Top 10 atrakcií v Turecku

Turecko je oslňujúca destinácia na pomedzí Európy a Ázie. Jeho žiarivá kultúra, slávne jedlo a bohatá história lákajú všetkých cestovateľov. Panoráma Istanbulu je plná minaretov, rímske ruiny sa tiahnu pozdĺž západného a južného pobrežia, pláže a stredomorské prímorské letoviská sú tým pravým dôvodom na dovolenku v Turecku.

1. Hagia Sophia

Jedna z najznámejších budov nielen v Istanbule, ale aj v celom Turecku predstavuje v mnohých ohľadoch históriu krajiny za posledné dve tisícročia. Pôvodne išlo o grécky ortodoxný kostol, ktorý svojmu prvotnému účelu slúžil asi tisíc rokov. Neskôr sa z neho na ďalších päťsto rokov stala mešita a dnes v ňom turisti nájdu múzeum. Jej ohromujúci exteriér je ohraničený minaretmi, pridanými po osmanskom dobytí. Interiér je však spomienkou na moc Konštantínopolu. Hlavným dielom rímskeho „inžinierstva“ je masívna kupola, ktorá má priemer 31 metrov. Múzeum je plné fascinujúceho umenia s neustále sa meniacim výstavným programom. Hagia Sophia je „must see“ pre každého počas dovolenky v Turecku.

Hagia Sophia
Najznámejšia stavba Turecka. Hagia Sophia. FOTO: depositphotos.com

2. Zrúcaniny Efezu

Turecko je obdarené nespočetným množstvom historických pamiatok vďaka vplyvom rôznych civilizácií, ktoré sa na tomto území vystriedali počas tisícročí. Gréci, Rimania, Byzantínci, Peržania, Osmani. Všetci v krajine zanechali svoje stopy. Jedna z najlepšie zachovaných pripomienok minulosti stojí v Efeze. Pôvodne grécke sídlisko sa neskôr stalo jedným z najvýznamnejších centier v Turecku. Zachované a nekonečne fascinujúce mesto bolo domovom jedného zo siedmich divov sveta – Artemidinho chrámu. V jednom z najkompletnejších stále stojacich rímskych miest v stredomorskom regióne si ľahko predstavíte život v zlatom veku Rímskej ríše. Na obhliadku všetkých hlavných pamiatok je potrebné rezervovať si minimálne pol dňa a viac. Záleží len na vás, ako podrobne si chcete miesto obzrieť. Okrem ruín Artemidinho chrámu sú súčasťou komplexu aj Veľké divadlo, Hadriánov chrám a Celziova knižnica. Tá bola postavená okolo roku 125 nášho letopočtu, aby sa v nej uchovávalo asi 12-tisíc zvitkov. Jej fasáda bola starostlivo zrekonštruovaná v 70. rokoch minulého storočia.

Zrúcaniny v Efeze
Zrúcaniny v Efeze. FOTO: depositphotos.com

3. Topkapı Palace

Nadprirodzený palác vás zavedie do fantastického a opulentného sveta sultánov. Interiér palác sa pýši bohatými dekoráciami a poskytuje nezabudnuteľný pohľad na osmanskú mocenskú základňu. Okolité verejné záhrady boli kedysi výhradne určené pre kráľovský dvor, ale dnes sú otvorené pre verejnosť. Vyhľadávané sú najmä pre pokoj, zeleň a oddych od mestských ulíc. Palác bol stovky rokov centrom istanbulského spoločenského a politického života.

Topkapı Palace
Topkapı Palace. FOTO: depositphotos.com

4. Modrá mešita

Mešita sultána Ahmeda, známa tiež ako Modrá mešita, bola postavená v roku 1616 a ešte aj dnes ostáva najdôležitejším náboženským miestom v Istanbule. Považuje sa za najkrajšiu budovu v meste a je zapísaná medzi pamiatkami svetového dedičstva UNESCO. Medzi turistami je obľúbeným cieľom, len si treba zapamätať, že je počas dňa päťkrát na pol hodiny uzavretá, pretože v nej prebieha modlitba. Vo vnútri mešity je vysoký strop lemovaný 20-tisíc modrými dlaždicami rôznych vzorov, ktorým mešita vďačí za svoje meno. Bola navrhnutá tak, aby súperila so staršou Hagiou Sophiou.

Modrá mešita.
Modrá mešita. FOTO: canva.com

5. Istanbul

Väčšina atrakcií, o ktorých sme doteraz hovorili sa nachádza v Istanbule, no toto mesto, spájajúce dva kontinenty má toho ešte oveľa viac na objavovanie. Jednou z najdôležitejších vecí je určite Veľký bazár, jeden z najväčších zakrytých trhov na svete so 60 ulicami a tisíckami obchodov. Denne ho navštívi okolo štvrť milióna ľudí. V bazári budete obdivovať šperky, koberce, koreniny, starožitnosti a ručne maľovanú keramiku. Okrem toho sú jeho súčasťou dve mešity, štyri fontány, dva hammamy a parné kúpele. Jednou z najprekvapivejších atrakcií Istanbulu je Bazilika Cistern, obrovská palácová podzemná hala, ktorú drží 336 stĺpov v 12 radoch. Centrom byzantského verejného života bol starodávny Hipodróm, z ktorého sa však veľa nezachovalo. Istanbulské archeologické múzeum je len na skok od paláca Topkapı. Vystavené sú v ňom artefakty z Turecka a celého Blízkeho východu. V komplexe sú tri samostatné časti – Múzeum Orientu, Hlavné archeologické múzeum a Pavilón Mehmeta Dobyvateľa. Návštevníci Sulejmanovej mešity hovoria, že jej krása a mierumilovnosť aj v nich inšpiruje zmysel pre duchovnosť. Mešita je skutočne nádherná a spája to najlepšie z islamskej a byzantskej architektúry. Luxusný a krásny, to sú len niektoré zo slov opisujúcich palác Dolmabace porovnávaný s francúzskym Versailles. Má aj úžasnú polohu, keďže stojí pozdĺž pobrežia Bosporu. K najkrajším pamiatkam byzantskej architektúry patrí Kostol Chora s veľkolepými mozaikami a freskami zobrazujúcimi život Ježiša a Panny Márie.

Úžasný Veľký bazár v Istanbule
Úžasný Veľký bazár v Istanbule. FOTO: depositphotos.com

6. Pamukkale

Tento prírodný zázrak ostáva jednou z tureckých najpopulárnejších turistických atrakcií. Jeho meno v preklade znamená „Bavlnený hrad“, čo vychádza z jeho krásnych travertínových terás, horúcich prameňov a nápadnej bielo sfarbenej krajiny. Okrem toho sem chodia turisti aj za ruinami grécko-rímskeho kúpeľného mesta Hieropolis, kde sa môžu kúpať v prírodných prameňoch rovnako ako po celé tisícročia predtým.

Pamukkale
Pamukkale. FOTO: depositphotos.com

7. Kapadócia

Oblasť Kapadócia v centrálnej Anatólii je známa nádhernými prírodnými skalnými útvarmi a jedinečným historickým dedičstvom. Jedným z najlepších miest na videnie týchto skalných útvarov je mesto Göreme, kde sa nachádza množstvo „rozprávkových komínov“. Tie vznikli ako dôsledok veternej a vodnej erózie dvoch rôznych vulkanických vrstiev – silnej vrstvy tufu a tenkej vrstvy čadiča. Do tufu si ľudia počas stáročí vyhĺbili svoje domy, kostoly aj skladovacie priestory. Skaly tak vyzerajú deravé ako ementál. Od obľúbených letovísk je Kapadócia pomerne vzdialená, no ak sa sem počas svojej dovolenky v Turecku vyberiete, určite neoľutujete.

Príbytky ľudí vyhĺbené v mäkkej skale.
Príbytky ľudí vyhĺbené v mäkkej skale. FOTO: depositphotos.com

8. Divadlo Aspendos

Aspendos sa môže pochváliť jedným z najlepšie zachovaných starovekých divadiel. Postavené bolo v roku 155 nášho letopočtu počas vlády rímskeho cisára Marka Aurélia a poskytovalo miesto pre 15-tisíc až 20-tisíc divákov. V neskorších dobách sa priestor stále využíval, preto bol neustále opravovaný a udržiavaný. Práve vďaka tomu ide o tak dobre zachovanú pamiatku. Najlepšie je prístupná z letovísk Antalya a Side. Ešte aj dnes sa do divadla bez problémov zmestí 15-tisíc divákov a každoročne sa v ňom koná letný festival.

Zachovalé starorímske divadlo Aspendos
Zachovalé starorímske divadlo Aspendos. FOTO: depositphotos.com

9. Bodrum

Dominantou mesta Bodrum v juhozápadnom Turecku je hrad Bodrum, postavený v 15. storočí ako Hrad sv. Petra. Je to jedna z najzachovalejších pamiatok z obdobia stredoveku. V súčasnosti hrad slúži ako múzeum so zameraním na podvodnú archeológiu. Je z neho výhľad na vnútorný prístav, v ktorom kotvia lode milionárov.

Dominanta tureckého prístavu Bodrum. Hrad sv. Petra.
Dominanta tureckého prístavu Bodrum. Hrad sv. Petra. FOTO: depositphotos.com

10. Mount Nemrut

Nemrut je 2134 metrov vysoká hora v juhovýchodnom Turecku. Na jej vrchole dal postaviť kráľ Antiochios I. v roku 64 pred naším letopočtom nezvyčajný monument. Túto hrobku – svätyňu obklopil obrovskými sochami seba, dvoch levov, orlov a rôznych gréckych a perzských bohov. Sochám však hlavy poodpadávali a dnes ležia rozptýlené po celej lokalite. Hora Nemrut poskytuje nádherný výhľad na okolité vrchy.

Hora Nemrut
Hlavy sôch strážiace Horu Nemrut. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

Neskutočne tyrkysovo modrá voda, svieži zelený les tiahnuci sa po útese až k bielemu piesku. To je zrejme najznámejšia pláž Blue Lagoon alebo Ölüdeniz Beach v malej dedinke Ölüdeniz. Scenéria pláže na vás zapôsobí ako z pohľadnice. Ak je príliš preplnená, je najvyšší čas obzrieť si ju zo vzduchu a zažiť tandemový paraglajding. Ölüdeniz je totiž jednou z najpopulárnejších paraglajdingových destinácií na svete. Pláž Blue Lagoon patrí k najfotografovanejším plážam Stredozemného mora.

Nádherná turecká pláž Ölüdeniz.
Nádherná turecká pláž Ölüdeniz. FOTO: depositphotos.com

Patara Beach, široký pruh jemného piesku je nielen najdlhšia, ale aj najkrajšia pláž v Turecku. Vďaka plytkej vode je ideálna pre rodiny s deťmi. Na pláži nájdete kaviareň a k dispozícii sú slnečníky a ležadlá na prenájom. Okolo sa rozprestierajú veľké piesočnaté duny.

Patara Beach na stredomorskom pobreží Turecka.
Patara Beach na stredomorskom pobreží Turecka. FOTO: depositphotos.com

Zlatý piesok a azúrovo modrá voda sú lákadlom pláže Kaputas v Antalyi. Z hlavnej cesty na ňu vedú schody, počas letných mesiacov tu nájdete ležadlá aj slnečníky, no jedlo a pitie si radšej prineste so sebou.

Pláž Kaputas v tureckej Antalyi.
Pláž Kaputas v tureckej Antalyi. FOTO: depositphotos.com

Tipy na tradičné jedlo

Turecká kuchyňa je známa na celom svete. Jedlá sú ovplyvnené mnohými kultúrami vrátane Grékov, Osmanov, krajinami Blízkeho východu aj Balkánu.

Veľmi populárne jedlo v Turecku je lahodná polievka corba. Niektorí Turci ju jedávajú dokonca aj na raňajky. Na severovýchode Turecka je tradičná čierna kapustová polievka.

V plážových strediskách a mestách nájdete na ulici stánky s kumpirom, pečenými zemiakmi, ktoré majú rôzne náplne – syrovú, klobásovú, uhorkovú a ďalšie. Lacným a tradičným jedlom je pide alebo lahmacun. Oblohu na tenkom ceste si takisto môžete vybrať podľa toho, na čo máte chuť – syr, vajcia, mäso, kura alebo tuniak. Ekvivalentom v západnej kuchyni je pizza.

Tradičné jedlo pide
Tradičné jedlo pide. FOTO: depositphotos.com

Kofte je turecká verzia mäsových guliek. V stánkoch na ulici sa predávajú zabalené v obale, v reštaurácií sa k nim podáva ryža a šalát. Existuje veľa rôznych receptov na kofte, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu. Ďalším „pouličným“ jedlom je kebab. Len v Turecku existuje 40 rôznych druhov kebabu. Veľké špízy kuracieho alebo hovädzieho mäsa sa otáčajú okolo ohňa a pomaly sa pečú. Malé plátky mäsa sa potom naukladajú na pečivo, pridá sa šalát, cibuľa a paradajky.

pravý turecký kebab
Pravý turecký kebab. FOTO: depositphotos.com

Obľúbenou sladkosťou je baklava, pečivo plnené orechmi a pokryté sladkým medom alebo sirupom. Baklavu kúpite aj vo väčšine supermarketov a cukrární.

Vyberte si svoju dovolenku v Turecku z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook