TOP 10 zážitkov z luxusných emirátov

Spojené arabské emiráty sú pre mnohých ľudí vysnívanou destináciou na exotickú dovolenku pri mori. Umelo vybudované ostrovy, luxusné hotely, pláže s jemným pieskom, horúce slnko, príjemné more a neopakovateľné atrakcie. Ktorý zo zážitkov bol, pre štáb Telerána na cestách, ten naj?

1. Luxusný let najväčším lietadlom na svete

Štáb Telerána na cestách odštartoval svoju cestu za zážitkami už na palube lietadla. Airbus A380, najväčšie osobné dopravné lietadlo na svete, dokáže prepraviť od 525 do 853 cestujúcich. Priamy let z Viedne prevádzkuje spoločnosť Emirates, jedna z TOP 5 leteckých spoločností na svete a Adriana si tentokrát vyskúšala let v business class. Pohodlné priestranné kabíny na oddych počas letu, s výhľadom a obrazovkou s ponukou filmov a seriálov, poskytujú dokonalé súkromie. Počas letu navštívil štáb aj salónik – jeho príjemný interiér dotvárajú obklady zo svetlého dreva, kožené čalúnenie, zrkadlá, kryštály a pozlátené lemy. Salónik na poschodí je určený výhradne pre hostí triedy Business a First Class a zahŕňa pomerne širokú ponuku drinkov a jedál s príjemnou obsluhou. Let z Viedne (no lieta sa aj z Bratislavy s Flydubai) trval necelých 6 hodín a po pristátí sa ocitnete v inom svete – privíta vás moderné medzinárodné letisko v Dubaji.

Let v business class Emirates.
Let v business class Emirates. FOTO: archív CK SATUR

2. Ultra All Inclusive zážitok

Oficiálne otvorenie päťhviezdičkového hotela Rixos Saadiyat prebehlo 15.októbra, čiže mesiac pred príchodom štábu projektu Teleráno na cestách. Úplne nový luxusný rezort v Abú Dhabí sa pýši exkluzívnou polohou na jednej z najkrajších pláží v emirátoch a najmä tým, že je prvým hotelom v Abú Dhabí, ktorý ponúka služby ultra all inclusive. Hotelový komplex je inšpirovaný tradičnou arabskou architektúrou s množstvom nádvorí a parkov. Nachádzajú sa tu izby s výhľadom na more, do záhrad alebo aj s priamym vstupom do súkromného bazénu. Honosný interiér pripomína paláce miestnych šejkov a hostia majú k dispozícii vstupnú lobby s 24-hodinovou recepciou. Hotel s 378 izbami má 7 reštaurácií a 4 bary, obchody, detský klub, tenisové kurty s nočným osvietením, fitness centrum a wellness so svetom sáun a tureckým hammam. Toto všetko pre vás štáb Telerána na cestách mapoval a testoval. „Cítim sa tu ako Alica v krajine zázrakov,“ tak zhodnotila dojmy z novučičkého hotela Adriana.

 
  • hotel Rixos Saadiyat
  • hotel Rixos Saadiyat
  • hotel Rixos Saadiyat
  • hotel Rixos Saadiyat
  • hotel Rixos Saadiyat
  • hotel Rixos Saadiyat

V rámci areálu nechýba členitý hlavný bazén, aquapark s tobogánmi a ďalšími atrakciami, ako napríklad unikátny bazén s vlnami. Okolo bazénov sú k dispozícii hojdačky, ležadlá, slnečníky a uteráky bezplatne.


3. Pláž v prírodnej rezervácii

Biely piesok a tyrkysová voda nesmie na dovolenke v exotike chýbať a nechýba ani v Abú Dhabí. Umelo vytvorený ostrov Saadiyat prezývajú aj „vlajková loď“ či „výstavná skriňa“ Abú Dhabí a to nielen pre luxusné rezidencie a hotelové rezorty najvyššej kvality. Vychytená časť Abu Dhabí sa pýši deviatimi kilometrami bielych pláží a pobrežím s piesočnatými dunami s mangrovým porastom, ktoré je súčasťou chráneného územia, keďže sem prichádzajú korytnačky klásť svoje vajcia. Pozvoľný vstup do mora je ideálny pre rodiny s deťmi, ale more je vhodné aj pre surferov. Ležadlá, slnečníky, plážové osušky sú tu samozrejmosťou.

Paddleboardy a nemotorizované vodné atrakcie
Paddleboardy a nemotorizované vodné atrakcie na pláži. FOTO: archív CK SATUR

4. Louvre Abú Dhabí

Hotel Rixos Saadiyat Island ***** sa nachádza len 3 km od múzea Louvre v Abu Dhabi, a preto bola prvá voľba pre výlet štábu Telerána na cestách jasná. Druhá pobočka svetoznámeho múzea je exkluzívnym klenotom, pričom za tridsaťročný prenájom jeho loga arabskí šejkovia zaplatili francúzskej vláde pol miliardy eur. Samotná stavba má rozlohu piatich futbalových ihrísk, systém vodných cestičiek evokuje podzemné kanály, ktorými sa kedysi dávno do púštnych oblastí privádzala voda z hôr a kupola v tvare palmového listu, ktorej sieťovanie prepúšťa vodopády svetla, vytvára tak pôsobivé efekty, ako keď slnečné lúče prenikajú listami paliem v oáze. Múzeum vystavuje 620 artefaktov a exponátov rôzneho obdobia, od starého Egypta až po 20. storočie. Plusom múzea sú podľa Adriany, okrem množstva artefaktov aj menšie rady pri bezpečnostných kontrolách, než sú v Paríži.

Múzeum Louvre v Abú Dhabí
Múzeum Louvre v Abú Dhabí. FOTO: archív CK SATUR

5. Mešita s posolstvom

Šejk Zayed bol známy pre prijatie tolerantnej verzie islamskej viery a dištancoval sa od fanatizmu a extrémizmu. Na túto jeho filozofiu odkazuje aj nápis #tolerance, pri ktorom sa fotí takmer každý návštevník tejto monumentálnej stavby. Vo Veľkej mešite videl miesto uctievania, kde sa ľudia budú stretávať, aby pochopili význam islamu a videli ho ako náboženstvo, ktoré je poslom mieru, tolerancie a rozmanitosti. Dokončenia stavby, sa síce nedožil, no jeho synovia dokončili veľký sen svojho otca.

 
  • Mešita Šejka Zayed
  • Mešita Šejka Zayed
  • Mešita Šejka Zayed
  • Mešita Šejka Zayed
  • Mešita Šejka Zayed
  • Mešita Šejka Zayed

Dnes sa komplex mešity rozkladá na ploche 22 412 metrov štvorcových a zmestí sa do nej 40-tisíc návštevníkov a veriacich. Pred vstupom do mešity sa musíte vyzuť, no nemusíte sa báť vo vnútri sa rozprestiera koberec s veľkosťou viac ako 5600 metrov štvorcových. Ručne ho viazalo asi 1300 iránskych remeselníkov, ktorí spotrebovali približne 35 ton vlny a 12 ton bavlny. Prevláda na ňom zelená farba, ktorá bola obľúbenou farbou šejka Zayeda. Ozdobou mešity je sedem pozlátených lustrov rôznych veľkostí so Swarovského kryštálmi. Najväčší luster v mešite je zároveň najväčším lustrom na svete. Navštíviť ju môžete aj zadarmo - bez sprievodcu. Treba si dať ale pozor na vhodné oblečenie, žiadne šortky ani sukne alebo odhalené ramená nie sú povolené.


6. Večer v Abú Dhabí

„Dubaj je mŕtvy, budúcnosť je Abú Dhabí“, touto vetou pozval hlavné hrdinky filmu Sex v meste 2 na návštevu arabský šejk. Po stopách slávnej štvorice z kultového seriálu na čele s hlavnou hrdinkou Carrie Bradshaw, sa vybrala aj Adriana. Večerné Abú Dhabí bolo zážitkom plným svetiel a farieb nechýbala ani návšteva známeho hotela Emirates Palace, kde si Adriana s kameramanom vychutnali kávu a koláč "len za" 173 dirhamov (cca 41 EUR). 

Vysvietené Abú Dhabí.
Vysvietené Abú Dhabí. FOTO: archív. CK SATUR

7. Ten najzážitkovejší z emirátov

Na ďalší deň bol naplánovaný výlet do Dubaja, ktorý je známy neuveriteľným počtom atrakcií. Vodné parky, zábavné parky, lyžiarske stredisko pod strechou a nezabudnuteľné vyhliadky Burj Khalifa či  Dubai Frame – to je len zopár z nich. Adriana si v nabitom programe, okrem iného, vychutnala tancujúcu fontánu na Hlavnom námestí v Dubaji.

Adriana na pláži s hotelom v pozadíí
Adriana na pláži s hotelom v pozadí. FOTO: archív CK SATUR

8. Hotel so skvelou adresou

Jednou s dôležitých úloh v rámci projektu Teleráno na cestách je mapovanie a testovanie hotelov pre vás. Ďalším na zozname bol hotel Rixos Premium Dubai *****, ktorý sa môže popýšiť naozaj luxusnou adresou. Nachádza sa na jednej z najznámejších pláži – Jumeirah Beach, ako súčasť Jumeirah Beach Residence (JBR), na promenáde The Walk.

Výhľad na ruské kolo Dubai Ain.
Výhľad na ruské kolo Dubai Ain. FOTO: archív CK SATUR

35 - poschodová budova s perfektným krištálovým dizajnom a výhľadom na ruské kolo Dubai Ain je ideálnou východiskovou stanicou, ak chcete spoznávať a zažiť tie pravé emiráty so všetkým, čo ponúkajú. 15 minút od ikonického Plamového ostrova, 25 minút od Burj Khalify, najvyššej stavby sveta a 30 minút do plejády zábavných parkov a nákupných možností.


9. Jazda na najdlhšej zipline na svete

Posledný z emirátov, ktoré Adriana počas tejto cesty projektu Teleráno na cestách navštívila je Ras Al Khaimah. Emirát sa v súčasnosti aktívne snaží dobehnúť známejších susedov a celkom sa mu to darí, keď ho ocenili aj pri odovzdávaní cien World Travel Awards 2018, ako najlepšiu destináciu dobrodružného cestovného ruchu v regióne. 

Adriana pred jazdou zipline
Adriana pred jazdou zipline. FOTO: archív CK SATUR

Jednou z atrakcií, ktorá láka návštevníkov je aj najdlhšia zipline sveta zapísaná v Guinessovej knihe rekordov. Tento zážitok si Adriana nenechala ujsť. „Nemusíte sa ničoho obávať, pretože sa vás ujme tím odborníkov, ktorí vám všetko poradia a postarajú sa o vašu bezpečnosť, a výhľad ten je na jedničku“ zhodnotila Adriana adrenalínovú jazdu údolím.


10. Hotel pre rodiny s deťmi

Práve v tomto pokojnejšom emiráte sídli aj hotel Rixos Bab Al Bahr *****, ktorý je rajom pre rodiny s deťmi. Nachádza sa na umelo vybudovanom ostrove Al Marjan a spoznáte ho podľa zaujímavej architektúry, ktorá pripomína egyptské pyramídy. Ultra all inclusive služby, bohato vybavený areál, animačné služby a pozvoľný vstup do mora na plne vybavenej pláži, je vštko čo k vydarenej rodinnej dovolenke potrebujete.

 

Dovolenková sezóna sa v Spojených arabských emirátoch už rozbehla. Pre našinca sú tu teploty mora i vzduchu ideálne práve v období od októbra do apríla/mája. Luxusné hotely a exkluzívne atrakcie za pomerne prijateľné ceny sú to, čo robí zo SAE stále vyhľadávanejšiu destináciu na únik zo sychravého počasia do exotiky.

Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

 
Facebook