TOP 10 zážitkov, ktoré nájdete len na Islande

Ostrov neopakovateľných zážitkov bol tentokrát cieľom projektu Teleráno na cestách. Adriana navštívila všetky zastávky poznávacieho zájazdu Islandský pozdrav, a postupne vám ich približovala cez sociálne siete. Už po prvom dni mali natočený materiál na celovečerný film a zážitky pribúdali každý deň, ktoré boli tie naj?

1. Hlavné mesto spája tradičné s moderným

Hlavné a najväčšie mesto Islandu je zároveň najsevernejšie ležiace mesto sveta. V Reykjavíku žije 60% obyvateľstva ostrova a zaujme najme svojou architektúrou, ktorá spája tradičné s moderným. Nočný život v Reykjavíku je pestrý najmä cez víkendy, kedy sú miestne bary zaplnené turistami aj domácimi. Často sa stáva, že aj obyčajné kaviarne sa večer premenia na preplnené bary.

  • Reykjavík
  • Reykjavík
  • Reykjavík
  • Reykjavík
  • Reykjavík
  • Reykjavík

Ak sa spýtate miestnych, čo treba vidieť v Reykjavíku, mnohí vás hneď pošlú na obhliadku radnice, ktorá sa nachádza pri jazere Tjörnin. Už na prvý pohľad Vás zaujme vzhľad budovy, navrhnutý skupinou architektov zo spoločnosti Studio Granda, no dominanta mesta ponúka návštevníkom pôžitok aj vo vnútri. Napriek tomu, že tu sídli starosta mesta, nachádza sa tu aj veľká 3D mapa Islandu a príjemné okamihy môžete zavŕšiť v kaviarni, priamo v radnici.

Hofdi je dom postavený v severnom Reykjaviku. Spočiatku bol dlhoročnou exkluzívnou rezidenciou básnika a obchodníka Einara Benediktssona. Najväčšiu slávu zožal tento dom kvôli stretnutiu prezidenta Ronalda Reagana zo Spojených štátov amerických a Mikhaila Gorbacheva zo Zväzu sovietskych socialistických republík. Toto stretnutie bolo krokom ku ukončeniu studenej vojny. V budove nájdete prekrížené vlajky USA a ZSSR na pripomenutie tohto stretnutia. Niektorí obyvatelia tohto domu vravia, že v dome býva duch mladej ženy, ktorá v ňom spáchala samovraždu utopením.


2. Katedrála Hallgrímskirkja

Ikonický kostol je vďaka svojej výške 74,5 metra štvrtou najvyššou budovou na Islande. V kostole sa nachádza poklad v podobe 15 metrov vysokého orgánu, ktorý váži 25 ton. Hallgrímskirkja sa využíva aj ako vyhliadková veža, ktorá ponúka výhľad na celé mesto a hory, ktoré ho obklopujú.

Katedrála Hallgrímskirkja
Katedrála Hallgrímskirkja. FOTO: depositphotos.com

3. Návrat v čase

Múzeum Skógar ukryté uprostred kopcov pripomína naše skanzeny. Kamenné domčeky s trávnatými strechami, ktoré dokonale zapadajú do okolitého prostredia odhaľujú návštevníkom ako sa žilo na ostrove kedysi. Navštívite remeselné dielne, starú školu a histórii vám porozpráva viac slovenský sprievodca. 

Ľudové múzeum Skógar
Ľudové múzeum Skógar. FOTO: pixabay.com

4. Vodopády Skógafoss a Seljalandsfoss

Vodopád Skógafoss sa objavil vo filmoch ako Thor alebo Tajný život Waltera Mittyho. Skógafoss spoločne so Seljalandsfossom sa objavili dokonca vo videoklipe populárneho speváka Justina Biebera. Za oboma vodopádmi sa nachádzajú jaskyne a podľa jednej legendy sa v jaskyni za vodopádom Skógafoss nachádza poklad starého vikinga.

  • Vodopády Skógafoss a Seljalandsfoss
  • Vodopády Skógafoss a Seljalandsfoss
  • Vodopády Skógafoss a Seljalandsfoss
  • Vodopády Skógafoss a Seljalandsfoss
  • Vodopády Skógafoss a Seljalandsfoss
  • Vodopády Skógafoss a Seljalandsfoss

5. Čierna pláž

Väčšinou sme zvyknutí na biely alebo žltý piesok. Táto pláž je však výnimkou – čierne piesok je sopečného pôvodu a hoci na islandskej pláži Vík sa zrovna nebudete opaľovať, výhľady a panoráma, ktorá sa vám naskytne na tomto mieste je neopakovateľná.

Čierny piesok na pláži pri mestečku Vík
Čierny piesok na pláži pri mestečku Vík. FOTO: pixabay.com

6. Gejzír Strokkur

Najaktívnejší spomedzi gejzírov sa nachádza v blízkosti "otca" všetkých gejzírov, ktorý kedysi striekal do výšky 80 metrov a dal meno všetkým ostatným. Strokkur sa nachádza v juhozápadnej geotermálnej oblasti a vystrekuje každých 10 minút až do výšky 20 metrov. Okolo Strokkuru sa nachádzajú aj viaceré mini gejzíry, voda  v nich má teplotu od 80 – 100 stupňov Celzia.

Gejzír Strokkur
Gejzír Strokkur. FOTO: pixabay.com

7. Pozorovanie veľrýb sa podarilo

Vybavený špeciálnym nepremokavým outfitom sa vybral štáb Markízy aj na fakultatívny výlet, počas poznávacieho zájazdu, sledovať veľryby. Cestovateľská šťastena stála pri nich a okrem vráskavcov videli aj delfíny. „Jednoznačne jeden z TOP zážitkov, ktorý treba zažiť na vlastnej koži,“ zhodnotila Adriana. A my len dodávame, že najlepšie obdobie na pozorovanie veľrýb je od apríla do septembra, ale spozorovať ich môžete prakticky celoročne.


8. Kúpanie v Blue Lagoon

A jeden TOP zážitok streda druhý. Aj keď sa teplota, počas pobytu štábu Telerána na Islande, pohybovala okolo 10 stupňov Celzia, často bolo pocitovo chladnejšie vďaka vetru, tak sa štábu podarilo aj vykúpať. Bláa lónið – alebo aj Modrá lagúna bola záverečným bodom programu poznávacieho zájazdu. Hovorí sa, že kto do nej nevstúpil, nebol na Islande. Bazénmi, vyhĺbenými do čiernej lávy, preteká 6 miliónov litrov mliečne modrej geotermálnej vody, ktorá sa prirodzene obmieňa každé dva dni. Zloženie tejto liečivej vody je svetový unikát, ktorý nenájdete nikde inde.  Brehy sú pokryté bielym bahnom, ktoré pôsobí blahodarne na kožu. Stačí si ním potrieť tvár, nechať desať minút pôsobiť a vaša pleť bude ako z reklamy.

  • Blue Lagoon
  • Blue Lagoon
  • Blue Lagoon
  • Blue Lagoon
  • Blue Lagoon
  • Blue Lagoon

9. Ako vonia Island?

To, že je Island ostrovom všetkých živlov i zmyslov si Adriana vyskúšala aj po príchode do geotermálne oblasti Seltún (Krýsavík), ktorá vás na prvý pohľad očarí svojou farebnosťou a bublajúcou vodou a parou. No na druhý nádych zacítite vôňu síry – nám známu aj ako „vajcovka“.

Seltún
Seltún. FOTO: archív CK SATUR

10. Na skok do USA

Most medzi dvoma kontinentmi sa nachádza na polostrove Reykjanes spája euroázijskou a severoamerickú tektonickú dosku. Most bol postavený ako symbol pre spojenie medzi Európou a Severnou Amerikou. Územie medzi tektonickými doskami je pokryté čiernym pieskom.

Most, ktorý spája Európu a Severnú Ameriku
Most, ktorý spája Európu a Severnú Ameriku. FOTO: pixabay.com

Ak vás Island očaril natoľko, že ho chcete zažiť na vlastnej koži, môžete si vybrať z ponuky poznávacích zájazdov na Island.

Poznávacie zájazdy na Island

Island uzavrel jarnú edíciu poznávania, počas ktorej ste mohli bližšie spoznávať exotické destinácie, ako Zanzibar, Srí lanka , India a Izrael. O zážitkoch Adriany na týchto miestach si môžete prečítať aj u nás na blogu.

Teleráno na cestách

Keďže sa už otepľuje a dovolenková sezóna sa nám blíži, môžete sa už nabudúce tešiť na prvú spomedzi letných destinácií – akú, to sa dozviete už čoskoro. A ak sa chystáte na letnú dovolenku s nami,  možno sa s Adrianou stretnete, prípadne sa môžete tešiť na jej testovanie-cestovanie po tých najobľúbenejších dovolenkových destináciách.


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook