaš

Mŕtve more je najnižšie položeným aj najslanším jazerom na Zemi. Teplota vody je tak vysoká, že takmer všetka voda, ktorá doň vteká z Jordánu, sa vyparí, čím sa more ďalej presoľuje. Voda je tak nasýtená soľou, že sa v nej nedá plávať ani ponoriť. „Zaplávať“ si v tu je snom mnohých cestovateľov a vyskúšala si to aj Adriana.

Mŕtve more
Mŕtve more. FOTO: archív CK SATUR

9. Moderný vs. historický Tel Aviv

Akoby so iného sveta vstúpil štáb Telerána na cestách po presune do hlavného mesta Tel Aviv. Moderné mrakodrapy, luxusné hotely a pláže všade naokolo – dokonca tu objavili aj pláž vyhradenú pre psov. No aj v Tel Avive sa nachádza kusisko histórie – časť Jaffa – to sú úzke kamenné uličky a domy, ktorá si pamätajú ešte časy kráľa Šalamúna.

 

10. Kúsok Slovenska v historickej Jaffe

Kto by bol povedal, že v historickej Jaffe nájdete aj kúsok Slovenska – Brána viery. Štvormetrový monument, ktorý sa nachádza na promenáde predmestia Tel Avivu vytvoril sochár Daniel Kafri, ktorý sa narodil v roku 1945 v Československu, v súčasnosti žije a tvorí v Jeruzaleme.

Socha zo Slovenska na promenáde Jaffy
Socha zo Slovenska na promenáde Jaffy. FOTO: archív CK SATUR

Izrael nie je len pútnickým miestom veriacich, je dôležitou zastávkou pri poznávaní histórie ľudstva. Ak vás zážitky Adriany zaujali a chceli by ste spoznať toto miesto na vlastnej koži, v našej ponuke nájdete viaceré poznávacie zájazdy do tejto krajiny. Kam sa Adriana vybera nabudúce? Dozviete sa už čoskoro.

 

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
 
Facebook