Top 10 atrakcií v Tunisku

Ohromujúce pobrežie, živá kultúra a opulentná história – pre mnohých cestovateľov hlavné dôvody pre dovolenku v Tunisku. Nespočetné množstvo odlišných kultúr a civilizácií zanechalo svoje stopy na tejto úžasnej krajine, vďaka čomu je bohaté na historické a archeologické pamiatky. Spolu ich tu existuje viac ako 20-tisíc! Niektoré siahajú do ríše Kartágincov, iné sú z rímskeho obdobia, ďalšie majú svoje korene v islame. Tunisko teda nie je len plážovou destináciou. A čo všetko sa v ňom oplatí vidieť?

1. Amfiteáter v El Djem

Neuveriteľne dobre zachovalá  rímska pamiatka patrí k highlightom Tuniska. Stále môžete chodiť po chodbách, kadiaľ kedysi prechádzali gladiátori. Alebo si sadnite na sedadlo a z výšky si predstavujte boje a bitky, ktoré sa tu kedysi odohrávali. Amfiteáter v El Jem je najväčší na území severnej Afriky a tretí najväčší na svete. Pôvodne sa doňho zmestilo až 60-tisíc divákov. Po stáročia prežil neporušený, až kým ho v 17. storočí nezasiahla rana z dela. Hoci to bola veľká rana, amfiteáter našťastie prežil.

Amfiteáter v El Djem
Amfiteáter v El Djem. FOTO: depositphotos.com

2. Tunis

Hlavné mesto Tuniska leží na pobreží Stredozemného mora. Obklopujú ho veľké múry, ktoré mali mesto chrániť pred nepriateľmi. Táto oblasť sa bežne nazýva staré mesto Medina. Jeho návšteva je najlepší spôsob, ako sa dostať „pod kožu“ histórie krajiny. Impozantná zbierka mešít, palácov a ďalších objektov vytvára rušnú atmosféru starej štvrte. Hlavnou pamiatkou je Mešita Al Zaytuna alebo Olivová mešita. Podľa výraznej bielej kupoly zasa spoznáte Mešitu Sidi Mehrez. Brána do Mediny, Bab el Bahr, je známa aj ako Porte de France, čo pripomína časy, kedy bolo Tunisko pod francúzskou nadvládou.

námestie Tunis
Námestie v hlavnom meste Tunis. FOTO: depositphotos.com

3. Sidi Bou Said

Malá dedinka na vrchole útesu vyzerá, akoby vypadla z plátna nejakého umelca. Budovy sú postavené v štýle, ktorý pripomína Andalúziu. Biele uličky, kované železné okenné rámy a farebné modré dvere ukazujú to najlepšie z tuniskej dedinskej architektúry. Čerešničkou na torte je Stredozemné more v pozadí, na ktoré sa z vrcholu kopca ponúka úžasný výhľad. Na tradičnom trhu sa predáva široká škála tradičných výrobkov, v kaviarňach okúsite hustú arabskú kávu, a potom sa môžete vybrať na trochu starosvetskú pláž. Perfektne strávený deň!

Sidi Bou Said
Nádherné bielo-modré mesto Sidi Bou Said. FOTO: depositpohotos.com

4. Kartágo

Starobylé mesto malo za čias Feničanov a Rimanov významné postavenie, dnes z neho však ostali len ruiny. No jeho zrúcaniny sú ohromujúce a rozmanité a vytvárajú zvláštnu atmosféru, vďaka čomu ho turisti počas dovolenky v Tunisku často vyhľadávajú. Uvidíte tu starý rímsky amfiteáter, rímsky palác a ďalšie pozostatky rímskej architektúry. Jedným zo starých kostolov v Kartagu je Acropolium alebo Katedrála sv. Louisa, ktorá patrí k najväčším kostolom v severnej Afrike.

Kartago
Kartago. FOTO: depositphotos.com

5. Džerba

Ak hľadáte dokonalý oddych na plážach, ktoré vyzerajú ako z fotografie, potom sa vyberte na ostrov Džerba. Hlavné mesto ostrova Houmt Souk a jeho stará časť je mixom bielych domov, ktoré sú atrakciou sami o sebe. Všetkým, ktorým už slnka stačilo, ponúkajú bohaté možnosti nákupov. No dlhé piesočnaté pobrežie je predsa tým najobľúbenejším, čo na ostrove turisti vyhľadávajú. Pláže lemujú datľovníky, ktoré dotvárajú pocit absolútneho relaxu.

suveníry
Typické suveníry z Džerby. FOTO: depositphotos.com

6. Hammamet

Keď už hovoríme o mieste s krásnymi plážami nemôžeme obísť Hammamet. Mesto ako zo sna je posiate bielymi budovami stojacimi vedľa žiarivo modrého mora. Biele pláže priam lákajú, aby ste si ľahli a odpočívali, kým zrekonštruované staré trhovisko vás nahovára na príjemnú prechádzku jeho útrobami. Rybárske mestečko na pobreží Stredozemného mora je od Tunisu vzdialené asi 60 kilometrov na východ. Kedysi ho obklopovali len citrónovníky, dnes k nim pribudli aj moderné hotely.

Hammamet
Hammamet. FOTO: depositphotos.com

7. Mahdia

Je najjužnejšie položené letovisko na tuniskej pevnine. Pre svoje krásne pláže s bielym pieskom a tyrkysové more sa nazýva aj tuniský Karibik. Stará atmosferická časť mesta sa rozprestiera od brány Skifa El Kahla až po špičku polostrova Cap Afrique. Okrem množstva obchodov ponúka aj možnosť vidieť starú pevnosť, maják či pôsobivý rybársky cintorín. Mahdia je top destináciou na potápanie v Tunisku.

Mešita v Mahdii
Mešita v Mahdii. FOTO: depositphotos.com

8. Sousse

Bývalý vojenský prístav priamo na pobreží sa pýši krásnymi piesočnatými plážami a pamiatkami na zozname UNESCO. Vďaka týmto dvom veciam je vyhľadávaným cieľom všetkých turistov. „Perla Sahelu“, ako sa mu hovorí, je tretie najväčšie tuniské mesto. Za hradbami mediny sa ukrývajú mnohé obchody, pevnosť, mešita či kláštor.

Medina v meste Sousse
Medina v meste Sousse. FOTO: depositphotos.com

9. Monastir

Jedna z tuniských najfotogenickejších budov Ribat sa nachádza v meste Monastir. Dôvodom na to, aby ste ju na svojej prehliadke nevynechali je už len samotný výhľad na prístav. Pôvodne sa okolo pobrežia tiahol reťazec pevností, no Ribat je jednou z mála, ktorá nielenže stále stojí, ale je aj pomerne zachovalá. Dnes však už neslúži na obranu mesta, ale skôr len ako turistická atrakcia. Monastir má jedinečnú atmosféru, ktorá oslovila nejedného filmára. Samotná pevnosť Ribat sa objavila vo filme Montyho Pythona „Brianov život“. Okrem pevnosti sú obľúbenými zastávkami na potulkách mestom jachtársky prístav, cintorín a mauzóleum prvého prezidenta Habiba Bourghibu.

Pevnosť Ribat v Monastire
Pevnosť Ribat v Monastire. FOTO: depositphotos.com

10. Zoo Friguia

Friguia park je postavený na štýle safari, kde môžete vidieť viac ako 60 druhov zvierat ako žirafy, byvoly, levy a opice v ich prirodzenom prostredí. Okrem tulenej šou sú ďalšími atrakciami jazda na koni alebo na ťave či predstavenie tuleňov.

Friguia park
Levy vo Friguia parku. FOTO: depositphotos.com

Tipy na najlepšie pláže

O niektorých mestách s najlepšími plážami sme si už niečo povedali, ale teraz sa na ne pozrieme trochu bližšie. Niektoré z najpozoruhodnejších pláží Stredozemného mora nájdete práve v Tunisku. Na severe je pobrežie s krištáľovo čistou vodou, bujnou vegetáciou a divokými útesmi, zatiaľ čo južné pobrežie je fascinujúce kvôli púštnej krajine, ktorá ho obklopuje.

Miestom bez stresu a plné šarmu je Hammamet. Pláž v Hammamete ponúka jemný biely piesok, ktorý obmýva teplá voda s bohatým podmorským životom. Dychberúci podvodný svet urobil z Hammametu lokalitu číslo jedna na dovolenku v Tunisku pre všetkých potápačov a šnorchlistov.

Pláž Hammamet
Pláž Hammamet. FOTO: depositpohotos.com

Trochu mimo vychodených turistických chodníčkov leží nedotknutá pláž El Haouaria, ktorá je obklopená prírodou a ospalými dedinami. Piesočnaté pláže sa striedajú so strmými útesmi a na skalnaté pobrežie narážajú divoké vlny. Pláž je vhodná ako zaujímavý výlet alebo na urobenie skvelých fotografií. Medzi marcom a májom je to hotspot na pozorovanie vtákov.

Na slávnom ostrove Džerba nájdete tie najlepšie pláže, kde si môžete užívať slnko, opaľovanie, relax a osviežujúce kúpanie v tyrkysovom mori, ktoré obklopuje tento „ostrov tisícov paliem“. Biely piesok je ideálny na slnenie, staré dediny a mestečká sú zasa najlepšie na nákup suvenírov a v reštauráciách si pochutíte na lahodných pokrmoch z morských plodov. Atmosféra na ostrove tak trochu pripomína Ibizu.

pláž ostrova Džerba
Pláž na ostrove Džerba. FOTO: depositphotos.com

Ak máte záujem o trochu viac dobrodružstva a akcie, vyberte sa na pláž v Monastire. Vzrušujúca jazda na banáne, skrotenie vĺn na vodných lyžiach a skúmanie lákavého prostredia na ťave alebo na koni. To všetko je možné v Monastire.

Pláž v Monastire
Pláž v Monastire. FOTO: depositphotos.com

Len asi pol hodiny od hlavného mesta Tunis sa rozprestiera pláž La Marsa. Pás zlatého piesku lemujú plážové reštaurácie, nákupné centrum a luxusné biele domy. Na promenáde predávajú obchodníci pukance a zmrzlinu. Ak hľadáte romantické miesto, kde chcete stráviť deň, vydajte sa na koniec pláže. Piesok je tu mäkší a belší, šum mora výraznejší. Ideálne miesto, odkiaľ môžete pozorovať západ slnka vo dvojici.

Tipy na tradičné jedlo

Stravovanie v Tunisku sa vám môže zdať trochu exotické, pretože ho tvoria jedlá, ktoré spájajú stredomorskú kuchyňu a recepty púštnych obyvateľov. V kuchyni sa používa veľa korenia, aby bolo jedlo pikantné. Tuniská zmes korenia je známa ako tabil a tvorí ju cesnak, kajenské korenie alebo paprika, koriander a rasca. Všetky prísady sa spolu rozotrú v miske a nechajú vysušiť na slnku. Hovädzie, teľacie a zverina sú najčastejšie ochucované tabilom.

Harissa je veľmi častým tuniským predjedlom, ale často ho môžete nájsť aj pri každom hlavnom jedle. Je to vlastne mix cesnaku, rasce, olivového oleja a sušených chilli papričiek, ktorý sa podáva najmä ako dip na chlieb. Ďalším obľúbeným predjedlom je brik, trojuholníkové vyprážané pečivo plnené olivovým olejom, vajcami, tuniakom a na vrchu s citrónom.

Miska s harissou
Miska s harissou. FOTO: depositphotos.com

Za najslávnejšie jedlo krajiny sa považuje kuskus. Ten tuniský je vyrobený z jemnejších zŕn ako mnoho iných foriem kuskusu, obyčajne sa podáva s rôznymi druhmi mäsa, harissou, paprikou, cícerom, zemiakmi a mrkvou. Najbežnejším mäsom je jahňacie, ale niekde natrafíte aj na kura alebo rybu. Ojja je pikantný guláš z mäsa, olivového oleja, cesnaku, papriky, paradajok, harissy a vajec. Najčastejšie sa v ňom používa jahňacie alebo hovädzie mäso alebo morské plody. Niekde však môžete natrafiť aj na vegetariánsku ojju. Spojením jahňacieho mäsa, vajec, koriandru a škorice vznikne tuniské tajine, ktoré sa podobá na taliansku frittatu. Celá zmes sa pečie na panvici, aby bola chrumkavá.

kuskus
Tuniský kuskus. FOTO: depositpohotos.com

V lete si Tunisania radi doprajú šalát mechouia, ktorý z veľkej časti tvoria paradajky a paprika. Niekedy si môžete povedať, či ho chcete len mierne pálivý alebo poriadne pikantný. Ak si vyberiete ostrejšiu verziu, pravdepodobne ju dostanete s grilovanými rybami alebo jahňacinou. Miernejšia verzia sa hodí k tuniakovi a vajciam.

Tradičný šalát mechouia
Tradičný šalát mechouia. FOTO: depositphotos.com

Ako dezert sa v Tunisku často podáva ovocie, ale existuje aj celý rad sladkého pečiva plneného medom a orechmi, ktoré je považované za tuniské tradičné dezerty. Vyskúšať môžete makroudh, ktoré je plnené datľami, alebo balkawu (v Grécku známu ako baklavu), plnenú sekanými orechmi.

Vyberte si svoju dovolenku v Tunisku z ponuky cestovnej kancelárie Satur!


Páčil sa ti článok? Ukáž ho svojim priateľom.

Facebook